Toprak Benzeri Şeffaf Maddeler Sayesinde Toprak Ekolojisini Yakından İzlemek Mümkün Oluyor!
Bu haber 3 yıl öncesine aittir. Haber güncelliğini yitirmiş olabilir; ancak arşivsel değeri ve bilimsel gelişme/ilerleme anlamındaki önemi dolayısıyla yayında tutulmaktadır. Ayrıca konuyla ilgili gelişmeler yaşandıkça bu içerik de güncellenebilir.
eLife'ta yayınlanan bir çalışmaya göre bilim insanları, iki ayrı şeffaf toprak yapısı kullanarak yaptıkları yeni gözlemde, toprak bakterilerinin, kuru dönemlerde hayatta kalmalarına yardımcı olmak için bu mantarlara güvendiklerini gösterdi.[1]
Bulgular, bu toprak benzeri substratların, araştırmacıların toprakta yaşayan sayısız mikroskobik varlığın, karmaşık etkileşimlerini gözlemleyebilmeyi sağlayabileceklerini gösteriyor. Bu yetenek, sağlıklı ekosistemlerde toprak ve toprak mikroplarının üstlendiği rolü daha iyi anlamamıza yardımcı olabilmek için çok önemlidir.
Toprakta mantar ve bakteri gibi milyonlarca mikroskobik mikroorganizmalar yaşar. Bu mikroorganizmalar sağlıklı bir ekosistem için çok gereklidirler; çünkü bitkilerin büyümelerini desteklerler ve atmosferden karbonu tutarlar ve depolarlar. Ancak bu süreçleri "gerçek" toprakta incelemek zor olabilir. Baş yazar, Kriti Sharma şöyle diyor:
Toprak işlemlerini ilerletmek için, toprak bakterilerinin aktivitesini görmek ve ölçmek ve bu aktivitenin mantarlarla nasıl bir ilişki içerisinde olduğunu yani mantarlara nasıl bağlı olduklarını belirlemek için mikroskoplar ve diğer deneysel teknikleri kullanmamıza izin veren şeffaf toprak ikameleri kullandık.
Kriti Sharma, ABD, Chapel Hill'deki North Carolina Üniversitesi'nde doktora öğrencisi olarak çalışmayı tamamladı ve şimdi Caltech, Pasadena, ABD'de doktora sonrası araştırmacı.
Deneylerde, Avusturya'nın Viyana kentinden Sharma ve işbirlikçileri, iki şeffaf toprak ikamesine başarıyla toprak bakterileri ve toprak mantarları yerleştirdiler. Biri Nafion adı verilen sentetik bir maddeydi, diğeri ise kriyolit adı verilen doğal şekilde oluşan bir kristaldi. Ayrıca bir mikroskop kullanarak bu ikamelerde yaşayan mikropları gözlemlemenin ve bu organizmaların genel metabolik aktivitesini ve karbon alımını "Raman mikrospektroskopisi" adı verilen bir teknik kullanarak ölçmenin mümkün olduğunu gösterdiler.
Daha sonra, toprak kuruduktan sonra tekrar ıslanmaya başladığı zaman bakterilere ne olduğunu incelemek için toprak ikame maddelerini kullandılar. Deneyler toprak kuruduğu zaman birçok toprak bakterisinin öldüğünü veya inaktif hale gelmelerine rağmen ölü mantarların yakınında yaşayan bakterilerin aktif kaldığını ve mantarları karbon kaynağı olarak kullandığını gösterdi. Sharma buna bağlı olarak şöyle diyor:
Bu şekilde, mantarlar değişen çevre koşullarında toprak bakterilerinin aktivitesini teşvik ediyor.
Massachusetts Üniversitesi Tıp Fakültesi Sistem Biyolojisi ve Mikrobiyoloji ve Fizyolojik Sistemler Bölümü'nde Doçent olan kıdemli yazar Elizabeth Shank ise şöyle yorumluyor:
Araştırmada bildirilen şeffaf toprak sistemleri, muhtemelen toprak ekolojisi üzerinde çalışan diğer birçok araştırmacı tarafından kullanılacaktır.
Örneğin, toprakta yaşayan bakteriler, mantarlar ve diğer mikroskobik canlılar arasındaki etkileşimlerin mahsülün büyümesini desteklemeye nasıl yardımcı olduğunu keşfetmek için kullanılabilirler. Ya da karbonun nasıl depolandığını ve topraktan nasıl salındığını daha iyi anlamak için iklim değişikliğiyle mücadele etmekte kritik bir nokta olabilir. Genel olarak bu şeffaf toprak ikameleri, toprak mikrobiyal ekolojisindeki birçok önemli soruyu yanıtlamamıza yardımcı olacak güçlü araçlardır.
İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!
Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.
Soru & Cevap Platformuna Git- 4
- 2
- 1
- 1
- 1
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- Çeviri Kaynağı: Science Daily | Arşiv Bağlantısı
- ^ K. Sharma, et al. (2020). Transparent Soil Microcosms For Live-Cell Imaging And Non-Destructive Stable Isotope Probing Of Soil Microorganisms. eLife Sciences Publications, Ltd. doi: 10.7554/eLife.56275. | Arşiv Bağlantısı
Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?
Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:
kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci
Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 21/12/2024 19:39:58 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/9894
İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.
This work is an exact translation of the article originally published in Science Daily. Evrim Ağacı is a popular science organization which seeks to increase scientific awareness and knowledge in Turkey, and this translation is a part of those efforts. If you are the author/owner of this article and if you choose it to be taken down, please contact us and we will immediately remove your content. Thank you for your cooperation and understanding.