Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Türkiye Uzay Ajansı Kuruldu!

4 dakika
10,780
Türkiye Uzay Ajansı Kuruldu!
Tarihi Geçmiş Haber

Bu haber 5 yıl öncesine aittir. Haber güncelliğini yitirmiş olabilir; ancak arşivsel değeri ve bilimsel gelişme/ilerleme anlamındaki önemi dolayısıyla yayında tutulmaktadır. Ayrıca konuyla ilgili gelişmeler yaşandıkça bu içerik de güncellenebilir.

Tüm Reklamları Kapat

Türkiye gözlerini yıldızlara dikti. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ülkenin ilk resmi uzay ajansını kurma emrini verdi. Bilim insanları, ajansın iddialı hedeflerinin uygulanabilirliğini merak ediyor olsalar da, ajansın yeni iş imkanları sağlanacak olması ve beyin göçünü azaltması umudunu memnuniyetle karşıladılar diyebiliriz.

13 Aralık'ta imzalanan başkanlık emrine göre ajans, roket fırlatma ve uzay araştırmaları için teknolojiler geliştirmenin yanı sıra, ülkenin uzayla ilgili diğer araştırma merkezlerinin uzay faaliyetlerini de koordine edecek.

Yeni organizasyonun ulusal bütçenin ne kadarını alacağı veya ne zaman faaliyete geçeceği henüz belli değil. Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, 19 Ocak'ta Gebze'de düzenlenen Ulusal Uzay Atölyesi'nde şöyle dedi:

Tüm Reklamları Kapat

Kısa sürede hazırlıklarımızı tamamladık, tüm tarafların mutabakatını alarak ajansımızı cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle kurduk. Bakanlığımızın ilgili kurumu olan Türkiye Uzay Ajansı’nın merkezi Ankara’da olacak. Hukuki hazırlıklarımızı tamamlayarak, teşkilatı hızla kurmayı planlıyoruz. Ajansımız ülkemizi uluslararası arenada temsil edecek. (...) Bayrağında ay yıldız olan bir ülke için aslında ne kadar geç kalınmış değil mi?

Eylem Planı

Erdoğan’ın Adalet ve Kalkınma Partisi'nin 2002-2003’te iktidara gelmesinden beri, parti üyeleri arasında bir uzay ajansı kurma fikrinden birkaç kez bahsedilmişti. Ancak 2016 yılında, hükümetin eylem planına bir uzay ajansının kurulması ilk kez resmen dahil edilene kadar bu fikir, seçimden seçime tekrarlanan bir seçim vaadi olarak kaldı ve belirsizliğini korudu.

Şimdi ise, Erdoğan’ın 2018’de yapılan seçimlerden sonra kazandığı yeni bir güç olan "başkanlık emri" ile ajansın kurulması resmileşmiş oldu.

Türkiye, halihazırda birkaç uzay araştırma merkezini finanse etmekte; ancak bunlardan en azından ikisinin maddi kaynaklarının bir kısmı yeni ajansa aktarılacak.

Türkiye Uzay Teknolojileri Araştırma Enstitüsü (TÜBİTAK-UZAY) ve sivil havacılık sektörünü düzenleyen bir kamu kurumu olan Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü'nün bütçelerinin %20'si yeni kuruma yönlendirildi. 2019 yılında yayınladıkları resmi bütçelerine bakılacak olursa, bu miktar tek başına yaklaşık 30 milyon Türk Lirası'na (5.7 milyon ABD Doları'na) karşılık geliyor.

Tüm Reklamları Kapat

Yeni ajans, bu kurumların uzay çalışmalarının yanı sıra TAI'nin uzay çalışmalarını da koordine edecek. Türkiye Uzay Ajansı tarafından koordine edilecek oluşumlar arasında ayrıca ROKETSAN ve yarı özel bir uydu organizasyonu olan TÜRKSAT da bulunuyor.

Temkinli Optimizm

Türk bilim insanları bu haberi temkinli bir iyimserlikle karşıladılar. Tucson'daki Arizona Üniversitesi'nden astrobiyolog Betül Kacar şöyle diyor:

Uzay araştırmaları birçok ülkenin ortak çalışmasını gerektiriyor ve bu Türkiye için büyük bir fırsat. Bu, Türkiye'nin uzaysal güneş enerjisi ve asteroit madenciliği teknolojileri gibi küresel ekonomik kalkınmanın geleceğini yönlendirme potansiyeline sahip alanlara yatırım yapması için bir itici güç olabilir.

Türkiye'de popüler bir astronomi web sitesi olan Kozmik Anafor'un yöneticisi Zafer Emecan da iyimser. Türkiye'nin ekvatora yakınlığı ve çok sayıda ovayı barındırmasının, uluslararası fırlatma sahalarına iyi bir alternatif yaratabileceğini belirtti. Diğer ülkelerin roket fırlatmalarına ev sahipliği yapmanın, kuruma ekstra bir gelir kaynağı sağlayabileceğini söylüyor.

Gelecek İçin Bir Umut

Bazı bilim insanları, ajansın önemli miktarda beyin göçü yaşayan ülkedeki araştırmacıları ülke içinde tutmaya yardımcı olacağını umuyorlar. California’nın Pasadena kentindeki NASA Jet İtki Laboratuvarı'nda astrofizikçi Umut Yıldız şöyle diyor:

Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Aslında maddi destek istememizin nedeni çok basit: Çünkü Evrim Ağacı, bizim tek mesleğimiz, tek gelir kaynağımız. Birçoklarının aksine bizler, sosyal medyada gördüğünüz makale ve videolarımızı hobi olarak, mesleğimizden arta kalan zamanlarda yapmıyoruz. Dolayısıyla bu işi sürdürebilmek için gelir elde etmemiz gerekiyor.

Bunda elbette ki hiçbir sakınca yok; kimin, ne şartlar altında yayın yapmayı seçtiği büyük oranda bir tercih meselesi. Ne var ki biz, eğer ana mesleklerimizi icra edecek olursak (yani kendi mesleğimiz doğrultusunda bir iş sahibi olursak) Evrim Ağacı'na zaman ayıramayacağımızı, ayakta tutamayacağımızı biliyoruz. Çünkü az sonra detaylarını vereceğimiz üzere, Evrim Ağacı sosyal medyada denk geldiğiniz makale ve videolardan çok daha büyük, kapsamlı ve aşırı zaman alan bir bilim platformu projesi. Bu nedenle bizler, meslek olarak Evrim Ağacı'nı seçtik.

Eğer hem Evrim Ağacı'ndan hayatımızı idame ettirecek, mesleklerimizi bırakmayı en azından kısmen meşrulaştıracak ve mantıklı kılacak kadar bir gelir kaynağı elde edemezsek, mecburen Evrim Ağacı'nı bırakıp, kendi mesleklerimize döneceğiz. Ama bunu istemiyoruz ve bu nedenle didiniyoruz.

Türkiye'de çok fazla uzaya ve bilime ilgi duyan çok sayıda öğrenci var. Yerleşik bir uzay programı, genç neslin geleceğe dönük bir umut edinmesini sağlayabilir.

Emecan, ajansın şu anda Türkiye'de çok az iş seçeneği bulunan havacılık ve uzay mühendisliği mezunları için çok ihtiyaç duyduğu işleri üretebileceğini düşünüyor.

Ancak eğer ajans gelişecekse, ülkenin daha çok astronoma ihtiyacı var. Bu da, hükümetin akademik özgürlükler konusundaki zayıf karnesi ve tarihi beyin göçü istatistikleri düşünülecek olursa oldukça zorlu bir problem. Yıldız şöyle diyor:

Uzay bilimi alanında profesyonel bir kariyer sürdüren Türk sayısı oldukça az. Ancak, ajansın heyecan verici hedefler koyması ve araştırmaları tutarlı bir şekilde finanse etmesi halinde sayılar artabilir. Halihazırda uzayla ilgilenen genç nesiller, eğer inisiyatifler doğru seçilirse, kolayca bu alana yönlendirilebilir.

Türkiye'de bilimin gelişmesi konusunda bir diğer iyimserlik kaynağı, 14 Kasım 2018'de, yurt dışındaki bilim insanlarına 2 veya 3 yıl boyunca, kişi başı ayda 4500$ civarı ödenek ile Türkiye'ye gelerek bir laboratuvar kurmalarına yönelik girişim oldu.

Bütçe Tahminleri

Başkanlık emrine göre uzay ajansının bütçesi, ulusal bütçenin henüz açıklanmayan bir yüzdesinden, üçüncü parti bağışlardan ve danışmanlık ile patentlerden elde edilenlerler gibi diğer gelirlerden sağlanacak.

Türkiye’nin küresel uzay bilimine olan katkıları, genel maddi seviyelere bakıldığında muhtemelen mütevazı olacaktır. Türkiye Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'nın 2019 bütçesinin tamamı 400 milyon dolar civarındaydı. Kıyas olması bakımından, ABD hükümeti, sadece 2018’de, sadece NASA’ya 20.7 milyar dolar ayırdı.

Ancak Türk hükümeti, kurumun yerel ekonomik ve sosyal faydalar üretmeye de yardımcı olacağını umuyor. Bakan Varank şöyle dedi:

Tüm Reklamları Kapat

Havacılık ve uzay teknolojileri birçok alt sektörle kesişiyor ve çeşitli önemli teknolojileri içeriyor. (...) Bu alanda geliştirilen teknolojilerin sosyo-ekonomik kalkınmaya büyük çapta katkı sağlıyor, çarpan etkisi oluşturuyor. NASA’nın 2 binin üzerinde uzay teknolojileri bazlı yeni ürün çıkarması, bu noktada verilebilecek en iyi örneklerden birisi sanırım. MR cihazları, GPS, lazer ameliyatları ve kemoterapi uygulamaları gibi ürünler, bu alanda yapılan çalışmaların somut meyveleri oldu.

Orta Doğu'da fırlatma kapasitesine sahip uzay programlarına sahip diğer ülkeler İran ve İsrail. Her ikisi de bu yeteneği aslen askeri amaçlar için kullanıyor. Varank, şöyle diyor:

Türkiye, teknoloji alanındaki ilk testini savunma sanayisinde verdi. (...) Uzay teknolojileri de bize yeni ve benzersiz bir gelişme ekseni sunuyor.
Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
5
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Umut Verici! 2
  • Tebrikler! 2
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 1
  • Merak Uyandırıcı! 1
  • Muhteşem! 0
  • Bilim Budur! 0
  • Güldürdü 0
  • İnanılmaz 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 22/12/2024 08:14:58 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/3623

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Canlı Cansız
Doğa Yasaları
Beslenme Davranışı
Aşı
Diş Hekimi
Savunma
Avrupa
Sendrom
Su Ayısı
Kimyasal Evrim
Değişim
Goril
Deprem
Hastalık Dağılımı
Yayılım
Akıl
Bebek
Nötron
Toprak
Sağlık Bakanlığı
Yıldızlar
Evrimsel Tarih
Kırmızı
Terapi
Canlı
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
Ç. M. Bakırcı. Türkiye Uzay Ajansı Kuruldu!. (7 Şubat 2019). Alındığı Tarih: 22 Aralık 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/3623
Bakırcı, Ç. M. (2019, February 07). Türkiye Uzay Ajansı Kuruldu!. Evrim Ağacı. Retrieved December 22, 2024. from https://evrimagaci.org/s/3623
Ç. M. Bakırcı. “Türkiye Uzay Ajansı Kuruldu!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, 07 Feb. 2019, https://evrimagaci.org/s/3623.
Bakırcı, Çağrı Mert. “Türkiye Uzay Ajansı Kuruldu!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, February 07, 2019. https://evrimagaci.org/s/3623.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close