Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Uzay Birasının Tadı Dünya Birasından Daha İyi Olabilir!

3 dakika
520
Uzay Birasının Tadı Dünya Birasından Daha İyi Olabilir! Popular Science
Tarihi Geçmiş Haber

Bu haber 3 ay öncesine aittir. Haber güncelliğini yitirmiş olabilir; ancak arşivsel değeri ve bilimsel gelişme/ilerleme anlamındaki önemi dolayısıyla yayında tutulmaktadır. Ayrıca konuyla ilgili gelişmeler yaşandıkça bu içerik de güncellenebilir.

Tüm Reklamları Kapat

Tarih boyunca hemen her uygarlık, yalnızca içecekler değil, ekmek, turşu ve yoğurt gibi birçok temel gıda için fermantasyona başvurmuştur. İnsanlığın teknolojik bilgi birikimi arttıkça, bu kimya prensiplerini ilaçlardan biyoyakıtlara kadar birçok farklı alana uyarladık. Tabii ki bu süreç, uzun vadeli bir Ay üssü veya Mars'ta yaşam planlanırken akla gelen ilk ihtiyaç olmasa da uzun süreli görevlerin başarısı için kritik öneme sahip.

Florida Üniversitesi Gıda ve Tarım Bilimleri Enstitüsü'nden araştırmacılar, ilk kez mikro yerçekiminde bira üretimini denedi. Beverages dergisinde yayımlanan bulgular, mikro yerçekiminin yalnızca fermantasyon süreçlerini hızlandırmakla kalmadığını, aynı zamanda daha kaliteli ürünler ortaya çıkardığını gösteriyor. Bu sonuçlar, uzayda sürdürülebilir bir yaşam için biyoteknolojinin potansiyelini de gözler önüne seriyor. Çalışmanın ortak yazarı ve Enstitüde gıda bilimi doçenti olan Andrew MacIntosh, üniversiteden yaptığı bir duyuruda şunları söylüyor:

Uzay araştırmalarına devam ettikçe gelecekte mikro yerçekimi altında fermantasyonlar gerçekleştireceğimiz kesin ve bunun tahmin etmemizin çok zor olacağı sonuçları da olacak.

Ancak, Uluslararası Uzay İstasyonu'na bira yapmak için gerekli kiti göndermek şu anda mümkün değil. Bunun yerine araştırmacılar, Dünya'da küçük bir mikro yerçekimi simülatörü kurdu. Bu işlemden sonra yerel olarak yetiştirilen arpayı toplayıp bira ve viski üretiminde kullanılan şekerli sıvı olan mayşe haline getirdiler ve bu karışımı altı örneğe böldüler. Her tüpe, lager biralarda kullanılan Saccharomyces pastorianus mayasını eklediler.

Tüm Reklamları Kapat

Üç tüp kontrol olarak bırakıldı, diğer üç tüp ise mikro yerçekimi koşullarını simüle eden bir araç olan klinostata yerleştirildi. (Klinostat, içindeki malzemeleri yatay bir eksen etrafında sürekli döndürerek yerçekimi etkisini taklit eden bir cihazdır.) Ekip, üç gün boyunca mayalanan biraları düzenli aralıklarla yoğunluk, maya sayısı ve maya canlılığı gibi özellikleri bakımından değerlendirdi.

Üç günün sonunda araştırmacılar, mikro yerçekiminin fermantasyonu zararlı bir şekilde etkilemediği yönündeki ilk hipotezlerinden birini doğrulamayı başardı. Ayrıca fermantasyon süreci, kontrol örneklerine kıyasla klinostat örneklerinde gerçekten de hızlıydı.

Dahası ekip beklenmedik bir şekilde, sonuçların mikro yerçekimi mayasının Dünya'da yapılan fermantasyona kıyasla daha yüksek kalitede ürünler elde edilmesini sağlayabileceği üzerinde duruyor. Yine de daha fazla araştırma gerektiğini vurgulayan ekip, bunun mayadaki ester seviyeleriyle ilgili belirli bir genle ilişkili olabileceğini düşünüyor. Esterler, hem iyi hem de kötü bira tatlarından sorumlu fermantasyon yan ürünleridir.

Genellikle yüksek alkol grupları ile lager esterleri arasındaki oran 3-4:1 arasında değişir. Daha yüksek oranlar, biranın daha kuru ve daha az aromatik olmasına neden olur. Ekip, kontrol örneklerinde bu oranın 1.4:1 olduğunu saptadı, ancak mikro yerçekiminde üretilen biraların oranı 4.6:1 olarak ölçüldü. Bu sonuç, mikro yerçekimi biralarının daha az aromatik olduğunu gösteriyor.

Tüm Reklamları Kapat

Özellikle izoamil asetat ve 2-fenetil asetat esterleri, mikro yerçekimi ile kontrol örnekleri arasında belirgin farklar gösterdi. Bu esterlerin seviyelerinin yüksek olması, biraya genellikle pek istenmeyen meyvemsi ve muzumsu tatlar verir. Ancak mikro yerçekiminde üretilen biralarda yapılan ölçümlerde, bu esterlerin seviyeleri diğer örneklere kıyasla kayda değer miktarda azalmıştı. Ekip şu ifadeyi kullanıyor:

Bira fabrikasına bağlı olarak bu bileşikler tercih edilse de belirli bir eşiğin üzerinde tespit edilmeleri genellikle bir kusur olarak kabul edilir. Bu nedenle, mikro yerçekimi koşullarında elde edilen sonuçların, düşük ester seviyesi sayesinde daha yüksek kaliteli olarak değerlendirilebilecek bir son ürün ortaya koyduğunu söyleyebiliriz.

Yazarlar, bu araştırmaların, mikro yerçekiminin üretim sürecini iyileştirebileceğini ve daha kaliteli biralar ortaya çıkarabileceğini, hatta Dünya'da gözlemlenemeyen faydalar sağlayabileceğini düşündüklerini belirtiyor. Ancak, MacIntosh ve ekibi henüz karışımlarını test etmedikleri için bu potansiyel yararları doğrulayabilmiş değil.

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
Özetini Oku
6
1
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

Feragatname: Evrim Ağacı, doğrudan üniversiteler, akademik dergiler veya resmi bilim kurumları tarafından yayınlanan bu basın açıklamalarını temel editöryal düzenlemeden geçirmektedir; ancak açıklamaların isabetliliğinden sorumlu değildir. Basın açıklaması konusundaki sorularınızı aşağıdaki medya irtibat kişisine yöneltebilirsiniz.

Medya İrtibat

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 1
  • İnanılmaz 1
  • Merak Uyandırıcı! 1
  • Muhteşem! 0
  • Bilim Budur! 0
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 0
  • Güldürdü 0
  • Umut Verici! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 21/11/2024 14:53:48 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/18404

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Eşey
Genler
Evrim Ağacı Duyurusu
Yeşil
Asteroid
Beslenme Bilimi
Kalıtım
Sendrom
Kanser
Dağılım
Ağrı
Nöronlar
Deniz
Sars
Ara Tür
Renk
Embriyo
Tür
Periyodik Tablo
Hukuk
Ortak Ata
Carl Sagan
Evrimsel Tarih
Hayatta Kalma
Kanser Tedavisi
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
U. Derin, et al. Uzay Birasının Tadı Dünya Birasından Daha İyi Olabilir!. (19 Ağustos 2024). Alındığı Tarih: 21 Kasım 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/18404
Derin, U., Derin, U. (2024, August 19). Uzay Birasının Tadı Dünya Birasından Daha İyi Olabilir!. Evrim Ağacı. Retrieved November 21, 2024. from https://evrimagaci.org/s/18404
U. Derin, et al. “Uzay Birasının Tadı Dünya Birasından Daha İyi Olabilir!.” Edited by Ufuk Derin. Evrim Ağacı, 19 Aug. 2024, https://evrimagaci.org/s/18404.
Derin, Utku. Derin, Ufuk. “Uzay Birasının Tadı Dünya Birasından Daha İyi Olabilir!.” Edited by Ufuk Derin. Evrim Ağacı, August 19, 2024. https://evrimagaci.org/s/18404.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close