Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Tekinsiz Vadi Nedir? İnsan Görünümlü Robotlar Bizi Neden Rahatsız Eder?

Tekinsiz Vadi Nedir? İnsan Görünümlü Robotlar Bizi Neden Rahatsız Eder? Simply Psychology
9 dakika
1,722
Tüm Reklamları Kapat

Tekinsiz Vadi (İng: "Uncanny Valley"), insani özellikler gösteren yapay bir robot, actroid veya insanımsı bir görselin insanda uyandırdığı tiksinti ve korku hislerini ifade eden bir terimdir. Bu terim ilk kez Japon robot bilimci Masahiro Mori tarafından 1970 yılında yayınlanan bir makalede ortaya atılmıştır. Mori, bu fenomeni "ürkütücülük vadisi" anlamına gelen "bukimi no tani genshō" olarak tanımlamıştır. 1978'de yazar Jasia Reichardt, Robotlar: Gerçek, Kurgu ve Tahmin adlı kitabında terimi "Tekinsiz Vadi" olarak tercüme etmiştir. Mori konuyla ilgili ufuk açıcı makalesinde şöyle söylemektedir:

Robotların insan gibi görünmesini sağlama hedefine doğru yaklaştıkça, onlara duyduğumuz sempatinin 'Tekinsiz Vadi' adını verdiğim bir vadiye gelinceye kadar arttığını fark ettim.

Tekinsiz Vadi, Mori'nin çalışmalarından ortaya çıkmış bir kavram olsa da Mori'nin bu durumun varlığını fark eden ilk kişi olmadığını belirtmek gerekir.

Wallpaper Access

Üçgen kafalı bir engerek yüzünü gözlemlemesinin ardından Charles Darwin, Beagle Yolculuğu kitabında şunları yazmıştır:

Tüm Reklamları Kapat

Canlıdaki bu itici yönün, insan yüzüyle olan orantılı benzerliğinden kaynaklandığını düşünüyorum. Böylece bir çirkinlik ortaya çıkıyor.

Tekinsiz Vadi, gelecekte de birçok problemi beraberinde getirebilir. Tekinsiz Vadi, insanların gelişen yapay zekâ ve robotlarla olan etkileşimi büyük oranda azaltabilir. Örneğin, insansı bir robot Tekinsiz Vadiye düşerse insanların onunla empati kurma veya güvenme olasılığı daha düşük olabilir; bu da insanların robotlarla olan etkileşimini büyük ölçüde sınırlandırabilir.

Mori'nin Tekinsiz Vadi Grafiği. Robotlar ne kadar insani özellikler gösterirse Tekinsiz Vadi etkisi o denli derin olur.
Mori'nin Tekinsiz Vadi Grafiği. Robotlar ne kadar insani özellikler gösterirse Tekinsiz Vadi etkisi o denli derin olur.
Arem Ajans

Tekinsiz Vadiye neden olan uyaranlar, başlangıçta potansiyel patojen kaynaklarından kaçınmak için tiksinti tepkisi uyandıran bilişsel bir mekanizmayı etkinleştirebilir. İnsan olmadığını bildiğimiz bir şey insan gibi göründüğünde onun kusurlarına karşı iğrenme tepkisi daha güçlü olur. Çünkü kusurlar hastalık belirtisi olabilir ve insan gibi görünen şeyler genetik olarak insanlara daha yakındır, genetik benzerlik arttıkça da hastalık yapıcı mikropları kapma riski artar.

Androidler, robotlar ve insan gibi görünen diğer nesnelerin garip görünümleri; sanki onları birer ceset veya hastalıklı insanlarmış gibi algılamamıza neden olur.

Tekinsiz Vadi Örnekleri

Tekinsiz Vadi, son derece gerçekçi robotlardan video oyunu karakterlerine kadar çeşitli bağlamlarda gözlemlenebilir. Bunun canlı motorlu bir örneği, Dünya'nın ilk "robot-psikoloğu" Ellie kabul edilebilir.

Tüm Reklamları Kapat

DARPA tarafından finanse edilen ve USC'nin Yaratıcı Araştırmalar Enstitüsü'ndeki araştırmacılar tarafından geliştirilen Ellie, bilgisayar simülasyonlu bir psikologdur. Depresyon sinyallerini ve diğer zihinsel sağlık sorunlarını çeşitli gerçek zamanlı sensörler aracılığıyla tanımlamak için tasarlanmış karmaşık bir yazılımdır.

Singularityhub

Teknolojik düzeyde Ellie, yüz ifadelerini izlemek için bir video kamerayı, jestleri ve sarsıntıları izlemek için bir Microsoft Kinect hareket sensörünü ve tonlamayı ve tonu yakalamak için bir mikrofonu kullanmaktadır. Ellie, ses tonundan göz ve kafa hareketlerine kadar 60 farklı insan davranışını analiz edebilir.

Yakın zamanda yapılan yeni bir çalışma, hastaların insan olan bir psikiyatriste açılmaktansa bir robot psikiyatriste açılmakta daha rahat olduklarını göstermiştir. Neuroscience News bunu şu şekilde açıklamıştır:

Araştırmacılar, yapay zekâ robot 'Suçlu hissettiğin konu nedir?' gibi kişisel sorular sorduğunda bile, katılımcıların yalnızca bir bilgisayarla etkileşimde bulundukları bilinciyle daha rahat bir şekilde sorulara cevap verebildiğini gözlemledi. Bunun sebebi oldukça basit: İnsanlar söyledikleri şeyleri karşılarındaki insanın yargılaması korkusu olmadan tamamen ifade edebiliyorlar, çünkü robot tarafından yargılanmayacaklarını biliyorlar.

Üstelik, biraz düşündüğünüzde robotların er ya da geç bizi bizden daha iyi tanıyacağını fark etmeye başlıyorsunuz. Araştırmacılara göre artık türümüzü en iyi anlayan biz olmayacağız. Şimdi bir de popüler kültürdeki Tekinsiz Vadi örneklerine bakalım.

Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Cats (2019)

2019'da vizyona giren Cats filminde birçok insanın rahatsız edici bulduğu insansı kediler yer alıyordu. Bazıları bu durumu komik bulurken çoğu insan düpedüz tiksinti hissettiklerini bildirdi. Sosyal medyada pek çok izleyici filmi tuhaf, tüyler ürpertici ve hatta kabusa yol açan bir film olarak nitelendirdi.

Cats filminden bir sahne.
Cats filminden bir sahne.
The New Yorker

Shrek (2001)

Shrek filminin ilk test gösterimlerinde, Prenses Fiona karakteri çocuklarda beklenmedik kaygı duyguları uyandırdı. Çocukların cesaretlerinin kırılmasına, hatta korkmalarına neden oluyordu; karakter ekranda göründüğünde çoğu çocuk ağlıyordu.

Yapımcılar tepkilere ve geri bildirimlere dayanarak Tekinsiz Vadi etkisini önlemek amacıyla filmin sinemalarda gösterime girmesinden önce daha çizgi film benzeri bir görünüm kazandırmak için animasyonu düzenlediler.

The Creator (2023)

Geçtiğimiz haftalarda yapılan Amerikan Futbol Ligi'nin (NFL) LA Chargers ve Miami Dolphins maçında sahada bir grup insansı robot geziniyordu. Duygusuz bir ifade ve yavaş hareketlerle etrafta gezinen bu robotlar insanları korkutmuştu. Durum kısa sürede sosyal medyada gündem olmuştu. Ancak daha sonra bunun bir film için hazırlanmış bir reklam projesi olduğu öğrenildi.

Gareth Edwards imzalı bu yeni yapım gerek konusuyla gerek reklam projesiyle son zamanlarda dikkatleri üzerine çekmeyi başardı. Film, 2070 yılında yapay zekâ ve insanlık arasında yapılan bir savaşı konu alıyor.

Newstationnow

Maç esnasında birçok insanın hissettiği ve muhtemelen filmi izleyen birçok insanın da deneyimleyeceği bu garip korkunç boşluk hissi Tekinsiz Vadi'ye verilebilecek en iyi örneklerden biridir.

Tüm Reklamları Kapat

Tekinsiz Vadi'ye Benzer Kavramlar

  • Yapay Zekâ Tekinsizliği: Yapay zekâ alanındaki hızlı gelişmeler nedeniyle, bilişsel bilimciler bir "zihin ürpertisi vadisi" teorisini ortaya attılar. Buna göre insanlar, çok gelişmiş duygulara duyarlı teknolojiyle karşılaştıklarında, güçlü bir tedirginlik hissi yaşayabilirler. Bu fenomen, insan zekasından daha üstün yapay bir yazılımın insanda uyandırdığı korku hissini tanımlar.
  • Posthümanizm: Etik-fütürist yazar Jamais Cascio'ya göre, insanlar, ameliyat gibi ciddi girişimlerle yüz ve vücutlarını değiştirdiklerinde de benzer bir Tekinsiz Vadi etkisi oluşabilir. Bu değişikliklere vücut değişikliği (İng: "body alterations") veya vücut modifikasyonu (İng:"body modification") denmektedir. Cascio'ya göre, bu tür teknolojiler insanları normlardan daha da uzaklaştıkça, "transhuman" bireyler artık insan olarak değerlendirilmeyeceklerdir ve tamamen farklı varlıklar olarak kabul edileceklerdir.[11]
Body alterations (vücut değişikliği) yapmış insanlar
Body alterations (vücut değişikliği) yapmış insanlar
Guinnesworldrecords
  • Otomatonofobi: Cansız mankenler, balmumu figürleri, heykeller veya robotlar gibi insan benzeri figürlerden duyulan korkuya otomatonofobi adı verilir. Bu durum kişide aşırı stres ve kaygı bozukluğu oluşturabilecek seviyelere gelebilir. Tekinsiz Vadi'nin aksine otomatonofobi, sadece iğrenme ve tedirginlik hissine kapılmanıza neden olmakla kalmaz; aynı zamanda korkudan kaynaklanan ciddi sorunlara yol açar. Bu fobiye sahip kişiler için insan görünümlü olan her şey korkunç olarak algılanabilir.

Bu Hissi Deneyimlememizin Altında Yatan Sebepler Neler?

Journal of Neuroscience'da yayınlanan bir araştırmada, Birleşik Krallık ve Almanya'daki nörobilimciler ve psikologlar, beyinde bu olgunun nasıl oluştuğunu açıklamaya yardımcı olacak bazı mekanizmaları belirlediler. Sir Henry Dale Üyesi ve Cambridge Üniversitesi Fizyoloji, Gelişim ve Sinirbilim Bölümü Öğretim Görevlisi Dr. Fabian Grabenhorst şöyle diyor:

Bir sinirbilimci için 'Tekinsiz Vadi' ilginç bir olgudur. Bu, bir robotun görüntüsü gibi belirli bir duyusal girdinin, insan ya da insan olmayan bir nesne arasındaki sınıra ne kadar yakın olduğunu belirleyen sinirsel bir mekanizmadır.

Bu mekanizmaları araştırmak için araştırmacılar, beynin farklı bölgelerinin ne kadar aktif olduğunun bir göstergesi olarak beyin içindeki kan akışındaki değişiklikleri ölçen fonksiyonel manyetik rezonans görüntülemeyi (fMRI) kullanarak iki farklı testte 21 sağlıklı bireyin beyin yapısını incelediler.

İlk testte katılımcılara insanlar, yapay insanlar, android robotlar, insansı robotlar ve mekanoid robotların yer aldığı bir dizi görsel gösterildi ve bunları beğenilebilirlik ve insana benzerlik açısından derecelendirmeleri istendi. Daha sonra ikinci testte katılımcılardan, kendilerine kişisel bir hediye verme konusunda bu temsilcilerden hangisine güveneceklerine karar vermeleri istendi. Burada katılımcılar, Tekinsiz Vadi olgusuna uygun olarak genellikle insana daha çok benzeyen robotları tercih ettiler.

Tüm Reklamları Kapat

Bu görevler sırasında beyin aktivitesini ölçen araştırmacılar, Tekinsiz Vadi duygusunun oluşmasında hangi beyin bölgelerinin rol oynadığını tespit edebildiler. Duyguların izini, yüz ifadeleri gibi sosyal ipuçlarını işlemede ve değerlendirmede önemli olan beyin devrelerine kadar takip ettiler.

Çalışmada medial prefrontal korteksin iki ayrı kısmının Tekinsiz Vadi için önemli olduğu gözlendi. İlk kısım, sinyali bir "insan algılama" sinyaline dönüştürdü. Bu bölgedeki aktivite, insana benzeyen ve insan olmayan nesneler arasındaki sınırı aşırı yoğunlaştırarak insana daha çok benzeyen robotlara daha fazla tepki verdi. İkinci kısım olan ventromedial prefrontal korteks, robotlara tam olarak Tekinsiz Vadi hipotezinin öngördüğü şekilde bir reaksiyon verdi. Daha insan benzeri olan robotlara karşı daha güçlü bir tepki verirken insansı olmayanlara karşı bu tepkide düşüş gözlemlendi.

Her ne kadar Tekinsiz Vadi olgusunun nörolojik açıklamaları olsa da bazıları bunun birtakım kültürel açıklamaları olduğunu öne sürüyor. Rol oynayabilecek bazı faktörleri şöyle sıralayabiliriz:

  • Belirsizlik: 2016 yılında yayınlanan bir makalede, Tekinsiz Vadideki korku hissinin çoğunlukla belirsizlikten kaynaklandığı ileri sürüldü. İnsani özellikler gösteren ama insan olmayan nesneler insanda garip bir his uyandırıyordu.[13] Bu tür insanımsı yapay nesneler bazen filmlerdeki korkuyu veya ürkütücülüğü artırmak için kullanılır. Örneğin korku filmleri, izleyicileri korkutmak için genellikle oyuncak bebekler ve palyaçolar gibi insan olmayan varlıklara insani özellikler yüklerler. Teoriler ayrıca, bir figürün gerçekten yaşayan bir insan mı yoksa bilgisayar tarafından oluşturulan bir model mi olduğu ikilemi de dahil olmak üzere, bir varlığın hangi kategoriye ait olduğunu belirleyememenin Tekinsiz Vadiyi tetikleyebileceğini öne sürmektedir.[4]
Annabelle filminden bir sahne
Annabelle filminden bir sahne
ScreenGeek
  • Tutarsızlık: Son derece gerçekçi tasvirlerde bile insanlar, görüntüdeki en küçük tutarsızlıkları tespit etmekte ustadır. Nispeten küçük farklılıklar bile bir karakterin gerçekçilikten tekinsizliğe geçmesine neden olabilir.[14] Mori, "İnsanımsı (İng:"Humanoid") bir karakter, normalden biraz yavaşça gülümsediğinde aniden sevimsiz ve ürkütücü görünebiliyor." cümlesini kurmuştur.
Bilgisayar tarafından oluşturulan 3D model
Bilgisayar tarafından oluşturulan 3D model
Wallpaper Access

Örneğin yukarıdaki resimde gördüğünüz yapay figür, sizi gerçek bir insan olduğuna inandıracak kadar gerçekçidir, ancak gerçek bir insanın nasıl davranacağına dair bilgilerinizle çatışacak kadar gerçeklikten uzaktır. Gördükleriniz ile beklentileriniz arasındaki bu uyumsuzluk, kendinizi kararsız ve hatta tehdit altında hissetmenize neden olabilir; başka bir deyişle sizi ürkütür. Bu durum, algısal belirsizlik ve tahminsel kodlama teorisi ile ilişkilendirilir.

Tüm Reklamları Kapat

Agora Bilim Pazarı
Büyü Muhafızları

Kocaman kanatlarıyla her göreni büyüleyen bulut atlar ve büyünün kaynağı olan Sonsuzluk Ağacı. Masalların bile uslu durmadığı Thrynne diyarı, büyünün en beklenmedik anda karşınıza çıkabileceği bir yerdi. Ama zaman değişti ve büyünün geleceği artık tehlike altında.

Yine de her şey bitmiş değil çünkü büyünün üç yeni muhafızı var. Zam, Phoebe ve Bathsheba olanaksızı başarabileceklerine inanmazlarsa büyü ve bulut atlar kaybolacak. Ve onlar, henüz ne kadar güçlü olduklarını bilmiyorlar…

Costa ödüllü yazar Chris Riddell, nefes kesici çizimlerle süslenmiş Bulut At Günlükleri serisinin ilk kitabı Büyü Muhafızları’nda sizi eşsiz bir serüvene davet ediyor!

ULU ORMAN’IN DEVLERİ REHBERİ İLE!

Devamını Göster
₺145.00
Büyü Muhafızları
  • Dış Sitelerde Paylaş

Tekinsiz Vadi Önlenebilir mi?

Aslına bakarsanız, herkes Tekinsiz Vadinin gerçekten var olduğu konusunda hemfikir değildir. Örneğin, bu fenomenle ilgili en eski bilimsel araştırmalardan biri 2005 yılında gerçekleştirilmiştir. Bu çalışmada insanların yaşadığı ürkütücü duygunun daha çok zayıf tasarım ve estetikle ilgili olduğu ve bu durumun her türlü gerçekçilik düzeyinde ortaya çıkabileceği sonucuna varılmıştır. İnsanlar bazı durumlarda kesinlikle tekinsizlik hissi yaşasa da araştırma, vadinin iyi bir tasarımla aşılabileceğini öne sürmüştür.

Bunun yanı sıra birçok insan bu korkuda yaşın da rol oynayabileceğini öne sürmektedir. Bu fikrin savunucuları ayrıca robotik ve CGi efektlerini görerek büyüyen bir neslin Tekinsiz Vadi'den etkilenmeyeceğini savunmaktadır.[12]

Sonuç

Robotların insan psikolojisini nasıl etkilediği konusundaki bu makalede, teknolojinin ilerlemesiyle birlikte ortaya çıkan psikolojik etkenleri ve potansiyel riskleri ele aldık. Ancak, unutmamamız gereken önemli bir gerçek var: Robotlar ve yapay zekâ, insanların yaratıcılığı ve inovasyonu sayesinde varlığını sürdürüyor.

Dahası, bu teknolojilerin nasıl kullanılacağı, geleceğimizin belirleyicisi olacaktır. Bilinçli kararlar ve etik değerler rehberliğinde, robotları ve yapay zekayı insanlığın yararına kullanabiliriz. Bu, yeni bir dönemin başlangıcı olabilir; böylece daha fazla verimlilik, daha iyi sağlık hizmetleri ve daha güvenli bir gelecek mümkün olabilir. Bu nedenle, teknolojiyle uyum içinde yaşamanın ve onu etkili bir şekilde yönlendirmenin yolları üzerinde çalışmamız gerekiyor. Robotların korkunçluğunu aşmak, insanlık için daha iyi bir yarın inşa etmek için önemli olabilir.

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
73
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • İnanılmaz 11
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 6
  • Tebrikler! 5
  • Korkutucu! 3
  • Bilim Budur! 2
  • Umut Verici! 1
  • Merak Uyandırıcı! 1
  • Muhteşem! 0
  • Güldürdü 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 28/04/2024 21:53:39 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/15807

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Genler
Gerçek
Koruma
Semptom
Gezegen
Newton
Argüman
Canlılık
Kontrol
Psikiyatri
Samanyolu Galaksisi
Pandemik
Sağlık Personeli
Karbon
Doğal Seçilim
Yüz
Taksonomi
Kan Hastalıkları
Kimya
Şiddet
Karanlık Madde
Uzun
Elektromanyetizma
Risk
Einstein
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Kafana takılan neler var?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
V. Sarıgül, et al. Tekinsiz Vadi Nedir? İnsan Görünümlü Robotlar Bizi Neden Rahatsız Eder?. (25 Ekim 2023). Alındığı Tarih: 28 Nisan 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/15807
Sarıgül, V., Alparslan, E. (2023, October 25). Tekinsiz Vadi Nedir? İnsan Görünümlü Robotlar Bizi Neden Rahatsız Eder?. Evrim Ağacı. Retrieved April 28, 2024. from https://evrimagaci.org/s/15807
V. Sarıgül, et al. “Tekinsiz Vadi Nedir? İnsan Görünümlü Robotlar Bizi Neden Rahatsız Eder?.” Edited by Eda Alparslan. Evrim Ağacı, 25 Oct. 2023, https://evrimagaci.org/s/15807.
Sarıgül, Veli. Alparslan, Eda. “Tekinsiz Vadi Nedir? İnsan Görünümlü Robotlar Bizi Neden Rahatsız Eder?.” Edited by Eda Alparslan. Evrim Ağacı, October 25, 2023. https://evrimagaci.org/s/15807.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close