Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Tüm Reklamları Kapat

TOI-1452 b: Dünya'dan 100 Işık Yılı Uzataki Bu Ötegezegen, Suyla Kaplı Bir Süper Dünya Olabilir!

TOI-1452 b: Dünya'dan 100 Işık Yılı Uzataki Bu Ötegezegen, Suyla Kaplı Bir Süper Dünya Olabilir!
3 dakika
1,471
Tarihi Geçmiş Haber

Bu haber 1 yıl öncesine aittir. Haber güncelliğini yitirmiş olabilir; ancak arşivsel değeri ve bilimsel gelişme/ilerleme anlamındaki önemi dolayısıyla yayında tutulmaktadır. Ayrıca konuyla ilgili gelişmeler yaşandıkça bu içerik de güncellenebilir.

Tüm Reklamları Kapat

Güneş Sistemi dışında keşfedilen TOI-1452 b adlı bir gezegen, yakın zamanda Montreal Üniversitesi'nde yüksek lisans öğrencisi ve Ötegezegenler Araştırma Enstitüsü (iREx) üyesi Charles Cadieux liderliğindeki uluslararası bir araştırma ekibi tarafından keşfedildi. Bu olası "Süper Dünya" hakkındaki bulguları The Astronomical Journal'da yayınlandı.[1]

NASA'ya göre, Güneş Sistemi dışındaki gezegenler veya ötegezegenler, Güneş Sistemimizin ötesindeki gezegenlerin genel adıdır. Çoğu ötegezegen, Dünya'nın Güneş etrafında yaptığına benzer bir şekilde, diğer yıldızların yörüngesinde döner; ancak serbest hareket eden ötegezegenler (veya "başıboş gezegenler") galaktik merkezin yörüngesinde döner ve herhangi bir yıldıza bağlı değildir.

Tüm Reklamları Kapat

TOI-1452 b, Dünya'dan yaklaşık 100 ışık yılı uzaklıkta ve Draco takımyıldızında bulunan ikili bir yıldız sisteminde kırmızı cüce bir yıldızın yörüngesinde dönmektedir. Hem boyut hem de kütle olarak Dünya'dan biraz daha büyüktür ve potansiyel olarak kayalık bir gezegendir. TOI-1452 b'nin sıcaklığı, Goldilocks açısından "tam isabet" olarak adlandırılabilir, çünkü gezegenin yıldızından uzaklığı nedeniyle yüzeyinde sıvı su bulunabilir.

Ekip, TOI-1452 b'nin bir "okyanus gezegeni" olabileceğine inanıyor. Jüpiter'in ve Satürn'ün bazı uyduları gibi bu tür ıslak gök cisimleri, kalın bir su tabakasıyla tamamen kaplıdır. Gökbilimciler, yakın zamanda tespit edilen bazı ötegezegenlerin, ancak kütlelerinin büyük bir bölümünün Dünya'nın iç yapısını oluşturanlardan daha hafif malzemelerden oluşmasıyla açıklanabilecek bir yoğunluğa sahip olduğunu düşünüyorlar. Bu konuda en önde gelen olasılık da su. Cadieux yaptığı açıklamada şöyle diyor:

Tüm Reklamları Kapat

TOI-1452 b, bugüne kadar keşfettiğimiz okyanus gezegenleri arasında en iyi adaylardan biri. Yarıçapı ve kütlesi, Dünya gibi temelde metal ve kayadan oluşan bir gezegen için beklenenden çok daha düşük bir yoğunluğa işaret ediyor.

Her ikisi de ötegezegenmodelleme konusunda uzman olan, Toronto Üniversitesi'nden Mykhaylo Plotnykov ve Diana Valencia, TOI-1452 b'yi analiz etti ve modellemeleri, gezegen kütlesinin %30'unun sudan oluşuyor olabileceğini gösteriyor.

Ekip, TOI-1452 b'nin izini, ilk olarak, NASA'nın bize yakın gezegen sistemlerini bulmak için tüm gökyüzünü tarayan bir uzay teleskopu olan Transiting Exoplanet Survey Satellite (TESS) aracılığıyla keşfetti. Çalışmaya göre, TESS sinyali her 11 günde bir parlaklıkta hafif bir düşüş gösterdi ve astronomların bu hızlı yörünge süresi nedeniyle ötegezegenin Dünya'dan yaklaşık %70 daha büyük olduğuna inanmalarına yol açtı. NASA'ya göre, TOI-1452 b'deki bir "yıl" sadece 11 gündür, çünkü yıldızının yörüngesinde dolanması bu kadar zaman alır.

Kırmızı cüce yıldız, Güneşimizden daha küçük ve daha soğuktur, bu nedenle TOI-1452 b, Venüs'ün güneşten aldığı kadar ışık alır. Cadieux ve bir grup gökbilimci, gezegen tipini ve diğer özellikleri doğrulamak için yer tabanlı teleskoplarla TESS gözlemlerini takip ediyor. Montréal Üniversitesi Profesörü ve iREx ve Mont-Mégantic Gözlemevi (OMM) Direktörü René Doyon yaptığı açıklamada şöyle diyor:

Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Bu keşiften son derece gurur duyuyorum çünkü araştırmacılarımızın ve enstrümantasyonumuzun yüksek kalibresini gösteriyor. SPIrou adlı laboratuvarlarımızda tasarlanan özel bir araç olan OMM ve araştırma ekibimiz tarafından geliştirilen yenilikçi bir analitik yöntem sayesinde, bu türünün tek örneği olan ötegezegeni tespit edebildik.

Gezegenin yoğunluğu ve bir okyanus gezegeni olarak statüsü hakkındaki teorileri doğrulamak için daha fazla gözlem ve takip gerekiyor. Bilim insanları, atmosferi çok az olan ya da hiç olmayan büyük bir kaya veya hatta hidrojen ve helyumdan oluşan bir atmosferi olan kayalık bir gezegen olabileceğini söylüyorlar.

TOI-1452 b, yakın zamanda fırlatılan James Webb Uzay Teleskobu tarafından daha fazla çalışma için mükemmel bir şekilde konumlandırılmış halde: Sadece 100 ışık yılı uzaklıkta (astronomik açıdan oldukça yakın). Parlaklığı, Webb'in atmosferi boyunca parlayan bir yıldız ışığı spektrumunu yakalamasına izin verebilir. Bu spektrumlar, atmosferini oluşturan şeyin parmak izi gibidir. Draco takımyıldızındaki konumu da Webb'in yılın hemen her zamanında gözlemleyebildiği bir konumdur.

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
23
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 9
  • Muhteşem! 7
  • Merak Uyandırıcı! 7
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 5
  • İnanılmaz 3
  • Korkutucu! 3
  • Bilim Budur! 2
  • Umut Verici! 1
  • Güldürdü 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  1. Çeviri Kaynağı: Popular Science | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 03/10/2023 16:35:31 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/12296

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Tüm Reklamları Kapat
Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Göğüs
Bilgi
Patlama
Öğrenme
Genetik Müdahale
Homo Sapiens
Elektron
Hayatta Kalma
Hastalık Yayılımı
Hematoloji
Sanat
Irk
Nadir
Jinekoloji
Sinirbilim
Biyografi
Epistemik
Uzay
Galaksi
Tercih
Kimyasal Bağ
Bilgisayar
Ribozim
Önyargı
Atom
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Kafana takılan neler var?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Gönder
Ekle
Soru Sor
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Evrim Ağacı'na Destek Ol
Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katmak için hemen buraya tıklayın.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
EA Akademi
Evrim Ağacı Akademi (ya da kısaca EA Akademi), 2010 yılından beri ürettiğimiz makalelerden oluşan ve kendi kendinizi bilimin çeşitli dallarında eğitebileceğiniz bir çevirim içi eğitim girişimi! Evrim Ağacı Akademi'yi buraya tıklayarak görebilirsiniz. Daha fazla bilgi için buraya tıklayın.
Etkinlik & İlan
Bilim ile ilgili bir etkinlik mi düzenliyorsunuz? Yoksa bilim insanlarını veya bilimseverleri ilgilendiren bir iş, staj, çalıştay, makale çağrısı vb. bir duyurunuz mu var? Etkinlik & İlan Platformumuzda paylaşın, milyonlarca bilimsevere ulaşsın.
Youtube
Büyük Elmas Yalanı: Aşıkları Nasıl Kandırıyorlar?
Büyük Elmas Yalanı: Aşıkları Nasıl Kandırıyorlar?
Oppenheimer Kumarı: Tek Bir Atom Bombası Dünyayı Yok Edebilir mi?
Oppenheimer Kumarı: Tek Bir Atom Bombası Dünyayı Yok Edebilir mi?
Evrendeki En Sıcak Şey, Ne Kadar Sıcak Olabilir?
Evrendeki En Sıcak Şey, Ne Kadar Sıcak Olabilir?
Büyük Deprem Nerede, Ne Zaman ve Ne Büyüklükte Olacak? | Deprem Tahmini!
Büyük Deprem Nerede, Ne Zaman ve Ne Büyüklükte Olacak? | Deprem Tahmini!
Karadeliğin İçinden Kurtulabilir miydiniz?
Karadeliğin İçinden Kurtulabilir miydiniz?
Podcast
Evrim Ağacı'nın birçok içeriğinin profesyonel ses sanatçıları tarafından seslendirildiğini biliyor muydunuz? Bunların hepsini Podcast Platformumuzda dinleyebilirsiniz. Ayrıca Spotify, iTunes, Google Podcast ve YouTube bağlantılarını da bir arada bulabilirsiniz.
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
L. Baısas, et al. TOI-1452 b: Dünya'dan 100 Işık Yılı Uzataki Bu Ötegezegen, Suyla Kaplı Bir Süper Dünya Olabilir!. (11 Eylül 2022). Alındığı Tarih: 3 Ekim 2023. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/12296
Baısas, L., İstanbul, D., Bakırcı, Ç. M. (2022, September 11). TOI-1452 b: Dünya'dan 100 Işık Yılı Uzataki Bu Ötegezegen, Suyla Kaplı Bir Süper Dünya Olabilir!. Evrim Ağacı. Retrieved October 03, 2023. from https://evrimagaci.org/s/12296
L. Baısas, et al. “TOI-1452 b: Dünya'dan 100 Işık Yılı Uzataki Bu Ötegezegen, Suyla Kaplı Bir Süper Dünya Olabilir!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Translated by Doğukan İstanbul, Evrim Ağacı, 11 Sep. 2022, https://evrimagaci.org/s/12296.
Baısas, Laura. İstanbul, Doğukan. Bakırcı, Çağrı Mert. “TOI-1452 b: Dünya'dan 100 Işık Yılı Uzataki Bu Ötegezegen, Suyla Kaplı Bir Süper Dünya Olabilir!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Translated by Doğukan İstanbul. Evrim Ağacı, September 11, 2022. https://evrimagaci.org/s/12296.
Geri Bildirim Gönder
ve seni takip ediyor
Evrim Ağacı Uygulamasını
İndir
Chromium Tabanlı Mobil Tarayıcılar (Chrome, Edge, Brave vb.)
İlk birkaç girişinizde zaten tarayıcınız size uygulamamızı indirmeyi önerecek. Önerideki tuşa tıklayarak uygulamamızı kurabilirsiniz. Bu öneriyi, yukarıdaki videoda görebilirsiniz. Eğer bu öneri artık gözükmüyorsa, Ayarlar/Seçenekler (⋮) ikonuna tıklayıp, Uygulamayı Yükle seçeneğini kullanabilirsiniz.
Chromium Tabanlı Masaüstü Tarayıcılar (Chrome, Edge, Brave vb.)
Yeni uygulamamızı kurmak için tarayıcı çubuğundaki kurulum tuşuna tıklayın. "Yükle" (Install) tuşuna basarak kurulumu tamamlayın. Dilerseniz, Evrim Ağacı İleri Web Uygulaması'nı görev çubuğunuza sabitleyin. Uygulama logosuna sağ tıklayıp, "Görev Çubuğuna Sabitle" seçeneğine tıklayabilirsiniz. Eğer bu seçenek gözükmüyorsa, tarayıcının Ayarlar/Seçenekler (⋮) ikonuna tıklayıp, Uygulamayı Yükle seçeneğini kullanabilirsiniz.
Safari Mobil Uygulama
Sırasıyla Paylaş -> Ana Ekrana Ekle -> Ekle tuşlarına basarak yeni mobil uygulamamızı kurabilirsiniz. Bu basamakları görmek için yukarıdaki videoyu izleyebilirsiniz.

Daha fazla bilgi almak için tıklayın

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close