Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

T. rex'lerin Diyeti, Yaşlandıkça Değişiyordu!

T. rex'lerin Diyeti, Yaşlandıkça Değişiyordu!
Görsel DALL-E 3 ile oluşturulmuştur.
2 dakika
892
Tüm Reklamları Kapat

Yeni bir araştırmaya göre, 75 milyon yıllık bir yavru tiranozor fosili, apeks yırtıcıların neden besin zincirine hükmettiğini açıklamaya yardımcı oluyor.

Science Advances adlı hakemli dergide yayınlanan bir çalışmaya göre, bilim insanları kısa bir süre önce Kanada'nın Alberta eyaletinde, 75 milyon yıl önce yaşamış Tyrannosaurus rex'in kuzeni olan 4 metre uzunluğundaki Gorgosaurus libratus fosillerini inceledi.[1]

Gorgosaurus'un da dahil olduğu Tyrannosaurlar, zamanlarının en korkunç yırtıcılarından bazılarıydı. Kanıtlar, eski tiranozorların tipik olarak büyük otçulları yediğini göstermektedir.

Tüm Reklamları Kapat

Ancak bu örneği benzersiz kılan, tiranozorun midesinde kuş benzeri iki dinozorun iyi korunmuş fosilleşmiş kalıntılarının bulunmasıdır; bu da gençlerin türün yetişkinlerinden farklı olarak nasıl avlandığına dair fikir vermektedir. Araştırmanın eş yazarı Darla Zelenitsky şöyle diyor:

İlk kez büyük bir tiranozor türünün iskeletinin içinde bu kadar iyi korunmuş mide içeriği bulundu.

T. rex, Nasıl Apex Bir Avcıya Dönüştü?

Buldukları fosilin ağırlığı 700 kilonun üzerindeydi; bu, bir yetişkinin kütlesinin sadece %10'u kadardı. Beş ila yedi yaşları arasında, yani çok genç yaşta öldüğüne inanılıyordu. Fosil ilk olarak 2009 yılında Kanada'daki Dinosaur Provincial Park'ta bulundu.

Araştırmaya göre yetişkinler ve yavrular av için rekabet etmiyordu: Tiranozorlar yavruyken, dar kafatasları, bıçak benzeri dişleri ve uzun ince arka bacakları nedeniyle daha küçük avları arıyordu. Bununla birlikte, araştırmaya göre yetişkinler, büyük kafataslarına ve büyük dişlere sahipti ve daha büyük avları alabilecek kemik kırıcı ısırıklar üretebiliyorlardı.

Araştırmacılar, yavruların yetişkinlerle rekabet etmemesi nedeniyle, bu durumun yavru ve yetişkin tyrannosauridlerin aynı ekosistemde sınırlı bir çatışma ile bir arada var olmalarına izin verdiğini ve muhtemelen türlerin besin zincirinin tepesine hakim olduğunu bildirdi. Çalışmada, uzmanlar şöyle yazıyor:

Tüm Reklamları Kapat

Tyrannosauridler yaşam süreleri boyunca hem mezopredatör hem de apeks predatör rollerini üstlendi, bu da evrimsel başarılarının anahtarı olabilecek bir faktördür.

T. rex, Akıllı ve Seçici Bir Avcıydı!

Çalışmaya göre, tiranozorun avının fosilleşmiş kalıntılarına bakan araştırmacılar, avın yalnızca arka bacaklarına dair kanıtlar buldular; bu da tiranozorun yemek için hayvanların etli butlarına odaklandığını gösteriyor. Çalışmanın yazarlarından François Therrien şöyle diyor:

Göğüs kafesinin içindeki kaya, içinde ne saklı olduğunu ortaya çıkarmak için çıkarıldı. Bir de ne görsünler, midesinde her ikisi de bir yaşından küçük olan iki yavru dinozorun tam arka bacakları bulunuyordu.

Seçici bir damak tadı, yüksek bir zekâ seviyesiyle ilişkilendirilebilir. Örneğin orkalar, bugün Dünya'daki en zeki deniz hayvanlarından biri olarak kabul ediliyor ve bazen köpekbalıklarını sadece karaciğeri için hedef alıp vücudun geri kalanını kıyıya vurup çürümeye bırakarak kötü bir şekilde seçici yiyiciler olarak biliniyorlar.

Wisconsin'deki Carthage College'da biyoloji doçenti olan ve araştırmada yer almayan Thomas Carr, Wall Street Journal'a yaptığı açıklamada, yavruların "akıllı, seçici yiyiciler" olduğunu söylüyor.

Tiranozorların kendi zamanlarının orkaları olduğunu söylemek biraz abartılı olabilir. Ancak tiranozorların sadece acımasız yırtıcılar değil, aynı zamanda zeki yırtıcılar olduklarını söylemek muhtemelen güvenlidir.

Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Başka bir deyişle, bugün insanların bir arada yaşamak isteyeceği bir hayvan değillerdi.

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
36
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Merak Uyandırıcı! 9
  • İnanılmaz 5
  • Tebrikler! 3
  • Bilim Budur! 2
  • Muhteşem! 0
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 0
  • Güldürdü 0
  • Umut Verici! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  1. Çeviri Kaynağı: Business Insider | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 27/04/2024 22:25:24 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/16364

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Canlılık Ve Cansızlık Arasındaki Farklar
Kas
Yumurta
Matematik
İspat Yükü
Doğa Olayları
Hız
Kilo
Viroloji
Biyocoğrafya
Sahte
Evrimsel Süreç
Dil
Gıda Güvenliği
Optik
Şiddet
Algı
Boyut
Epidemik
Yıldızlar
Fizyoloji
Doğum
Nörobilim
Maske Takmak
Renk
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
A. Shoaib, et al. T. rex'lerin Diyeti, Yaşlandıkça Değişiyordu!. (28 Aralık 2023). Alındığı Tarih: 27 Nisan 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/16364
Shoaib, A., Bakırcı, Ç. M. (2023, December 28). T. rex'lerin Diyeti, Yaşlandıkça Değişiyordu!. Evrim Ağacı. Retrieved April 27, 2024. from https://evrimagaci.org/s/16364
A. Shoaib, et al. “T. rex'lerin Diyeti, Yaşlandıkça Değişiyordu!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Translated by Çağrı Mert Bakırcı, Evrim Ağacı, 28 Dec. 2023, https://evrimagaci.org/s/16364.
Shoaib, Alia. Bakırcı, Çağrı Mert. “T. rex'lerin Diyeti, Yaşlandıkça Değişiyordu!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Translated by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, December 28, 2023. https://evrimagaci.org/s/16364.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close