Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Tüm Reklamları Kapat

"Küçük Ayak" Kafatası, 3 Milyon Yıl Önceki İnsan Atalarının Beyin Metabolizması ve Kafa Hareketliliği Hakkında Günümüze Işık Tutuyor!

3 dakika
3,389
"Küçük Ayak" Kafatası, 3 Milyon Yıl Önceki İnsan Atalarının Beyin Metabolizması ve Kafa Hareketliliği Hakkında Günümüze Işık Tutuyor! Science Magazine
Tarihi Geçmiş Haber

Bu haber 4 yıl öncesine aittir. Haber güncelliğini yitirmiş olabilir; ancak arşivsel değeri ve bilimsel gelişme/ilerleme anlamındaki önemi dolayısıyla yayında tutulmaktadır. Ayrıca konuyla ilgili gelişmeler yaşandıkça bu içerik de güncellenebilir.

Tüm Reklamları Kapat

Australopithecus, yaklaşık 4 milyon yıl önceden 1 milyon yıl önceye kadar Afrika'da yaşamış insana benzer canlılara verilen cins ismi. Bilinen en eski hominid fosilleri Australopithecus'a aittir. "Küçük Ayak" olarak bilinen fosil örneğine ait kafatasının yüksek çözünürlüklü mikro-BT (Mikro Bilgiyasarlı Tomografi) taraması Australopithecus cinsinin 3 milyon yıl önce nasıl yaşadığının bazı yönlerini ortaya çıkardı.

Titizlikle yapılan kazı çalışmasında, 3.67 milyon yıllık fosile ait kafatasının temizlenmesi ve BT taraması sonuçları yetişkin bir Australopithecus'a ait şimdiye kadarki en eksiksiz birinci servikal omuru ortaya çıkardı. Omurun, Wits Üniversitesi araştırmacıları Dr. Amélie Beaudet ve Sterkfontein ekibi tarafından yapılan çözümlenmesi Scientific Reports’ta yayınlandı.

Birinci boyun omuru (özel ismiyle atlas), omurgalı biyolojisinde kritik rol oynar. Atlas, baş ve boyun arasındaki bağlantıyı sağlamanın yanı sıra, vertebral arterler (omurga atardamarları) üzerinden kanın beyine ulaştırılmasını ve beynin beslenmesini sağlar.

Tüm Reklamları Kapat

'Küçük Ayak' ile Güney Afrika'daki Sterkfontein ve Etiyopya'daki Hadar'da bulunan diğer iki Australopithecus'un  birinci servikal vertebraların  (ilk boyun omuru) karşılaştırılması. 'Küçük Ayak'a ait fosilin diğerlerine kıyasla neredeyse bozulmamış olduğu görülmektedir.
'Küçük Ayak' ile Güney Afrika'daki Sterkfontein ve Etiyopya'daki Hadar'da bulunan diğer iki Australopithecus'un birinci servikal vertebraların (ilk boyun omuru) karşılaştırılması. 'Küçük Ayak'a ait fosilin diğerlerine kıyasla neredeyse bozulmamış olduğu görülmektedir.
Amélie Beaudet/Wits University

Wits Üniversitesi ekibi, "Küçük Ayak" atlasını Güney ve Doğu Afrika'daki diğer fosillerin yanı sıra, yaşayan insan ve şempanzelerinkilerle karşılaştırarak, Australopithecus'un modern insanlardan farklı birtakım kafa hareketlerini yapabilme yeteneğine sahip olduğunu gösterdi. Çalışmanın baş yazarı Beaudet şöyle diyor:

İlk servikal vertebranın, diğer bir deyişle atlasın morfolojisi organizmanın yaşamsal birçok yönünü bizlere yansıtıyor. Özelikle Küçük Ayak’ın anatomik açıdan neredeyse eksiksiz atlası, baş hareketliliğinin evrimi ve beynin arteriyel beslenmesi gibi konularla insan soyunun aydınlatılmasını yeni bakış açılarıyla sağlama potansiyeline sahip.

'Küçük Ayak'a ait kafatası resimleri. Önden(solda) ve Alttan görünüm (sağda). Okla belirtilen yer matrikse gömülü olan birinci servikal vertebranın esas konumunu gösterir.
'Küçük Ayak'a ait kafatası resimleri. Önden(solda) ve Alttan görünüm (sağda). Okla belirtilen yer matrikse gömülü olan birinci servikal vertebranın esas konumunu gösterir.
RJ Clarke

Atlasın şekli, kafa hareketlerinin açısal genişliğini belirler. Omurlardan kafatasına geçen arterlerin boyutu ise beyni besleyen kan akışı miktarını tahmin etmede kullanışlıdır.

Çalışmamız, Australopithecus türünün biz insanlardan farklı kafa hareketlerini gerçekleştirebilme yeteneğine sahip olduğunu gösteriyor. Bu, Australopithecus'un ağaçlara tırmanma ve hareket etme kabiliyetinin modern insana göre daha fazla olmasıyla açıklanabilir. Ancak, Güney Afrika’da bulunan ve "Küçük Ayak"tan muhtemelen 1 milyon yıl yaş daha genç bir Australopithecus fosili incelendiğinde, bu kabiliyetini kısmen kaybetmiş olduğu ortaya çıktı. Görülen o ki tür, zamanla biz insanlar gibi yerde vakit geçirmeye adapte olmuş olmalı.

"Küçük Ayak" atlasının genel boyutları ve şekli günümüz şempanzelerininkilere benzemektedir. Daha spesifik olarak belirtmek gerekirse, ligament sonlanmaları (kemik çıkıntılarının varlığından ve konfigürasyonundan anlaşılabilir) ile baş-boyun bağlantısını sağlayan Faset eklemlerin (Zigaphofiziyal eklem) morfolojisi gibi anatomik kanıtlar; "Küçük Ayak"ın günlük yaşantısında düzenli olarak ağaçlarda hareket ettiğini göstermekte.

Kafatası ve omurların incelemesi sonucu elde edilen kanıtlar kullanılarak beynin kan akışı mekanizmasının ilk kez tahmin edilebilmesi "Küçük Ayak"ın 3 milyon yıldan fazla süredir çok iyi korunmuş olması sayesinde mümkün olmuştur. Bu tahminler sonucunda kan akımının ve dolayısıyla beynin glikoz kullanımının insanlara kıyasla yaklaşık üç kat daha az olduğu fakat şempanzelerinkine çok yakın olduğu ortaya çıkmıştır.

Australopithecus'un beynine kanlanma azlığından kaynaklanan düşük enerji yatırımının sebebi; fosilin insana kıyasla küçük bir beyne (408 cm3 civarı, bu insan beyninin yaklaşık üçte birine eşdeğerdir) sahip oluşu, besin içeriği bakımından düşük kaliteli bir diyet (düşük porsiyonlarda hayvansal gıda alımı) ve Australopithecus'un diğer enerji maliyetli yüksek olan biyolojik yaşamı (iki ayak üstünde yürüme gibi) ile deneysel olarak açıklanabilir. Bu her durumda, insan beyninin vasküler (damar) beslenme düzeninin varoluş tarihimiz süresince çok daha sonraları gün yüzüne çıktığını düşündürebilir.
Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
22
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 9
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 4
  • Muhteşem! 3
  • Bilim Budur! 3
  • Umut Verici! 3
  • Güldürdü 0
  • İnanılmaz 0
  • Merak Uyandırıcı! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  1. Çeviri Kaynağı: Phys.org | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 21/11/2024 17:15:59 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/8614

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Tüm Reklamları Kapat
Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Cinsel Yönelim
Işık
Vegan
2019-Ncov
Bakteriler
Editör Seçkisi
Kafatası
Retrovirüs
İklim
Solunum
Sars Mers
Argüman
Orman
Yer
Bilim İnsanları
Nasa
Adaptasyon
Sinir
Canlı Cansız
Hayatta Kalma
Ana Bulaşma Mekanizması
Zaman
Bilinç
Deprem
Hastalık Kontrolü
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
W. Universty, et al. "Küçük Ayak" Kafatası, 3 Milyon Yıl Önceki İnsan Atalarının Beyin Metabolizması ve Kafa Hareketliliği Hakkında Günümüze Işık Tutuyor!. (27 Nisan 2020). Alındığı Tarih: 21 Kasım 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/8614
Universty, W., Coşgun, A., Bakırcı, Ç. M. (2020, April 27). "Küçük Ayak" Kafatası, 3 Milyon Yıl Önceki İnsan Atalarının Beyin Metabolizması ve Kafa Hareketliliği Hakkında Günümüze Işık Tutuyor!. Evrim Ağacı. Retrieved November 21, 2024. from https://evrimagaci.org/s/8614
W. Universty, et al. “"Küçük Ayak" Kafatası, 3 Milyon Yıl Önceki İnsan Atalarının Beyin Metabolizması ve Kafa Hareketliliği Hakkında Günümüze Işık Tutuyor!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Translated by Aslı Coşgun, Evrim Ağacı, 27 Apr. 2020, https://evrimagaci.org/s/8614.
Universty, Wits. Coşgun, Aslı. Bakırcı, Çağrı Mert. “"Küçük Ayak" Kafatası, 3 Milyon Yıl Önceki İnsan Atalarının Beyin Metabolizması ve Kafa Hareketliliği Hakkında Günümüze Işık Tutuyor!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Translated by Aslı Coşgun. Evrim Ağacı, April 27, 2020. https://evrimagaci.org/s/8614.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close