Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Tüm Reklamları Kapat

Sudan'daki Ortaçağ Manastırında Nadir Bir Hristiyan Dövmesi Keşfedildi!

3 dakika
763
Sudan'daki Ortaçağ Manastırında Nadir Bir Hristiyan Dövmesi Keşfedildi! Phys
Tüm Reklamları Kapat

Geçtiğimiz günlerde bir araştırma ekibi, Antiquity dergisinde yayınladıkları çalışmalarında Sudan'daki Gazali Manastırı Mezarlığı'na defnedilmiş bireyler üzerinde yaptıkları analizin sonuçlarını paylaştı. Araştırmacılar, bu bireylerin birinde dövme olduğunu tespit ettiklerini belirtiyor. Bu da bu gizemli kişiyi Ortaçağ Nubia'sında dövmesi olduğu bilinen ikinci kişi olarak kayıtlara geçirdi.[1]

Gazali Manastırı Mezarlığı, Sudan'ın kuzeyindeki Bayuda Çölü'nde yer almaktadır. İlk olarak MS 680 civarında kurulan manastır, 1275 yılına kadar kullanılmıştır. Bir kiliseden ve ortak yaşam alanlarından oluşan manastır; demir eritme tesislerine bir yerleşim yerine ve dört mezarlığa yakın bir konumda yer almaktadır. Bilim insanları bu dört mezarlığın amacını şu şekilde anlatıyor:

  • 1. Mezarlık: Dini açıdan önemli alanların yakınında yapılan ("ad sanctos") definler için kullanıldı.
  • 2. Mezarlık: Manastır topluluğunun defnedildiği alan olarak ayrıldı.
  • 3. Mezarlık: Halktan kişilerin ebedi istirahat yeri olarak kullanıldı.
  • 4. Mezarlık: Kullanım amacı belirsizliğini koruyor.

Araştırmacılar tarafından "Ghz-1-002" kod adı koyulan dövmeli kişinin bulunduğu yer ise 1. mezarlıktı. Ekip, bu kişinin muhtemelen erkek olduğunu ve 35–50 yaşlarında hayatını kaybettiğini düşünüyor. Radyokarbon tarihleme yöntemiyle yapılan analizler, bireyin muhtemelen MS 667-774 yılları arasında öldüğünü gösteriyor.

Tüm Reklamları Kapat

Araştırma ekibinden doktor adayı Kari A. Guilbault, bu kişinin bedeninin doğal iklim koşulları nedeniyle yarı mumyalanmış bir halde olduğunu belirtiyor:

Genel olarak, bölgedeki kurak çöl iklimi nedeniyle iskeletler iyi bir biçimde korunmuş olabiliyor. Ancak, bu durum yumuşak dokular oldukça sınırlıdır. Dövmeli kişinin bazı bölgeleri doğal olarak mumyalanmış olsa da kalıntılar çoğunlukla iskeletleşmiş durumda. Mumyalama işlemi kasıtlı bir şekilde insanlar tarafından yapılmamış. Bununla birlikte, Ghz-1-002'nin her iki ayağında da beklenmedik bir şeyler var. Özellikle sağ ayağında bir dövme olduğunu görüyoruz.

Araştırmacılar, kazı sonrasında yaptıkları analiz sırasında bireyin ayağında renk farkı olduğunu fark etti. Ekip, böylece tam spektrumlu görüntü analizini ve DStretch isimli görüntü iyileştirme yazılımı kullanılarak bireyde yaklaşık 16 x 26 mm boyutlarında küçük bir dövme tespit etti.

Dövme, Yunanca rho (P) ve chi (X) harflerinden oluşan bir hristogram, bir alfa (A) ve bir omega (Ω veya ω) olmak üzere üç işaretten oluşuyordu. Guilbault, dövmenin Hristiyan inancını temsil ettiğini ve dövmenin ayağa yapılmasının hac yolculuğuyla bağlantılı olabileceğini belirtti:

Dövme sembolleri uzun süredir Hristiyan inancının temsilcisi olmuştur. Roma İmparatoru Konstantin, "chi rho" sembolünü askeri sancaklara dahil etmişti. Alfa ve omega ise Yunanca'da ilk ve son harfler olduğundan her şeyin başlangıcı ve sonu olarak mesihi sembolize edebilir. Dövmenin ayağa yapılması ise kutsal yerlere yapılan hac ziyaretlerini göstermek amacıyla Nil Vadisi bölgesinde ve antik çağda yaygın olarak kullanılmıştır.

Dövmenin tasarımı, sadece sahibine doğru düz görünecek şekilde yerleştirilmiş olması, küçük boyutu ve konumu göz önüne alındığında dövme muhtemelen yalnızca dövmeyi taşıyan kişinin inancına bağlılığını kendine göstermesi için tasarlanmıştı. Guilbault, Nubia'da yapılan dövmelerin uzun bir tarihe sahip olduğunu, ancak dövmenin yapıldığı zaman göz önüne alındığında bu bölgede pek rastlanmayan bir vaka olduğunun da altını çiziyor:

Tüm Reklamları Kapat

Nil Vadisi'nde dövme yapmanın tarihi oldukça eskiye dayanıyor. Bu nedenle dövmenin Ortaçağ Nubia'sında yeni ya da sıra dışı bir uygulama olduğunu söyleyemeyiz. Buradaki dövmelerin ilk örneklerinin çoğunu kadınlarda görüyoruz. Bunlar, noktalardan veya çizgilerden oluşan geometrik desenler ya da bitkisel motifler taşıyordu. Dövmeler genellikle kollarda, gövdede ve bacaklarda bulunuyordu. Ancak, Mısır'da bulunan başka bir bireyin boynunda dövme olduğu tespit edilmişti. Sudan Nubia'sında bulunan başka bir bireyin dövmesi ile ise ayağındaydı ve yapılan analizler, bedenin yaklaşık MÖ 2400–1550 arasına ait olduğunu gösteriyordu.

Bölgeden ve zamandan bilinen diğer tek güncel dövme örneği de dini nitelikte. British Museum'daki mumyalanmış bireyler üzerinde yapılan araştırmalar sırasında bir kadının uyluğunda Aziz Mikail'in monogramı olduğu tespit edilmişti.

Ghz-1-002 de büyük olasılıkla son derece dindar bir kişiydi ve bu nedenle 1. mezarlığa gömülmüştü. Mezarlığın manastıra ve 3. mezarlığa yakın olması, kişinin dindar bir topluluk üyesi olduğu ve kişinin manastıra yakın bir konuma gömülmeyi istediği görüşünü destekliyor. Dövmenin keşfi, o dönemdeki Ortaçağ Hristiyan uygulamalarına dair eşsiz bilgiler sunuyor.

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
Özetini Oku
9
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

Feragatname: Evrim Ağacı, doğrudan üniversiteler, akademik dergiler veya resmi bilim kurumları tarafından yayınlanan bu basın açıklamalarını temel editöryal düzenlemeden geçirmektedir; ancak açıklamaların isabetliliğinden sorumlu değildir.

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Merak Uyandırıcı! 2
  • Muhteşem! 0
  • Tebrikler! 0
  • Bilim Budur! 0
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 0
  • Güldürdü 0
  • İnanılmaz 0
  • Umut Verici! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  • ^ K. A. Guilbault, et al. (2024). Faith Embodied: A Tattooed Individual From Medieval Ghazali. Antiquity, sf: 1-8. doi: 10.15184/aqy.2024.193. | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 22/01/2025 09:52:04 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/19347

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Tüm Reklamları Kapat
Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Geometri
Doğru
Virüs
Kahve
Uçuş
İnsan Türü
Tür
Hastalık Kontrolü
Felsefe
Aminoasit
Küresel
Tarım
Ay Görevleri
Nüfus
Öğrenme Teorileri
Jeoloji
Genetik
Makroevrim
Genetik Değişim
Görüş
Covid-19
Görme
Gazetecilik
Irk
Sinirbilim
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
U. Derin. Sudan'daki Ortaçağ Manastırında Nadir Bir Hristiyan Dövmesi Keşfedildi!. (22 Aralık 2024). Alındığı Tarih: 22 Ocak 2025. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/19347
Derin, U. (2024, December 22). Sudan'daki Ortaçağ Manastırında Nadir Bir Hristiyan Dövmesi Keşfedildi!. Evrim Ağacı. Retrieved January 22, 2025. from https://evrimagaci.org/s/19347
U. Derin. “Sudan'daki Ortaçağ Manastırında Nadir Bir Hristiyan Dövmesi Keşfedildi!.” Edited by Ufuk Derin. Evrim Ağacı, 22 Dec. 2024, https://evrimagaci.org/s/19347.
Derin, Ufuk. “Sudan'daki Ortaçağ Manastırında Nadir Bir Hristiyan Dövmesi Keşfedildi!.” Edited by Ufuk Derin. Evrim Ağacı, December 22, 2024. https://evrimagaci.org/s/19347.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close