Süt ve Meme Hatları: Evrimi Görmek İçin Fazla Uzağa Değil, Memelerinize Bakın!
İnsanlar, tuhaf canlılardır. Ortalama bir insana "memeli" olup olmadığını soracak olursanız, istisnasız hepsinden "Evet, memeliyim." cevabını alacaksınızdır. Çünkü memelerinizin olduğu gerçeği inkar edilebilir gibi değildir. Memeleriniz oradadır, kıyafetlerinizin hemen altında bulunmaktadır! İnanmıyorsanız, kontrol edebilirsiniz.
Ancak aynı insana "Hayvan mısınız?" sorusunu (bilimsel olarak) soracak olursanız ve sorunuzda hakaret amacı yoksa, çok az insan "Evet, hayvanım." diyecektir. Yani insanlar memeli olduklarını kabul ederler; ancak hayvan olduklarını kabul etmekte güçlük çekerler.
Fakat bu saçmadır, çünkü memeli olup da hayvan olmayan hiçbir canlı yoktur. Taksonomide "sınıf", "alem"den düşük seviyelidir. Yani Memeliler Sınıfı, Hayvanlar Alemi içerisinde yer almaktadır. Memeli olan bir canlının hayvan olmaması imkansızdır. Ancak bu tür biyolojik ve bilimsel gerçeklerden bihaber olan insanlarımız, tuhaf çelişkilere düşmektedir.
Bunun bir diğer örneğini "maymun" meselesinde görmek mümkündür. İnsan bir maymun türüdür ve bir primat türüdür. İnsan olup da maymun ya da primat olmamak imkansızdır; böyle bir iddia taksonominin mantığıyla çelişir.
Ancak şimdilik maymunları boş verin, gelin memelere odaklanalım. Memelerinize bakmak, size bin bir farklı açıdan evrimin hikayesini anlatacaktır. Örneğin bizler hep 2 memeli canlılar olarak biliriz kendimizi. 1 tane sağda, 1 tane de solda mememiz bulunur.
Genellikle... Bu önemli, çünkü bu her zaman bu şekilde olmaz. Bazı insanlar, 4 memeli olarak doğabilirler ve bu çok-memelilik durumunun nedeni, bir mutasyonun var olan memelerin sayısını katlaması değildir. Evet, buna neden olan bir mutasyondur. Ancak bu mutasyon, var olan bir özelliği (memeleri) çoklamak yerine, aslında üretilmemesi gereken (fakat temelleri vücudumuzda bulunan) ek memelerin üretilmesini sağlar!
Süt Hatları
Az sayıda kaynak bu konuda belirsizlikler olduğunu ileri sürse de, insanların hem erkeğinde, hem de dişisinde "süt hattı" (İng: "milk line" veya "milk streak") denen bir doku yolağı bulunur. Bu doku, vücudun ön (göğüs) tarafında bulunur ve kollardan başlayıp bacaklara kadar uzanır.
Yukarıdaki fotoğrafta, bu hat net bir şekilde gösterilmektedir. Bu meme hattı, memeleri ve süt bezlerini üretir; ancak insanlarda bu sadece "normal" kabul edilen meme bölgesinde olmalıdır.
Fakat kadınların %0.4 ila %6'sı arasında "normal" olan iki memeye ek, aksesuar (fazlalık) memeler üretilir. Bu durumun görüldüğü kadınların 3'te 2'si herhangi bir semptom göstermez ve sadece "kilo aldığını" düşünür. Ancak hastaların 3'te 1'inde, özellikle de adet ve süt üretim (laktasyon) dönemlerinde sorunlar yaşanabilir; ayrıca kozmetik endişeler de sorun yaratabilir.
Akademik çalışmalar, ek meme oluşumlarının %67 civarının süt hattının göğüs (torakik) veya karın (abdominal) tarafında kalan bölgelerinde oluştuğunu göstermektedir. Bunların da büyük bir kısmı vücudun sol tarafında ve meme-altı bölgesinde gelişmektedir. Geri kalan kısmın %20'si, yukarıda gösterildiği gibi koltuk-altı (axilla) bölgesinde oluşmaktadır. Geri kalan %13'lük kısım ise yukarıdaki görsellerde verdiğimiz süt hattının herhangi bir noktasında oluşabilmektedir. Eğer bir ek meme, süt hattı boyunca oluşmuyorsa, bunlar meme taslağının (İng: breast primordium) göç sırasında hapsolmasının ürünüdür.
Diğer canlılarda (örneğin kedi ve köpeklerde) bu hat boyunca birçok çift meme üretilir. İnsanlarda bunun 2 tane olması, evrimsel süreçteki seçilim baskısıyla ilgilidir. Bu meme sayısı, muhtemelen Cinsel Seçilim'in bir ürünüdür ve bir batında üretilen yavruların sayısından etkilenmektedir (çünkü çok yavru üreten türlerde beslenmesi gereken çok ağız var demektir; bu da daha fazla memeye ihtiyacı doğurur).
Aslında maddi destek istememizin nedeni çok basit: Çünkü Evrim Ağacı, bizim tek mesleğimiz, tek gelir kaynağımız. Birçoklarının aksine bizler, sosyal medyada gördüğünüz makale ve videolarımızı hobi olarak, mesleğimizden arta kalan zamanlarda yapmıyoruz. Dolayısıyla bu işi sürdürebilmek için gelir elde etmemiz gerekiyor.
Bunda elbette ki hiçbir sakınca yok; kimin, ne şartlar altında yayın yapmayı seçtiği büyük oranda bir tercih meselesi. Ne var ki biz, eğer ana mesleklerimizi icra edecek olursak (yani kendi mesleğimiz doğrultusunda bir iş sahibi olursak) Evrim Ağacı'na zaman ayıramayacağımızı, ayakta tutamayacağımızı biliyoruz. Çünkü az sonra detaylarını vereceğimiz üzere, Evrim Ağacı sosyal medyada denk geldiğiniz makale ve videolardan çok daha büyük, kapsamlı ve aşırı zaman alan bir bilim platformu projesi. Bu nedenle bizler, meslek olarak Evrim Ağacı'nı seçtik.
Eğer hem Evrim Ağacı'ndan hayatımızı idame ettirecek, mesleklerimizi bırakmayı en azından kısmen meşrulaştıracak ve mantıklı kılacak kadar bir gelir kaynağı elde edemezsek, mecburen Evrim Ağacı'nı bırakıp, kendi mesleklerimize döneceğiz. Ama bunu istemiyoruz ve bu nedenle didiniyoruz.
İnsan Harici Hayvanlarda Meme Sayısı ve Konumları
Bazı türlerdeki meme sayısını ve gövdedeki konumlanışını şöyle dizileyebiliriz:
- Keçi, koyun, at ve gine domuzlarında göğüste (torakik bölgede) 0, karında (abdominal bölgede) 0, kasıklarda (inguinal bölgede) 2 olmak üzere toplamda 2 meme bulunur.
- Büyük baş hayvanlarda göğüste (torakik bölgede) 0, karında (abdominal bölgede) 0, kasıklarda (inguinal bölgede) 4 olmak üzere toplamda 4 meme bulunur.
- Kedilerde göğüste (torakik bölgede) 2, karında (abdominal bölgede) 2, kasıklarda (inguinal bölgede) 4 olmak üzere toplamda 8 meme bulunur.
- Köpeklerde göğüste (torakik bölgede) 4, karında (abdominal bölgede) 2, kasıklarda (inguinal bölgede) 2-4 olmak üzere toplamda 8-10 meme bulunur.
- Farelerde göğüste (torakik bölgede) 6, karında (abdominal bölgede) 0, kasıklarda (inguinal bölgede) 4 olmak üzere toplamda 10 meme bulunur.
- Sıçanlarda göğüste (torakik bölgede) 6, karında (abdominal bölgede) 2, kasıklarda (inguinal bölgede) 4 olmak üzere toplamda 12 meme bulunur.
- Domuzlarda göğüste (torakik bölgede) 6, karında (abdominal bölgede) 6, kasıklarda (inguinal bölgede) 6 olmak üzere toplamda 18 meme bulunur.
- Fillerde göğüste (torakik bölgede) 2, karında (abdominal bölgede) 0, kasıklarda (inguinal bölgede) 0 olmak üzere toplamda 2 meme bulunur.
İnsanlarda süt hattı gebeliğin 7. haftasında oluşmaya başlar ve 8 ila 9. haftada, göğüs üzerindeki "normal" bölgede meme ucu üretilir. Daha sonradan meme hattı duraklar ve körelir. Fakat kimi insanda bu körelme düzgün gerçekleşemez ve uzak kuzenlerimizde olduğu gibi fazladan meme uçları üretilebilir. En eski memeli atalarımızda meme sayısı daha çok olduğu için, bu atasal bir karakterin ortaya çıkması olarak düşünülebilir.
Az önce de söz ettiğimiz gibi, insanlarda ek meme uçları neredeyse her zaman süt hattı üzerinde oluşur; fakat bu vakaların büyük çoğunluğunda üretilen ek meme uçları işlevsizdir.
Birçok kişi bu ek meme uçlarının "ben" olduğunu sanar ve ömrü boyunca fark etmeden yaşar.
İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!
Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.
Soru & Cevap Platformuna Git- 43
- 22
- 8
- 5
- 5
- 4
- 2
- 1
- 0
- 0
- 0
- 0
- N. V. Nguyen. Supernumerary Nipple. (5 Mart 2018). Alındığı Tarih: 29 Mart 2019. Alındığı Yer: Medscape | Arşiv Bağlantısı
- P. Stephan. What Are Milk Lines?. (23 Ekim 2018). Alındığı Tarih: 29 Mart 2019. Alındığı Yer: Verywell Health | Arşiv Bağlantısı
- Wikipedia. Mammary Ridge. (13 Eylül 2018). Alındığı Tarih: 29 Mart 2019. Alındığı Yer: Wikipedia | Arşiv Bağlantısı
- S. Sahu, et al. (2007). Bilateral Accessory Breast. The Internet Journal of Surgery, sf: 1-4. | Arşiv Bağlantısı
- S. Pathak. (2007). A Rare Case Of Multiple Accessory Breast Tissue In The Axillae, Lower Abdomen And Vulval Areas. Journal of Obstetrics and Gynaecology, sf: 531-533. | Arşiv Bağlantısı
- S. Down. (2003). Management Of Accessory Breast Tissue In The Axilla. British Journal of Surgery, sf: 1213-1214. | Arşiv Bağlantısı
- H. Alghamdi. (2005). Accessory Breasts: When To Excise?. The Breast Journal, sf: 155-157. | Arşiv Bağlantısı
- M. Newman. (1988). Supernumerary Nipples. American Family Physicians, sf: 183-188. | Arşiv Bağlantısı
Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?
Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:
kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci
Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 18/01/2025 11:09:14 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/3908
İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.