Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Tarih Öncesi Muhabbet Kuşları 2,5 Milyon Yıl Önce İnsanlığın Beşiğinde Yaşadı!

2 dakika
342
Tarih Öncesi Muhabbet Kuşları 2,5 Milyon Yıl Önce İnsanlığın Beşiğinde Yaşadı!
Tüm Reklamları Kapat

Paleontologlar, Geobios dergisinde yayınlanan bir makalede Güney Afrika'nın Gauteng Eyaletindeki UNESCO Dünya Mirası listesinde yer alan İnsanlığın Beşiği'nin (İng: "Cradle of Humankind") üç farklı bölgesinde Agapornis cinsi yeni bir papağan türüne ait fosilleşmiş kemikler buldu.[1] Torino Üniversitesi'nden Dr. Marco Pavia ve meslektaşları keşif ile ilgili şunları söylüyor:

Muhabbet kuşları, Sahra Altı Afrika ve Madagaskar'a endemik olan küçük boyutlu papağanlardır. Şu anda, ağaç kovuklarında üredikleri ve çoğunlukla yerde, bazen de ağaçlarda topladıkları ot tohumları veya meyvelerle beslendikleri ormanlık alanlarda ya da ağaçlık savanlarda yaşayan dokuz tür bulunuyor.

Genetik veriler, papağanların Afrika'ya Geç Eosen/Erken Oligosen döneminde yerleştiğini, Agapornis'in ise Avustralya'dan Afrika'ya ancak Geç Oligosen/Erken Miyosen döneminde, yani yaklaşık 24 milyon yıl önce geldiğini gösteriyor.

Yeşil papağan ise yaklaşık 2,5-1,5 milyon yıl önce Pliyosen-Pleistosen sınırına yakın bir dönemde kıtaya yayılan en son papağan türüdür. Afrika'da papağanlara dair fosil kayıtları oldukça nadir bulunur. Elde edilen en eski fosil, Langebaanweg'de bulunan ve Erken Pliyosen dönemine ait olan bir kalıntıdır. Dr. Pavia ve ekibi devam ediyor:

Tüm Reklamları Kapat

İlginç bir şekilde, Afrika'daki fosillerin çoğu Agapornis cinsine atfedilmiş. Bunlar arasında en eskisi, Güney Afrika'daki Langebaanweg'den gelen ve Erken Pliyosen dönemine tarihlenen Agapornis attenboroughi.

Yeni tanımlanan Agapornis longipes türü, yaklaşık 2,5 milyon yıl önce Güney Afrika'da yaşamış. Elde ettiğimiz örnekler arasında; humerus, ulna ve karpometakarpus gibi ana kanat kemikleri var.

İnsanlığın Beşiğinin, Güney Afrika'nın erken hominin evrimini anlamak için önemli bir bölge olduğunu belirten paleontologlar, keşfin önemini şöyle aktarıyor:

İnsanlığın Beşiği, Geç Pliyosen'den Geç Pleistosen'e kadar uzanan birçok hominin fosil bulgusu barındırıyor. Bu bulgular, Homo cinsinin bölgedeki ortaya çıkışını ve aynı zamanda çağdaş australopithecine'ler ve Paranthropus ile olan ilişkilerini anlamamıza yardımcı oluyor.

Tüm Reklamları Kapat

Swartkrans, Cooper’s Cave ve Kromdraai'deki üç fosil alanı birbirine birkaç yüz metre uzaklıkta ve İnsanlığın Beşiği'nin güney kısmında yer alıyor. Bu bölgeler, Sterkfontein Mağaraları'nın 1 km doğusunda ve yaklaşık 1,5 km kuzeydoğusunda.

Agapornis longipes, tüm Agapornis türleri arasında en küçük humerus/tarsometatarsus oranıyla Agapornis atlanticus ve Agapornis attenboroughi'den ayrılıyor. Bu farklılık, türün yaşam tarzıyla da yakından ilişkili. Araştırmacılar, bu farklılığı şöyle anlatıyor:

Agapornis türlerinden biri hariç hepsi ot tohumlarıyla beslenir ve meyve tüketir. Genellikle bu türler, otlakların, sürekli su kaynaklarının ve doğal kovuklar ya da diğer kuşlar tarafından kazılmış delikler sunan yüksek ağaçların varlığıyla ilişkilidir. Aynı zamanda bu beslenme adaptasyonu, Agapornis longipes'in uzun ayaklarını da açıklayabilir.

Gerçekten de, daha düşük humerus/tarsometatarsus oranına sahip modern türler genellikle yiyeceklerini yerde toplarken, diğerleri ağaçlardan da tohum veya meyve topluyordu:

Bu nedenle, eski çevresel koşulların da gösterdiği üzere, Agapornis longipes'in uzun bacaklarını kullanarak tarih öncesi Bloubank Vadisi'nin yüksek ve yoğun otlaklarında yerdeki ot tohumlarıyla beslendiğini düşünüyoruz.

Yazarlar sözlerini şöyle bitiriyor:

İnsanlığın Beşiği'nin günümüzdeki çevresi, Erken Pleistosen dönemindekinden çok da farklı değil. Muhabbet kuşlarının Pleistosen döneminde bu bölgeden yok olmasının sebebi, genel çevresel koşulların değişmesinden ziyade, mikroiklim koşullarındaki değişiklikler veya belirli besin kaynaklarının tükenmesi ile ilgili.
Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
Özetini Oku
7
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

Feragatname: Evrim Ağacı, doğrudan üniversiteler, akademik dergiler veya resmi bilim kurumları tarafından yayınlanan bu basın açıklamalarını temel editöryal düzenlemeden geçirmektedir; ancak açıklamaların isabetliliğinden sorumlu değildir. Basın açıklaması konusundaki sorularınızı aşağıdaki medya irtibat kişisine yöneltebilirsiniz.

Medya İrtibat

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Muhteşem! 0
  • Tebrikler! 0
  • Bilim Budur! 0
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 0
  • Güldürdü 0
  • İnanılmaz 0
  • Umut Verici! 0
  • Merak Uyandırıcı! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  • ^ M. Pavia, et al. (2024). A New Species Of Lovebird (Aves, Psittaculidae, Agapornis) From The Plio-Pleistocene Of The Cradle Of Humankind (Gauteng, South Africa). Elsevier BV. doi: 10.1016/j.geobios.2024.05.006. | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 17/11/2024 17:39:14 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/18467

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Embriyo
Kilometre
Kadın Doğum
Cinsel Seçilim
Cinsiyet Araştırmaları
Koaservat
Buzul
Doğa Yasaları
Protein
Yakınsak Evrim
Spor
Metal
Kaygı
Enerji
Anatomi
Moleküler Biyoloji
Kimyasal
Bilgisayar
Sahtebilim
Astrofotoğrafçılık
Sağlık Örgütü
Karbondioksit
Hamilelik
Vegan
Eğitim
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
U. Derin, et al. Tarih Öncesi Muhabbet Kuşları 2,5 Milyon Yıl Önce İnsanlığın Beşiğinde Yaşadı!. (27 Ağustos 2024). Alındığı Tarih: 17 Kasım 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/18467
Derin, U., Derin, U. (2024, August 27). Tarih Öncesi Muhabbet Kuşları 2,5 Milyon Yıl Önce İnsanlığın Beşiğinde Yaşadı!. Evrim Ağacı. Retrieved November 17, 2024. from https://evrimagaci.org/s/18467
U. Derin, et al. “Tarih Öncesi Muhabbet Kuşları 2,5 Milyon Yıl Önce İnsanlığın Beşiğinde Yaşadı!.” Edited by Ufuk Derin. Evrim Ağacı, 27 Aug. 2024, https://evrimagaci.org/s/18467.
Derin, Utku. Derin, Ufuk. “Tarih Öncesi Muhabbet Kuşları 2,5 Milyon Yıl Önce İnsanlığın Beşiğinde Yaşadı!.” Edited by Ufuk Derin. Evrim Ağacı, August 27, 2024. https://evrimagaci.org/s/18467.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close