Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Tüm Reklamları Kapat

Uluslararası Uzay İstasyonu'ndaki Simülasyonunun Canlı Yayına Verilmesi, Sosyal Medyada Panik Yarattı!

2 dakika
466
Uluslararası Uzay İstasyonu'ndaki Simülasyonunun Canlı Yayına Verilmesi, Sosyal Medyada Panik Yarattı! Science Alert
Tarihi Geçmiş Haber

Bu haber 5 ay öncesine aittir. Haber güncelliğini yitirmiş olabilir; ancak arşivsel değeri ve bilimsel gelişme/ilerleme anlamındaki önemi dolayısıyla yayında tutulmaktadır. Ayrıca konuyla ilgili gelişmeler yaşandıkça bu içerik de güncellenebilir.

Tüm Reklamları Kapat

Uluslararası Uzay İstasyonu'ndaki canlı yayından kırpılan ve X Platformu üzerinde paylaşılan bir ses kaydı sosyal medyada panik yarattı. Ses kaydındaki ismi açıklanmayan kişi, bir komutanın bir olay sonrası dekompresyon hastalığı yaşadığı için hiperbarik tedaviye ihtiyaç duyacağını söylüyordu.

Dekompresyon hastalığı, yüksek basınçlı bir bölgeden alçak basınçlı bir bölgeye geçilmesi durumunda vücutta gaz kabarcıklarının oluşmasına sebep olan bir hastalıktır. Hiperbarik oksijen tedavisi bu hastalıkla baş etmek için kullanılan bir yöntemdir, saf oksijen soluyarak uygulanır.

Ses kaydında şunlar duyuluyordu:

Tüm Reklamları Kapat

Genel durumu açıklamam gerekirse ne yazık ki komutanın durumunun oldukça belirsiz olduğunu söylemem gerekiyor.

Ses kaydında, trafikte sıkışan bir uçuş cerrahının Uluslararası Uzay İstasyonundaki bir komutanın yaşadığı durumu anlattığı duyuluyordu. Konuşma; komutanın hastalığının ne olduğu, tedavi için hazırlanması ve denize iniş yaptıktan sonra Dünya'da transfer edilecek en iyi hastanenin tespit edilmesi ve İspanya'daki yoğun bakım ve tedavi imkanı olan bir hastanenin bulunması gibi detayları da içeriyordu.

Neyse ki Uluslararası Uzay İstasyonu'nun görev kontrol merkezi, sesin yanlışlıkla canlı yayına alınan bir simülasyon olduğunu doğruladı. Yani aslında dekompresyon hastalığına yakalanan bir komutan bulunmuyordu, yayın sırasında tüm mürettebat güvenli bir şekilde uyuyordu.

Hastalık Neden Önemli?

Dekompresyon hastalığı, astronotların uzayda karşılaştığı nadir ancak ciddi bir hastalıktır. Uluslararası Uzay İstasyonu'nun iç atmosferi, Dünya'daki atmosferi taklit edecek şekilde tasarlanmıştır. %79 azot, %21 oksijen ve yaklaşık 1 atmosfer basıncı içeren iç atmosfer, Dünya'da deniz seviyesinde deneyimlediğiniz ortamla hemen hemen aynıdır.

Uluslararası Uzay İstasyonu'nun dışındaki ortamın basıncı ise çok azdır, hatta neredeyse sıfırdır. Uzay giysisi sizi bu basınç değişiminden korur. Eğer ki sağlam olmayan bir bir uzay giysisi ile istasyonun dışına çıkarsanız veya istasyonda yeterince büyük bir sızıntı olursa yüksek basınçlı bir ortamdan daha düşük basınçlı bir ortama çok hızlı geçtiğinizden dekompresyon hastalığı yaşayabilirsiniz.

Tüm Reklamları Kapat

Aslında bu hastalığı sadece uzayda değil, Dünya'da da görmeniz mümkün. Tüplü dalış ile ilgileniyorsanız ve yüksek basınçlı bir ortam olan suyun derinliklerinde uzun süre vakit geçirdikten sonra hızla yukarıya çıkarsanız vurgun olarak da bilinen dekompresyon hastalığına yakalanabilirsiniz.

Peki bu hastalığa yakalanırsanız sizi neler bekliyor? Vücudunuzda çözünen, kanınızda ve dokularınızda çözelti oluşturan gazlar bulunur. Daha düşük basınçlı bir ortama çok hızlı bir şekilde geçerseniz azot başta olmak üzere bu gazlar, kabarcık oluşmasına neden olarak size çok ciddi sağlık sorunları yaratabilir.

Hastalık sırasında kan damarlarının tıkanması, dokuların yırtılması, iç kanama, dayanılmaz ağrılar hatta çok şiddetli geçen vakalarda ölüm bile görülebilmektedir.

Uluslararası Uzay İstasyonu'nda dekompresyon hastalığının görülmesi, modüllerden birinde sızıntı, kırık veya düzgün çalışmayan bir uzay giysisinin bulunması veya prosedür ve protokollerin istenen şekilde uygulanamaması gibi ciddi bir sorunun bulunduğunu gösterdiği için hastalığı ciddiye almak ve soruna soğukkanlı yaklaşabilen bir personelin varlığı önemlidir.

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
Özetini Oku
8
1
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

Feragatname: Evrim Ağacı, doğrudan üniversiteler, akademik dergiler veya resmi bilim kurumları tarafından yayınlanan bu basın açıklamalarını temel editöryal düzenlemeden geçirmektedir; ancak açıklamaların isabetliliğinden sorumlu değildir. Basın açıklaması konusundaki sorularınızı aşağıdaki medya irtibat kişisine yöneltebilirsiniz.

Medya İrtibat

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 2
  • Muhteşem! 1
  • Bilim Budur! 0
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 0
  • Güldürdü 0
  • İnanılmaz 0
  • Umut Verici! 0
  • Merak Uyandırıcı! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 24/11/2024 00:12:55 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/17859

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Tüm Reklamları Kapat
Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Araştırmacılar
Hormon
Lipit
Kelebek
Keşif
Ağız Sağlığı
Genetik
Teyit
Sürüngen
Görme
Tüyler
Mitler Ve Gerçekler
Hayvanlar
Salgın
Klinik Mikrobiyoloji
Viroloji
Matematik
Eşey
Kedigiller
Karar Verme
Büyük Patlama
Kurbağa
Yılan
Devir
Dışkı
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
U. Derin. Uluslararası Uzay İstasyonu'ndaki Simülasyonunun Canlı Yayına Verilmesi, Sosyal Medyada Panik Yarattı!. (13 Haziran 2024). Alındığı Tarih: 24 Kasım 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/17859
Derin, U. (2024, June 13). Uluslararası Uzay İstasyonu'ndaki Simülasyonunun Canlı Yayına Verilmesi, Sosyal Medyada Panik Yarattı!. Evrim Ağacı. Retrieved November 24, 2024. from https://evrimagaci.org/s/17859
U. Derin. “Uluslararası Uzay İstasyonu'ndaki Simülasyonunun Canlı Yayına Verilmesi, Sosyal Medyada Panik Yarattı!.” Edited by Ufuk Derin. Evrim Ağacı, 13 Jun. 2024, https://evrimagaci.org/s/17859.
Derin, Ufuk. “Uluslararası Uzay İstasyonu'ndaki Simülasyonunun Canlı Yayına Verilmesi, Sosyal Medyada Panik Yarattı!.” Edited by Ufuk Derin. Evrim Ağacı, June 13, 2024. https://evrimagaci.org/s/17859.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close