Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Tardigradların Hayatta Kalma Mekanizması Çözülmüş Olabilir!

Tardigradların Hayatta Kalma Mekanizması Çözülmüş Olabilir! CNN
2 dakika
649
Tüm Reklamları Kapat

Tardigradlar, Dünya'nın ve uzayın zorlu koşullarında hayatta kalabilen ve araştırma için Uluslararası Uzay İstasyonu'na bile götürülen sıra dışı canlılardır.

Örneğin Antarktika, dağ zirveleri ve derin deniz bacaları gibi zorlu ortamlarda aşırı sıcaklık veya dehidrasyonla karşı karşıya kalan tardigradlar sekiz kolunu geri çekerek depoladıkları suyu kullanabilir.

Tardigradlar, hayatta kalma modunu açtıklarında normal boyutlarının dörtte birine kadar küçülür, koruyucu ve kurumuş toplara dönüşür ve diğer yaşam formlarının çoğunu öldürecek ortamlarda mışıl mışıl uyurlar.

Tüm Reklamları Kapat

Yeni bir çalışma bu hayvanların "tun" adı verilen hayatta kalma modunu harekete geçiren gizemli mekanizmayı çözdüğünü ve bu çalışmanın insanlar için de sonuçları olabileceğini öne sürüyor.

Zorlu çevre koşullarında tardigradların vücutları kararsız serbest radikaller üretir. Araştırmacılar, hayatta kalma mekanizmasının sistein adı verilen aminoasitin bu radikallerle temas edip oksitlendiğinde başladığını keşfetti. Serbest radikalleri yangın alarmının camını kırmak için kullanılan çekiç gibi düşünebilirsiniz.

Çalışmanın başyazarı Amanda L. Smythers, bu buluşun derin uzay gibi zorlu koşullara yanıt verebilecek malzemelerin ya da kanser hücrelerini etkisiz hale getirebilecek tedavilerin geliştirilmesine yardımcı olabileceğini söylüyor. Smythers şöyle anlatıyor:

Tardigradların hayatta kalabileceği tüm bu çılgın koşulların listesine baktığımızda - uzay, vakum, yüksek tuz konsantrasyonu - tüm bu şeyleri gerçekten birbirine bağlayan tek şey reaktif oksijen türleriydi. Bu, aslında bir tür "evreka" anıydı.

Daha önceki çalışmalar, serbest radikallerin tun sürecini başlatmaya yardımcı olmadığını, tam tersine tardigradların kendilerini serbest radikallerden korumaya çalıştığını gösteriyordu. Ekip ise serbest radikal üretiminin tardigradın kendini dayanıklı sert bir top haline getirerek kendini korumasına yardımcı olduğunu ortaya koydu.

Tüm Reklamları Kapat

Smythers, öğrencisi ile birlikte yaptığı deneyde tardigradın üstüne bir serbest radikal olan peroksit koyduğunda neler olduğunu şöyle anlatıyor:

Birdenbire sıkışmaya başladı. Bacakları vücudunun içine girmeye başladı. Küçülmeye başladı. Beklediğimiz gibi mükemmel bir tun haline geldi.

Smythers, son on yılda araştırmacıların bir zamanlar tamamen "sorunlu" olarak görülen reaktif oksijen türlerinin "vücudumuzun çalışması ve farklı streslere uyum sağlayabilmesi için gerçekten önemli olabileceğini" anlamaya başladıklarını söyledi.

Smythers, bulguların araştırmacıların zorlu koşullara yanıt verebilecek malzemeler geliştirmelerine yardımcı olabileceğini de söylüyor. Bu bulgular ilerde aşırı zorlu koşullarda koruyucu bir kabuk oluşturabilecek itfaiyeci teçhizatının mühendisliği veya kötü huylu tümörleri yok etmek amacıyla daha iyi kemoterapötiklerin geliştirilmesi için kullanılabilir.

Baker Üniversitesi'nde araştırma görevlisi olan Dr. William R. Miller bu konu ile ilgili yorumlarını şöyle anlatıyor:

Bu mekanizmaların kanseri kontrol etmek için kullanılabileceği başka yollar bulmak mükemmel olurdu. Bir tekniğin ya da bir kombinasyonun çok uzaktaki bir tekniğe aktarımını bulmak başka bir zihin ve düşünce seviyesi gerektiriyor. Bundan daha fazlasına ihtiyacımız var.
Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
15
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

Feragatname: Evrim Ağacı, doğrudan üniversiteler, akademik dergiler veya resmi bilim kurumları tarafından yayınlanan bu basın açıklamalarını temel editöryal düzenlemeden geçirmektedir; ancak açıklamaların isabetliliğinden sorumlu değildir. Basın açıklaması konusundaki sorularınızı aşağıdaki medya irtibat kişisine yöneltebilirsiniz.

Medya İrtibat

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 4
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 3
  • İnanılmaz 3
  • Muhteşem! 1
  • Bilim Budur! 1
  • Merak Uyandırıcı! 1
  • Güldürdü 0
  • Umut Verici! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  • A. L. Smythers, et al. (2024). Chemobiosis Reveals Tardigrade Tun Formation Is Dependent On Reversible Cysteine Oxidation. PLOS ONE, sf: e0295062. doi: 10.1371/journal.pone.0295062. | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 27/04/2024 15:46:59 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/16968

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Komplo Teorisi
Periyodik Tablo
Tıp
Zeka
Bakteriler
Nöronlar
Nükleotit
Bakteri
Fare
Yapay Zeka
Bebek Doğumu
Şeker
Sperm
Factchecking
Koaservat
Nörobiyoloji
Mers
Araştırma
Mantar
Şempanze
Uzay Aracı
Ana Bulaşma Mekanizması
Yas
Göz
Karanlık Enerji
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
U. Derin. Tardigradların Hayatta Kalma Mekanizması Çözülmüş Olabilir!. (23 Şubat 2024). Alındığı Tarih: 27 Nisan 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/16968
Derin, U. (2024, February 23). Tardigradların Hayatta Kalma Mekanizması Çözülmüş Olabilir!. Evrim Ağacı. Retrieved April 27, 2024. from https://evrimagaci.org/s/16968
U. Derin. “Tardigradların Hayatta Kalma Mekanizması Çözülmüş Olabilir!.” Edited by Ufuk Derin. Evrim Ağacı, 23 Feb. 2024, https://evrimagaci.org/s/16968.
Derin, Ufuk. “Tardigradların Hayatta Kalma Mekanizması Çözülmüş Olabilir!.” Edited by Ufuk Derin. Evrim Ağacı, February 23, 2024. https://evrimagaci.org/s/16968.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close