Twitter'ın Yeni Mavi Tik Sistemi Kutuplaşmayı Arttırıyor!
X (eski adıyla Twitter), 2022'de doğrulanmış kullanıcı yani mavi tik sistemini değiştirdiğinde pek çok kişi bunun platformdaki siyasi görüşlerin yayılım şeklini etkileyebileceğini öngörmüştü. 22 Ekim'de iScience dergisinde yayımlanan bir modelleme çalışmasında araştırmacılar onaylı kullanıcıların paylaşımlarının platformdaki algoritmalar tarafından daha çok öne çıkarılmasının kutuplaşmayı artırabileceğini ve yankı odalarının oluşumunu tetikleyebileceğini ortaya koydu.[1]
Araştırmacılar, X'in yeni kullanıcı doğrulama sistemi neredeyse herkesin mavi tik almasına olanak tanıdığı için bu fırsatın başkalarının görüşlerini manipüle etmek isteyen kullanıcılar tarafından kullanılabileceğini belirtiyor. George Mason Üniversitesi'nde bilgisayar bilimcisi olan baş yazar Henrique Ferraz de Arruda, şöyle anlatıyor:
Bulgularımız, belirli bir inanç veya ideolojiye sıkı sıkıya bağlı olan kişilerin ve doğrulanmış kullanıcıların sosyal ağ içindeki bilgi ve görüş akışını şekillendirmede kritik bir rol oynadığını gösteriyor. Doğrulanmış kullanıcıların paylaşımları bu daha fazla kişiye ulaşabiliyor, bu da belirli yankı odalarının oluşmasını ve güçlenmesini sağlıyor.
Birçok kişi X'in doğrulama sisteminin sonuçları hakkında birçok fikir ve eleştiri sunsa da platform, araştırma yapmak isteyen kişilerin verilere erişimini sınırlandırdığı için sistemin gerçek etkileri derinlemesine incelenmemişti.
Bu nedenle araştırmacılar, doğrulanmış kullanıcı sayısındaki artışın kutuplaşmayı ve yankı odalarının nasıl etkileyebileceğini araştırmak için insanların sosyal medya platformlarında nasıl mesajlar gönderdiğini ve okuduğunu simüle eden bir hesaplama modeli kullandılar. Ekip, modeli kullanırken doğrulanmış kullanıcı sayısı ve kişilerin inattçılığı gibi faktörleri değiştirdi.
Araştırmacılar, doğrulanmış kullanıcıların görüşlerinde inatçı olmadıkları takdirde platformda fikir birliğini kolaylaştırabileceklerini gösterdi. Ancak, eğer doğrulanmış kullanıcılar belirli bir inanç veya ideolojiye sıkı sıkıya bağlı kişilerden oluşuyorsa kutuplaşma artıyordu. Bu kişiler aşırı uçlarda görüşlere sahip olduğunda hem kutuplaşma arttı hem de belirli ideolojilere göre yankı odaları oluşmaya başladı.
Buna karşın, belli bir siyasi ideolojiye bağlı ancak daha ılımlı olan doğrulanmış kullanıcıların varlığı kutuplaşmayı azaltırken inatçı ama doğrulanmamış ılımlı kişiler ise yankı odası oluşmasını tetiklemeksizin kutuplaşmanın artmasına neden oldu. Arruda, şöyle söylüyor:
Yüzeydeki ılımlı güç olarak nitelendirebileceğimiz, aşırı uç görüşlerden uzak duran kişiler bile yeterli sayıda olduğunda kamuoyu dinamikleri üzerinde önemli bir etki yarattıklarını gördük.
Bu farklılıklar, kişilerin platform içindeki diğer kullanıcılar ile kurduğu bağlantıların farklı olmasından kaynaklanıyordu. Diğer bir değişle kişilerin takip ettiği veya özellikle takip etmediği kullanıcılar, sonucu etkiliyordu. Arruda, şöyle açıklıyor:
Ilımlı ya da aşırı uçlarda olmalarından bağımsız olarak belli ideolojiye sahip insanların sayısı yeterince çok olduğunda insanları yönlendirebilme potansiyeline sahip kişilerin medyada etki yaratan mesajların önemli bir kısmını okuduğunu veya gönderdiğini görüyoruz.
"Bu durum da sosyal platformlardaki algoritmaları içerik kontrolü yerine görünürlüğü ön plana alacak şekilde geliştirdiğinizde kullanıcıların görüşlerini pekiştirmek için başkalarına ulaşabileceği ve yankı odası yapılarını güçlendirebileceği anlamına geliyor.
Çalışma, X üzerine yapılmış olsa da araştırmacılar sonuçların diğer sosyal medya platformları için de geçerli olabileceğini söylüyor. Sosyal medya şirketlerinin siyasi kutuplaşma üzerindeki olası etkilerinin farkında olmaları ve algoritmalarında bunu azaltmaya çalışmaları gerektiğini de vurguluyor.
Sosyal medyaları yönetenlerin sosyal medyayı bilerek daha fazla kutuplaştırabileceğini belirten Arruda, bunun sebebinin "kullanıcıları platformu daha fazla kullanmaya teşvik etme amacıyla bir yan etki olarak gerçekleştiğini" düşündüğünü söylüyor.
Evrim Ağacı'nın çalışmalarına Kreosus, Patreon veya YouTube üzerinden maddi destekte bulunarak hem Türkiye'de bilim anlatıcılığının gelişmesine katkı sağlayabilirsiniz, hem de site ve uygulamamızı reklamsız olarak deneyimleyebilirsiniz. Reklamsız deneyim, sitemizin/uygulamamızın çeşitli kısımlarda gösterilen Google reklamlarını ve destek çağrılarını görmediğiniz, %100 reklamsız ve çok daha temiz bir site deneyimi sunmaktadır.
KreosusKreosus'ta her 10₺'lik destek, 1 aylık reklamsız deneyime karşılık geliyor. Bu sayede, tek seferlik destekçilerimiz de, aylık destekçilerimiz de toplam destekleriyle doğru orantılı bir süre boyunca reklamsız deneyim elde edebiliyorlar.
Kreosus destekçilerimizin reklamsız deneyimi, destek olmaya başladıkları anda devreye girmektedir ve ek bir işleme gerek yoktur.
PatreonPatreon destekçilerimiz, destek miktarından bağımsız olarak, Evrim Ağacı'na destek oldukları süre boyunca reklamsız deneyime erişmeyi sürdürebiliyorlar.
Patreon destekçilerimizin Patreon ile ilişkili e-posta hesapları, Evrim Ağacı'ndaki üyelik e-postaları ile birebir aynı olmalıdır. Patreon destekçilerimizin reklamsız deneyiminin devreye girmesi 24 saat alabilmektedir.
YouTubeYouTube destekçilerimizin hepsi otomatik olarak reklamsız deneyime şimdilik erişemiyorlar ve şu anda, YouTube üzerinden her destek seviyesine reklamsız deneyim ayrıcalığını sunamamaktayız. YouTube Destek Sistemi üzerinde sunulan farklı seviyelerin açıklamalarını okuyarak, hangi ayrıcalıklara erişebileceğinizi öğrenebilirsiniz.
Eğer seçtiğiniz seviye reklamsız deneyim ayrıcalığı sunuyorsa, destek olduktan sonra YouTube tarafından gösterilecek olan bağlantıdaki formu doldurarak reklamsız deneyime erişebilirsiniz. YouTube destekçilerimizin reklamsız deneyiminin devreye girmesi, formu doldurduktan sonra 24-72 saat alabilmektedir.
Diğer PlatformlarBu 3 platform haricinde destek olan destekçilerimize ne yazık ki reklamsız deneyim ayrıcalığını sunamamaktayız. Destekleriniz sayesinde sistemlerimizi geliştirmeyi sürdürüyoruz ve umuyoruz bu ayrıcalıkları zamanla genişletebileceğiz.
Giriş yapmayı unutmayın!Reklamsız deneyim için, maddi desteğiniz ile ilişkilendirilmiş olan Evrim Ağacı hesabınıza üye girişi yapmanız gerekmektedir. Giriş yapmadığınız takdirde reklamları görmeye devam edeceksinizdir.
Araştırma ekibi, sonraki çalışmalarında modellerinin gerçekçiliğini artırmak için çalışmaya haberler ve yeniden paylaşım gibi faktörleri de katmayı ve Bluesky gibi diğer sosyal medya platformlarından aldıkları verileri kullanmayı planlıyor.
İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!
Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.
Soru & Cevap Platformuna Git- 1
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- ^ H. F. D. Arruda, et al. (2024). Echo Chamber Formation Sharpened By Priority Users. Elsevier BV, sf: 111098. doi: 10.1016/j.isci.2024.111098. | Arşiv Bağlantısı
Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?
Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:
kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci
Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 23/12/2024 04:40:08 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/18823
İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.