Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Şeker Pancarının Yapısı ve İnsan Sağlığı Üzerindeki Etkileri

5 dakika
11,563
Şeker Pancarının Yapısı ve İnsan Sağlığı Üzerindeki Etkileri Sendika63
Şeker Pancarları
Tüm Reklamları Kapat

Şeker pancarı, bilimsel olarak “Beta vulgaris saccharifera” olarak isimlendirilir ve “Altissima” grubuna aittir. Şeker pancarı diploid (2n=18) hücre yapısına sahip yabancı çiçek tozuyla döllenen (allogam) bir bitki türüdür. Polenleri rüzgarla taşınan ve yabancı döllenme ile çoğalan şeker pancarında, ekilen tohum sayısı kadar farklı genotipte ürünler görmek normaldir. Şeker pancarı, toprağın altı ve toprağın üstü olmak üzere iki kısımdan oluşmaktadır ve bu yapılar etli bir kök, parlak yeşil bir renge sahip yaprak, sap, dal, meyve ve tohumdur. Şeker pancarı çiçeği, 3 dişi organ ve 5 erkek organdan oluşur.[4] Şeker pancarının kök ve gövdesinde %12 ila %20 oranında şeker bulunmaktadır.

Şeker pancarının bölümleri
Şeker pancarının bölümleri

Şeker pancarı ortalama %75 sudan ve %25 kuru maddeden oluşur. Yapısını oluşturan kuru maddenin önemli bileşeni sakrozdur ve yüzdesi %17,5 olarak hesaplanmıştır. Kuru maddenin, şeker dışında geri kalanı ise suda çözünen ve çözünmeyen madde olarak ikiye ayrılır ve bunların %2,7’si suda çözünen ve %4,8’i suda çözünmeyen maddedir. İki yıllık bir bitki olan şeker pancarının yoğunluğu 0,65 ila 0,82 g/cm3 ve donma noktası 2 ila 4°C arasında değişmektedir.[3]

İnsan ve birçok canlı için gerekli ve doğal bir karbonhidrat olan, meyve ve sebzelerde bulunan şeker, en saf yapılardan biridir. Şeker pancarının hikayesi de diğer yeşil bitkiler ile aynıdır. Şeker pancarı güneş ışığının enerjiye dönüşmesi ile organik maddelerin oluştuğu fotosentez işlemini yaparak şeker (sükroz) üretir. Şeker pancarı, diğer bitkilere oranla yüksek enerjili saf bir yapı olan sakkaroz (C12H22O11) disakkarit sentezi bakımından en yüksek yüzdeye sahiptir.

Tüm Reklamları Kapat

Şeker Pancarının Tarihi

Şeker pancarının keşif geçmişi, MÖ 400'lere kadar dayanmaktadır ve şeker pancarı zamanla sağlık ve gıda endüstrisi gibi alanlarda kullanılmaya başlanmıştır. Çıkış noktası, Dicle ve Fırat nehirleri civarı, Akdeniz’in doğusu ve Küçük Asya olarak bilinmektedir. Şeker pancarının dört çeşit varyasyonu bulunmaktadır. Bunlar:

  • Beta vulgaris var. Cicla
  • B. vulgaris var. Curenta
  • B. vulgaris var. Rapa
  • B. vulgaris var. Saccharifera

Taksonomik bitki isimlendirmelerinde "var." eki, varyete veya çeşit anlamına gelmekte ve bir kültür bitkisinin özelleşmiş alt popülasyonlarından söz etmekte kullanılmaktadır.

17. yüzyılda, şeker pancarından şeker elde edilme çalışmalarına başlanmıştır. Tatlandırıcı özelliğe sahip olan şeker pancarının değeri, 1700'lü yılların başlarında bu yönde kabul edilmiştir. 18. yüzyılın ortalarına doğru ilk defa modern şeker pancarları olarak kullanılmaya başlanıp günümüze kadar gelmiştir.

Kırmızı Şeker Pancarı
Kırmızı Şeker Pancarı

Şeker Pancarının Kullanım Alanları

2017 yılında, Food and Agriculture Organization (FAO)'nun yaptığı açıklamaya göre dünyada, şeker pancarı köklerinin %86'sı şeker haline getirilir ve diğer kısımlarından şeker pancarı küspesi elde edilir. Yaklaşık olarak %75 şeker kamışı ve %25 şeker pancarı sayesinde üretilen şeker miktarı %99 gibi bir orana sahiptir. Şeker pancarından temel olarak şeker, yan ürün olarak ise melas ve yaş pancar posası elde edilir.

Tüm Reklamları Kapat

Günümüzde şeker pancarından elde edilen ürünlerin insan gıdası, hayvancılık yemi ve endüstri sektöründe kullanımı yaygındır. Ayrıca şeker pancarı, melas, maya, alkol ve biyoetanol gibi ürünlerin ham maddesidir. Şeker pancarından elde edilen yaş pancar posası hem doğrudan hem de melas ile karıştırılarak hayvan yemi olarak kullanılır. Ayrıca, melasta bulunan şeker enzimleri sayesinde etil alkol yapımında, fermantasyon ham maddesi olarak, ilaç sanayisinde, ispirto sanayisinde, maya çeşitlerinde, kozmetik endüstrisinde ve inşaat harçlarında kullanılır.

Şeker Pancarının İnsan Sağlığı ile İlişkisi

Lifli gıdaların genel olarak sağlık açısından bazı faydaları bulunmaktadır ve bunlar; uzun süreli tokluk hissi, tokluk hissinden kaynaklı olarak kilo kontrolü, düşük kolestol, stabilize kan şekeri değeri, kalp sağlığı ve bağırsak sistemidir.

Şeker pancarının insan sağlığı ile ilişkisi, bitki kökenli olan liflerin sindirim sistemi sağlığı üzerinde etkisinden gelmektedir. Şeker pancarı lifinin (ŞPL) insan sağlığı için önemli bir rolü vardır. Şeker pancarı, sakkoroz kısmından ayrıldıktan sonra geride kalan kısmı yani posası kurutularak lif elde edilir. Şeker pancarı lif içeriği yaklaşık %7 nem, %5 protein ve %3 kül içermektedir ve çözünmeyen lif oranı, çözünen lif oranının 2 katıdır. Lifte bulunan çözünmeyen bileşenlerin önemi, kalın bağırsakta suyu emerek dışkı hacmini arttırmasıdır. Diğer taraftan çözünmeyen bileşenler ise kalın bağırsakta bulunan bakteriler tarafından fermante edilerek bakteri kütlesinin hacminin artmasında rol oynar.

Genel olarak, yüzey alanı küçük olan büyük parçacıklar bağırsakta daha uzun sürede parçalanır ve bozulma ihtimalleri daha fazladır. Yani, parçacık boyutu ile dışkı çıkışı üzerinde bir bağlantı vardır ve büyük parçacık boyutlarının dışkının çıkışı üzerinde etkisi de büyüktür. Şeker pancarı lifinin parçacık boyutu yüksektir ve kolon üzerinde etkisi olup sindirilmede daha fazla hacim sağlar. Ayrıca, şeker pancarı liflerinin hidrasyon kapasitesi, yani şişme, su tutma kapasitesi (WRC) ve su emme kapasitesi (WAC), tahıl liflerine oranla daha fazladır. Düşük enerjili ürünler için sünger gibi davranıp suyu emme özelliği sayesinde hacmini 3-4 katına kadar çıkarabilir ve suyu tutar. Ayrıca, diğer gıdalara oranla pektin seviyesi düşük olmasına rağmen düşük bir viskoziteye sahiptir. Bu gibi özellikler sayesinde şeker pancarı lifi bağırsak geçişinde faydalı rol oynar ve dışkı hacminde artışa katkıda bulunur.[7]

Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Aslında maddi destek istememizin nedeni çok basit: Çünkü Evrim Ağacı, bizim tek mesleğimiz, tek gelir kaynağımız. Birçoklarının aksine bizler, sosyal medyada gördüğünüz makale ve videolarımızı hobi olarak, mesleğimizden arta kalan zamanlarda yapmıyoruz. Dolayısıyla bu işi sürdürebilmek için gelir elde etmemiz gerekiyor.

Bunda elbette ki hiçbir sakınca yok; kimin, ne şartlar altında yayın yapmayı seçtiği büyük oranda bir tercih meselesi. Ne var ki biz, eğer ana mesleklerimizi icra edecek olursak (yani kendi mesleğimiz doğrultusunda bir iş sahibi olursak) Evrim Ağacı'na zaman ayıramayacağımızı, ayakta tutamayacağımızı biliyoruz. Çünkü az sonra detaylarını vereceğimiz üzere, Evrim Ağacı sosyal medyada denk geldiğiniz makale ve videolardan çok daha büyük, kapsamlı ve aşırı zaman alan bir bilim platformu projesi. Bu nedenle bizler, meslek olarak Evrim Ağacı'nı seçtik.

Eğer hem Evrim Ağacı'ndan hayatımızı idame ettirecek, mesleklerimizi bırakmayı en azından kısmen meşrulaştıracak ve mantıklı kılacak kadar bir gelir kaynağı elde edemezsek, mecburen Evrim Ağacı'nı bırakıp, kendi mesleklerimize döneceğiz. Ama bunu istemiyoruz ve bu nedenle didiniyoruz.

Ayrıca, şeker pancarının lifi diğer bitkilere oranla daha yüksek ölçüde organik bir bileşik olan ferulik asit içerir. Ferulik asidin bir yapı taşı olan pektin, normal kan kolestrolünün seviyesinin korunmasında rol oynar. Fakat, bu özelliği tam olarak kabul edilmeyip bu konuyla ilgili çalışmalar sürmektedir.[7]

Amerikan Kanser Araştırmaları Enstitüsünün yaptığı açıklamaya göre lif değeri yüksek bitki bazlı gıdalar kanser riskini azaltabilir. MD Anderson Kanser Merkezi Davranış Biliminde araştırma yapan diyetisyen Erma Levy şöyle diyor:

Yüksek lifli yiyecekler, genel kalori alımınızı azaltmanıza ve sağlıklı kilonuzu korumanıza yardımcı olabilir, bu da kanser riskini azaltmak için hayati önem taşır.

Bazı istisnalar bulunsa da lifli gıdaların, divertikülit, kolorektal adenom ve distal kolon kanseri risklerini azaltan etkileri olduğu kanıtlanmıştır.[9]

Sonuç

Geçmişi eskilere dayanan şeker pancarından birçok alanda faydalanabilir ve birçok alanda şeker pancarını kullanabiliriz. İkinci beyin olarak düşündüğümüz bağırsakların yapısı ve işlevi bir hayli hayati öneme sahiptir. Şeker pancarı lifinin hem bağırsaklar hem de diğer alanlardaki rolü hâlâ araştırılıp tartışılmaktadır.

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
32
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 14
  • Bilim Budur! 10
  • Umut Verici! 8
  • Muhteşem! 6
  • Merak Uyandırıcı! 6
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 5
  • İnanılmaz 5
  • Güldürdü 1
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 17/11/2024 22:33:31 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/9125

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Embriyo
Kilometre
Kadın Doğum
Cinsel Seçilim
Cinsiyet Araştırmaları
Koaservat
Buzul
Doğa Yasaları
Protein
Yakınsak Evrim
Spor
Metal
Kaygı
Enerji
Anatomi
Moleküler Biyoloji
Kimyasal
Bilgisayar
Sahtebilim
Astrofotoğrafçılık
Sağlık Örgütü
Karbondioksit
Hamilelik
Vegan
Eğitim
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
A. E. Koçak, et al. Şeker Pancarının Yapısı ve İnsan Sağlığı Üzerindeki Etkileri. (13 Ağustos 2020). Alındığı Tarih: 17 Kasım 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/9125
Koçak, A. E., Uçar, D. Ş. (2020, August 13). Şeker Pancarının Yapısı ve İnsan Sağlığı Üzerindeki Etkileri. Evrim Ağacı. Retrieved November 17, 2024. from https://evrimagaci.org/s/9125
A. E. Koçak, et al. “Şeker Pancarının Yapısı ve İnsan Sağlığı Üzerindeki Etkileri.” Edited by Damla Şahin Uçar. Evrim Ağacı, 13 Aug. 2020, https://evrimagaci.org/s/9125.
Koçak, Aslı Ece. Uçar, Damla Şahin. “Şeker Pancarının Yapısı ve İnsan Sağlığı Üzerindeki Etkileri.” Edited by Damla Şahin Uçar. Evrim Ağacı, August 13, 2020. https://evrimagaci.org/s/9125.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close