Türkiye'de Hayvanların Kozmetik Sektöründe Denek Olarak Kullanımı Yasaklandı!
Bu haber 9 yıl öncesine aittir. Haber güncelliğini yitirmiş olabilir; ancak arşivsel değeri ve bilimsel gelişme/ilerleme anlamındaki önemi dolayısıyla yayında tutulmaktadır. Ayrıca konuyla ilgili gelişmeler yaşandıkça bu içerik de güncellenebilir.
Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu, Kozmetik Yönetmeliği’nde değişiklik yaparak hayvanları da koruyan bir madde ekledi. Artık piyasaya sürülmüş kozmetik ürünlerinin hayvanlar üzerinde test edilmesi yasaklandı. Yönetmeliğe göre bundan sonra hiçbir kozmetik ürün için hayvanlar üzerinde deney yapılmayacak. Ayrıca Sağlık Bakanlığı kozmetik ürünlere Türkçe etiket koyma zorunluluğu da getirdi.
Hürriyet’ten Meltem Özgenç’in haberine göre kozmetik ürün, “İnsan vücudunun dış kısımlarına, epiderma, tırnaklar, kıllar, saçlar, dudaklar ve dış genital organlarına veya dişler ile ağız mukozasına uygulanmak üzere hazırlanmış, tek veya temel amacı bu kısımları temizlemek, koku vermek, görünümünü değiştirmek, bunları korumak, iyi bir durumda tutmak veya vücut kokularını düzeltmek olan bütün madde veya karışımları” olarak tanımlanırken, yönetmeliğe ilk defa "nanomateryal" kavramı eklendi.
"Boyutları 1 ila 100 nanometre arasında olan bir veya daha fazla dış boyut veya iç yapıya sahip olan ve çözünmeyen veya biyopersistan yapıda olacak şekilde imal edilmiş olan bir materyal” olarak tanımlanan nanomateryal, bundan sonra ürün bileşenleri içinde açıkça belirtilecek.
Hayvanların haklarına yönelik olaraksa, 15 Temmuz 2015'te eklenen yeni ek maddeler kapsamında hayvan deneyleri yerine "alternatif yöntemler"e başvurulacak. Buna gerekçe olaraksa, Avrupa Birliği mevzuatındaki güncellemelerin göz önüne alındığı bildiriliyor. Yeni ek maddeler kapsamında, "hayvan deneylerine tabi tutulmuş olan;
a) Nihai bir formülasyon içeren kozmetik ürünlerin piyasaya arzı,
b) Ürün bileşenleri veya ürün bileşenleri kombinasyonlarını içeren kozmetik ürünlerin piyasaya arzı,
c) Ürün bileşenleri veya ürün bileşenleri kombinasyonlarına yönelik testlerin yapılması yasaktır."
ifadelerine yer veriliyor. Dahası, Ek Madde-2'nin 2. alt maddesi altında:
Ayrıca, bir kozmetik ürünün güvenliliğine ilişkin genel yükümlülükler saklı kalmak üzere, bitmiş kozmetik ürünler için hayvan testlerinin yapılması yasaktır.
ifadeleri yer alıyor.
Bu atılımı Türkiye Cumhuriyeti ve hepsinden önemlisi insanlık olarak önemli bir adım olarak görüyoruz.
İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!
Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.
Soru & Cevap Platformuna Git- 6
- 1
- 1
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?
Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:
kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci
Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 21/11/2024 14:56:06 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/3785
İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.