Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Ülkemizde ve Dünyada Uygulanan Kanser Tarama Programları

7 dakika
4,366
Ülkemizde ve Dünyada Uygulanan Kanser Tarama Programları Québec Science
Kanser, çağımızın en büyük sorunlarından biridir.
Tüm Reklamları Kapat

Kanser vücutta anormal çoğalma yeteneğine sahip hücreler tarafından oluşturulan ve hayatı tehdit eden bir hastalıktır. Çağımızın en büyük sorunlarından birisidir. Bu soruna yönelik ilaçlar bulunmuş olsa da kanser hücreleri yerinde durduğu gibi durmadığı, sürekli kendilerini hayatta kalmaya adapte ettikleri için bulduğumuz tedaviler de bir süre sonra belli kanserlere karşı etkisini kaybetmektedir. "Peki hiç mi çare yok?" diye sorabilirsiniz. Tabii ki çare var fakat kanser ne kadar erken evrede yakalanırsa o kadar çok seçeneğimiz vardır.

Erken teşhis için ülkemiz dahil çoğu ülkede ücretsiz şekilde bazı kanserlere yönelik tarama testleri uygulanmaktadır. Maalesef bu uygulanan tarama testlerinin sayısı çok az olsa da yine de onlardan bahsetmek istedik. Bu tarama testleri kalın bağırsak (kolon), meme ve rahim ağzı kanserleri için uygulanmaktadır. Onları derinlemesine incelemeden önce isterseniz bir testin tarama testi olması için gereken şartları inceleyelim.

Tarama Nedir, Prensipleri Nelerdir?

Tarama, tedavinin daha etkili olduğu bir aşamada, belirtiler ortaya çıkmadan önce hastalığı tespit etmek için geniş topluluklara uygulanan testlerdir. Her test gibi bu testlerin de belli kriterlere sahip olması gerekir. Bu testlerin önemli özelliklerinden biri de geniş topluluklar üzerinde uygulanmasıdır. Bu geniş topluluk bir ülke nüfusunun tamamı olabilir. Lafı çok uzatmadan prensipleri sıralamaya başlayalım:

Tüm Reklamları Kapat

  • Ele aldığımız durum önemli bir sağlık problemi olmalı,
  • Hastalık erken belirtiler verdiği dönemde ya da daha belirti vermeden tespit edilebilmeli,
  • Hastalığın seyri (belirtilerin olmadığı dönemden ağır döneme kadar) yeterli şekilde anlaşılmış olmalı,
  • Tespit edilmiş hastalığın hastalar tarafından kabul edilebilir tedavisi olmalı,
  • Yapılan test yüksek doğruluk oranına sahip olmalı,
  • Test topluluklar için uygulanabilir olmalı,
  • Testin sonucuna göre kimin hasta olarak tedavi edileceği konusunda görüş birliği olmalı,
  • Taramanın maliyeti (tanı ve tanı almış hastaların tedavi maliyeti) dengeli olmalı,
  • Tarama bir kere değil sürekli olmalıdır.

Yukarıda saydığımız kriterler genel olarak popülasyon taramasının sahip olması gereken özellikleridir. Bu özelliklerden iki tanesini daha da açmak istiyoruz: Bunlar durum ve yapılan testtir.

Durum

Yukarıda yazdığımız gibi ele aldığımız durum önemli bir hastalık olmalıdır. Bu hastalık daha belirtiler ortaya çıkmadan önce veya ağır hastalık oluşmadan önce yakalanmalıdır. Örneğin birçok kanser yavaş büyür ve ilerler. Organların kas dokusuna ya da bağ dokusu dediğimiz destek dokusuna ulaşmadan önce saptanabilen kanserlerin tedavisi çok iyi yapılabilmektedir. Bu nedenle bazı kanserler taramaya uygundur. Bunlardan zaten yazımızda bahsedeceğiz.

Tarama Testi

Tarama testi hastalığı erken evrede yüksek doğrulukta tespit etmelidir. Bu doğruluk sensitivite ve spesifite olarak iki ölçü ile değerlendirilir.

Sensitivite, bir testin hastalığı olan kişileri doğru şekilde tanımlayabilmesini ifade eder. Yani testi pozitif olanlar arasında gerçekten hasta olanları bulma oranıdır. Eğer bir test düşük sensitiviteye sahip ise sonuçların yanlış negatif çıkma ihtimali artar. Çünkü hasta olanları da negatif gösterme ihtimali artar.

Tüm Reklamları Kapat

Spesifite, testin sağlıklı kişileri doğru şekilde tespit etmesini ifade eder. Yani test sonucu negatif çıkanlar arasında gerçekten sağlıklı oranları bulma oranıdır. Eğer bir test düşük spesifiteye sahip ise sonuçların yanlış pozitif çıkma ihtimali artar. Çünkü sağlıklı olanları pozitif gösterme ihtimali artar.

Daha iyi anlamak adına aşağıdaki görsele göz atabilirsiniz:

Sensitivite ve Spesifite
Sensitivite ve Spesifite
Hakan Turan KİRİŞ

Taramaya yönelik genel bilgiler verdik şimdi isterseniz taramanın yapıldığı kanserlere göz atalım.

Kalın Bağırsak (Kolorektal) Kanseri

Kolorektal kanser 2018 yılı verilerine göre dünyada en sık görülen 3. kanser türüdür. Maalesef çok sık görüldüğü için kanserden ölenlerin sayısı da bir o kadar yüksektir. 2018 yılı verilerine göre dünyada toplam 1 milyon 800 bin kişi kolorektal kanser tanısı almıştır. Yine Amerika Kanser Cemiyeti (American Cancer Society) 2019 yılı raporuna göre 101 bin 420 kişi kolon, 41 bin 180 kişi ise rektum kanseri tanısı almıştır. Raporda sadece kolon kanserinden ölenlerin oranı verilmiş ve 51 bin 20 kişi kolon kanseri nedeniyle hayatını kaybetmiştir.

Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Evrim Ağacı'nın çalışmalarına Kreosus, Patreon veya YouTube üzerinden maddi destekte bulunarak hem Türkiye'de bilim anlatıcılığının gelişmesine katkı sağlayabilirsiniz, hem de site ve uygulamamızı reklamsız olarak deneyimleyebilirsiniz. Reklamsız deneyim, sitemizin/uygulamamızın çeşitli kısımlarda gösterilen Google reklamlarını ve destek çağrılarını görmediğiniz, %100 reklamsız ve çok daha temiz bir site deneyimi sunmaktadır.

Kreosus

Kreosus'ta her 10₺'lik destek, 1 aylık reklamsız deneyime karşılık geliyor. Bu sayede, tek seferlik destekçilerimiz de, aylık destekçilerimiz de toplam destekleriyle doğru orantılı bir süre boyunca reklamsız deneyim elde edebiliyorlar.

Kreosus destekçilerimizin reklamsız deneyimi, destek olmaya başladıkları anda devreye girmektedir ve ek bir işleme gerek yoktur.

Patreon

Patreon destekçilerimiz, destek miktarından bağımsız olarak, Evrim Ağacı'na destek oldukları süre boyunca reklamsız deneyime erişmeyi sürdürebiliyorlar.

Patreon destekçilerimizin Patreon ile ilişkili e-posta hesapları, Evrim Ağacı'ndaki üyelik e-postaları ile birebir aynı olmalıdır. Patreon destekçilerimizin reklamsız deneyiminin devreye girmesi 24 saat alabilmektedir.

YouTube

YouTube destekçilerimizin hepsi otomatik olarak reklamsız deneyime şimdilik erişemiyorlar ve şu anda, YouTube üzerinden her destek seviyesine reklamsız deneyim ayrıcalığını sunamamaktayız. YouTube Destek Sistemi üzerinde sunulan farklı seviyelerin açıklamalarını okuyarak, hangi ayrıcalıklara erişebileceğinizi öğrenebilirsiniz.

Eğer seçtiğiniz seviye reklamsız deneyim ayrıcalığı sunuyorsa, destek olduktan sonra YouTube tarafından gösterilecek olan bağlantıdaki formu doldurarak reklamsız deneyime erişebilirsiniz. YouTube destekçilerimizin reklamsız deneyiminin devreye girmesi, formu doldurduktan sonra 24-72 saat alabilmektedir.

Diğer Platformlar

Bu 3 platform haricinde destek olan destekçilerimize ne yazık ki reklamsız deneyim ayrıcalığını sunamamaktayız. Destekleriniz sayesinde sistemlerimizi geliştirmeyi sürdürüyoruz ve umuyoruz bu ayrıcalıkları zamanla genişletebileceğiz.

Giriş yapmayı unutmayın!

Reklamsız deneyim için, maddi desteğiniz ile ilişkilendirilmiş olan Evrim Ağacı hesabınıza yapmanız gerekmektedir. Giriş yapmadığınız takdirde reklamları görmeye devam edeceksinizdir.

Kanser türleri ve ölüm sayıları yukarıda sıralanmıştır. Gördüğünüz gibi kolorektal kanser nedeniyle ölen insanların sayısı hiç de az değil.
Kanser türleri ve ölüm sayıları yukarıda sıralanmıştır. Gördüğünüz gibi kolorektal kanser nedeniyle ölen insanların sayısı hiç de az değil.
Our World in Data

Yukarıdaki istatistiklerden gördüğünüz gibi kolorektal kanser önemli bir halk sağlığı sorunudur. Bu nedenle erken tanı kolorektal kanserde çok önemlidir. Peki erken tanı için ne yapılabilir? Bu soruya cevap vermeden önce kolorektal kanserin gelişme sürecini inceleyelim.

Kanserlerin Gelişme Süreci

Kolorektal kanser ya da daha açık bir tanımla kanserler belli gelişme dönemlerinden geçerler. Bunlar premalign denilen kötü huylu (malign) kansere dönmeden önce geçirdiği süreçlerdir. Bu süreçler sırasında epitel yüzeyinden çıkıntı şeklinde polipler oluşur. Bu polipler genelde iyice büyümeden belirti vermezler ve belirti verdiğince çok geç olabilir. İşte bu nedenle kolorektal kanserde yürütülen tarama programları çok önemlidir.

Kolorektal kanserin gelişim aşamaları
Kolorektal kanserin gelişim aşamaları
Guts UK

Erken tanı için yapılan tarama testleri ülkemizde ve dünyada uygulanan iki kolay testten ibarettir: Gaitada (dışkı) gizli kan ve 10 yılda bir yapılacak kolonoskopi. Ülkemiz koşulları dikkate alındığında her iki test de 50 ile 70 yaş arasında olan tüm kadın ve erkeklere yapılmalıdır. Eğer kişinin ailesinde kolorektal kanser öyküsü varsa bu taramalara 40 yaşından sonra başlayabilir.

Gaitada gizli kan testi, dışkıda yer alan ve insan kırmızı kan hücrelerinde yer alan hemoglobini göstermeye yarayan bir testtir. Adı üstünde bizim göremeyeceğimiz kanı tespit etmek için geliştirilmiştir. Bizim ülkemizde Aile Sağlığı Merkezleri (ASM) ve Toplum Sağlığı Merkezleri (TSM) bünyesinde yer alan Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezleri (KETEM) tarafından ücretsiz olarak yapılmaktadır.

Özel kitleri ile yapılan testler evde herkesin kolaylıkla uygulayabildiği testlerdir. Testi alıp evde kendiniz uyguladıktan sonra sonuçları sorumlu hekiminiz ile birlikte değerlendirmelisiniz. Eğer test negatif çıkarsa sonuç normaldir ama kanser olmadığınızı ya da ileride olmayacağınızı garantilemez, 2 yıl sonra tekrar tarama yaptırmanız gerekmektedir. Yukarıda tarama kriterlerinde belirttiğimiz gibi tarama tek sefere özgü değil sürekli olmalıdır. Peki tarama testiniz pozitif ise ne yapacağız? Eğer test pozitif ise bu anormal bir sonuçtur. İleri bir merkezde kolonoskopi yaptırmalısınız anlamına gelir.

Diğer bir tarama programı ise her 10 yılda bir yapılacak olan kolonoskopi programıdır. Gaitada gizli kan negatif olsa dahi; her 10 yılda bir kolonoskopi yapılmalıdır.

Tüm Reklamları Kapat

Meme Kanseri

Meme kanseri, dünyada ve ülkemizde kadınlarda en sık görülen kanserdir. 2018 yılında dünya genelinde 2 milyon 88 bin 849 kadında görülen meme kanseri, 2019 yılı ACS (American Cancer Society) raporunda 268 bin 600 kadında, 2 bin 670 erkekte görülmüştür. Yine aynı raporda meme kanserinde kadınlarda 41 bin 760 kadın ve 500 erkek hayatını kaybetmiştir. Tedavi yöntemlerindeki ilerlemeler ile diğer kanserlere göre daha olumlu bir tablo çizse de hala büyük bir problemdir.

İşte bu büyük problem için yürütülmekte olan tarama programı meme dokusunu görüntülemek için X ışınları kullanılarak yapılan mamografidir. İdeal olarak 2 yılda bir yapılması gereken test bizim ülkemiz için 40 ile 69 yaş arasındaki tüm kadınlara uygulanmalıdır. 40 yaştan önce yapılmamasının nedeni normal meme dokusunun yanlış okumalara neden olmasıdır. Tarama için her iki meme için 2'şer film çekilmelidir. İki ayrı radyoloji uzmanı tarafından birbirinden habersiz şekilde okunmalıdır.

Testin anormal çıkması kanser olduğunuz anlamına gelmez çünkü kanser kesin tanısı ancak biyopsi ile konulabilir. O nedenle anormal sonuçlarda daha ileri incelemelere ihtiyaç vardır. Meme kanserinde erken tanı ile tedavi avantajınızı elinizde tutabilirsiniz. 20 yaş üstündeki kadınlar için de ayda bir kendi başına meme muayenesi ve 2 yılda bir de sağlık kuruluşunda meme muayenesi tavsiye edilmektedir. Yine bu taramalar KETEM'lerde ve ileri basamak sağlık kurumlarında yapılmaktadır.

Tüm Reklamları Kapat

Mamografi
Mamografi
Cancer Research UK

Rahim Ağzı (Serviks) Kanseri

Rahim ağzı (serviks) kadın üreme organı içinde yer alır. Rahimin vajinaya açıldığı yerde bulunur.

Kadın üreme sisteminin gösterildiği görselimizde rahim ağzı cervix olarak belirtilen kısımdır.
Kadın üreme sisteminin gösterildiği görselimizde rahim ağzı cervix olarak belirtilen kısımdır.
South Shore Women's and Children's Hospital

Serviks kanseri kadınlarda en sık görülen 4. kanser türüdür. Erkeklerde böyle bir yapının var olmaması nedeniyle görülmemektedir. 2018 yılında dünyada 569 bin 847 kadında görülen kanser, 2019 ACS raporunda ABD'de 13 bin 170 kadında görülürken 4 bin 250 kadının ölümüne neden olmuştur.

Serviks kanseri Human Papilloma Virus (HPV) olarak adlandırılan bir virüs türü ile ilişkilidir. Yine kolorektal kanserde olduğu gibi kas ve bağ dokusuna doğru ilerlemeden önce saptanabilen lezyonları bulunan bu kanser türünde erken tanı, tedavi şansını artırmaktadır. Erken tanı için iki test mevcuttur: HPV testi ve adını testi bulan George Papanicolau'dan alan Pap yayması (smear).

Pap yayması aşamaları: 1) Spekulum ile vajina duvarları ayrılır. 2) Fırça yardımı ile serviks hücreleri toplanır.  3) Örnek için alınan hücreler patoloji laboratuvarında incelenir.
Pap yayması aşamaları: 1) Spekulum ile vajina duvarları ayrılır. 2) Fırça yardımı ile serviks hücreleri toplanır. 3) Örnek için alınan hücreler patoloji laboratuvarında incelenir.
Verywell Health

HPV testi ve Pap smear 30-65 yaş arası kadınlara uygulanan ve her 5 yılda bir tekrarlanan bir tarama testidir. Testlerin anormal çıkması durumunda daha ileri inceleme için hastaların ilgili birimlere sevkleri yapılır.

Tüm Reklamları Kapat

Tarama Testinin Potansiyel Zararları

Tarama testleri yapılması her koşulda gereklidir fakat yukarıda belirttiğimiz sensitivite ve spesifite olarak %100 olmadığı için yanlış negatif veya yanlış pozitif ihtimali vardır. Eğer yanlış negatiflik durumu sizin için söz konusu olursa bu durumda var olan kanser tanınız gecikebilir. Eğer yanlış pozitif durum sizin için geçerli olursa uykularınız kaçabilir. Çünkü kanser olmadığınız ya da kanser riski taşımadığınız halde test sizi ileri incelemelere yönlendirebilir.

Ama her ne olursa olsun erken tanı kanser için hayat kurtarıcı bir durumdur. Unutmayın "erken tanı daha çok anı!"

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
Özetini Oku
29
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 7
  • Muhteşem! 2
  • Bilim Budur! 2
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 1
  • Umut Verici! 1
  • Grrr... *@$# 1
  • Korkutucu! 1
  • Güldürdü 0
  • İnanılmaz 0
  • Merak Uyandırıcı! 0
  • Üzücü! 0
  • İğrenç! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 21/01/2025 09:14:58 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/8133

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Evcil Hayvanlar
Ses Kaydı
Sağlık Bakanlığı
Veri
İnternet
Evrenin Genişlemesi
Proton
Teyit
Tutarlılık
Endokrin Sistemi
Saç
Regülasyon
Fizyoloji
Cinsellik
Eczacılık
Devir
Genom
Kadın Doğum
Küresel
Sivrisinek
İnsan Evrimi
Evrim Kuramı
Sendrom
Diyet
Zooloji
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
H. T. Kiriş, et al. Ülkemizde ve Dünyada Uygulanan Kanser Tarama Programları. (23 Ocak 2020). Alındığı Tarih: 21 Ocak 2025. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/8133
Kiriş, H. T., Özdil, A. Ş. (2020, January 23). Ülkemizde ve Dünyada Uygulanan Kanser Tarama Programları. Evrim Ağacı. Retrieved January 21, 2025. from https://evrimagaci.org/s/8133
H. T. Kiriş, et al. “Ülkemizde ve Dünyada Uygulanan Kanser Tarama Programları.” Edited by Ayşegül Şenyiğit Özdil. Evrim Ağacı, 23 Jan. 2020, https://evrimagaci.org/s/8133.
Kiriş, Hakan Turan. Özdil, Ayşegül Şenyiğit. “Ülkemizde ve Dünyada Uygulanan Kanser Tarama Programları.” Edited by Ayşegül Şenyiğit Özdil. Evrim Ağacı, January 23, 2020. https://evrimagaci.org/s/8133.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close