Tardigradların Hayatta Kalma Mekanizması Çözülmüş Olabilir!

- Basın Bildirisi
- Bilim Haberciliği
Bu haber 1 yıl öncesine aittir. Haber güncelliğini yitirmiş olabilir; ancak arşivsel değeri ve bilimsel gelişme/ilerleme anlamındaki önemi dolayısıyla yayında tutulmaktadır. Ayrıca konuyla ilgili gelişmeler yaşandıkça bu içerik de güncellenebilir.
Tardigradlar, Dünya'nın ve uzayın zorlu koşullarında hayatta kalabilen ve araştırma için Uluslararası Uzay İstasyonu'na bile götürülen sıra dışı canlılardır.
Örneğin Antarktika, dağ zirveleri ve derin deniz bacaları gibi zorlu ortamlarda aşırı sıcaklık veya dehidrasyonla karşı karşıya kalan tardigradlar sekiz kolunu geri çekerek depoladıkları suyu kullanabilir.
Tardigradlar, hayatta kalma modunu açtıklarında normal boyutlarının dörtte birine kadar küçülür, koruyucu ve kurumuş toplara dönüşür ve diğer yaşam formlarının çoğunu öldürecek ortamlarda mışıl mışıl uyurlar.
Yeni bir çalışma bu hayvanların "tun" adı verilen hayatta kalma modunu harekete geçiren gizemli mekanizmayı çözdüğünü ve bu çalışmanın insanlar için de sonuçları olabileceğini öne sürüyor.
Zorlu çevre koşullarında tardigradların vücutları kararsız serbest radikaller üretir. Araştırmacılar, hayatta kalma mekanizmasının sistein adı verilen aminoasitin bu radikallerle temas edip oksitlendiğinde başladığını keşfetti. Serbest radikalleri yangın alarmının camını kırmak için kullanılan çekiç gibi düşünebilirsiniz.
Çalışmanın başyazarı Amanda L. Smythers, bu buluşun derin uzay gibi zorlu koşullara yanıt verebilecek malzemelerin ya da kanser hücrelerini etkisiz hale getirebilecek tedavilerin geliştirilmesine yardımcı olabileceğini söylüyor. Smythers şöyle anlatıyor:
Tardigradların hayatta kalabileceği tüm bu çılgın koşulların listesine baktığımızda - uzay, vakum, yüksek tuz konsantrasyonu - tüm bu şeyleri gerçekten birbirine bağlayan tek şey reaktif oksijen türleriydi. Bu, aslında bir tür "evreka" anıydı.
Daha önceki çalışmalar, serbest radikallerin tun sürecini başlatmaya yardımcı olmadığını, tam tersine tardigradların kendilerini serbest radikallerden korumaya çalıştığını gösteriyordu. Ekip ise serbest radikal üretiminin tardigradın kendini dayanıklı sert bir top haline getirerek kendini korumasına yardımcı olduğunu ortaya koydu.
Smythers, öğrencisi ile birlikte yaptığı deneyde tardigradın üstüne bir serbest radikal olan peroksit koyduğunda neler olduğunu şöyle anlatıyor:
Birdenbire sıkışmaya başladı. Bacakları vücudunun içine girmeye başladı. Küçülmeye başladı. Beklediğimiz gibi mükemmel bir tun haline geldi.
Smythers, son on yılda araştırmacıların bir zamanlar tamamen "sorunlu" olarak görülen reaktif oksijen türlerinin "vücudumuzun çalışması ve farklı streslere uyum sağlayabilmesi için gerçekten önemli olabileceğini" anlamaya başladıklarını söyledi.
Smythers, bulguların araştırmacıların zorlu koşullara yanıt verebilecek malzemeler geliştirmelerine yardımcı olabileceğini de söylüyor. Bu bulgular ilerde aşırı zorlu koşullarda koruyucu bir kabuk oluşturabilecek itfaiyeci teçhizatının mühendisliği veya kötü huylu tümörleri yok etmek amacıyla daha iyi kemoterapötiklerin geliştirilmesi için kullanılabilir.
Baker Üniversitesi'nde araştırma görevlisi olan Dr. William R. Miller bu konu ile ilgili yorumlarını şöyle anlatıyor:
Bu mekanizmaların kanseri kontrol etmek için kullanılabileceği başka yollar bulmak mükemmel olurdu. Bir tekniğin ya da bir kombinasyonun çok uzaktaki bir tekniğe aktarımını bulmak başka bir zihin ve düşünce seviyesi gerektiriyor. Bundan daha fazlasına ihtiyacımız var.
Evrim Ağacı'nda tek bir hedefimiz var: Bilimsel gerçekleri en doğru, tarafsız ve kolay anlaşılır şekilde Türkiye'ye ulaştırmak. Ancak tahmin edebileceğiniz gibi Türkiye'de bilim anlatmak hiç kolay bir iş değil; hele ki bir yandan ekonomik bir hayatta kalma mücadelesi verirken...
O nedenle sizin desteklerinize ihtiyacımız var. Eğer yazılarımızı okuyanların %1'i bize bütçesinin elverdiği kadar destek olmayı seçseydi, bir daha tek bir reklam göstermeden Evrim Ağacı'nın bütün bilim iletişimi faaliyetlerini sürdürebilirdik. Bir düşünün: sadece %1'i...
O %1'i inşa etmemize yardım eder misiniz? Evrim Ağacı Premium üyesi olarak, ekibimizin size ve Türkiye'ye bilimi daha etkili ve profesyonel bir şekilde ulaştırmamızı mümkün kılmış olacaksınız. Ayrıca size olan minnetimizin bir ifadesi olarak, çok sayıda ayrıcalığa erişim sağlayacaksınız.
Makalelerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!
Bu makalemizle ilgili merak ettiğin bir şey mi var? Buraya tıklayarak sorabilirsin.
Soru & Cevap Platformuna Git- 5
- 4
- 4
- 2
- 2
- 2
- 1
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- A. L. Smythers, et al. (2024). Chemobiosis Reveals Tardigrade Tun Formation Is Dependent On Reversible Cysteine Oxidation. PLOS ONE, sf: e0295062. doi: 10.1371/journal.pone.0295062. | Arşiv Bağlantısı
Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?
Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:
kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci
Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 04/04/2025 16:53:53 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/16968
İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.