Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Denisovalılar, 160.000 Yıl Boyunca Tibet Platosunda Hayatta Kaldı!

2 dakika
581
Denisovalılar, 160.000 Yıl Boyunca Tibet Platosunda Hayatta Kaldı! CNN
Tarihi Geçmiş Haber

Bu haber 5 ay öncesine aittir. Haber güncelliğini yitirmiş olabilir; ancak arşivsel değeri ve bilimsel gelişme/ilerleme anlamındaki önemi dolayısıyla yayında tutulmaktadır. Ayrıca konuyla ilgili gelişmeler yaşandıkça bu içerik de güncellenebilir.

Tüm Reklamları Kapat

Nature dergisinde yayınlanan yeni bir araştırmaya göre, deniz seviyesinden 3.280 m yükseklikteki bir Tibet mağarasında bulunan kemik kalıntıları, eski bir insan grubunun burada binlerce yıl boyunca hayatta kaldığını gösteriyor.[1]

Denisovalılar; Neandertaller ve Homo sapiens ile aynı zamanlarda ve aynı yerlerde yaşamış, soyu tükenmiş eski bir insan türüdür. Arkeologlar tarafından şimdiye kadar sadece bir avuç Denisova insanı buluntusu keşfedilmiştir. Soylarının ne zaman tükendiği de dahil olmak üzere bu grup hakkında çok az şey biliniyor, ancak hem Neandertaller hem de Homo sapienslerle çiftleştiklerine dair kanıtlar var.

Çin Lanzhou Üniversitesi, Danimarka Kopenhag Üniversitesi, Çin Bilimler Akademisi Tibet Platosu Araştırma Enstitüsü öncülüğünde, Reading Üniversitesi'nin de dahil olduğu bir araştırma ekibi; Denisovalıların yaşadığı bilinen iki yerden biri olan yüksek rakımlı Tibet Platosu'ndaki Baishiya Karst Mağarası'ndan 2.500'den fazla kemiği inceledi.

Tüm Reklamları Kapat

Ekip, yaptıkları araştırmada yeni bir Denisova fosili tanımladı. Analizleri, türün yaklaşık 200.000 ila 40.000 yıl öncesinde buz çağı da dahil olmak üzere Tibet platosunun değişen iklim koşullarında hayatta kalabildiklerini gösterdi. Çalışmanın ortak yazarlarından Reading Üniversitesi zooarkeologu Dr. Geoff Smith şunları söylüyor:

Denisovalıların çeşitli hayvan türlerini avladığını, parçaladığını ve yediğini tespit edebildik. Çalışmamız, Denisovalıların davranışları ve hem yüksek rakım koşullarına hem de değişen iklimlere adapte olmaları hakkında yeni bilgiler sağlıyor. Bu olağanüstü insan türünün davranışlarını henüz yeni yeni anlamaya başlıyoruz.

Baishiya Karst Mağarası'ndan çıkan kemik kalıntıları, tanımlama yapılamayacak kadar çok sayıda parçaya bölünmüştü. Ekip, kemik kalıntılarının hangi türlere ait olduğunu belirlemek için hayvanlar arasındaki kemik kolajen farklılıklarından yararlanan yeni bir bilimsel yöntem kullandı. Lanzhou Üniversitesi'nden Dr. Huan Xia şunları söylüyor:

Kütle Spektrometrisi ile Zooarkeoloji (ZooMS), genellikle göz ardı edilen kemik parçalarından değerli bilgiler çıkarmamıza olanak tanır. Bunlar, insan faaliyetleri hakkında daha derin bir anlayış sağlıyor.

Araştırma ekibi, kemiklerin çoğunun mavi koyunlara, yabani yaklara, atlara, soyu tükenmiş yünlü gergedana ve benekli sırtlanlara ait olduğunu belirledi. Araştırmacılar ayrıca dağ sıçanı gibi küçük memelilere ve kuşlara ait kemik parçaları da tespit etti. Lanzhou Üniversitesi'nden Dr. Jian Wang şöyle anlatıyor:

Mevcut kanıtlar, mağarayı kullanan türün başka insan grupları değil Denisovalılar olduğunu ve mağarayı kullandıkları zaman boyunca bulabildikleri tüm hayvan kaynaklarını verimli bir şekilde kullandıklarını gösteriyor.

Parçalanmış kemik yüzeylerinin ayrıntılı analizi, Denisovalıların kemiklerden et ve kemik iliği çıkardığını gösteriyor. Bunları alet üretmek için hammadde olarak kullanıyorlardı.

Tüm Reklamları Kapat

Bulunan bir kaburga kemiği ise yeni tanımlanan bir Denisova insanına aitti. Kaburganın bulunduğu katman 48.000 ila 32.000 yıl öncesine tarihlendirildi. Bu tarih, Denisovalıların modern insanların Avrasya kıtasına dağıldığı bir dönemde yaşadığını gösteriyor. Sonuçlar, Denisovalıların bu soğuk dönemlerin yanı sıra Orta ve Geç Pleistosen dönemleri arasındaki görece daha sıcak bir dönemde de hayatta kalabildiklerini ortaya koyuyor.

Kopenhag Üniversitesi'nden Dr. Frido Welker; bulunan fosil ve moleküler kanıtlar ile birlikte, Baishiya Karst Mağarası'nı da içeren Ganjia Havzası'nın yüksek rakımına rağmen Denisovalılar için istikrarlı bir yaşam alanı sağladığını vurguluyor. Welker, şöyle biritiyor:

Şimdi sorulması gereken asıl soru, Tibet Platosu'ndaki Denisovalıların soyunun ne zaman ve neden tükendiğidir.
Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
Özetini Oku
27
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

Feragatname: Evrim Ağacı, doğrudan üniversiteler, akademik dergiler veya resmi bilim kurumları tarafından yayınlanan bu basın açıklamalarını temel editöryal düzenlemeden geçirmektedir; ancak açıklamaların isabetliliğinden sorumlu değildir.

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Merak Uyandırıcı! 5
  • Umut Verici! 4
  • Muhteşem! 1
  • Tebrikler! 1
  • Bilim Budur! 1
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 0
  • Güldürdü 0
  • İnanılmaz 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  • ^ H. Xia, et al. (2024). Middle And Late Pleistocene Denisovan Subsistence At Baishiya Karst Cave. Nature, sf: 1-6. doi: 10.1038/s41586-024-07612-9. | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 21/12/2024 19:06:37 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/18056

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Araştırmacılar
İspat Yükü
Irk
Diş Hastalıkları
Kedigiller
Neandertal
Uzun
Doktor
Göğüs Hastalığı
Yayılım
Google
Beslenme
Tehlike
Risk
Aslan
Obezite
Radyasyon
Büyük Patlama
Işık Hızı
Genel Halk
Kuantum Fiziği
Bilimkurgu
Evren
Fosil
İklim
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
U. Derin. Denisovalılar, 160.000 Yıl Boyunca Tibet Platosunda Hayatta Kaldı!. (7 Temmuz 2024). Alındığı Tarih: 21 Aralık 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/18056
Derin, U. (2024, July 07). Denisovalılar, 160.000 Yıl Boyunca Tibet Platosunda Hayatta Kaldı!. Evrim Ağacı. Retrieved December 21, 2024. from https://evrimagaci.org/s/18056
U. Derin. “Denisovalılar, 160.000 Yıl Boyunca Tibet Platosunda Hayatta Kaldı!.” Edited by Ufuk Derin. Evrim Ağacı, 07 Jul. 2024, https://evrimagaci.org/s/18056.
Derin, Ufuk. “Denisovalılar, 160.000 Yıl Boyunca Tibet Platosunda Hayatta Kaldı!.” Edited by Ufuk Derin. Evrim Ağacı, July 07, 2024. https://evrimagaci.org/s/18056.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close