Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Su Barındıran Gezegenler, Düşündüğümüzden Daha Yaygın Olabilir!

3 dakika
1,337
Su Barındıran Gezegenler, Düşündüğümüzden Daha Yaygın Olabilir!
Tarihi Geçmiş Haber

Bu haber 2 yıl öncesine aittir. Haber güncelliğini yitirmiş olabilir; ancak arşivsel değeri ve bilimsel gelişme/ilerleme anlamındaki önemi dolayısıyla yayında tutulmaktadır. Ayrıca konuyla ilgili gelişmeler yaşandıkça bu içerik de güncellenebilir.

Tüm Reklamları Kapat

Su, Dünya üzerindeki tüm canların ihtiyaç duyduğu tek şey. Yağmur-nehir-okyanus-yağmur döngüsü, gezegenimizin iklimini sabit ve yaşanabilir kılmada önemli bir role sahip. Bilim insanları galakside yaşam işaretlerini nerede araştıracaklarını konuşurken sulu gezegenler her zaman listenin en başında oluyor.

Yeni bir çalışma, önceden düşünülene kıyasla çok daha fazla gezegende yarısı su yarısı kaya olacak kadar bol miktarda su bulunduğunu öne sürüyor. Ancak tüm bu sular, yüzeyde okyanus veya nehirler gibi akmak yerine, kayaların içerisinde gömülü olabilir. Chicago Üniversitesi doktora sonrası araştırmacı ve makalenin ilk yazarı olan Rafael Luque şöyle söylüyor:

Galaksinin en yaygın tipteki yıldızının yörüngesinde dolaşan bir yığın su gezegeninin varlığını kanıtlayacak bir veri elde etmeyi beklemiyorduk. Bunun, yaşama elverişli gezegen arayışımız için çok önemli sonuçları olabilir.

Gezegen Yığını Modeli!

Daha iyi teleskoplar sayesinde bilim insanları, uzak güneş sistemlerinde her geçen gün daha fazla gezegen belirtileri buluyor. Daha geniş bir örnek boyutu, bilim insanlarına demografik yapıyı belirlemede yardım ediyor. Bu, tüm bir kasabanın nüfusuna bakmanın bireysel düzeyde görülmesi zor olan eğilimleri ortaya çıkarabilmesine benzer bir durum.

Tüm Reklamları Kapat

La Laguna Üniversitesi ve Kanarya Adaları Astrofizik Enstitüsünde olan yardımcı yazar Enric Pallé ile beraber Luque, M-cüce denilen bir tip yıldızın etrafında görülen bir grup gezegene yığın düzeyinde bakmaya karar verdiler. Bu yıldızlar, galakside en çok karşımıza çıkan yaygın yıldızlardır ve bilim insanları, bugüne kadar bu yıldızların etrafında düzinelerce gezegen listeledi.

Ancak yıldızlar gezegenlerinden çok daha parlak olduğu için gezegenlerin kendisini bizzat göremiyoruz. Bunun yerine bilim insanları, gezegenlerin yıldızlarının üzerinde bıraktığı etkilerin belirsiz işaretlerini tespit ediyor. Bu etkiler gezegen, yıldızının önünden geçerken ortaya çıkan gölge veya yörüngesinden ilerlerken yıldızın hareketinde küçük bir yalpalama olabilir. Bu, bahsi geçen gezegenlerin aslında nasıl göründüğü hakkında bir yığın soru olduğu anlamına geliyor. Pallé şöyle söylüyor:

Gezegenleri keşfetmede kullanılan iki yoldan her biri farklı bir bilgi sunuyor. Bir gezegen yıldızının önünden geçerken ortaya çıkan gölgeyi yakalamak, bilim insanlarının gezegenin çapını öğrenmesine katkı sağlıyor. Bir gezegenin yıldızına uyguladığı küçük kütleçekimi kuvvetini ölçmek ise bilim insanlarına gezegenin kütlesini öğrenmelerinde yardımcı oluyor.

Bilim insanları iki ölçümü birleştirerek az çok gezegenin yapısı hakkında bir çıkarıma varabilirler. Belki de buldukları, Jüpiter gibi çoğunlukla gazdan oluşmuş büyük ama boş veya Dünya gibi küçük yoğun kayalık bir gezegen olabilir.

Bu analizler bireysel gezegenler için yapılmıştı; ama Samanyolu Galaksisi'ndeki gezegenler gibi tümü bilinen gezegen yığını için analizler çok nadirdi. Bilim insanları verilere baktıkça (toplamda 43 gezegen) şaşırtıcı bir resmin ortaya çıktığını gördüler.

Tüm Reklamları Kapat

Gezegenlerin büyük bir yüzdesinin yoğunluğu, boyutlarının tamamen kayadan oluşmak için fazla hafif olduğunu gösterdi. Bunun yerine bu gezegenlerin yarı yarıya kara ve sudan veya başka bir hafif molekülden oluşabileceği düşünüldü. Bir bowling topu ile futbol topunu eline aldığınızdaki farkı düşünün: Neredeyse aynı boyutta olmalarına rağmen bir tanesi daha hafif bir maddeden oluşmuştur.

Su Gezegeni Arayışı!

Bu gezegenleri Kevin Costner'ın Su Dünyası filminden çıkma, tamamen derin okyanuslarla kaplıymış gibi hayal etmek ilgi çekici olabilir. Ancak bu gezegenler güneşlerine o kadar yakın bir mesafedeler ki yüzeydeki tüm sular süper kritik bir gaz fazında bulunurdu. Bu da onların yarıçaplarını genişletirdi. Luque şöyle söylüyor:

Ancak biz bunu örneklerde görmüyoruz. Bu da suyun yüzey okyanusu formunda olmadığı anlamına geliyor.

Su, kayalara karışmış bir şekilde veya yüzeyin altındaki çukurlarda bulunuyor olabilir. Bu koşullar, yer altında su olduğu düşünülen Jüpiter'in Ay'ı Europa ile benzer olabilir. Luque'un daha detaylı analizler için grubuna katıldığı Chicago Üniversitesi ötegezegen bilimcisi Jacob Bean şöyle söylüyor:

Bu analizi gördüğümde çok şaşırmıştım. Benim gibi alandaki birçok kişi de bunların tamamen kuru, kayalık gezegenler olduğunu düşünmüştü.

Bulgular geçtiğimiz birkaç sene gözden düşen öte gezegen oluşumuna yönelik bir teoriyle de örtüşüyor: Bu teoriye göre, birçok gezegen güneş sistemlerinden uzakta oluşup zamanla içeriye doğru göç ediyor. Bir yığın kaya ve buzun bir yıldızdan uzakta soğuk koşullarda beraber oluştuklarını ve sonra da yıldızın yerçekimi kuvveti ile içeriye doğru yavaşça çekildiklerini düşünün.

Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Evrim Ağacı'nın çalışmalarına Kreosus, Patreon veya YouTube üzerinden maddi destekte bulunarak hem Türkiye'de bilim anlatıcılığının gelişmesine katkı sağlayabilirsiniz, hem de site ve uygulamamızı reklamsız olarak deneyimleyebilirsiniz. Reklamsız deneyim, sitemizin/uygulamamızın çeşitli kısımlarda gösterilen Google reklamlarını ve destek çağrılarını görmediğiniz, %100 reklamsız ve çok daha temiz bir site deneyimi sunmaktadır.

Kreosus

Kreosus'ta her 10₺'lik destek, 1 aylık reklamsız deneyime karşılık geliyor. Bu sayede, tek seferlik destekçilerimiz de, aylık destekçilerimiz de toplam destekleriyle doğru orantılı bir süre boyunca reklamsız deneyim elde edebiliyorlar.

Kreosus destekçilerimizin reklamsız deneyimi, destek olmaya başladıkları anda devreye girmektedir ve ek bir işleme gerek yoktur.

Patreon

Patreon destekçilerimiz, destek miktarından bağımsız olarak, Evrim Ağacı'na destek oldukları süre boyunca reklamsız deneyime erişmeyi sürdürebiliyorlar.

Patreon destekçilerimizin Patreon ile ilişkili e-posta hesapları, Evrim Ağacı'ndaki üyelik e-postaları ile birebir aynı olmalıdır. Patreon destekçilerimizin reklamsız deneyiminin devreye girmesi 24 saat alabilmektedir.

YouTube

YouTube destekçilerimizin hepsi otomatik olarak reklamsız deneyime şimdilik erişemiyorlar ve şu anda, YouTube üzerinden her destek seviyesine reklamsız deneyim ayrıcalığını sunamamaktayız. YouTube Destek Sistemi üzerinde sunulan farklı seviyelerin açıklamalarını okuyarak, hangi ayrıcalıklara erişebileceğinizi öğrenebilirsiniz.

Eğer seçtiğiniz seviye reklamsız deneyim ayrıcalığı sunuyorsa, destek olduktan sonra YouTube tarafından gösterilecek olan bağlantıdaki formu doldurarak reklamsız deneyime erişebilirsiniz. YouTube destekçilerimizin reklamsız deneyiminin devreye girmesi, formu doldurduktan sonra 24-72 saat alabilmektedir.

Diğer Platformlar

Bu 3 platform haricinde destek olan destekçilerimize ne yazık ki reklamsız deneyim ayrıcalığını sunamamaktayız. Destekleriniz sayesinde sistemlerimizi geliştirmeyi sürdürüyoruz ve umuyoruz bu ayrıcalıkları zamanla genişletebileceğiz.

Giriş yapmayı unutmayın!

Reklamsız deneyim için, maddi desteğiniz ile ilişkilendirilmiş olan Evrim Ağacı hesabınıza yapmanız gerekmektedir. Giriş yapmadığınız takdirde reklamları görmeye devam edeceksinizdir.

Kanıtlar ikna edici olsa da Bean hem kendisinin hem de diğer bilim insanlarının, bu gezegenlerden birinin su gezegeni olduğuna dair somut bir delil görmek istediklerini belirtti. Bilim insanları bunu, NASA'nın Hubble'dan sonra yeni fırlattığı uzay teleskobu olan James Webb Uzay Teleskobu ile gerçekleştirmeyi umuyorlar.

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
46
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

Feragatname: Evrim Ağacı, doğrudan üniversiteler, akademik dergiler veya resmi bilim kurumları tarafından yayınlanan bu basın açıklamalarını temel editöryal düzenlemeden geçirmektedir; ancak açıklamaların isabetliliğinden sorumlu değildir. Basın açıklaması konusundaki sorularınızı aşağıdaki medya irtibat kişisine yöneltebilirsiniz.

Medya İrtibat

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 10
  • Muhteşem! 3
  • İnanılmaz 3
  • Umut Verici! 3
  • Merak Uyandırıcı! 3
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 1
  • Bilim Budur! 0
  • Güldürdü 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 21/12/2024 21:36:07 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/12526

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Araştırmacılar
İspat Yükü
Irk
Diş Hastalıkları
Kedigiller
Neandertal
Uzun
Doktor
Göğüs Hastalığı
Yayılım
Google
Beslenme
Tehlike
Risk
Aslan
Obezite
Radyasyon
Büyük Patlama
Işık Hızı
Genel Halk
Kuantum Fiziği
Bilimkurgu
Evren
Fosil
İklim
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
S. Küçükkıvanç, et al. Su Barındıran Gezegenler, Düşündüğümüzden Daha Yaygın Olabilir!. (18 Ekim 2022). Alındığı Tarih: 21 Aralık 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/12526
Küçükkıvanç, S., Bakırcı, Ç. M. (2022, October 18). Su Barındıran Gezegenler, Düşündüğümüzden Daha Yaygın Olabilir!. Evrim Ağacı. Retrieved December 21, 2024. from https://evrimagaci.org/s/12526
S. Küçükkıvanç, et al. “Su Barındıran Gezegenler, Düşündüğümüzden Daha Yaygın Olabilir!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, 18 Oct. 2022, https://evrimagaci.org/s/12526.
Küçükkıvanç, Sena. Bakırcı, Çağrı Mert. “Su Barındıran Gezegenler, Düşündüğümüzden Daha Yaygın Olabilir!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, October 18, 2022. https://evrimagaci.org/s/12526.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close