Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Şempanzeler Yasal Olarak "Birey" (Gerçek Kişi) Olarak Kabul Edilebilir mi? Bir Mahkeme, Cevabın "Hayır" Olduğuna Kanaat Getirdi!

8 dakika
7,958
Şempanzeler Yasal Olarak "Birey" (Gerçek Kişi) Olarak Kabul Edilebilir mi? Bir Mahkeme, Cevabın "Hayır" Olduğuna Kanaat Getirdi!
Tarihi Geçmiş Haber

Bu haber 11 yıl öncesine aittir. Haber güncelliğini yitirmiş olabilir; ancak arşivsel değeri ve bilimsel gelişme/ilerleme anlamındaki önemi dolayısıyla yayında tutulmaktadır. Ayrıca konuyla ilgili gelişmeler yaşandıkça bu içerik de güncellenebilir.

Tüm Reklamları Kapat

Mülk mü, birey mi? ABD'de açılan bazı davalar, şempanzeleri özgürleştirebilir.

2 Aralık 2013 sabahı İnsan-Dışı Haklar Projesi (İHP) New York Yüce Mahkemesi yargıçlarından birinin şempanzeleri birer birey olarak kabul edilmesi ve tutsaklıktan kurtarılması girişiminde bulunmasını resmi olarak talep etti. Bu hafta içerisinde konuyla ilgili olarak açılan 3 davadan ilki bu. Davanın hedefinde Stony Brook Üniversitesi'nde bulunan 2 şempanze ile özel bir mülkte bulunan 2 şempanze bulunuyor. Bu davalar, koordineli bir şekilde açılarak ABD'nin birçok yerinde şempanzelere "yasal olarak birey" statüsü vermeyi hedefliyor. Malibu, Kaliforniya'da bulunan Pepperdine Üniversitesi'nde hukuk profesörü olan ve İHP'yi desteklediği bilinen Richart Cupp şunları söylüyor:

Eğer ki İHP bu girişiminde başarılı olursa, hayvanların "mülk" olarak tanımlandığı yasalarda yeni bir devir açılabilir ve diğer bölgelere de bu davalar sıçrayabilir. Ancak eğer ki başarısız olurlarsa bu, hareketlerinin onlarca adım geriye gitmesine neden olur. Kısaca, ateşle oynuyorlar.

Aslında bunun yasalaşması çabaları 2007 yılında hayvan hakları avukatı Steven Wise'ın İHP'yi kurmasından beri sürüyor. Kurum içerisinde 60 civarında avukat, bilim insanı ve politika uzmanı yer alıyor. Bu kurumun iddiası, yüksek beyin fonksiyonlarına sahip şempanzeler ve yunuslar gibi hayvanların, kendilerinin bir kafes içerisinde hapsedildiğini (hayvanat bahçesi de, araştırma laboratuvarı da olsa) fark edebilecek düzeyde olduğu ve bunun "kölelik" ile eşdeğer olduğu yönünde. Wise şunları söylüyor:

Tüm Reklamları Kapat

Onlara uyguladıklarımız tam bir işkence, bunun durması gerekiyor. Tüm yasalarımız, bunun sona ermesinin yollarından birinin, yasalarımızın onları birer gerçek kişi olarak geçmesi olduğunu söylüyor.

İHP, son 5 senedir en uygun olacak yasal stratejileri araştırmakla uğraşıyor. Bunun sonucunda ise New York mahkemelerinde bir hafta içerisinde 3 ayrı dava açtılar.

(...)

Davaların sonucu ne olursa olsun, İHP diğer eyaletlerde de, özellikle şempanzelerin özgürleşmesine yönelik dava süreçlerini başlatmayı hedefliyor. Wise şunları söylüyor:

Goriller, orangutanlar, filler, balinalar, yunuslar - bu tür bilişsel fonksiyonlara sahip olan tüm hayvanların özgürlüğü için dava açılabilmelidir. Bu ilk davaların sonucu ne olursa olsun, diğer dosyalara, diğer eyaletlere ve diğer tür hayvanlara geçeceğiz. Önümüzdeki 10 ila 20 yıl içerisinde, konuyla ilgili açabildiğimiz kadar dava açacağız.

Öte yandan Washington D.C.'de yer alan Ulusal Biyomedikal Araştırma Merkezi'nin başkanı Frankie Trull şunları söylüyor:

Tüm Reklamları Kapat

Şempanzeler, hem davranışsal araştırmalar için, hem de hepatit C gibi hastalıkların aşılarının geliştirilmesi açısından çok önemlidir. İnsanlar gibi, hayvanlara da bu tür yasal haklar atamak, araştırma cemiyeti için kaotik olacaktır.

Stony Brook Üniversitesi'nden Susan Larson da, şempanzelerle yapılan çalışmaların, insanların iki ayak üzerinde yürümesinin evriminin araştırılmasında çok büyük önemi olduğunu söylüyor. Konuyla ilgili şunları aktarıyor:

Bu dava karşısında şoke oldum ve çok üzüldüm. Şempanzelerimiz 3 odalı bir alanda yaşamaktalar, her bir oda bir yatak odası büyüklüğündedir. Ayrıca dördüncü bir odada diledikleri gibi tırmanabilirler, asılabilirler, merdivenler arasında zıplayabilirler, ağaç kütükleri üzerinde oynayabilirler. Bu hayvanlar üzerinde yaptığım her şeyi, kendime de uyguladım. Hayvan hakları savunucularının bu hayvanların kötüye kullanılmasını istemediklerini anlıyorum, ancak onları yok etmeden de yapılabilecek çalışmalara engel oluyorlar.

Larson ve diğerlerinin araştırmalarına darbe vuracak olan tek şey İHP'nin girişimleri değil: Ulusal Sağlık Enstitüleri de (NIH), ellerinde bulunan 360 şempanzenin 50'sini özgür bırakacaklarını, geri kalanını da aşamalı olarak serbest bırakacaklarını ilan ettiler. Benzer şekilde Amerikan Balık ve Vahşiyaşam Servisi de, gözetim altında tutulan şempanzelerin "soyu tehdit altında" olarak ilan edilmesini talep etti ve eğer doğrudan şempanzelerin yüksek faydasına değilse, üzerlerinde yapılacak hiçbir deneyin onaylanmaması gerektiğini iddia etti. Larson konuyla ilgili şöyle diyor:

Çok yakın bir gelecekte, bu tür çalışmalar imkansız olacak. Bu kişiler, etkili bir biçimde araştırmalarımızı sonlandırmaktalar.

Öte yandan Illinois eyaletindeki Chicago'da bulunan Lincoln Hayvanat Bahçesi'ndeki Lester E. Fisher İnsansı Maymunların Korunması ve Araştırılması Merkezi başkanı Stephen Ross, bu iki taraf arasında bir uzlaşmanın olup olamayacağını merak ediyor. Hayatının 20 yılını şempanzeleri inceleyerek geçiren Ross, NIH'in de yeni politikasının belirlenmesinde (şempanzelerin serbest bırakılmasında) önemli bir rol oynadı. Yaptığı çalışmalarla şempanzelerin mülk olarak sahiplenilmesine engel oldu ve invazif çalışmaların önüne geçti. Konuyla ilgili şunları söylüyor:

Hayvanat bahçeleri ve üniversitelerde bulunan şempanzeler geniş alanlarda yaşayabilmelidir. Dışarıya diledikleri gibi çıkabilmelidirler ve en az 7 bireyden oluşan gruplar halinde yaşamalıdırlar. Bunları mümkün kılmak için onlara gerçek kişilik vermemiz şart değil. Sanırım İHP ile ortak bir felsefeye sahibiz. Şempanzeler için daha iyi bir dünya istiyoruz. Ancak bunu nasıl yapacağımızla ilgili olarak aynı fikirde değiliz.

Şempanze Tommy'nin Bir İnsan Gibi ''Gerçek Kişi'' Sayılması İçin Mahkeme Toplandı!

New York'ta görülen bir dava, şempanzelerin insanlar gibi "gerçek kişi" sayılması konusunun mahkeme tarafından ele alınmasına neden oldu. Uzmanlar, bunun türünün tek örneği bir dava olduğunu belirtiyorlar.

Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Evrim Ağacı'nın çalışmalarına Kreosus, Patreon veya YouTube üzerinden maddi destekte bulunarak hem Türkiye'de bilim anlatıcılığının gelişmesine katkı sağlayabilirsiniz, hem de site ve uygulamamızı reklamsız olarak deneyimleyebilirsiniz. Reklamsız deneyim, sitemizin/uygulamamızın çeşitli kısımlarda gösterilen Google reklamlarını ve destek çağrılarını görmediğiniz, %100 reklamsız ve çok daha temiz bir site deneyimi sunmaktadır.

Kreosus

Kreosus'ta her 10₺'lik destek, 1 aylık reklamsız deneyime karşılık geliyor. Bu sayede, tek seferlik destekçilerimiz de, aylık destekçilerimiz de toplam destekleriyle doğru orantılı bir süre boyunca reklamsız deneyim elde edebiliyorlar.

Kreosus destekçilerimizin reklamsız deneyimi, destek olmaya başladıkları anda devreye girmektedir ve ek bir işleme gerek yoktur.

Patreon

Patreon destekçilerimiz, destek miktarından bağımsız olarak, Evrim Ağacı'na destek oldukları süre boyunca reklamsız deneyime erişmeyi sürdürebiliyorlar.

Patreon destekçilerimizin Patreon ile ilişkili e-posta hesapları, Evrim Ağacı'ndaki üyelik e-postaları ile birebir aynı olmalıdır. Patreon destekçilerimizin reklamsız deneyiminin devreye girmesi 24 saat alabilmektedir.

YouTube

YouTube destekçilerimizin hepsi otomatik olarak reklamsız deneyime şimdilik erişemiyorlar ve şu anda, YouTube üzerinden her destek seviyesine reklamsız deneyim ayrıcalığını sunamamaktayız. YouTube Destek Sistemi üzerinde sunulan farklı seviyelerin açıklamalarını okuyarak, hangi ayrıcalıklara erişebileceğinizi öğrenebilirsiniz.

Eğer seçtiğiniz seviye reklamsız deneyim ayrıcalığı sunuyorsa, destek olduktan sonra YouTube tarafından gösterilecek olan bağlantıdaki formu doldurarak reklamsız deneyime erişebilirsiniz. YouTube destekçilerimizin reklamsız deneyiminin devreye girmesi, formu doldurduktan sonra 24-72 saat alabilmektedir.

Diğer Platformlar

Bu 3 platform haricinde destek olan destekçilerimize ne yazık ki reklamsız deneyim ayrıcalığını sunamamaktayız. Destekleriniz sayesinde sistemlerimizi geliştirmeyi sürdürüyoruz ve umuyoruz bu ayrıcalıkları zamanla genişletebileceğiz.

Giriş yapmayı unutmayın!

Reklamsız deneyim için, maddi desteğiniz ile ilişkilendirilmiş olan Evrim Ağacı hesabınıza yapmanız gerekmektedir. Giriş yapmadığınız takdirde reklamları görmeye devam edeceksinizdir.

9 Ekim 2014'te, orta seviyeli bir temyiz mahkemesi, bir insanın sahip olduğu ve "karanlık, külüstür bir zindanda" yaşadığı söylenen 26 yaşındaki şempanze Tommy'nin haklarının ihlal edildiği yönündeki davaya baktı. Yargıç kararının 4-6 haftadan önce açıklanmayacağı söyleniyor.

Tommy'nin avukatı Steven Wise, maymunun yasa dışı bir şekilde hapis tutulduğunu ve Florida'daki bir maymun sığınağına gönderilme hakkına sahip olması gerektiğini söylüyor. Bu davanın kazanılması halinde, şempanzelerin tıpkı insanlar gibi gerçek kişi haklarına sahip olmalarını sağlayacak takip davaları açılabilir ve kısa sürede şempanzeler, insanlarla benzer yasal haklara sahip olabilir! Hatta bu yönde yasal olarak açılacak bir "çatlak", kısa sürede büyüyerek filleri, yunusları, orkaları ve insan olmayan diğer primatları kapsayacak şekilde genişleyebilir. 

Tommy'nin sahibi Patrick Lavery ise, Amerikan mahkemelerinde çok nadir görülen bir hamle yaparak, savunma hakkını kullanmak istemedi. Benzer şekilde, geride bıraktığımız haftada gazetecilere hiçbir yorum yapmadı. Ancak edinilen duyumlara göre, kendisine 2013 yılında Tommy için dava ikamesi gönderildiğinde şöyle bir açıklama yaptı:

Külüstür bir zindan dediğiniz, 100.000 dolarlık, son model bir merkez ve şempanze Tommy zaten 3 senedir bir maymun sığınağına gönderilmek üzere listede bekliyor.

Aralık 2014'te de benzer bir mahkeme, yine Wise tarafından savunulan Kiko isimli şempanzenin davasına bakacak. Eyalet yargıçları aslen iki davayı da reddettiler; ancak Wise'a temyize gitmesi için gerekli kayıtları hazırlama iznini de verdiler. Wise'ın şu anda takip ettiği yöntem, insanlar için, özellikle de haksız yere hapse atılan mahkumlar için takip edilen yasal yolları içeriyor. Böylece, sırf bu dava süreci bile, şempanzelerin insanlarla ortak bir yasal süreç izlemesi bakımından bir ilk anlamına geliyor.

"Eğer şempanzelerin bilinçleri varsa, eğer onlar soyutlamalar yapabiliyorlarsa, bugüne kadar 'insan hakları' olarak tanımlanmış şeylere de sahip olamazlar mı? Onu öldürmenin cinayet sayılması için, şempanzenin ne kadar zeki olması gerekir? Misyonerlerin onu dine davet etmeye layık görmeleri için başka ne gibi nitelikler göstermesi istenmektedir?"  Carl Sagan
"Eğer şempanzelerin bilinçleri varsa, eğer onlar soyutlamalar yapabiliyorlarsa, bugüne kadar 'insan hakları' olarak tanımlanmış şeylere de sahip olamazlar mı? Onu öldürmenin cinayet sayılması için, şempanzenin ne kadar zeki olması gerekir? Misyonerlerin onu dine davet etmeye layık görmeleri için başka ne gibi nitelikler göstermesi istenmektedir?" Carl Sagan

Mahkeme, Şempanzelerin İnsan Haklarına Sahip Olamayacağı Kararına Vardı!

New York'taki mahkeme, konu hakkında karara vardı: Şempanze, gerçek bir kişi olarak kabul edilemez. Sebep olarak ise, kuyruksuz maymun ne kadar yüce veya zeki olursa olsun, topluma, bir insanın insani hakları sayesinde katkı sağladığı gibi katkı sağlayamaz. Bu da, şempanzelerin insan haklarından muaf olmaları için yeterli bir sebeptir.

"Gerçek kişi" kavramının şempanzeleri de kapsayacak şekilde genişletilmesini reddeden bu karar, mahkemede görev alan 5 kişilik bir jüri tarafından alındı. Kararda, her ne kadar şempanzeler kendi başlarına davranabilecek kadar otonom hayvanlar olsalar da, "vücut özgürlüğü" gibi insan haklarını garantileyen topluluk anlaşmalarında taraf olmadıklarına yer verildi.

Tüm Reklamları Kapat

Mahkeme, şempanzelerin insanlarla birçok ortak noktaya sahip olduğunu, dolayısıyla bir masa ya da sandalye gibi bir nesne olarak görülemeyeceklerini tanıyor olsa da, insan harici kuyruksuz maymunların topluma herhangi bir katılımda bulunmayacaklarının ve davranışlarından doğacak yasal yükümlülüklerle yüzleşemeyeceklerinin altı çizildi.

Şempanze Tommy ile 3 diğer şempanzenin avukatı olan hayvan hakları savunucusu Steven Wise, konu hakkında bir açıklama yapmak istemediğini, çünkü davayı New York'un en üst mahkemesine temyiz edeceklerini söyledi. Buna karşılık Tommy'nin sahibi olan ve davalı konumunda bulunan Patrick Lavery, konuyla ilgili birçok açıklama yaptı. Şu şekilde toparlayacak olursak:

Şempanzelere insan hakları tanınmasını son derece saçma buluyorum. Tommy'nin burada harika bir evi var. Bir televizyonu, birden fazla odası ve dışarıda bulunabileceği büyük bir kafesi var. Daha önce barınaklarda hiç böyle imkanları olmamıştı. O burada mutlu. Çok fazla seviliyor ve çok iyi bir bakım görüyor. İddia edilenin aksine, burada yasadığı bir şekilde tutulmuyor. Her türlü federal ve eyalet yasalarına uygun bir şekilde tutuluyor. Anladığım kadarıyla bu avukat şempanzeleri kurtardıktan sonra fillerin peşine falan düşecek. Listesinde birçok tür var. Ancak onları kurtardığında, bir barınağa kapatılacaklar. Özgür olmayacaklar. Bir hayvanın vahşi yaşamdan kopartılmasıyla, ev ortamında insanlar tarafından büyütülüp, yakından ilgilenilmesi ve bakılması apayrı şeylerdir. Avukatın söylediğinin ve benzetmeye çalıştığının aksine, Tommy bir köle değil. Eğer bir köle, onu besleyecek, onun arkasını temizleyecek ve bu tür şeyleri yapacak birine sahip olmak demekse bilmem. Ama bana kalırsa köleliğin tanımı bu değil.

Öte yandan Richard Dawkins'in Bencil Gen kitabındaki satırları da akla geliyor:

İnsansı duyguları bir amipten daha fazla olmayan insan fetüsü, yetişkin bir şempanzeye gösterilenden çok daha ileri bir saygı ve yasal koruma altındadır. Ama bir şempanzenin hisleri vardır ve düşünebilir ve son zamanlardaki deneysel kanıtlara göre bir çeşit insan dili bile öğrenebilme yeteneğine sahiptir.
Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
20
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

İçerikle İlgili Sorular
Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • İnanılmaz 5
  • Tebrikler! 2
  • Merak Uyandırıcı! 2
  • Muhteşem! 1
  • Bilim Budur! 1
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 1
  • Güldürdü 0
  • Umut Verici! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  1. Çeviri Kaynağı: Science | Arşiv Bağlantısı
  • NBC News. Tommy The Chimp The Center Of A 'Legal Personhood' Court Case. (8 Ekim 2014). Alındığı Tarih: 22 Eylül 2019. Alındığı Yer: NBC News | Arşiv Bağlantısı
  • A. Yuhas. Chimpanzees Are Not People, New York Court Decides. (4 Aralık 2014). Alındığı Tarih: 22 Eylül 2019. Alındığı Yer: The Guardian | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 21/12/2024 20:48:08 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/1755

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Araştırmacılar
İspat Yükü
Irk
Diş Hastalıkları
Kedigiller
Neandertal
Uzun
Doktor
Göğüs Hastalığı
Yayılım
Google
Beslenme
Tehlike
Risk
Aslan
Obezite
Radyasyon
Büyük Patlama
Işık Hızı
Genel Halk
Kuantum Fiziği
Bilimkurgu
Evren
Fosil
İklim
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
D. Grimm, et al. Şempanzeler Yasal Olarak "Birey" (Gerçek Kişi) Olarak Kabul Edilebilir mi? Bir Mahkeme, Cevabın "Hayır" Olduğuna Kanaat Getirdi!. (7 Aralık 2013). Alındığı Tarih: 21 Aralık 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/1755
Grimm, D., Bakırcı, Ç. M. (2013, December 07). Şempanzeler Yasal Olarak "Birey" (Gerçek Kişi) Olarak Kabul Edilebilir mi? Bir Mahkeme, Cevabın "Hayır" Olduğuna Kanaat Getirdi!. Evrim Ağacı. Retrieved December 21, 2024. from https://evrimagaci.org/s/1755
D. Grimm, et al. “Şempanzeler Yasal Olarak "Birey" (Gerçek Kişi) Olarak Kabul Edilebilir mi? Bir Mahkeme, Cevabın "Hayır" Olduğuna Kanaat Getirdi!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Translated by Çağrı Mert Bakırcı, Evrim Ağacı, 07 Dec. 2013, https://evrimagaci.org/s/1755.
Grimm, David. Bakırcı, Çağrı Mert. “Şempanzeler Yasal Olarak "Birey" (Gerçek Kişi) Olarak Kabul Edilebilir mi? Bir Mahkeme, Cevabın "Hayır" Olduğuna Kanaat Getirdi!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Translated by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, December 07, 2013. https://evrimagaci.org/s/1755.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close