Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Akdeniz'deki Tehlike: Tarımsal Faaliyetler ve Yasa Dışı Avcılık, Akdeniz'de Ötücü Kuşların Hayatını Tehlikeye Atıyor!

3 dakika
912
Akdeniz'deki Tehlike: Tarımsal Faaliyetler ve Yasa Dışı Avcılık, Akdeniz'de Ötücü Kuşların Hayatını Tehlikeye Atıyor! pixabay
kara gagalı sumru
Tüm Reklamları Kapat

BirdLife International'ın 148 kuş türü üzerinden yaptığı analize göre, Avrupa'nın 25 ülkesindeki en yaygın kuş türleri, son 30 yıldır %39 oranında (57 tür) azaldı.

Kış aylarında Avrupa'dan uzaklaşarak Akdeniz havzasına göç eden milyonlarca ötücü kuş, kendilerini bekleyen bir tehlikeyle karşı karşıya. Bu tehlikelerden biri, tarımsal üretim. Özelleştirmek gerekirse, oldukça güncel bir mesele haline gelmiş olan zeytin hasadı, her kış ölen milyonlarca kuşun sorumlusu. Güncel diyoruz, çünkü geleneksel olarak gündüz vakitlerinde yapılan zeytin hasadı, serin havanın organik bileşiklerin korunmasındaki olumlu etkisi nedeniyle artık gece yapılmaya başlandı ve uygulamanın milyonlarca kuşun hayatını tehlikeye atmasında zamanlamanın önemli bir etkisi var. Sadece bir tercih meselesi oluşu ise olayı daha trajik hale getiriyor. İspanya, Endülüs'te her yıl 2.6 milyon kuş bu traktörler tarafından öldürüldüğü ortaya çıkınca bu uygulama yasaklandı, ancak Portekiz'de sürdürülüyor ve her kış 96.000 kuş ölüyor.

Milyonlarca ötücü kuş kış aylarında Avrupa'dan Akdeniz havzasının güneyine -genellikle İspanya, İtalya, Yunanistan, Portekiz ve Fransa'ya- sığınıyor. Geceleri uyumak için zeytin çalılarına tünüyorlar. ABD'nin göçmen kuşlarla alakalı düzenlediği yasaya göre bu göçmen kuşların uykuda rahatsız edilmeleri dahi yasa dışıyken (MBTA), bu kuşlar Ekim'den Ocak'a kadar süren hasat sırasında makinelerle öldürülüyor. Işık, kuşları kör ediyor, onları sersemleştiriyor bu nedenle yönlerini şaşırıyorlar. Vaktinde uzaklaşamayarak makineye çekiliyorlar.

Tüm Reklamları Kapat

Akdeniz'de yapılan zeytin hasadı sonucunda kuşlar ölüyor.
Akdeniz'de yapılan zeytin hasadı sonucunda kuşlar ölüyor.
independent

Ötücü kuşları bekleyen bir diğer tehlike ise yasa dışı avcılık.

Zaman zaman baykuş, guguk kuşu, şahin gibi daha büyük türler de buna dahil olmakla birlikte, Akdeniz'in kırsal kesimlerindeki avcılar bir gecede 10,000 ötücü kuş yakalayabiliyor

Bununla ilgili 2013 yılında Douglass Kass, "Emptying the Skies" isimli bir belgesel çekti. Belgeselde Committee Against Bird Slaughter (Kuş Katliamına Karşı Komite) üyelerinin Akdeniz'deki yasa dışı avcılığa karşı yaptığı eylemler ve üyelerin bu nedenle avcılar tarafından şiddete uğraması anlatıldı. CABS, Kıbrıs, Yunanistan, Türkiye ve diğer kıyı ülkelerinde avcıların hazırladığı tuzakları sabote edip birçok kuşu özgür bırakıyor.

CABS'ın içinde bulunduğu BirdLife International isimli koruma grubunun yaptığı eylemler ve Avrupa Birliğinin yasal düzenlemelerine rağmen, ötücü kuşların kurtarılamamasının nedenlerinden en önemlisi, özellikle yasa dışı avcılığın bir sektör haline gelmesi (Kıbrıs'ta yılda tahmini 15 Euro). Tüm bunlar ötücü kuş türlerini (kara gagalı sumru, bayağı kiraz kuşu, kara alınlı örümcek kuşu gibi) kısa vadede sofralarımıza, uzun vadede ise yok olmaya doğru gönderen korkunç bir karaborsa ticaretinin bir parçası.

Tüm Reklamları Kapat

BirdLife International'ın araştırmasına göre İtalya'da her yıl beş milyondan fazla kuş yasa dışı olarak avlanıyor. Hemen öldürülüp geleneksel yemeklerde kullanılanların dışında ötücü kuşlar yurt dışına kaçırılıp evcil hayvan olarak satılıyor. Daha da çarpıcı olanı, bu ötücü kuşlar, kaçakçılık yapılarak başta Malta ve Gozo'ya götürülüyor. Özellikle Malta'daki ispinoz türlerinin avlanması için yem olarak kullanılıyorlar. Buna önlem olarak Malta'daki ispinoz avı son derece yoğun bir hale geldiğinden, sadece iki tür kuşun (altın yağmurcun ve öter ardıç kuşları) avlanması yasal haline getirildi, ancak yasal düzenlemelerin işe yaramadığını belirtmiştik...

Natüralist televizyon sunucusu ve yazar Chris Packham, Malta'da durdurulamaz bir şekilde devam eden yasa dışı avlanma ve kaçakçılığa karşı BirdLife Malta isimli bir bağış kampanyası başlattı. Bağış kampanyasıyla bir haftada 55.000 euro topladı. Bunun yanı sıra Malta adasında BBC'nin desteğiyle yasa dışı yollarla avlanan kuşlara dikkat çektiği "Massacre on Migration" belgeselini çekti. Belgeselde Britanya'nın popülasyonu azalan kuş türlerinden olan çayır tuygunlarının nasıl avcıların kurbanı olduğunu gösterdi. Elbette Pacham, avcıların tepkisini çekmişti. Şöyle diyor:

Malta bir kuş cehennemi. Eğer tüyleriniz varsa, bulunmak isteyeceğiniz son yer.
Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
16
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Üzücü! 2
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 2
  • Grrr... *@$# 2
  • Tebrikler! 1
  • İnanılmaz 1
  • Merak Uyandırıcı! 1
  • Korkutucu! 1
  • Muhteşem! 0
  • Bilim Budur! 0
  • Güldürdü 0
  • Umut Verici! 0
  • İğrenç! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  • P. Weston. Millions Of Songbirds Vacuumed To Death Every Year During Mediterranean Olive Harvest. (16 Mayıs 2019). Alındığı Tarih: 1 Mayıs 2020. Alındığı Yer: Independent | Arşiv Bağlantısı
  • M. Civillini. Inside To Fight To Combat Songbird Poaching In Italy And Malta. (10 Mayıs 2019). Alındığı Tarih: 1 Mayıs 2020. Alındığı Yer: National Geographic | Arşiv Bağlantısı
  • P. Barkham. Chris Packham: Malta Is A Bird Hell. (28 Nisan 2014). Alındığı Tarih: 1 Mayıs 2020. Alındığı Yer: The Guardian | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 21/12/2024 19:39:37 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/8629

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Araştırmacılar
İspat Yükü
Irk
Diş Hastalıkları
Kedigiller
Neandertal
Uzun
Doktor
Göğüs Hastalığı
Yayılım
Google
Beslenme
Tehlike
Risk
Aslan
Obezite
Radyasyon
Büyük Patlama
Işık Hızı
Genel Halk
Kuantum Fiziği
Bilimkurgu
Evren
Fosil
İklim
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
F. Delibalta, et al. Akdeniz'deki Tehlike: Tarımsal Faaliyetler ve Yasa Dışı Avcılık, Akdeniz'de Ötücü Kuşların Hayatını Tehlikeye Atıyor!. (3 Temmuz 2020). Alındığı Tarih: 21 Aralık 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/8629
Delibalta, F., Bakırcı, Ç. M. (2020, July 03). Akdeniz'deki Tehlike: Tarımsal Faaliyetler ve Yasa Dışı Avcılık, Akdeniz'de Ötücü Kuşların Hayatını Tehlikeye Atıyor!. Evrim Ağacı. Retrieved December 21, 2024. from https://evrimagaci.org/s/8629
F. Delibalta, et al. “Akdeniz'deki Tehlike: Tarımsal Faaliyetler ve Yasa Dışı Avcılık, Akdeniz'de Ötücü Kuşların Hayatını Tehlikeye Atıyor!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, 03 Jul. 2020, https://evrimagaci.org/s/8629.
Delibalta, Feyza. Bakırcı, Çağrı Mert. “Akdeniz'deki Tehlike: Tarımsal Faaliyetler ve Yasa Dışı Avcılık, Akdeniz'de Ötücü Kuşların Hayatını Tehlikeye Atıyor!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, July 03, 2020. https://evrimagaci.org/s/8629.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close