Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Tüm Reklamları Kapat

SRC-2 Geni, İnsan da Dahil Tüm Hayvanların Açlık Tepkisini Belirliyor!

SRC-2 Geni, İnsan da Dahil Tüm Hayvanların Açlık Tepkisini Belirliyor! Pixabay
3 dakika
1,596
Tarihi Geçmiş Haber

Bu haber 1 yıl öncesine aittir. Haber güncelliğini yitirmiş olabilir; ancak arşivsel değeri ve bilimsel gelişme/ilerleme anlamındaki önemi dolayısıyla yayında tutulmaktadır. Ayrıca konuyla ilgili gelişmeler yaşandıkça bu içerik de güncellenebilir.

Özet
Tüm Reklamları Kapat

Açlık yaşadığınızda veya besin kıtlığı çektiğinizde, vücudunuz bu durumda yaşamınızı sürdürebilmeniz için bazı metabolik ve davranışsal adaptasyonlar sergiler. Beynin bu davranışlara nasıl cevap verdiği henüz net olarak anlaşılmamıştır; ancak Baylor Tıp Fakültesi'ndeki araştırmacılar ve ekip arkadaşları, stereoid resöptör koaktivatör-2 (SRC-2) geninin bu biyolojik cevaplarda kritik bir rolü olduğunu keşfetti.

Konu üzerine çalışan takım, çalışmalarını Cell Report isimli bilimsel bir dergide yayınladı.[1] Çalışmada özellikle beynin enerji yönetimi gibi birçok metabolik işlevinden sorumlu olan bölgesi hipotalamustaki POMC nöronlarında bulunan SRC-2 geninin hayvanlarda açlık davranışlarını etkilediği bulundu. İlginç olarak SRC-2 geni, besin tekrar ulaşılabilir olduğunda kilo alma mekanizmasına da etki ederek obeziteye neden oluyor.

Tüm Reklamları Kapat

Bu buluş, kilo alma ya da verme mekanizmalarında farklı stratejiler geliştirmemize olanak sağlayabilir. Çalışmanın yazışmalarından sorumlu yazarı olan ve Baylor Tıp Fakültesi Pediatrik Beslenme ve Moleküler Biyoloji Bölümü profesörlerinden Dr. Yong Xu, çalışmaları hakkında şöyle diyor:

Besine ulaşmak kolay olmadığında veya açlık sırasında, ihtiyacı kadar besin alamadığı için organizma, kendi metabolizmasını birçok yönden değiştirir. Biz bu çalışmada, hipotalamusta bulunan POMC nöronlarındaki SRC-2 geninin bu değişikliklerin merkezinde olduğunu gösterdik.

Vücudu Açlığa SRC-2 Adapte Ediyor!

Dr. Xu ve çalışma arkadaşları, iki önemli metabolik fonksiyonu araştırmaktadır: Bunlardan biri enerji harcanması, diğeri ise kan glikoz dengesidir. Dr. Xu sözlerine şöyle devam ediyor:

Tüm Reklamları Kapat

Vücudu besin yokluğuna adapte etmenin bir yolu da vücudun harcadığı enerji miktarını azaltmaktır. Bu esnada vücudun beyinin çalışmasını sağlayacak kadar kandaki glikoz dengesini ayarlaması da önemlidir. Biz, SRC-2 geninin vücudun enerji harcamasını azaltmada ve hayvanı yaşatacak kadar glikoz dengesinin ayarlanmasında etkili olduğunu bulduk.

Araştırmacılar, aynı zamanda hayvanın besin bulmasına yardımcı olacak davranışsal adaptasyonları da araştırdı. Bu konu hakkında Dr. Xu şöyle diyor:

Yaban hayatında uzun süre beslenmeyen bir hayvan kendi çevresinde besin bulmak için girişimlerde bulunur. Bu girişimler kendi yırtıcıları ile aynı zamana denk geldiğinde yırtıcıları ile yüzleşme tehlikesi hayvanda bir anksiyete yaratır. Biz aynı zamanda SRC-2 geninin bu anksiyetenin üstesinden gelmeye yardımcı olduğunu ve dışarı çıkıp besin bulmayı kolaylaştırdığını bulduk.
Pixabay

SRC-2, Doymayı Geciktiriyor!

Ek olarak araştırmacılar SRC-2 geninin beyine doygunluk sinyallerinin ulaşmasının gecikmesinde de etkili olduğunu keşfetti. Konu ile ilgili olarak araştırmacılar şöyle yazıyorlar:

Doygunluk sinyallerinin beyine ulaşmasının gecikmesi, hayvanın yeme davranışına devam etmesine neden olur. Bu yüzden hayvanlar, tehlikeli bir ortamda kalma sürelerini azaltmak için hızlı ve olabildiğince çok yemek yerler.

Yaban hayatında yeterli besinin bulunduğu bir zamanda gerçekleşen ve hala gerçekleşmeye devam eden birçok evrimsel süreçte, hayvanların önceliği besin bulmak olmuştur. Dr. Xu ve çalışma arkadaşları, SRC-2 geninin evrimsel olarak korunduğunu, yani hayvanların yaşamak için gösterdiği metabolik ve davranışsal adaptasyonların düzenlenmesinde SRC-2 geninin merkezde olduğunu ileri sürmektedirler.

Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Pixabay

Diğer bir taraftan değişen çevre şartlarıyla birlikte besin de ulaşılabilir olduğu zaman, hayvanlar sınırsızca besin tüketebilmektedir. Hayvanların sınırsızca yemeleri üzere Dr. Xu şöyle diyor:

Burada SRC-2, hayvanlar için zararlı bir hale geliyor. Onların çok yemelerini sağlayarak kilo almalarına ve obeziteye neden oluyor.

Dr. Xu ve çalışma arkadaşları, moleküler düzeyde SRC-2 geninin POMC nöronlarının diğer nöronlarla iletişim kurmasını sağladığını da gösterdi. SRC-2 geni birçok geni de düzenleyerek, onların etkilerine aracılık etmektedir.

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
13
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

Feragatname: Evrim Ağacı, doğrudan üniversiteler, akademik dergiler veya resmi bilim kurumları tarafından yayınlanan bu basın açıklamalarını temel editöryal düzenlemeden geçirmektedir; ancak açıklamaların isabetliliğinden sorumlu değildir. Basın açıklaması konusundaki sorularınızı aşağıdaki medya irtibat kişisine yöneltebilirsiniz.

Medya İrtibat

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 8
  • İnanılmaz 1
  • Umut Verici! 1
  • Muhteşem! 0
  • Tebrikler! 0
  • Bilim Budur! 0
  • Güldürdü 0
  • Merak Uyandırıcı! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  • ^ Y. Yang, et al. (2021). Hypothalamic Steroid Receptor Coactivator-2 Regulates Adaptations To Fasting And Overnutrition. Cell Reports, sf: 110075. doi: 10.1016/j.celrep.2021.110075. | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 27/09/2023 11:44:01 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/11302

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Tüm Reklamları Kapat
Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Hidrotermal Baca
Etik
Basınç
Bilgisayar
Beyin
İngiltere
Homo Sapiens
Işık Hızı
Kan
Etimoloji
Maskeler
Fosil
Yağ
Deniz
Ara Geçiş Türleri
Sosyal Medya
Yılan
Kara Delik
Doğal Seçilim
Araştırmacılar
Sars-Cov-2 (Covid19 Koronavirüs Salgını)
Ölçüm
Deizm
Karanlık Enerji
Balık
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Kafana takılan neler var?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Gönder
Ekle
Soru Sor
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Evrim Ağacı'na Destek Ol
Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katmak için hemen buraya tıklayın.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
EA Akademi
Evrim Ağacı Akademi (ya da kısaca EA Akademi), 2010 yılından beri ürettiğimiz makalelerden oluşan ve kendi kendinizi bilimin çeşitli dallarında eğitebileceğiniz bir çevirim içi eğitim girişimi! Evrim Ağacı Akademi'yi buraya tıklayarak görebilirsiniz. Daha fazla bilgi için buraya tıklayın.
Etkinlik & İlan
Bilim ile ilgili bir etkinlik mi düzenliyorsunuz? Yoksa bilim insanlarını veya bilimseverleri ilgilendiren bir iş, staj, çalıştay, makale çağrısı vb. bir duyurunuz mu var? Etkinlik & İlan Platformumuzda paylaşın, milyonlarca bilimsevere ulaşsın.
Youtube
Plastik Problemimizi Bakterilerle Çözebilir miyiz?
Plastik Problemimizi Bakterilerle Çözebilir miyiz?
Büyük Deprem Nerede, Ne Zaman ve Ne Büyüklükte Olacak? | Deprem Tahmini!
Büyük Deprem Nerede, Ne Zaman ve Ne Büyüklükte Olacak? | Deprem Tahmini!
Uzaydan Bırakılan Çubuklarla Deprem Yaratma Projesi Gerçek mi? | Kinetik Bombardıman
Uzaydan Bırakılan Çubuklarla Deprem Yaratma Projesi Gerçek mi? | Kinetik Bombardıman
Kime Göre
Kime Göre "Deli"? Şeytanlardan Tımarhanelere Akıl Hastalıkları...
Karadelikler Hakkında YANLIŞ Bildiğiniz Her Şey! | Prof. Dr. Bayram Tekin (ODTÜ) (KISIM 1)
Karadelikler Hakkında YANLIŞ Bildiğiniz Her Şey! | Prof. Dr. Bayram Tekin (ODTÜ) (KISIM 1)
Podcast
Evrim Ağacı'nın birçok içeriğinin profesyonel ses sanatçıları tarafından seslendirildiğini biliyor muydunuz? Bunların hepsini Podcast Platformumuzda dinleyebilirsiniz. Ayrıca Spotify, iTunes, Google Podcast ve YouTube bağlantılarını da bir arada bulabilirsiniz.
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
C. Çolak, et al. SRC-2 Geni, İnsan da Dahil Tüm Hayvanların Açlık Tepkisini Belirliyor!. (15 Ocak 2022). Alındığı Tarih: 27 Eylül 2023. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/11302
Çolak, C., Bakırcı, Ç. M. (2022, January 15). SRC-2 Geni, İnsan da Dahil Tüm Hayvanların Açlık Tepkisini Belirliyor!. Evrim Ağacı. Retrieved September 27, 2023. from https://evrimagaci.org/s/11302
C. Çolak, et al. “SRC-2 Geni, İnsan da Dahil Tüm Hayvanların Açlık Tepkisini Belirliyor!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, 15 Jan. 2022, https://evrimagaci.org/s/11302.
Çolak, Canberk. Bakırcı, Çağrı Mert. “SRC-2 Geni, İnsan da Dahil Tüm Hayvanların Açlık Tepkisini Belirliyor!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, January 15, 2022. https://evrimagaci.org/s/11302.
Geri Bildirim Gönder
ve seni takip ediyor
Evrim Ağacı Uygulamasını
İndir
Chromium Tabanlı Mobil Tarayıcılar (Chrome, Edge, Brave vb.)
İlk birkaç girişinizde zaten tarayıcınız size uygulamamızı indirmeyi önerecek. Önerideki tuşa tıklayarak uygulamamızı kurabilirsiniz. Bu öneriyi, yukarıdaki videoda görebilirsiniz. Eğer bu öneri artık gözükmüyorsa, Ayarlar/Seçenekler (⋮) ikonuna tıklayıp, Uygulamayı Yükle seçeneğini kullanabilirsiniz.
Chromium Tabanlı Masaüstü Tarayıcılar (Chrome, Edge, Brave vb.)
Yeni uygulamamızı kurmak için tarayıcı çubuğundaki kurulum tuşuna tıklayın. "Yükle" (Install) tuşuna basarak kurulumu tamamlayın. Dilerseniz, Evrim Ağacı İleri Web Uygulaması'nı görev çubuğunuza sabitleyin. Uygulama logosuna sağ tıklayıp, "Görev Çubuğuna Sabitle" seçeneğine tıklayabilirsiniz. Eğer bu seçenek gözükmüyorsa, tarayıcının Ayarlar/Seçenekler (⋮) ikonuna tıklayıp, Uygulamayı Yükle seçeneğini kullanabilirsiniz.
Safari Mobil Uygulama
Sırasıyla Paylaş -> Ana Ekrana Ekle -> Ekle tuşlarına basarak yeni mobil uygulamamızı kurabilirsiniz. Bu basamakları görmek için yukarıdaki videoyu izleyebilirsiniz.

Daha fazla bilgi almak için tıklayın

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close