Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

2. Ramses'in Lahidi Gözden Kaçan Hiyeroglifler Sayesinde Teşhis Edilebildi!

1 dakika
2,900
2. Ramses'in Lahidi  Gözden Kaçan Hiyeroglifler Sayesinde Teşhis Edilebildi! Wikimedia Commons
2. Ramses'in Sedir Tabutu
Tarihi Geçmiş Haber

Bu haber 5 ay öncesine aittir. Haber güncelliğini yitirmiş olabilir; ancak arşivsel değeri ve bilimsel gelişme/ilerleme anlamındaki önemi dolayısıyla yayında tutulmaktadır. Ayrıca konuyla ilgili gelişmeler yaşandıkça bu içerik de güncellenebilir.

Tüm Reklamları Kapat

Yeni bir araştırmaya göre, dini bir yapının zemini altında bulunan lahit parçası, eski Mısır'ın en tanınmış firavunlarından biri olan 2. Ramses'e ait! Arkeologlar bu granit eseri 2009 yılında Mısır'ın doğusundaki antik bir şehir olan Abydos'taki bir Kıpti binasının içinde ortaya çıkardılar. Arkeolog Ayman Damrani ve Kevin Cahail liderliğindeki ekip, lahidin farklı zamanlarda iki farklı kişi için kullanılmış olduğunu tespit etmişlerdi. Ancak, Fransa Ulusal Bilimsel Araştırma Merkezi'nden tercüme edilen bir beyana göre, lahidin misafirlerinden yalnızca ikincisini, yaklaşık M.Ö. 1000'de yaşayan "21. hanedanın baş rahibi" Menkheperre'yi teşhis edebildiler.[1]

Oymalı süslemeler ve metinlerle kaplı lahidin ilk sahibi ise bir sır olarak kalmıştı. Ancak açıklamaya göre arkeologlar bunun Mısır Yeni Krallığı'nın çok üst düzey bir şahsına ait olduğunu biliyorlardı. Devam eden resmi soruşturma, Fransa'daki Sorbonne Üniversitesi'nde öğretim ve araştırma görevlisi olan Mısırbilimci Frédéric Payraudeau'nun, 2. Ramses'in lahitle ilişkilendirmesini sağladı. Açıklamaya göre Payraudeau, firavunu yani direkt olarak 2. Ramses'i sembolize eden ve öncesinde gözden kaçmış oval şekilli bir gravür kabartmayı deşifre etti.

2. Ramses, eski Mısır'ın 19. hanedanının üçüncü hükümdarıydı ve MÖ 1279'dan 1213'e kadar hüküm sürdü. Mısır imparatorluğunu günümüzün modern Suriye'sine genişletmesiyle ve Karnak Tapınağı'nın genişletilmesi de dahil olmak üzere bazı inşaat projeleriyle de tanınmıştı.

Tüm Reklamları Kapat

Mısır Müzesi'ne göre 2. Ramses'in mumyası ve tabutu, 1881'de Luksor dışındaki bir tapınak kompleksi olan Deir el-Bahari'de, babası da dahil olmak üzere diğer 50 soylunun kalıntılarını içeren gizli bir saklanma yerinde bulundu. Mısır'daki Amerikan Araştırma Merkezi'ne göre, Ramses'in son derece süslü tabutu Antik Mısır'ın en çarpıcı tabutlarından biriydi.

2. Ramses, yeni bulunan lahit içine yerleştirilmeden önce artık kayıp olan bir altın tabuta gömülüydü. Sonrasında ise şu an yağmacılar tarafından tahrip edilmiş olan kaymaktaşı bir lahit içine taşınmıştı. La Brújula Verde'nin haberine göre, daha sonra cesedi Menkheperre'nin kendisi için kullanmak üzere Abydos'a naklettiği granit lahidin yanına götürüldü. Aynı açıklamada keşiften şöyle bahsediliyor:

Bu keşif, Krallar Vadisi'nin o dönemde yağmalamaya maruz kalmasının yanı sıra, eski cenaze objelerinin sonraki hükümdarlar tarafından yeniden kullanıldığına dair de yeni bir kanıttır.

Keşfi duyuran çalışma, Revue D'Egyptologie dergisinde yayınlandı.

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
Özetini Oku
16
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

Feragatname: Evrim Ağacı, doğrudan üniversiteler, akademik dergiler veya resmi bilim kurumları tarafından yayınlanan bu basın açıklamalarını temel editöryal düzenlemeden geçirmektedir; ancak açıklamaların isabetliliğinden sorumlu değildir. Basın açıklaması konusundaki sorularınızı aşağıdaki medya irtibat kişisine yöneltebilirsiniz.

Medya İrtibat

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 4
  • İnanılmaz 2
  • Merak Uyandırıcı! 2
  • Bilim Budur! 1
  • Muhteşem! 0
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 0
  • Güldürdü 0
  • Umut Verici! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  • ^ F. Payraudeau. Le Sarcophage Du Pharaon Ramsès Ii Finalement Identifié Sur Un Sarcophage Retrouvé En 2009. (21 Mayıs 2024). Alındığı Tarih: 4 Haziran 2024. Alındığı Yer: CNRS | Arşiv Bağlantısı
  • O. Jarus. Ancient Egypt: History, Dynasties, Religion And Writing. (15 Aralık 2021). Alındığı Tarih: 4 Haziran 2024. Alındığı Yer: Live Science | Arşiv Bağlantısı
  • O. Jarus. Ancient Tomb Of Pharaoh Ramesses Ii Official Discovered At Saqqara. (2 Kasım 2021). Alındığı Tarih: 4 Haziran 2024. Alındığı Yer: Live Science | Arşiv Bağlantısı
  • E. Museum. Mummy Of Ramesses Ii - Egypt Museum. (18 Ağustos 2022). Alındığı Tarih: 4 Haziran 2024. Alındığı Yer: Egypt Museum | Arşiv Bağlantısı
  • ARCE. Coffin Of Ramesses Ii - Arce. (15 Şubat 2023). Alındığı Tarih: 4 Haziran 2024. Alındığı Yer: ARCE | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 21/11/2024 15:06:48 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/17790

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Eşey
Genler
Evrim Ağacı Duyurusu
Yeşil
Asteroid
Beslenme Bilimi
Kalıtım
Sendrom
Kanser
Dağılım
Ağrı
Nöronlar
Deniz
Sars
Ara Tür
Renk
Embriyo
Tür
Periyodik Tablo
Hukuk
Ortak Ata
Carl Sagan
Evrimsel Tarih
Hayatta Kalma
Kanser Tedavisi
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
S. E. Tunçer, et al. 2. Ramses'in Lahidi Gözden Kaçan Hiyeroglifler Sayesinde Teşhis Edilebildi!. (12 Haziran 2024). Alındığı Tarih: 21 Kasım 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/17790
Tunçer, S. E., Alparslan, E. (2024, June 12). 2. Ramses'in Lahidi Gözden Kaçan Hiyeroglifler Sayesinde Teşhis Edilebildi!. Evrim Ağacı. Retrieved November 21, 2024. from https://evrimagaci.org/s/17790
S. E. Tunçer, et al. “2. Ramses'in Lahidi Gözden Kaçan Hiyeroglifler Sayesinde Teşhis Edilebildi!.” Edited by Eda Alparslan. Evrim Ağacı, 12 Jun. 2024, https://evrimagaci.org/s/17790.
Tunçer, Simge Elif. Alparslan, Eda. “2. Ramses'in Lahidi Gözden Kaçan Hiyeroglifler Sayesinde Teşhis Edilebildi!.” Edited by Eda Alparslan. Evrim Ağacı, June 12, 2024. https://evrimagaci.org/s/17790.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close