Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Tunç Çağı Kurban Çukurlarında İpek İzleri Keşfedildi!

3 dakika
184
Tunç Çağı Kurban Çukurlarında İpek İzleri Keşfedildi! Phys
Tüm Reklamları Kapat

Scientific Reports dergisinde yayınlanan araştırmada Çin Ulusal İpek Müzesinden ve Sichuan Kültürel Kalıntılar ve Arkeoloji Araştırma Enstitüsünden araştırmacılar, Yangtze Nehri Havzası'ndaki bir Tunç Çağı medeniyetinin kurban törenlerinde ipek kullandığını keşfetti.[1] Bulgular, Çin’in Sichuan bölgesindeki Sanxingdui sitesinde ipeğin ritüellerde kullanıldığının en net kanıtlarından biri olarak görülüyor.

İpek, adını güzergâhları boyunca yapılan yoğun ipek ticaretinden alan İpek Yolu boyunca küresel ticaretin gelişmesinde çok önemli bir malzemeydi. Ancak, organik yapısı ve bozulabilirliği nedeniyle ipeğin izini sürmek sanıldığı kadar basit olmasa da yine de arkeolojik kayıtlar sayesinde Neolitik döneme ait ipek üretimiyle ilgili araçlara rastlanmaktadır.

Sanxingdui bölgesinde, geç Shang Hanedanlığı (M. Ö. 1600–1100) dönemine ait 8 kurban çukurunda bronz ve yeşim taşı gibi yakılmış eserler de dahil olmak üzere kül tabakaları bulundu. Bu buluntular arasında, içine yeşim taşlarının yerleştirildiği benzersiz bir bronz “ızgara benzeri yapı” üzerinde kumaş izlerine de rastlandı.

Tüm Reklamları Kapat

Araştırmacılar, ipek kalıntılarını tespit etmek için immünafinite kolon (IAC) zenginleştirme ile enzim bağlantılı immünosorbent testi (ELISA), taramalı elektron mikroskobu (SEM) ve proteomik analiz gibi ileri düzey analiz yöntemleri kullandı.

Bu yöntemler arasında immünafinite kolon zenginleştirme (IAC) ile enzim bağlantılı immünosorbent testi (ELISA), taramalı elektron mikroskobu (SEM) ve proteomik analiz yer alıyor. Bu yöntemler, oldukça bozunmuş olan ipek örneklerinin mineralize olmuş kalıntılarını tespit edilmesini kolaylaştırdı.

Ekip, örnekleri bronz ve yeşim eserler üzerindeki mineralize kumaş izlerinden ve kurban çukurlarındaki kül tabakalarından çıkardı. Araştırmacılar, ipeğin yapısındaki temel protein olan ipek fibroinini analiz etmek için özel bir yöntemle işlenmiş bu örnekleri kullandı. ELISA testleri, hem kumaş kalıntılarında hem de kül tabakalarında ipek fibroinin varlığını doğruladı. Elektron mikroskobu ile yapılan incelemelerde, liflerin pürüzsüz ve üçgen kesitli bir yapıya sahip olduğu tespit edildi. Bu, ipeğin karakteristik özelliklerinden biridir.

Ekibin daha sonra yaptığı proteomik analizler, incelenen malzemenin dut ipeğine ait bir ipek olduğunu kesin olarak ortaya çıkardı. Bu durum, tarihsel kayıtlarla uyumlu biçimde ipekçiliğin dut ağaçlarının yetiştirilmesiyle ilişkili olduğunu doğruluyor.

Tüm Reklamları Kapat

Detaylı incelemeler ise Sanxingdui çukurlarında bulunan kumaşların ipek içerdiğini ve bu ipek kalıntılarının bronz eserlerden sızan bakır iyonlarının etkisiyle kısmen korunduğunu ortaya koydu.

İpek izleri, yeşim taşından yapılmış eserlerin etrafına sarılmış ve bronz ızgara benzeri yapının üzerine kaplanmış halde bulundu. Bulgular, ipeğin ritüellerde önemli bir rol oynadığını ve dini törenlerde kullanıldığını gösteriyor. Ayrıca, liflerin düzensiz şekilde mineralize olması ve kül tabakalarında ipek kalıntılarına rastlanması, tüm ipeğin ritüeller sırasında tamamen yakılmadığına işaret ediyor.

Araştırmacılar, ipeğin dini törenlerde Cennet ve Dünya arasında iletişim kurmak için bir araç olarak düşündüklerini belirtiyor. Bu durum, antik Çin'deki kurban giysilerinin ipekten yapılmasını açıklıyor gibi görünüyor. Sanxingdui'deki bulgular, aynı zamanda bu bölgede ipekçiliğin erken dönem uygulamalarına ışık tutuyor.

Antik Çin'de ipek çiftçiliğine ilişkin tarihi anlatılar çoğunlukla Shu Devleti topraklarıyla ilgilidir. Sanxingdui yakınlarındaki alanlar da dahil olmak üzere Yangtze Nehri'nin geniş bölgesinde ipek tarımı 5.000 yıl önce Neolitik dönemde başlamıştır.

Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Aslında maddi destek istememizin nedeni çok basit: Çünkü Evrim Ağacı, bizim tek mesleğimiz, tek gelir kaynağımız. Birçoklarının aksine bizler, sosyal medyada gördüğünüz makale ve videolarımızı hobi olarak, mesleğimizden arta kalan zamanlarda yapmıyoruz. Dolayısıyla bu işi sürdürebilmek için gelir elde etmemiz gerekiyor.

Bunda elbette ki hiçbir sakınca yok; kimin, ne şartlar altında yayın yapmayı seçtiği büyük oranda bir tercih meselesi. Ne var ki biz, eğer ana mesleklerimizi icra edecek olursak (yani kendi mesleğimiz doğrultusunda bir iş sahibi olursak) Evrim Ağacı'na zaman ayıramayacağımızı, ayakta tutamayacağımızı biliyoruz. Çünkü az sonra detaylarını vereceğimiz üzere, Evrim Ağacı sosyal medyada denk geldiğiniz makale ve videolardan çok daha büyük, kapsamlı ve aşırı zaman alan bir bilim platformu projesi. Bu nedenle bizler, meslek olarak Evrim Ağacı'nı seçtik.

Eğer hem Evrim Ağacı'ndan hayatımızı idame ettirecek, mesleklerimizi bırakmayı en azından kısmen meşrulaştıracak ve mantıklı kılacak kadar bir gelir kaynağı elde edemezsek, mecburen Evrim Ağacı'nı bırakıp, kendi mesleklerimize döneceğiz. Ama bunu istemiyoruz ve bu nedenle didiniyoruz.

Bölgede bölgesinde yapılan radyokarbon testleri, alanın tarihinin yaklaşık 3.148–2.966 yıl öncesine uzandığını gösteriyor. Bu da buradaki ipek liflerini, şimdiye kadar bulunan en eski ipek örneklerinden biri haline getiriyor.

Antik Çin'de ipek üretimiyle ilgili tarihi kayıtlar genellikle Shu Devleti topraklarını işaret etse de kalıntıların Neolitik döneme kadar uzanan ve 5.000 yıldan eski bir geçmişe sahip olan Yangtze Nehri bölgesindeki ipek üretim geleneğiyle de bağlantılı olduğu söylenebilir.

Bulgular, erken Bronz Çağı'nda ipeğin kültürel önemini ve antik Shu uygarlığının kullandığı teknolojiyi vurguluyor. Bölge, günümüzde dut ağaçlarıyla yapılan ipek tarımıyla tanınıyor ve dünyanın en büyük ipek üreticisi ve ihracatçısı olarak biliniyor.

Evrim Ağacı, sizlerin sayesinde bağımsız bir bilim iletişi platformu olmaya devam edecek!

Evrim Ağacı'nda tek bir hedefimiz var: Bilimsel gerçekleri en doğru, tarafsız ve kolay anlaşılır şekilde Türkiye'ye ulaştırmak. Ancak tahmin edebileceğiniz Türkiye'de bilim anlatmak hiç kolay bir iş değil; hele ki bir yandan ekonomik bir hayatta kalma mücadelesi verirken...

O nedenle sizin desteklerinize ihtiyacımız var. Eğer yazılarımızı okuyanların %1'i bize bütçesinin elverdiği kadar destek olmayı seçseydi, bir daha tek bir reklam göstermeden Evrim Ağacı'nın bütün bilim iletişimi faaliyetlerini sürdürebilirdik. Bir düşünün: sadece %1'i...

O %1'i inşa etmemize yardım eder misiniz? Evrim Ağacı Premium üyesi olarak, ekibimizin size ve Türkiye'ye bilimi daha etkili ve profesyonel bir şekilde ulaştırmamızı mümkün kılmış olacaksınız. Ayrıca size olan minnetimizin bir ifadesi olarak, çok sayıda ayrıcalığa erişim sağlayacaksınız.

Avantajlarımız
"Maddi Destekçi" Rozeti
Reklamsız Deneyim
%10 Daha Fazla UP Kazanımı
Özel İçeriklere Erişim
+5 Quiz Oluşturma Hakkı
Özel Profil Görünümü
+1 İçerik Boostlama Hakkı
ve Daha Fazlası İçin Evrim Ağacı'nda..
Aylık
Tek Sefer
Destek Ol
₺30/Aylık
Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
Özetini Oku
9
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

Feragatname: Evrim Ağacı, doğrudan üniversiteler, akademik dergiler veya resmi bilim kurumları tarafından yayınlanan bu basın açıklamalarını temel editöryal düzenlemeden geçirmektedir; ancak açıklamaların isabetliliğinden sorumlu değildir.

Makalelerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu makalemizle ilgili merak ettiğin bir şey mi var? Buraya tıklayarak sorabilirsin.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu Makale Sana Ne Hissettirdi?
  • Muhteşem! 1
  • Tebrikler! 0
  • Bilim Budur! 0
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 0
  • Güldürdü 0
  • İnanılmaz 0
  • Umut Verici! 0
  • Merak Uyandırıcı! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  • ^ H. Zheng, et al. (2024). Evidence Of The Use Of Silk By Bronze Age Civilization For Sacrificial Purposes In The Yangtze River Basin Of China. Scientific Reports, sf: 1-11. doi: 10.1038/s41598-024-78687-7. | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 22/02/2025 14:52:47 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/19173

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Makaleler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
U. Derin, et al. Tunç Çağı Kurban Çukurlarında İpek İzleri Keşfedildi!. (4 Aralık 2024). Alındığı Tarih: 22 Şubat 2025. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/19173
Derin, U., Derin, U. (2024, December 04). Tunç Çağı Kurban Çukurlarında İpek İzleri Keşfedildi!. Evrim Ağacı. Retrieved February 22, 2025. from https://evrimagaci.org/s/19173
U. Derin, et al. “Tunç Çağı Kurban Çukurlarında İpek İzleri Keşfedildi!.” Edited by Ufuk Derin. Evrim Ağacı, 04 Dec. 2024, https://evrimagaci.org/s/19173.
Derin, Utku. Derin, Ufuk. “Tunç Çağı Kurban Çukurlarında İpek İzleri Keşfedildi!.” Edited by Ufuk Derin. Evrim Ağacı, December 04, 2024. https://evrimagaci.org/s/19173.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close