Uykunuzu Yeterince Alsanız Bile Yorgun Hissetmenizin Birçok Nedeni Olabilir!
Bu haber 3 yıl öncesine aittir. Haber güncelliğini yitirmiş olabilir; ancak arşivsel değeri ve bilimsel gelişme/ilerleme anlamındaki önemi dolayısıyla yayında tutulmaktadır. Ayrıca konuyla ilgili gelişmeler yaşandıkça bu içerik de güncellenebilir.
Yorgun hissettiğinizde, verilecek tavsiyelerden ilki, her zaman daha çok uyumanız yönünde olmuştur. Ya da uzun çalışma saatleri veya bağıran bir çocuk dinlenmenizi engelliyorsa, öğleden sonraları kestirmek işe yarayabilir. Ancak bazılarımız, tavsiye edildiği gibi her gece yedi saatten fazla uyusa bile günü yorgun ve uyuşuk bir şekilde geçiriyor. Peki bunun sebebi ne olabilir?
AsapSCIENCE'ın son bölümünde açıkladığı gibi, yeterli uykuyu aldığınızı düşünseniz bile, aslında sürekli yorgun olmanıza yol açabilecek dair birçok neden vardır. Öncelikle, fazla hareketsiz kalıyor olabilirsiniz. Üstelik fiziksel çaba gerektiren şeyleri yorucu olarak nitelendirsek de haftada birkaç kez hafif egzersizler yapmak sizi daha enerjik hale getirebilir.
Şimdi şöyle hayali bir yolculuk yapalım: Nadiren çıktığınız açık havada hareketli bir gün geçiriyorsunuz. Yürüyüşe çıktınız veya parkta frizbi oynuyorsunuz. Muhtemelen o gece alışılmadık derecede iyi uyuyacaksınız. Çünkü uyku süresi aynı kalsa bile, düzenli egzersiz yapan insanlar geceleri daha iyi uyuyor.
Diğer bir yanılgı ise, kafeinin bizi uyanık tutacağına inanmamızdır. Birçoğumuz espresso kahveyi yatmadan önce kafaya dikmeyiz elbette, ancak kafeinden kaçınma kavramı bundan çok daha geniş bir pencereye sahiptir. Kafein, gün boyu beyinde biriken sinir iletici adenozini engeller ki bu da bizi akşamları sersem gibi yapar.
Uyumadan 6 saat önce bile kahve içseniz, adenozin üretiminiz bozulur ve uyumanız zorlaşır. Ayrıca çalışmalar, kafeinin aslında günlük ritmimizi bozduğunu gösteriyor. Ancak bazen de yorgunluğunuz, günlük yaşama dair basit tercihlerinizden dolayı değil de ruh sağlığınızla ilişkilidir.
Örneğin, yaygın anksiyete bozukluğu yorgunluğa neden olabilir. Hatta yüksek stres oranı ve kaygı da sizi oldukça bitkin yapabilir. Aynı zamanda depresyonun da uykunuzun kalitesinde etkisi vardır ki bu etki bazı durumlarda uykusuzluğa neden olabilir.
Ruh sağlığının yanı sıra, fiziksel şartlar da aşırı yorgunluğa yol açabilir. Elbette ki bu tarz şeyleri doktor tanısına bırakmak en doğrusudur, fakat bu durumda demir eksikliği, tiroid sorunları ve diyabet gibi şeylerin rolü olabilir.
Sonuç olarak, sürekli yorgunlukla baş edecek çabuk bir çözüm yoktur, ancak AsapSCIENCE size en azından inceleyebileceğiniz, pratik bir liste sunuyor.
Birçok insan düzenli egzersiz yapmak gibi tavsiyelerin çoğunu kolaylıkla benimseyebilir. Belki de siz sadece sabah 9 akşam 5 insanı değilsinizdir, ona da yapacak bir şeyimiz yok. Haydi, şimdi kahve molasına!
Makalelerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!
Bu makalemizle ilgili merak ettiğin bir şey mi var? Buraya tıklayarak sorabilirsin.
Soru & Cevap Platformuna Git- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- S. Dean. Here's The Science Behind Why You're Always Tired, Even If You Get Enough Sleep. (24 Nisan 2017). Alındığı Tarih: 27 Aralık 2024. Alındığı Yer: ScienceAlert | Arşiv Bağlantısı
Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?
Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:
kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci
Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 05/02/2025 21:00:17 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/12941
İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.