Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Türkiye'nin Batı Kıyısındaki Antik Yunan Kentinde Paralı Askerlere Ait Altın Sikke Hazinesi Bulundu!

4 dakika
1,004
Türkiye'nin Batı Kıyısındaki Antik Yunan Kentinde Paralı Askerlere Ait Altın Sikke Hazinesi Bulundu! Phys
Tüm Reklamları Kapat

Michigan Üniversitesi'nden bir arkeoloğun liderliğindeki araştırmacı ekibi, Türkiye'nin batısındaki antik Yunan kenti Notion'da muhtemelen paralı askerlere ödeme yapmak için kullanılan ve küçük bir çömleğe gömülü altın sikke hazinesi ortaya çıkardı.

Sikkeleri keşfeden Antik Akdeniz sanatı ve arkeolojisi profesörü, Notion Arkeoloji Projesi'nin direktörü ve Michigan Üniversitesi arkeoloğu Christopher Ratté, sikkelerde diz çökmüş bir okçu figürü olduğunu belirtiyor. Bunun Pers İmparatorluğu tarafından basılan Notion'un 96 km kuzeydoğusundaki Sardes'te basılan Pers dariği adlı altın sikke türünün kendine özgü tasarımı olduğu düşünülüyor.

Michigan Üniversitesi ekibinin MÖ 5. yüzyıla tarihlendirdiği hazine, tarihçilere Pers dariğinin hangi zamana ait olduğu ve tarihi hakkında bilgi verecek başka bir veri noktası sağlayacak. Ratté, şöyle anlatıyor:

Tüm Reklamları Kapat

Bu kadar değerli bir buluntunun kontrollü bir arkeolojik kazıda keşfedilmesi çok nadir görülen bir durumdur. Hiç kimse, özellikle de değerli metal sikkelerden oluşan bir hazineyi geri almayı planlamadan gömmez. Bu yüzden böyle bir hazinenin korunması ancak çok büyük bir talihsizlik ile açıklanabilir.

Darikler MÖ 6. yüzyılın sonlarından MÖ 330'da Pers İmparatorluğu'nun Büyük İskender tarafından fethine kadar basılmış ve sikkelerin tasarımı sadece küçük biçim farklarıyla aynı kalmıştır. Araştırmacılar bu farklılıkları analiz ederek sikkeleri kronolojik bir sıraya koymaya çalışmışlardır. Yeni keşfedilen hazinenin önemli yönlerinden biri, hazineyle ilişkili diğer eserlerden bağımsız olarak tarihlendirilmiş olmasıdır. Ratté, şöyle yorumluyor:

Bu hazine, (bütün madeni paraların dizisinin) kronolojisini belirlemeye yardımcı olacak sabit bir tarih sağlayacaktır.

Daha önce British Museum ve American Numismatic Society'de sikke küratörü olan Oxford Üniversitesi'nden Andrew Meadows hazinenin arkeolojik bağlamını şöyle anlatıyor:

Hazinenin arkeojik bağlamı başka yollarla doğru bir şekilde belirlenebilirse Ahameniş altın sikkelerinin kronolojisini hassas bir şekilde belirlenebilir. Son derece büyük öneme sahip olağanüstü bir buluntu.

Araştırmacılar Notion'daki kazılara 2022 yılında başladı. 1 yıl sonra, projeyi yürüten arkeologlar sikkeleri keşfetmeyi başardı. Türkiye Kültür ve Turizm Bakanlığı ise Türkiye'de kalan sikkelerin keşfi kamuoyuna duyurulması için gerekli izinleri verdi.

Kentin en iyi korunmuş kalıntıları M.Ö. 3. ve 1. yüzyıllar arasındaki Helenistik döneme denk geliyor. Ancak kentin merkezindeki büyük avlusu olan bir evde yapılan kazılar, kentin muhtemelen daha erken bir tarihte iskân edildiğini gösterdi. Araştırmacılar, evin temelinde kullanılan daha eski duvarlarda M.Ö. 5. yüzyıla ait olması muhtemel çanak çömlek parçaları tespit etti. Temmuz 2023'te avlunun bir bölümünün altında yapılan kazıda bölgede küçük bir çömlek içinde gömülü sikke hazinesi olduğu ortaya çıktı. Ratté, şöyle anlatıyor:

Tüm Reklamları Kapat

Hazine, Helenistik dönemdeki bir evin altına gömülü bir yapıdaki odanın köşesinde bulundu. Muhtemelen güvenli bir yerde saklanmak üzere oraya konulmuş ve bir sebepten dolayı hiç geri alınmamış. Yunan tarihçi Ksenofon'a göre tek bir darik, bir askerin bir aylık maaşına eşdeğerdi.

Araştırmacılar, dariğin temel kullanım amaçlarından birinin paralı askerlere ödeme yapmak olduğunu düşünüyor. Hazinenin Notion çevresindeki askeri operasyonlarla ilişkili olması ise olası. Ratté ayrıca darik hazinelerinin çoğunun arkeologlar tarafından bilimsel kazılarda değil, tarih konusunda hiçbir kaygısı olmayan define avcıları tarafından bulunduğunu belirtiyor. Ratté şöyle söylüyor:

Bağlamı bilinmeyen arkeolojik buluntu, amnezi yaşayıp hafızasını yitirmiş bir insan gibidir. Buluntu hâlâ ilginç ve önemli olsa ancak bilgi kaybı çok büyük. Yine de hazinenin tam olarak nerede bulunduğunu biliyoruz ve muhtemelen MÖ 5. yüzyılın sonlarında gömüldüğüne dair dair birçok dolaylı kanıta sahibiz.

Notion, M.Ö. 6. yüzyılın ortalarında Türkiye'nin batı kıyısındaki diğer Yunan şehirleriyle birlikte Pers İmparatorluğu'nun bir parçası olmuştur. M.Ö. 5. yüzyılın başlarında Pers egemenliğinden kurtulmuş ancak M.Ö. 4. yüzyılın başlarında yeniden Pers İmparatorluğu'na katılmıştır. M.Ö. 334'te Büyük İskender'in fethine kadar Pers yönetiminde kalmıştır.

Eski dönem tarihçileri sıklıkla Notion çevresindeki askeri operasyonlardan bahseder. MÖ 5. yüzyılın büyük bir bölümünde Notion, Perslerden kurtulmuş olmasına rağmen, Atina egemenliği altındaydı. Antik tarihçiler sık sık Notion çevresindeki askeri operasyonlardan bahsederler. Perslerden de Atinalılardan da etkilenen bir sınır bölgesinde bulunan Notion ve civarındaki kent sakinlerinin sadakatleri birbiri ile çatışma hâlindeydi. Yunan tarihçi Thucydides, bunu tarafından dramatik bir olayla anlatmaktadır.

M.Ö. 430 ila M.Ö. 427 yılları arasında civardaki Colophon kentinden bir grup Pers yanlısı, Yunan ve "barbar" paralı askerlerin yardımıyla Notion'un bir kısmını işgal etmişti. M.Ö. 427'de Paches adlı bir Atinalı general, komutanlarını bir tuzağa düşürerek Pers yanlısı paralı askerlere saldırdı ve onları öldürdü. Pers yanlıları sürgün edildi ve Notion tekrar Atina gözetimine alındı.

Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Aslında maddi destek istememizin nedeni çok basit: Çünkü Evrim Ağacı, bizim tek mesleğimiz, tek gelir kaynağımız. Birçoklarının aksine bizler, sosyal medyada gördüğünüz makale ve videolarımızı hobi olarak, mesleğimizden arta kalan zamanlarda yapmıyoruz. Dolayısıyla bu işi sürdürebilmek için gelir elde etmemiz gerekiyor.

Bunda elbette ki hiçbir sakınca yok; kimin, ne şartlar altında yayın yapmayı seçtiği büyük oranda bir tercih meselesi. Ne var ki biz, eğer ana mesleklerimizi icra edecek olursak (yani kendi mesleğimiz doğrultusunda bir iş sahibi olursak) Evrim Ağacı'na zaman ayıramayacağımızı, ayakta tutamayacağımızı biliyoruz. Çünkü az sonra detaylarını vereceğimiz üzere, Evrim Ağacı sosyal medyada denk geldiğiniz makale ve videolardan çok daha büyük, kapsamlı ve aşırı zaman alan bir bilim platformu projesi. Bu nedenle bizler, meslek olarak Evrim Ağacı'nı seçtik.

Eğer hem Evrim Ağacı'ndan hayatımızı idame ettirecek, mesleklerimizi bırakmayı en azından kısmen meşrulaştıracak ve mantıklı kılacak kadar bir gelir kaynağı elde edemezsek, mecburen Evrim Ağacı'nı bırakıp, kendi mesleklerimize döneceğiz. Ama bunu istemiyoruz ve bu nedenle didiniyoruz.

Ratté'ye göre tek olasılık bu olmasa da bu olaylar hem hazinenin gömülmesine hem de kaybedilmesine yol açmış olabilir. Bu olaylardan daha sonra M.Ö. 406 yılında Atinalıların deniz üssü olarak kullandığı Notion kıyılarında Atina ile Sparta arasındaki çatışmada kilit önemde olan bir deniz savaşı yaşandı. M.Ö. 360'larda Batı Anadolu'daki birkaç Pers valisi merkezi otoritelere karşı ayaklandığında Batı Anadolu yeniden çatışmaya sahne oldu.

Önemli bir askeri varlık olan Notion limanı, muhtemelen bu dönemde güçlendirildi. Pers sikkelerinin geleneksel kronolojiye bakılırsa Notion'dan çıkan hazinenin M.Ö. 4. yüzyıldan olduğunu öngörülmektedir.

Araştırmacılar, devam eden kazıların hazinenin arkeolojik bağlamını netleştireceğini umuyor ve şu anda Efes Arkeoloji Müzesi'nin sorumluluğunda olan sikkelerin incelenmesinin bu olağanüstü arkeolojik buluntunun tarihi, işlevi ve tarihsel etkileri hakkında daha fazla kanıt sağlayacağını düşünüyor.

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
Özetini Oku
11
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

Feragatname: Evrim Ağacı, doğrudan üniversiteler, akademik dergiler veya resmi bilim kurumları tarafından yayınlanan bu basın açıklamalarını temel editöryal düzenlemeden geçirmektedir; ancak açıklamaların isabetliliğinden sorumlu değildir. Basın açıklaması konusundaki sorularınızı aşağıdaki medya irtibat kişisine yöneltebilirsiniz.

Medya İrtibat
  • Morgan Sherburne
  • University of Michigan

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Umut Verici! 2
  • Muhteşem! 0
  • Tebrikler! 0
  • Bilim Budur! 0
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 0
  • Güldürdü 0
  • İnanılmaz 0
  • Merak Uyandırıcı! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 16/09/2024 21:53:59 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/18313

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Proton
Aminoasit
Önlem
İyi
Sivrisinek
Mühendislik
Bakteriler
Allah
Diş Sorunları
Koku
Tarih
Ağrı
Radyasyon
Ornitoloji
Sanat
Doğum
Teknoloji
Evrim Kuramı
Uçma
Mavi
Sağlık Bakanlığı
Uzay Aracı
Çevre
Hayatta Kalma
İstatistik
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
U. Derin. Türkiye'nin Batı Kıyısındaki Antik Yunan Kentinde Paralı Askerlere Ait Altın Sikke Hazinesi Bulundu!. (5 Ağustos 2024). Alındığı Tarih: 16 Eylül 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/18313
Derin, U. (2024, August 05). Türkiye'nin Batı Kıyısındaki Antik Yunan Kentinde Paralı Askerlere Ait Altın Sikke Hazinesi Bulundu!. Evrim Ağacı. Retrieved September 16, 2024. from https://evrimagaci.org/s/18313
U. Derin. “Türkiye'nin Batı Kıyısındaki Antik Yunan Kentinde Paralı Askerlere Ait Altın Sikke Hazinesi Bulundu!.” Edited by Ufuk Derin. Evrim Ağacı, 05 Aug. 2024, https://evrimagaci.org/s/18313.
Derin, Ufuk. “Türkiye'nin Batı Kıyısındaki Antik Yunan Kentinde Paralı Askerlere Ait Altın Sikke Hazinesi Bulundu!.” Edited by Ufuk Derin. Evrim Ağacı, August 05, 2024. https://evrimagaci.org/s/18313.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close