Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Tüm Reklamları Kapat

Talihsiz Astronom Guillaume Le Gentil Kimdir? Le Gentil'in Astronomiye Katkıları Nelerdir?

4 dakika
795
Talihsiz Astronom Guillaume Le Gentil Kimdir? Le Gentil'in Astronomiye Katkıları Nelerdir? NASA Solar System Exploration
Venüs'ün Güneş boyunca izlediği yolu göstermek için bir dizi görüntünün istiflenmiş olan son hali.
Tüm Reklamları Kapat

"Talihsiz astronom" olarak anılan Guillaume Le Gentil'nin hikâyesi; kendisinden çok daha eskilere, 1677 yılına dayanmaktadır. 1677 yılında ünlü İngiliz astronom Edmond Halley, Dünya'nın Güneş'e olan uzaklığını hesaplamak için ilginç bir metot önerdi. Metot; Dünya ile Güneş arasındaki uzaklığı hesaplamak için yaklaşık yüz yılda bir sekiz yıl aralıklarla iki kez gerçekleşen Venüs geçişini, Dünya'nın farklı noktalarından gözlemlemeyi gerektiriyordu. Birçok bilim insanı bu geçişin gözlemlenebileceği dünyanın çeşitli yerlerine yolculuklar düzenledi. Bu deneme genel anlamda bir hayal kırıklığı ile sonuçlansa da sanıyoruz ki hiçbir bilim insanı, Le Gentil kadar hüsrana uğramamıştı. Çünkü Le Gentil, büyük fedakârlıklarına ve azmine rağmen gözleme tam anlamıyla katkıda bulunmayı başaramamıştı.

Her ne kadar Venüs'ün geçişini gözlemlemek için çıktığı yolculukta Le Gentil'in başına pek çok felaket gelse de kendisi; M32, M36 ve M38 olarak bilinen Messier gök cisimleri ile Guillaume Le Gentil 3 olarak anılan karanlık bulutsuyu kataloglayan astronomdur.

Messier 36 açık kümesi. İlk olarak 1654 yılından önce Giovanni Batista Hodierna tarafından keşfedilmiştir. Ardından, astronom Guillaume Le Gentil tarafından 1749 yılında bağımsız olarak yeniden keşfedilmiştir. Charles Messier, 1764 yılında gözlemi tekrarlayıp Messier kataloğuna dahil etmiştir.
Messier 36 açık kümesi. İlk olarak 1654 yılından önce Giovanni Batista Hodierna tarafından keşfedilmiştir. Ardından, astronom Guillaume Le Gentil tarafından 1749 yılında bağımsız olarak yeniden keşfedilmiştir. Charles Messier, 1764 yılında gözlemi tekrarlayıp Messier kataloğuna dahil etmiştir.
J. M. Drudis

Le Gentil'in Yolculuğu

Guillaume Le Gentil; Fransız Bilim Akademisi tarafından 1761 yılında gerçekleşecek olan Venüs geçişini gözlemlemek üzere atanmıştır. Le Gentil, Hindistan'da bulunan Pondicherry Adası'na gitmek üzere yola koyulur.[1] İlk olarak şu anki adıyla Mauritius Adası'na varır. Bu sırada Yedi Yıl Harbi sürmektedir ve Büyük Britanya ile Fransa arasındaki sömürge yarışı dolayısıyla savaş patlak vermiştir. Bu sebeple Le Gentil, daha da doğuya gitmenin pek mümkün olmadığını öğrenir.

Tüm Reklamları Kapat

Mauritius Adası'nda yaklaşık bir yıl kaldıktan sonra nihayet Pondicherry'ye geçmenin güvenli olan bir yolu bulunur. Ancak bu kez de muson ikliminin azizliğine uğrar ve dinmek bilmez rüzgârlardan dolayı yaklaşık beş hafta boyunca okyanusta salınıp dururlar. En sonunda Hindistan'a vardıklarında adanın İngilizler tarafından işgal edildiğini ve bu sebeple adaya çıkmanın mümkün olmadığını öğrenirler. Bunun üzerine Le Gentil, gözlemi gemiden yapmaya karar verir.[2] Bu karar, astronomik anlamda pek yerinde değildir çünkü suyun üstünde duran bir gemide sabit durmak mümkün değildir. Bu sallantılı ortam, gözlemlerin düzgün bir şekilde yapılmasını ve olumlu veriler toplanmasını oldukça zorlaştırmaktadır.

Yılmak bilmeyen Le Gentil, 8 yıl sonra yeniden gerçekleşecek olan Venüs geçişini gözlemlemeye karar verir ve Fransa'ya dönmek yerine uzunca bir süre Madagaskar'da kalarak bu bölgenin doğu kıyısını inceler. Burada, bölgenin haritasını çıkarmak için zaman harcar.

Soldan sağa doğru sırasıyla; Madagaskar, Pondicherry ve Manila Adası haritada kırmızı renkli yıldızlar ile işaretlenmiştir.
Soldan sağa doğru sırasıyla; Madagaskar, Pondicherry ve Manila Adası haritada kırmızı renkli yıldızlar ile işaretlenmiştir.

Le Gentil, 1769 yılına yaklaşırken ikinci geçişi gözlemlemek üzere Manila'ya geçmek ister. Ancak Manila'nın Le Gentil'in casus olduğunu düşünen İspanyol yöneticisi yüzünden burayı da terk etmek zorunda kalır. Savaş, 1763 yılında sona ermiştir ve Pondicherry yeniden Fransa'nın hakimiyetine geçmiştir. Bu nedenle Le Gentil, bir Portekiz gemisiyle kaçarak Pondicherry Adası'na doğru yola koyulur.

Gözlemden yaklaşık bir yıl önce Pondicherry'ye varır. Buradaki yönetici, Guillaume Le Gentil için bir ziyafet verir, daha sonra ise gözlemevi kurulması için yer seçmesini ister. Gözlemevini kuran Le Gentil, gözlem gününe kadar vakit geçirmek için bu kez şaşırmayacağınız bir uğraş seçer ve Hint astronomisi çalışır.

Tüm Reklamları Kapat

Gözlemden önceki gün, gözlem için gerekli olan her şey hazırdır. Gökyüzü açıktır ve tüm koşullar gözlem için uygundur. Ertesi gün, çoğu gün açık olan havayı bulutlar kapamıştır. Bunun üzerine Le Gentil şöyle yazar:

Kaderine terk edilmiş hissettim. Gözlerimi bile kapatmaktan aciz, kendimi yatağa attım.

Geçiş boyunca bulutlu olan hava, Venüs geçişinin hemen ardından açılır. Güneş yeniden parlamaya başlar ve Le Gentil böylelikle elindeki son şansı da kaybeder. Üstelik o gün boyunca Manila'da hava güneşlidir.

Le Gentil'in eşinden ayrı düştüğü ve üstelik olumlu hiçbir sonuç elde edemediği dokuz yılın ardından nihayet ana vatanı Fransa'ya dönme vakti gelir. Bu süreçte dizanteriye yakalanır, yolculuğu iptal edilmek zorunda kalır. En sonunda, 8 Ekim 1771 tarihinde Fransa'ya varabilir.

Yaklaşık on bir yıldan uzun bir süre sonra ülkesinde döndüğünde, yasal olarak ölü ilan edildiğini öğrenir. Bu süreçte akademideki yerini de kaybetmiştir. Eski konumuna geri gelmek için çok çabalayan ve davalar ile uğraşan Le Gentil, en sonunda Fransa kralı sayesinde Kraliyet Bilim Akademisinde yeniden bir pozisyon elde eder.

Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Aslında maddi destek istememizin nedeni çok basit: Çünkü Evrim Ağacı, bizim tek mesleğimiz, tek gelir kaynağımız. Birçoklarının aksine bizler, sosyal medyada gördüğünüz makale ve videolarımızı hobi olarak, mesleğimizden arta kalan zamanlarda yapmıyoruz. Dolayısıyla bu işi sürdürebilmek için gelir elde etmemiz gerekiyor.

Bunda elbette ki hiçbir sakınca yok; kimin, ne şartlar altında yayın yapmayı seçtiği büyük oranda bir tercih meselesi. Ne var ki biz, eğer ana mesleklerimizi icra edecek olursak (yani kendi mesleğimiz doğrultusunda bir iş sahibi olursak) Evrim Ağacı'na zaman ayıramayacağımızı, ayakta tutamayacağımızı biliyoruz. Çünkü az sonra detaylarını vereceğimiz üzere, Evrim Ağacı sosyal medyada denk geldiğiniz makale ve videolardan çok daha büyük, kapsamlı ve aşırı zaman alan bir bilim platformu projesi. Bu nedenle bizler, meslek olarak Evrim Ağacı'nı seçtik.

Eğer hem Evrim Ağacı'ndan hayatımızı idame ettirecek, mesleklerimizi bırakmayı en azından kısmen meşrulaştıracak ve mantıklı kılacak kadar bir gelir kaynağı elde edemezsek, mecburen Evrim Ağacı'nı bırakıp, kendi mesleklerimize döneceğiz. Ama bunu istemiyoruz ve bu nedenle didiniyoruz.

Marie Michele Andre Potier adında, uzun süredir tanıdığı genç bir kadınla evlenir ve ondan bir kız çocuğu olur. Ömrünün geri kalanını eşi ile beraber geçirir. 1792 yılında Paris'te ölür.

Hakkında Diğer Bilgiler

Le Gentil, Kanadalı oyun yazarı olan Maureen Hunter'ın bir oyununun konusu olmuştur. "Venüs'ün Geçişi" olarak adlandırılan oyun, ilk olarak 1992 yılında Manitoba Tiyatro Merkezi'nde sergilenmiştir. Daha sonrasında Victor Davies'in müziğiyle aynı adı taşıyan bir opera halinde getirilmiştir. 2007 yılında Manitoba Operası ve 2010 yılında da Opera Carolina tarafından sergilenmiştir.

Memleketi Coutances'ın ana caddelerinden biri olan Boulevard Legentil-de-la-Galaisière'e 1866 yılında onun adı verilmiştir.[3] 1935 yılında, Ay'daki bir kratere "Le Gentil krateri" adı verilmiştir.[4] 2004 yılında ise "Asteroid 12718 Le Gentil", onun onuruna isimlendirilmiştir.[5]

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
31
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Üzücü! 4
  • Umut Verici! 3
  • Muhteşem! 2
  • Bilim Budur! 2
  • İnanılmaz 2
  • Tebrikler! 1
  • Güldürdü 1
  • Merak Uyandırıcı! 1
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
Sıkça Sorulan Sorular

İlk olarak 1654 yılından önce Giovanni Batista Hodierna tarafından keşfedilmiştir. Arından, astronom Guillaume Le Gentil tarafından 1749 yılında bağımsız olarak yeniden keşfedilmiştir. Charles Messier, 1764 yılında gözlemi tekrarlayıp Messier kataloğuna dahil etmiştir.

Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 12/09/2024 11:19:57 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/12944

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Tüm Reklamları Kapat
Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Örümcek
Manyetik Alan
Yavru
Karanlık
Yok Oluş
Koku
Ekoloji
Oyun Teorisi
Önyargı
Su
Boyut
Ağaç
Evrimsel Tarih
Dinozorlar
Akademi
Radyoaktif
Çocuklar
Çiçek
Aşı
Model
Karbonhidrat
Tarih
Balıkçılık
Kimya Tarihi
Şehir
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
A. Elçi, et al. Talihsiz Astronom Guillaume Le Gentil Kimdir? Le Gentil'in Astronomiye Katkıları Nelerdir?. (13 Eylül 2023). Alındığı Tarih: 12 Eylül 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/12944
Elçi, A., Kayalı, Ö. (2023, September 13). Talihsiz Astronom Guillaume Le Gentil Kimdir? Le Gentil'in Astronomiye Katkıları Nelerdir?. Evrim Ağacı. Retrieved September 12, 2024. from https://evrimagaci.org/s/12944
A. Elçi, et al. “Talihsiz Astronom Guillaume Le Gentil Kimdir? Le Gentil'in Astronomiye Katkıları Nelerdir?.” Edited by Ögetay Kayalı. Evrim Ağacı, 13 Sep. 2023, https://evrimagaci.org/s/12944.
Elçi, Arya. Kayalı, Ögetay. “Talihsiz Astronom Guillaume Le Gentil Kimdir? Le Gentil'in Astronomiye Katkıları Nelerdir?.” Edited by Ögetay Kayalı. Evrim Ağacı, September 13, 2023. https://evrimagaci.org/s/12944.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close