Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

25 Bin Nesli Simüle Eden Araştırmacılar, Modüler Yapıların Evriminin Sırrını Çözdü!

Modüler Yapıların Evrimleşme Nedeni Enerji Tasarrufu!

2 dakika
2,446
25 Bin Nesli Simüle Eden Araştırmacılar, Modüler Yapıların Evriminin Sırrını Çözdü! Culture, Cognition, and Action
Tarihi Geçmiş Haber

Bu haber 11 yıl öncesine aittir. Haber güncelliğini yitirmiş olabilir; ancak arşivsel değeri ve bilimsel gelişme/ilerleme anlamındaki önemi dolayısıyla yayında tutulmaktadır. Ayrıca konuyla ilgili gelişmeler yaşandıkça bu içerik de güncellenebilir.

Tüm Reklamları Kapat

Cornell Üniversitesi'nden mühendisler ve robotik bilimciler, yapay zekayı kullanarak biyolojiyle ilgili bir sırrı çözmeyi başardılar. Biyolojik ağların neden "modül" denen daha basit yapılı parçalardan oluşan bütünler şeklinde organize olduklarına bir cevap bulma amacıyla, 25.000 neslin evrimini bilgisayarda simüle ettiler.

Araştırmacılar, bu simülasyon sayesinde hem evrimin karmaşık yapıları nasıl yarattığını daha net anlamayı başardı, hem de bu keşifle birlikte yapay zekanın da evrimini sağlama, böylece robot beyinlerin de hayvanların zekasının zarafetine ve kurnazlığına erişmek konusunda önemli bir adım atmış oldular.

Modüler Yapılar Enerji Tasarrufu Sağlıyor!

Birçok biyolojik ağ, karmaşık bir yapı içerisinde birbirine bağlı, yoğun ve küçük gruplar halinde, yani modüller halinde organize olmaktadır. Yıllardır biyologlar insanların, bakterilerin ve diğer organizmaların bu şekilde modüler bir yapıda evrimleştiklerine bir cevap aramaktaydılar. Biyolog Richard Dawkins, Günter P. Wagner ve Stephen Jay Gould gibi isimler, modülerlik sorusunun cevabının karmaşıklığın evriminde kilit rol oynadığını düşünmekteydiler.

Tüm Reklamları Kapat

Bilim insanları, uzun bir zaman boyunca canlıların modüler olarak evrimleşmelerinin sebebinin, modüler yapıdaki organizmaların değişimlere daha hızlı tepki verebilmesi olduğunu düşündüler. Bu sayede modüler olmayan diğer yapılara karşı avantaj sağlıyorlardı. Ancak yine de araştırmacılar, bunun karmaşıklığın evrimini açıklamak için yeterli bulmuyorlardı.

Mühendisler ve robotik bilimcilerin yaptıkları araştırmalar sonucundaysa modüler yapıların evrimleşmesinin nedeninin daha adaptif tasarımların evrimleşebilmesi olmadığı, bunun yerine modüler yapılardaki bağlantıların daha kısa ve az sayıda olduğu, bunun da evrimsel ekonomi açısından daha az enerji sarfiyatı anlamına geldiği keşfedildi.

Araştırmacılar bu hipotezlerini ağların evriminin, ağ bağlantılarının bir bedele tabi olarak ve olmayan simüle etmek suretiyle test ettiler. Cornell Üniversitesi'nin eski bir ziyaretçi araştırmacısı olan Jeff Clune, konuyla ilgili şunları söylüyor:

Eğer ki bağlantılara bir bedel koyacak olursanız, modüler yapılar anında evrimleşebiliyor. Ancak eğer ki bir bedeli olmazsa, modüler yapılar hiç oluşmuyor. Bu etki oldukça dramatik.

Bulguları, neredeyse evrensel olan modüler yapıların evriminin nedenlerine ışık tutacak gibi gözüküyor. Clune, konuyla ilgili şunları ekliyor:

Modüler yapıların evrimini sağlayabilmek bizlere daha karmaşık, daha üstün hesaplamalara dayalı beyinler yaratma imkanı verecek.

Cornell Üniversitesi Makina ve Havacılık Mühendisliği Bölümü'nden Doç. Dr. Hod Lipson ise şunları söylüyor:

Modülarite problemini çözmek için sayısız yol denedik. Bu, şimdiye kadar ulaştıklarımız içerisinde en zarif ve en basit olanı.
Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
22
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 7
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 6
  • Bilim Budur! 3
  • Muhteşem! 2
  • İnanılmaz 1
  • Umut Verici! 1
  • Merak Uyandırıcı! 1
  • Güldürdü 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 22/12/2024 04:05:39 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/951

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Protein
İklim Değişimi
Yaşam
Gözlem
Proton
Sinek
Nasa
Kozmoloji
Uluslararası Uzay İstasyonu
Uzay Aracı
Odontoloji
Doğru
Cinsiyet
Kuşlar
Regülasyon
Aminoasit
Üreme
Uzun
Toplum
Bilgisayar
Deney
Kuvvet
Homeostasis
Gebelik
Yaşamın Başlangıcı
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
Ç. M. Bakırcı. 25 Bin Nesli Simüle Eden Araştırmacılar, Modüler Yapıların Evriminin Sırrını Çözdü!. (31 Ocak 2013). Alındığı Tarih: 22 Aralık 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/951
Bakırcı, Ç. M. (2013, January 31). 25 Bin Nesli Simüle Eden Araştırmacılar, Modüler Yapıların Evriminin Sırrını Çözdü!. Evrim Ağacı. Retrieved December 22, 2024. from https://evrimagaci.org/s/951
Ç. M. Bakırcı. “25 Bin Nesli Simüle Eden Araştırmacılar, Modüler Yapıların Evriminin Sırrını Çözdü!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, 31 Jan. 2013, https://evrimagaci.org/s/951.
Bakırcı, Çağrı Mert. “25 Bin Nesli Simüle Eden Araştırmacılar, Modüler Yapıların Evriminin Sırrını Çözdü!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, January 31, 2013. https://evrimagaci.org/s/951.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close