Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Adenovirüs Spike Proteininde Yapılan Küçük Değişiklik ile, Güçlendirilmiş Bir Kanser Aşısı Üretmek Mümkün Olabilir!

5 dakika
1,459
Adenovirüs Spike Proteininde Yapılan Küçük Değişiklik ile, Güçlendirilmiş Bir Kanser Aşısı Üretmek Mümkün Olabilir!
Gombert, Sigrid/Getty Images
Tıbbi İçerik Uyarısı

Bu içerik tıp ve sağlık ile ilişkilidir. Sadece bilgi amaçlı olarak hazırlanmıştır. Bireysel bir tıbbi tavsiye olarak görülmemelidir. Evrim Ağacı'ndaki hiçbir içerik; profesyonel bir hekim tarafından verilen tıbbi tavsiyelerin, konulan bir teşhisin veya önerilen bir tedavinin yerini alacak biçimde kullanılmamalıdır.

Daha Fazla Bilgi Al
Tarihi Geçmiş Haber

Bu haber 4 yıl öncesine aittir. Haber güncelliğini yitirmiş olabilir; ancak arşivsel değeri ve bilimsel gelişme/ilerleme anlamındaki önemi dolayısıyla yayında tutulmaktadır. Ayrıca konuyla ilgili gelişmeler yaşandıkça bu içerik de güncellenebilir.

Tüm Reklamları Kapat

Thomas Jefferson Üniversitesi’nde kanserin tekrarlanmasını önleyen bir aşı geliştiren bilim insanları; geliştirdikleri bu aşıyı daha da etkili hale getirecek bir bileşen eklediklerini belirttiler. Bu değişim; aşının, tümör bileşenlerine karşı bağışıklık oluşturmadan önce; bağışıklık sistemi tarafından yok edilmesini daha az eğilimli hale getiriyor. Çalışma, Journal of ImmunoTherapy of Cancer dergisinde yayınlandı.[1]

NCl tarafından belirlenmiş Sidney Kimmel Kanser Merkezi’nde farmakoloji ve deneysel tedavi bölümünde doktoralı yardımcı Doçent Adam Snook’a göre, bu klinik öncesi çalışmalar Faz 2 denemesinin önümüzdeki sonbahar hastalar üzerinde tam olarak denenmeye başlamasına olanak tanıyacak. Adam Snook şöyle anlatıyor:

Bulgularımız aşının etkisini yok eden farelerin aksine; güçlü bağışıklık tepkileri gösterdi ve bu öngörü kısa süre önce başladığımız insan denemelerinde daha da etkili olacağına dair ışık tutuyor.

Tüm Reklamları Kapat

Adenovirüs serotip 5 (Ad5), patojenlere ve tümör antijenlerine karşı üretilen aşılarda çokça kullanılan bir viral vektördür. Aynı zamanda Ad5 ile geçici enfeksiyonlar oluşur ve oluşan bu enfeksiyonlar, virüse özgü nötralize edici antikorlar (NAb) üretir. Bu NAbler, transgen gönderimini ve Ad5 bazlı aşılara maruz kalmasının ardından hedefe yönelik bağışıklığı sınırlar. 

Dahası, yaptığımız bu klinik deneyler, virüse özgü NAblerin, Ad5 tabanlı aşıların etki düzeyi üzerindeki sınırlandırmalarını gün yüzüne çıkardı. Bu bağlamda, kanserin kendi antijenlerini veya neoepitoplarını hedefleyen bu immünolojik yaklaşımlar üzerine ortaya çıkan odak noktası; istenen sonucu verecek aşı vektörlerine karşı henüz keşfedilememiş tedavi edici madde gereksiniminin altını çizmektedir. 

Deneyimizde, Ad5 kapsidinden elde edilen kimerik bir adenoviral vektörün (Ad5.F35) ve türüne az rastlanan adenovirüs (adenovirüs serotip 35 (Ad35)) lifinin, tümör ile ilişkili antijenine (guanil siklaz C (GUCY2C)) karşı bağışıklık tepkilerini indükleyebilme becerilerini değerlendirdik. 

Önceden beri varolan Ad5 bağışıklığının yokluğunda, GUCY2C'ye özgü T hücre yanıtları ve Ad5.F35 tarafından indüklenen antitümörün etkisi metastatik kolorektal kanserli bir fare modeli üzerinden karşılaştırıldı. Ayrıca çalışmalarımızda Ad5 gibi GUCY2C'yi ifade eden Ad5.F35 vektörünün güvende olduğunu ayrıca GUCY2C ekspresyonu olan veya olmayan dokuların da hiçbir toksitik üretmediğini gözlemledik. En önemlisi de bu kimerik vektör, Ad5 ile bağışıklık kazandırılmış farelerde ve doğal olarak Ad5'e maruz kalan kolorektal kanserli hasta farelerden toplanan serumlarda nötralizasyona direnç gösterdi.

Tüm Reklamları Kapat

Bu veriler bize, GUCY2C'yi veya diğer tümör ya da patojen antijenlerini hedefleyen Ad5.F35 bazlı aşıların, Ad5 bazlı aşılara (~%50) kıyasla; hastalar üzerinde yapacağımız denemelerde daha fazla (≥%90) anlamlı bağışıklık tepkisi alacağımızı göstermektedir.

Ad5-GUCY2C-S1 ve Ad5.F35-GUCY2C-S1'in titümör etkinliği
Ad5-GUCY2C-S1 ve Ad5.F35-GUCY2C-S1'in titümör etkinliği
Chimeric Ad5.F35 vector evades anti-adenovirus serotype 5 neutralization opposing GUCY2C-targeted antitumor immunity

Bir tümör antijeni veya dolaşım sistemindeki herhangi bir virüs gibi birçok aşı hedefi, bir "müzakereci", yani güvenilir bir bağışıklık arabulucusu aracılığı ile bağışıklık sistemine sokulur. Bu arabulucu, aşı bileşenlerini bağışıklık sistemine tanıtır ve kişiyi asıl tehditten (kanser veya hastalığa neden olan virüs) korurken bir yandan da bağışıklık için gereken güçlü bir bağışıklık reaksiyonunu tetikler. Bazı COVID-19 aday aşıları da dahil olmak üzere birçok aşı, genellikle bu aracı veya taşıyıcı olarak bir adenovirüs suşu kullanılarak oluşturulur. 

Adenovirüsün aşı geliştirmede yaygın bir tercih olmasındaki neden; her ikisi de kalıcı bağışıklık için önemli özellikler olan güvenlik profili ve iki yönlü güçlü bağışıklık reaksiyonlarına sahip olmasıdır. Ancak adenovirüsler aynı zamanda soğuk algınlığına da sebep olduğu için, birçok kişi virüse karşı mevcut antikorlara sahiptir ve adenovirüs bazlı aşı, bu virüsü harekete geçme şansı olmadan ortadan kaldırır. Snook'un laboratuvarından yapılan bu yeni araştırma, daha az yaygın bir adenovirüs suşunun tamamlayıcı bir bileşeninin eklenmesinin, aşıyı daha etkili hale getirebileceğini ve mevcut antikorlar tarafından yok edilmesini daha olanaksız hale getirebileceğini göstermektedir.

Araştırmacılar, klinik deney sürecinde yeniden başlatmayı tetikleyecek olan yeni bir taşıyıcı veya aracı kullanmak yerine, mevcut aşıyı adenovirüs 5 veya Ad5 adı verilen ve çok yaygın olarak kullanılan serotipe göre ayarladılar. Mevcut serotipe, hibrit bir aşı (Ad5.F35) oluşturmak için nadir bir adenovirüs serotipi olan Ad35'in spike proteinini eklediler. 

Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Evrim Ağacı'nın çalışmalarına Kreosus, Patreon veya YouTube üzerinden maddi destekte bulunarak hem Türkiye'de bilim anlatıcılığının gelişmesine katkı sağlayabilirsiniz, hem de site ve uygulamamızı reklamsız olarak deneyimleyebilirsiniz. Reklamsız deneyim, sitemizin/uygulamamızın çeşitli kısımlarda gösterilen Google reklamlarını ve destek çağrılarını görmediğiniz, %100 reklamsız ve çok daha temiz bir site deneyimi sunmaktadır.

Kreosus

Kreosus'ta her 10₺'lik destek, 1 aylık reklamsız deneyime karşılık geliyor. Bu sayede, tek seferlik destekçilerimiz de, aylık destekçilerimiz de toplam destekleriyle doğru orantılı bir süre boyunca reklamsız deneyim elde edebiliyorlar.

Kreosus destekçilerimizin reklamsız deneyimi, destek olmaya başladıkları anda devreye girmektedir ve ek bir işleme gerek yoktur.

Patreon

Patreon destekçilerimiz, destek miktarından bağımsız olarak, Evrim Ağacı'na destek oldukları süre boyunca reklamsız deneyime erişmeyi sürdürebiliyorlar.

Patreon destekçilerimizin Patreon ile ilişkili e-posta hesapları, Evrim Ağacı'ndaki üyelik e-postaları ile birebir aynı olmalıdır. Patreon destekçilerimizin reklamsız deneyiminin devreye girmesi 24 saat alabilmektedir.

YouTube

YouTube destekçilerimizin hepsi otomatik olarak reklamsız deneyime şimdilik erişemiyorlar ve şu anda, YouTube üzerinden her destek seviyesine reklamsız deneyim ayrıcalığını sunamamaktayız. YouTube Destek Sistemi üzerinde sunulan farklı seviyelerin açıklamalarını okuyarak, hangi ayrıcalıklara erişebileceğinizi öğrenebilirsiniz.

Eğer seçtiğiniz seviye reklamsız deneyim ayrıcalığı sunuyorsa, destek olduktan sonra YouTube tarafından gösterilecek olan bağlantıdaki formu doldurarak reklamsız deneyime erişebilirsiniz. YouTube destekçilerimizin reklamsız deneyiminin devreye girmesi, formu doldurduktan sonra 24-72 saat alabilmektedir.

Diğer Platformlar

Bu 3 platform haricinde destek olan destekçilerimize ne yazık ki reklamsız deneyim ayrıcalığını sunamamaktayız. Destekleriniz sayesinde sistemlerimizi geliştirmeyi sürdürüyoruz ve umuyoruz bu ayrıcalıkları zamanla genişletebileceğiz.

Giriş yapmayı unutmayın!

Reklamsız deneyim için, maddi desteğiniz ile ilişkilendirilmiş olan Evrim Ağacı hesabınıza yapmanız gerekmektedir. Giriş yapmadığınız takdirde reklamları görmeye devam edeceksinizdir.

Snook ve meslektaşları ilk olarak Ad5.F35 kanser aşısının, kolorektal kanserli hayvan modellerinde mevcut Ad5 aşısına benzer bir bağışıklık tepkisi verdiğini gözlemledi. Ad5'e benzer şekilde F35 bileşeninin de eklendiği aşı, tümör olmayan dokuda hiçbir zararlı etki göstermedi. 

Araştırmacılar ayrıca Ad5.F35 aşısının, Ad5'e maruz kalan farelerin ürettiği antikorlar tarafından yok edilmeye dirençli olduğunu ve Ad5 antikorlarına sahip olan kolorektal kanserli fare serumlarının da aşıyı nötralize edemediğini ortaya çıkardılar. Snook şöyle diyor:

Bu verilere dayanarak, kanser hastalarının %90'ından fazlasının aşının yeni versiyonuna klinik olarak anlamlı bir bağışıklık tepkisi vermesi gerektiğini, ancak aşının ilk versiyonuna yalnızca %50‘si civarında bir oranda bu anlamlı tepkiyi vereceğini düşünüyoruz.

Faz II denemesi, birinci basamak tedavi ile tedavi edilmiş ve tedavisinde gerileme olan mide, pankreas, özofagus (yemek borusu) veya kolon kanserli 100 hastayı kayıtlara geçirmeyi hedeflemektedir. Kayıtlara geçecek bu 100 hasta, şuanda herhangi bir hastalık bulgusu olmaksızın; öncesinde cerrahi, kemo veya radyasyon tedavisi gibi standart birinci basamak tedavilerden birini ya da birkaçını geçirmiş olacak. Jefferson'da tıbbi onkoloji profesörü, SKCC'de araştırmacı ve denemenin klinik lideri olan Dr. Babar Bashir ise şöyle diyor:

Bu kanser aşısı vücudun, kanserin tekrar etmesini kesin olarak önlemesine yardımcı olmak için tasarlandı. Büyük bir sorun olan tümör sorununu ortadan kaldıracak gücü ne yazık ki yok ancak bu sorunun tekrar nüksetmesi, tüm bu kanserlerin her biri için oldukça büyük bir sorundur ve tekrarlama olasılığını aza indirmek, bir hastanın yaşam süresinde önemli gelişmelere yol açabilir.

Bu çalışma, Jefferson'daki Sidney Kimmel Kanser Merkezi'nde etkili kanser aşıları geliştirmek için oldukça büyük bir girişim olarak gerçekleştirilen, en son gelişmedir. Bulguların kliniğe hızlı bir şekilde ulaşmasını sağlayan ve Philadelphia'daki hastalarımıza en gelişmiş kanser bakımına erişim sağlayan laboratuvar ve klinik ekipleriyle çok gurur duyuyoruz.

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
13
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 6
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 4
  • Umut Verici! 3
  • Merak Uyandırıcı! 3
  • Muhteşem! 2
  • Bilim Budur! 1
  • İnanılmaz 1
  • Güldürdü 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  1. Çeviri Kaynağı: Genetic Engineering & Biotechnology News | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 09/09/2024 12:24:05 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/9278

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Foton
Covid-19
Antarktika
Komplo
Dalga Boyu
Solunum
Biyokimya
Uzay Görevleri
Astrofizik
Aslan
Viroloji
Patlama
Hastalık Yayılımı
Göğüs
Gün
Farmakoloji
Risk
Jeoloji
Abiyogenez
Duygu
Diş Hekimliği
Böcekler
Dünya
Özel Görelilik
Karar
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
J. Sterling, et al. Adenovirüs Spike Proteininde Yapılan Küçük Değişiklik ile, Güçlendirilmiş Bir Kanser Aşısı Üretmek Mümkün Olabilir!. (1 Eylül 2020). Alındığı Tarih: 9 Eylül 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/9278
Sterling, J., Türköz, F. H., Bakırcı, Ç. M. (2020, September 01). Adenovirüs Spike Proteininde Yapılan Küçük Değişiklik ile, Güçlendirilmiş Bir Kanser Aşısı Üretmek Mümkün Olabilir!. Evrim Ağacı. Retrieved September 09, 2024. from https://evrimagaci.org/s/9278
J. Sterling, et al. “Adenovirüs Spike Proteininde Yapılan Küçük Değişiklik ile, Güçlendirilmiş Bir Kanser Aşısı Üretmek Mümkün Olabilir!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Translated by Fatıma Hilal Türköz, Evrim Ağacı, 01 Sep. 2020, https://evrimagaci.org/s/9278.
Sterling, John. Türköz, Fatıma Hilal. Bakırcı, Çağrı Mert. “Adenovirüs Spike Proteininde Yapılan Küçük Değişiklik ile, Güçlendirilmiş Bir Kanser Aşısı Üretmek Mümkün Olabilir!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Translated by Fatıma Hilal Türköz. Evrim Ağacı, September 01, 2020. https://evrimagaci.org/s/9278.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close