Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Orta Arabistan'daki Aşölyen Alet Kültürü Bize Yok Olan Homininler Hakkında Neler Söyleyebilir?

Orta Arabistan'daki Aşölyen Alet Kültürü Bize Yok Olan Homininler Hakkında Neler Söyleyebilir? Nature
2 dakika
1,794
Tarihi Geçmiş Haber

Bu haber 3 yıl öncesine aittir. Haber güncelliğini yitirmiş olabilir; ancak arşivsel değeri ve bilimsel gelişme/ilerleme anlamındaki önemi dolayısıyla yayında tutulmaktadır. Ayrıca konuyla ilgili gelişmeler yaşandıkça bu içerik de güncellenebilir.

Tüm Reklamları Kapat

Alt Paleolitik, yaklaşık 3 milyon yıl öncesinde, ilk defa alet üretiminin izlerine rastlanan ve insanın evrim tarihindeki en uzun ömürlü kültürel-teknolojik süreç olan Aşölyen geleneğinin ortaya çıktığı dönemdir. Bu dönem, hominin evriminin yaklaşık 1,5 milyon yıllık dönemindeki el baltası gibi güçlü aletlerinin üretimi ile karakterize edilen önemli bir aşamasını temsil eder.

Avustralya Ulusal Üniversitesi, Arap Yarımadasının en büyük Paleolitik bölgelerinden biri ve şu anda hiper-kurak bir bölge olan Saffaqah'da yaklaşık bir milyon kadar eseri bulunan Aşölyen homininlerle alakalı yaptığı kazı ve yüzey çalışmalarında homininlerin bölgedeki adaptasyonunu araştırdı. 3.2 milyon km2 yi kaplayan alanda Arap Yarımadasında Avrasyadaki homininler ile ortak teknolojik özelliklere sahip çok sayıda alan belgelendi.

Dawadmi yakınlarındaki Saffaqah bölgesi, Arap Yarımadasında Aşölyen nüfusunun en fazla olduğu bölgeydi.
Dawadmi yakınlarındaki Saffaqah bölgesi, Arap Yarımadasında Aşölyen nüfusunun en fazla olduğu bölgeydi.
Plos One

Homininlerin bölge kaynaklarından yararlanım şekli çevresel koşullara adaptasyonlarının başarısını ortaya koymaktadır. Özellikle Eski Dünya'nın (bugünkü Afrika ve Avrasya) büyük bir bölümüne yayılmayı başarmaları Homo cinsini ekolojik olarak baskın kılmıştı. Paleolitik dönemin (jeolojik olarak Pleistosen dönem) değişen çevre koşullarına uyum sağlamada homininler olağanüstü bir başarı göstermişti.

Tüm Reklamları Kapat

Akarsu yerlerinin tekrar tekrar kullanımı ve güçlü baltaları, Saffaqah homininlerinin bu bölgede ekolojik olarak baskın bir tür olduğunu gösteriyor. Ancak, Saffaqah'da Orta Paleolitik eserlerin az olması, Alt Paleolitik dönemde Aşölyen nüfusunun aynı başarıyı göstermediğini, kuraklığın başlangıcıyla yok olduklarını gösteriyor.

Plos One dergisinde yayımlanan araştırmaya göre Saffaqah homininlerinin kendilerini bekleyen kuraklığa karşı adaptasyonlarında yaşadıkları olumsuzluğun nedeni, teknolojide muhafazakar bir yaklaşım sergilemeleri (örneğin çevresel koşulların değiştiğini gözlemlemelerine rağmen alet yapım tarzlarında değişikliğe gitmemişlerdi) ve tembel olmalarından kaynaklanıyordu.

Dünyanın başka yerlerindeki Aşölyenlere benzer şekilde sabit ve kolay erişilen taş ve su kaynaklarını tercih etmişlerdi, ancak bu, girişimci olmalarına engel oluşturmuştu. Örneğin, az mesafedeki bir tepede bulunan kayalıktaki kaliteli taşı kullanmak için çaba göstermek yerine, çevrede bulunan taşları ve zaman zaman kayalıktan aşağıya düşen taşlarla idare etmeyi tercih etmişlerdi.

Ayrıca, alet yapımında kaliteli taş bulmak için uzun yollar kat eden diğer Aşölyenlerin tersine Saffaqah homininleri alet yapımında ve kaynak toplamada kendilerine en az çaba sarf ettirecek yöntemler kullanmıştı. Araştırmanın baş yazarı Dr. Ceri Shipton, bu bulguyla alakalı şu sözleri söyledi:

Gerçekten çabalamış gibi görünmüyorlar. Ufka bakan kaşifler olduklarını pek sanmıyorum. Bizim sahip olduğumuz merak duygusu onlarda yoktu.

Saffaqah homininleri, güçlü ve yetenekli olmalarına rağmen yerleşim bölgelerindeki nehir yatakları kurumaya başladığında tembellikleri ve muhafazakarlıkları nedeniyle yok olmuşlardı.

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
16
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 9
  • İnanılmaz 3
  • Muhteşem! 2
  • Bilim Budur! 2
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 2
  • Üzücü! 2
  • Umut Verici! 1
  • Merak Uyandırıcı! 1
  • Güldürdü 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  1. Türev İçerik Kaynağı: Plos One | Arşiv Bağlantısı
  • C. Shipton, et al. Acheulean Technology And Landscape Use At Dawadmi, Central Arabia. (27 Temmuz 2018). Alındığı Tarih: 24 Nisan 2020. Alındığı Yer: Plos One | Arşiv Bağlantısı
  • A. Walker. Laziness Led To Extinction Of Homo Erectus. (10 Ağustos 2018). Alındığı Tarih: 27 Nisan 2020. Alındığı Yer: Phys.org | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 26/04/2024 21:58:40 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/8606

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Yeni Doğan
Hayvan Davranışları
Işık Yılı
Bağırsak
Virüs
Psikanaliz
Maske Takmak
Yeşil
Saldırı
Zeka
Solunum
Köpekler
Arkeoloji
Bebek Doğumu
Karar Verme
Genel Görelilik
Mistik
Epistemik
Besin
Evrim Ağacı
Ağrı
Mers
Akıl
Algoritma
Güneş
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
C. Shipton, et al. Orta Arabistan'daki Aşölyen Alet Kültürü Bize Yok Olan Homininler Hakkında Neler Söyleyebilir?. (1 Mayıs 2020). Alındığı Tarih: 26 Nisan 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/8606
Shipton, C., Delibalta, F., Özdil, A. Ş. (2020, May 01). Orta Arabistan'daki Aşölyen Alet Kültürü Bize Yok Olan Homininler Hakkında Neler Söyleyebilir?. Evrim Ağacı. Retrieved April 26, 2024. from https://evrimagaci.org/s/8606
C. Shipton, et al. “Orta Arabistan'daki Aşölyen Alet Kültürü Bize Yok Olan Homininler Hakkında Neler Söyleyebilir?.” Edited by Ayşegül Şenyiğit Özdil. Evrim Ağacı, 01 May. 2020, https://evrimagaci.org/s/8606.
Shipton, Ceri. Delibalta, Feyza. Özdil, Ayşegül Şenyiğit. “Orta Arabistan'daki Aşölyen Alet Kültürü Bize Yok Olan Homininler Hakkında Neler Söyleyebilir?.” Edited by Ayşegül Şenyiğit Özdil. Evrim Ağacı, May 01, 2020. https://evrimagaci.org/s/8606.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close