Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Tutulma Körlüğü Nedir? Güneş Tutulması İzlerken Nelere Dikkat Edilmeli?

6 dakika
22,642
Tutulma Körlüğü Nedir? Güneş Tutulması İzlerken Nelere Dikkat Edilmeli? Times of India
Tüm Reklamları Kapat

Tutulma olsun veya olmasın, Güneş'e direkt olarak bakmak çok tehlikelidir. Ancak tutulma zamanlarında, aksi takdirde Güneş'e çıplak gözle bakmayacak kişiler bile tutulmanın çekimine kapılarak Güneş'e bakabilirler ve bu, tutulma körlüğü adı verilen, geçici ve hatta kalıcı bulanık görmeye ve gözde kör noktaların oluşmasına neden olan, tehlikeli bir göz hasarı ile sonuçlanabilir. Halbuki Güneş tutulmasını güvenle seyredebileceğiniz birçok yöntem bulunmaktadır.

Öncelikle, Güneş'in ne kadar parlak olduğunu kavrayarak başlayalım. Dünya'dan bakıldığında kabaca 100.000 lux parlaklığa sahip olan Güneş'in bu parlaklık seviyesini birkaç farklı şekilde anlayabilirsiniz:

  1. Evinizdeki flüorasan lambalardan birinin ortalama parlaklığı 500 lux civarındadır. Dünya'dan bakıldığında Güneş, bu lambaların 60-200 kadarının aynı anda yanması gibidir.
  2. Eğer bir televizyon stüdyosuna gittiyseniz, 1000 lux civarındaki ışıkların odayı ne kadar güçlü bir şekilde aydınlattığına şaşırmış olabilirsiniz. Dünya'dan bakıldığında Güneş, bunun 30-100 katı parlaklığa sahiptir.
  3. Güneş, Dolunay'dan 330.000 kat parlaktır.

Bu nedenle, Güneş tutulmasını güvenle seyretmenizi sağlayacak bazı yöntemlere başvurabilirsiniz.

Tüm Reklamları Kapat

Direkt Gözlem Önerileri

Özellikle de parçalı tutulmalarda, Güneş'in az bir kısmı kapandığı için çok yoğun ışık gelmeye devam edecektir. Bu tür tutulmalarda Güneş'e doğrudan bakıldığında, gözün Güneş mesafesine odaklaması ışınları çok daha tehlikeli hale getirecektir. Bu nedenle ışığı "doğru miktarda" kısan filtreler kullanılmalıdır.

Tutulma Gözlükleri

Güneş tutulmasını gözlemenin en etkili yolu, direkt olarak Güneş gözlemi için üretilmiş özel filtreli gözlükler kullanmaktır. Bu filtreler, görüntü olarak alüminyum folyoyu andırsa da, normal alüminyum folyo ile gözlem yapamazsınız. Bu gözlükelrin üzerinde hiçbir delik olmaması gerekmektedir (kırışık durmasında bir sakınca yoktur). Bu filtre, özel bir Güneş filtresidir, Güneş'ten gelen ışığın sadece dar bir spektrumunu geçirir.

Bazı özel üretilmiş kaynak maskeleri de doğru numarada alınacak olursa Güneş gözleminde kullanılacak kadar güvenli olabilir. Bunun için en az #13 veya #14 numara maske satın alınmalıdır. 

Teleskop Gözlemi

Bir tutulma sırasında Güneş'in en net ve en iyi görüntülerini uygun şekilde filtrelenmiş bir teleskopla elde edebilirsiniz. Güneş ışığının ve ısısının çoğunu aletten uzak tutmak için filtre, teleskopun ön tarafına sabitlenmelidir. Güneş filtresini asla göz ucunda kullanmayın; çünkü ışığı (ve dolayısıyla ısıyı) konsantre eden lensler nedeniyle filtreler göz ucunda çatlayabilir veya eriyebilir.

Tüm Reklamları Kapat

Ancak doğru bir şekilde teleskobunuzu kurabilirseniz, bu muhteşem alet sayesinde Güneş lekelerini ve Güneş'in içindeki karmaşık detayları daha iyi görebilirsiniz. Hatta girintili çıkıntılı bir yüzeye sahip olan Ay'ın, Güneş diski boyunca ilerlerkenki silüetini çok daha net bir şekilde ayırt edebilirsiniz. Bir teleskop satın almak için Agora Bilim Pazarı'na uğrayabilirsiniz.

Uyarı: Güneş'e doğrulttuğunuz teleskoba (hele ki filtresizken) asla çıplak gözle bakmayınız! Teleskop lensleri ışığı daha da yoğunlaştırarak retinanızı milisaniyeler içinde yakacaktır.

Dolaylı Gözlem Önerileri

İğne Deliği Projeksiyonu

Kısmi bir güneş tutulmasını izlemenin en güvenli yolu, Güneş'in görüntüsünün bir kağıda yansıtılmasını izlemektir. Kalem ucuyla bir kart üzerinde küçük bir delik açın, Güneş'e doğru çevirin ve gölgesi içinde, 1 metre kadar uzakta ikinci bir kart tutun. Delik, Güneş diskinin küçük bir görüntüsünü alttaki karta yansıtacaktır. Bu görüntü, tıpkı gerçek Güneş'in yaptığı gibi, tutulmanın tüm aşamalarından geçecektir. Farklı boyutta deliklerle deneyler yaparak en uygun boyutu bulabilirsiniz. Unutmayın: Büyük bir delik görüntüyü parlak ama bulanık yapar; küçük bir delik onu loş ama keskin yapar.

Royal Astronomy Society

Daha iyi bir görüntü için, Güneş ışığını düşüreceğiniz kartı uzun bir kutunun içine koyarak, kartın üzerine düşen gün ışığı miktarını azaltabilirsiniz. Bu, keskin bir görüntü veren küçük bir iğne deliği kullanmanıza olanak tanır. Kutunun içine kafanızı sokabileceğiniz bir delik açabilirsiniz, böylece komik görünümlü bir gözlem odası yaratabilirsiniz:

Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Evrim Ağacı'nın çalışmalarına Kreosus, Patreon veya YouTube üzerinden maddi destekte bulunarak hem Türkiye'de bilim anlatıcılığının gelişmesine katkı sağlayabilirsiniz, hem de site ve uygulamamızı reklamsız olarak deneyimleyebilirsiniz. Reklamsız deneyim, sitemizin/uygulamamızın çeşitli kısımlarda gösterilen Google reklamlarını ve destek çağrılarını görmediğiniz, %100 reklamsız ve çok daha temiz bir site deneyimi sunmaktadır.

Kreosus

Kreosus'ta her 10₺'lik destek, 1 aylık reklamsız deneyime karşılık geliyor. Bu sayede, tek seferlik destekçilerimiz de, aylık destekçilerimiz de toplam destekleriyle doğru orantılı bir süre boyunca reklamsız deneyim elde edebiliyorlar.

Kreosus destekçilerimizin reklamsız deneyimi, destek olmaya başladıkları anda devreye girmektedir ve ek bir işleme gerek yoktur.

Patreon

Patreon destekçilerimiz, destek miktarından bağımsız olarak, Evrim Ağacı'na destek oldukları süre boyunca reklamsız deneyime erişmeyi sürdürebiliyorlar.

Patreon destekçilerimizin Patreon ile ilişkili e-posta hesapları, Evrim Ağacı'ndaki üyelik e-postaları ile birebir aynı olmalıdır. Patreon destekçilerimizin reklamsız deneyiminin devreye girmesi 24 saat alabilmektedir.

YouTube

YouTube destekçilerimizin hepsi otomatik olarak reklamsız deneyime şimdilik erişemiyorlar ve şu anda, YouTube üzerinden her destek seviyesine reklamsız deneyim ayrıcalığını sunamamaktayız. YouTube Destek Sistemi üzerinde sunulan farklı seviyelerin açıklamalarını okuyarak, hangi ayrıcalıklara erişebileceğinizi öğrenebilirsiniz.

Eğer seçtiğiniz seviye reklamsız deneyim ayrıcalığı sunuyorsa, destek olduktan sonra YouTube tarafından gösterilecek olan bağlantıdaki formu doldurarak reklamsız deneyime erişebilirsiniz. YouTube destekçilerimizin reklamsız deneyiminin devreye girmesi, formu doldurduktan sonra 24-72 saat alabilmektedir.

Diğer Platformlar

Bu 3 platform haricinde destek olan destekçilerimize ne yazık ki reklamsız deneyim ayrıcalığını sunamamaktayız. Destekleriniz sayesinde sistemlerimizi geliştirmeyi sürdürüyoruz ve umuyoruz bu ayrıcalıkları zamanla genişletebileceğiz.

Giriş yapmayı unutmayın!

Reklamsız deneyim için, maddi desteğiniz ile ilişkilendirilmiş olan Evrim Ağacı hesabınıza yapmanız gerekmektedir. Giriş yapmadığınız takdirde reklamları görmeye devam edeceksinizdir.

Ama dışarıdan bakıldığında böyle gözükeceksiniz, bizden söylemesi:

İğne deliği projeksiyonu yapmanın çok daha iyi bir yolu, iç mekandaki bir pencereden faydalanmak olabilir: Güneşe bakan pencereli bir oda bulun, ışıkları kapatın ve perdeleri çekin. Pencerenin üst kısmına yakın bir yerde bir kartta açılan küçük bir delikten güneş ışığının girmesini sağlayın. Güneş'in görüntüsünü yakalamak için odanın karşısına beyaz bir kağıt parçası koyun. Yine, en iyi ve en keskin görünümü elde etmek için farklı boyutta delikler deneyin. Elbette, delikten doğrudan Güneş'e bakmayın! Sadece kağıdın üzerine düşen ışık noktasına bakın.

Güneş, gökyüzünde, bunu yapamayacağınız kadar yüksekse, açık bir pencerenin pervazına küçük, yüksek kaliteli bir ayna yerleştirerek görüntüsünü yatay olarak odaya yönlendirebilirsiniz. Aynayı modelleme kili kullanarak sabitleyin. Kartınızı delik ile aynanın üzerine bantlayın.

Ama unutmayın: İğne deliği projeksiyonu, en iyi ihtimalle bile size yalnızca küçük bir görüntü verecektir.

Güneş Tutulmasını Seyredenler İçin Kritik Uyarılar

3D Gözlü, İsli Cam veya Güneş Gözlüğü Kullanmayın!

3D gözlük, röntgen gözlüğü/filmi, isli cam, polaroid filtre, renkli film şeridi, fotoğrafik nötral yoğunluk filtresi ve bildiğimiz güneş gözlüğü ile Güneş'e bakmamalısınız. Bunlar, sadece "karanlık" göstermeye yarayan gözlüklerdir; ancak Güneş'ten gelen ışık, görünür ışıktan ibaret değildir. Özellikle morötesi ışık en tehlikelisidir ve bu tür gözlükler bu dalga boylarını büyük oranda geçirecektir.

Gözünüzün Acıdığını Fark Etmeyeceksiniz!

Gözlerde, retinanıza zarar verdiğinizi anlayacağınız sinirler olmadığı için, özellikle de küçük çocuklar Güneş'e bakacak olurlarsa "Ah gözüm!" diyerek canlarının yandığını hissetmeyeceklerdir. Bu çocuklar, sorunu yıllar sonra bile fark edebilirler! O nedenle uygun "güneş filtreli" gözlük dışında herhangi bir gözlük kullanılmamalıdır.

Tüm Reklamları Kapat

Deneyiminize Güvenmeyin!

Ne yazık ki bilim iletişiminde karşılaşılan en büyük güçlüklerden biri, kişilerin kendi deneyimlerinin bilimsel verilerden daha üstün ve güvenilir olduğu yanılgısıdır. Bu durum, kendini "Biz kullandık, bir şey olmadı!" şeklinde ifadelerle göstermektedir. Ne yazık ki bu tür hatalar nadiren yapılır, zarar görme ihtimali %100 değildir, bu nedenle bir olmaz, iki olmaz, üçüncüde körlükle sonuçlanabilir. Özellikle de söz konusu çocuklarınız olduğunda, anekdotal anlatılar ve bireysel deneyim yerine, bilim insanlarının önerilerini takip etmenizi öneririz.

Çocuklarınıza Tutulmayı Aralıklarla İzletin!

Özellikle de ürün kalitesinin garanti edilemediği ve denetimin zayıf olduğu coğrafyalarda, internetten satın alacağınız filtrenin durumu garanti edilemeyeceği için, tavsiyemiz, özellikle de çocuklara ("uygun" bir güneş filtreli gözlükle bile!) Güneş'e çok uzun süre baktırmamak olur. Bunun yerine, aralıklı bir gözlem modeli takip edilebilir: Örneğin 5 saniye Güneş'e (uygun filtreli gözlükle) bakıp, sonra başka yere 5-10 saniye bakıp, sonra tekrar Güneş'e bakabilirsiniz. Tutulmalar yavaş gelişen doğa olayları olduğu için, sürekli bakmanın anlamlı olmadığı da hatırlanmalıdır. Özellikle de çocuklar, sadece birkaç dakika aralıklarla bile baksalar bu müthiş olay karşısında mutluluk hissedeceklerdir.

Sonuç

Eğer bu uyarıları dikkate alırsanız, hem kendiniz hem de çocuklarınız insanları milenyumlardır etkilemiş muazzam bir doğa olayını güvenle seyredebilirsiniz ve doğanın gücü karşısında soluksuz kalabilirsiniz. Keyifli gözlemler!

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
84
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 39
  • Korkutucu! 6
  • Bilim Budur! 4
  • İnanılmaz 4
  • Umut Verici! 4
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 3
  • Merak Uyandırıcı! 3
  • Muhteşem! 2
  • Üzücü! 2
  • Güldürdü 1
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  • A. Macrobert. How To Safely See A Partial Solar Eclipse. Alındığı Tarih: 25 Ekim 2022. Alındığı Yer: Sky and Telescope | Arşiv Bağlantısı
  • D. Byrd. Top Tips For Observing The Sun Safely. (9 Haziran 2022). Alındığı Tarih: 25 Ekim 2022. Alındığı Yer: EarthSky | Arşiv Bağlantısı
  • R. Garner. Eye Safety During A Total Solar Eclipse. (4 Mart 2016). Alındığı Tarih: 25 Ekim 2022. Alındığı Yer: NASA | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 21/01/2025 07:08:32 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/13121

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Evcil Hayvanlar
Ses Kaydı
Sağlık Bakanlığı
Veri
İnternet
Evrenin Genişlemesi
Proton
Teyit
Tutarlılık
Endokrin Sistemi
Saç
Regülasyon
Fizyoloji
Cinsellik
Eczacılık
Devir
Genom
Kadın Doğum
Küresel
Sivrisinek
İnsan Evrimi
Evrim Kuramı
Sendrom
Diyet
Zooloji
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
Ç. M. Bakırcı, et al. Tutulma Körlüğü Nedir? Güneş Tutulması İzlerken Nelere Dikkat Edilmeli?. (25 Ekim 2022). Alındığı Tarih: 21 Ocak 2025. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/13121
Bakırcı, Ç. M., Kayalı, . (2022, October 25). Tutulma Körlüğü Nedir? Güneş Tutulması İzlerken Nelere Dikkat Edilmeli?. Evrim Ağacı. Retrieved January 21, 2025. from https://evrimagaci.org/s/13121
Ç. M. Bakırcı, et al. “Tutulma Körlüğü Nedir? Güneş Tutulması İzlerken Nelere Dikkat Edilmeli?.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, 25 Oct. 2022, https://evrimagaci.org/s/13121.
Bakırcı, Çağrı Mert. Kayalı, . “Tutulma Körlüğü Nedir? Güneş Tutulması İzlerken Nelere Dikkat Edilmeli?.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, October 25, 2022. https://evrimagaci.org/s/13121.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close