Spontane İnsan Yanması: Oturduğunuz Yerde Durup Dururken Alev Alarak Ölmeniz Olası mı?
Bunaltıcı bir gün... Koltukta oturmuş, günün stresini atmaya çalışıyorsunuz. Birdenbire terlemeye başlıyorsunuz, mideniz bulanıyor, kendinizi berbat hissediyorsunuz. Normal olmayan bir şeyler var. Birkaç düğmenizi aralayıp nefes almaya çalışıyorsunuz ama nafile... Burnunuza tuhaf bir yanık kokusu gelmeye başlıyor. Olduğunuz yerde şöyle bir doğruluyorsunuz ama mutfakta yanan bir şey yok. Korkuyla etrafınıza bakınıyorsunuz ve korkunç gerçeği fark ediyorsunuz: Vücudunuzdan dumanlar çıkıyor! Sıcaklık hızla artıyor, artık dayanılmaz boyuta ulaşıyor ve siz ne olduğunu daha anlayamamışken, birden alev alıyorsunuz!
Acıyla bağırıyorsunuz ama vücut sıcaklığınız o kadar yüksek ki, hareket bile edemiyorsunuz. Bilinciniz kapanmadan önce gördüğünüz son şey, çatlayarak yarılmış derinizin altında yandığını gördüğünüz kaslarınız ve kemikleriniz...
Ne yazık ki sizin için artık çok geç. Komşularınız şüphelenip polise haber veriyorlar ve nihayet cesediniz bulunuyor. Vücudunuz tamamen küle dönmüş. Ama sadece bacaklarınızdan biri, dizinizin altında yanmadan kalmış. O bacağınızda çoraplarınız ve terliğiniz de yanmamış. Ama oturduğunuz kül olmuş. Polis, tüm incelemelere rağmen, ateşin nerede ve neden başladığını çözemiyor. İşin absürt tarafı, odada siz ve koltuğunuzdan başka hasar alan tek şey, birkaç metre ötedeki televizyon. O da sıcak nedeniyle erimiş. Tavanda ve civarınızda da is ve duman var ama bunlar haricinde ne ocakta ateş var, ne perdeler yanmış, ne de başka bir şey. Yangını başlatan kaynak da keşfedilemiyor. Siz, "spontane insan yanması" denen gizemli bir olayın son kurbanısınız.
Spontane İnsan Yanması ve Şüphecilik
Bu vakanın bir benzeri, 2 Temmuz 1951'de Mary Reeser isimli 67 yaşındaki Amerikalı bir kadının başına geldi.[1] Bir bacağının bir kısmı, omurgası ve kafatası hariç, bütün vücudu yanarak kül olmuş şekilde bulundu.[2] Tuhaf bir şekilde kafatası küçülmüştü - ki normalde güçlü yangınlarda yananların kafatasları şişer ve nihayet çatlayıp parçalara ayrılır.
Mart 1970'te İrlanda'da 89 yaşındaki bir kadın da benzer şekilde alev alarak kül oldu; sadece iki bacağının diz altı geriye kaldı.[3] 1980'de İskoçya'da 73 yaşındaki bir adamın bütün vücudu yandı; geriye sadece kafatası ve sol bacağı kaldı ve pantolonunun bir bacağı da yanmadan kaldı.[4] 2010'da yine İrlanda'da benzer bir vaka yaşandı ve adli tıp hekimi, vakanın spontane insan yanmasından başka bir açıklaması olamayacağını ama bu tür yanmanın da bir izahı olmadığını yazdı.[5]
1700-1800'lü yıllardan bugüne kadar spontane olarak küle dönen 200 kadar kişi olduğu iddia edilmektedir.[6], [7], [8], [9] Bu vakaların ufak bir kısmı, akademik dergilerde de kendine yer bulabilmiştir.[10], [11], [12], [13] Öte yandan yapılan akademik çalışmalar, bu iddiaların geçerliliğini doğrulayamamaktadır.[14], [15]
1823 yılında yayınlanan A Treatise on Medical Jurisprudence başlıklı bir kitapta, spontane insan yanması yaşayan kişilerin ortak karakteristikleri arasında şunlar sayılmaktadır:[16], [17]
- Kurbanlar kronik alkoliktir.
- Genellikle yaşlı kadınlardır.
- Vücutları spontane olarak alev almamıştır ama yanmış bir nesne onlara temas etmiştir.
- Eller ve ayaklar genelde düşerek ayrılır.
- Yangın, kişinin vücudu haricinde odaya çok az zarar verir.
- Vücudun yanmasından geriye yağlı küller kalır ve bunlar berbat kokar.
Ortada hiçbir neden yokken, birdenbire alev alıp ölebileceğimiz fikri gerçekten oldukça ürkütücüdür. Ama eğer ki böyle bir olasılık varsa, bunun neden ve nasıl yaşandığını aydınlatmamız gerekmektedir. Ne yazık ki 1 vaka hariç bugüne kadarki tüm vakalar, yanma işleminden sonra bulunmuştur. 2017'de yaşanan o tek vakadaysa 70 yaşındaki bir adam, sokakta birdenbire alev aldı ve vücudunun %65'i yanmıştır.[18] Yani kontrollü bir ortamda yaşanan hiçbir vakaya rastlanmamıştır.
Dolayısıyla spontane alev alma haricindeki daha olası nedenler, mesela tespit edilemeyen bir ateş kaynağı, kundakçılık ve intihar gibi unsurlar, bu vakalarda kesin bir şekilde elenememektedir.[19] Bu yüzden de spontane insan yanması, şimdilik bir sahtebilim olarak görülmektedir ve vakalara şüpheci yaklaşmak gerekmektedir. Bu alanda bir tez yazmış olan Joe Nickell, Skeptical Inquirer dergisine yazdığı bir yazıda şöyle anlatmaktadır:[20]
(...) Tarihsel çalışmamızda da benzer durumlarla karşılaşmıştık. Örneğin 1744'te bir kadın kısmen “yakılmış” olarak bulundu. Bildirildiğine göre sarhoştu ve yatak odasından pamuklu bir elbise giyerek pipo içmek için ayrılmıştı. Muhtemelen elbisesi tutuştu ve yağ lekesi bildirilmesinden yola çıkarak söyleyebiliriz ki, kendi vücut yağı yanmaya yardımcı oldu. Bu olay, Bay Nolan'ınkinden [2017'deki İrlanda'daki vakadan] farklı olarak kesintisiz devam etti ve cesedin daha fazla tahrip olmasına neden oldu.
Giysiler, ateşe karşı oldukça hassas olabilir. Yün, en az yanıcı doğal elyaf iken, pamuk yüksek düzeyde yanıcıdır, kolayca alev alır ve çabuk yanar. İpek ve keten de suni ipek ve asetat gibi selüloz bazlı suni lifler kadar yanıcıdır. Gevşek dokulu kumaşlar alev alır ve daha sıkı dokuma kumaşlardan daha kolay yanar. Nolan'ın kıyafeti hakkında bilgi verilmese de, adli tabip tarafından önerilen ve eldeki tüm kanıtlara dayanarak ileri sürülen senaryo, en muhtemel olanı gibi görünüyor.
Evrim Ağacı'ndan MesajEvrim Ağacı'nın çalışmalarına Kreosus, Patreon veya YouTube üzerinden maddi destekte bulunarak hem Türkiye'de bilim anlatıcılığının gelişmesine katkı sağlayabilirsiniz, hem de site ve uygulamamızı reklamsız olarak deneyimleyebilirsiniz. Reklamsız deneyim, sitemizin/uygulamamızın çeşitli kısımlarda gösterilen Google reklamlarını ve destek çağrılarını görmediğiniz, %100 reklamsız ve çok daha temiz bir site deneyimi sunmaktadır.
KreosusKreosus'ta her 10₺'lik destek, 1 aylık reklamsız deneyime karşılık geliyor. Bu sayede, tek seferlik destekçilerimiz de, aylık destekçilerimiz de toplam destekleriyle doğru orantılı bir süre boyunca reklamsız deneyim elde edebiliyorlar.
Kreosus destekçilerimizin reklamsız deneyimi, destek olmaya başladıkları anda devreye girmektedir ve ek bir işleme gerek yoktur.
PatreonPatreon destekçilerimiz, destek miktarından bağımsız olarak, Evrim Ağacı'na destek oldukları süre boyunca reklamsız deneyime erişmeyi sürdürebiliyorlar.
Patreon destekçilerimizin Patreon ile ilişkili e-posta hesapları, Evrim Ağacı'ndaki üyelik e-postaları ile birebir aynı olmalıdır. Patreon destekçilerimizin reklamsız deneyiminin devreye girmesi 24 saat alabilmektedir.
YouTubeYouTube destekçilerimizin hepsi otomatik olarak reklamsız deneyime şimdilik erişemiyorlar ve şu anda, YouTube üzerinden her destek seviyesine reklamsız deneyim ayrıcalığını sunamamaktayız. YouTube Destek Sistemi üzerinde sunulan farklı seviyelerin açıklamalarını okuyarak, hangi ayrıcalıklara erişebileceğinizi öğrenebilirsiniz.
Eğer seçtiğiniz seviye reklamsız deneyim ayrıcalığı sunuyorsa, destek olduktan sonra YouTube tarafından gösterilecek olan bağlantıdaki formu doldurarak reklamsız deneyime erişebilirsiniz. YouTube destekçilerimizin reklamsız deneyiminin devreye girmesi, formu doldurduktan sonra 24-72 saat alabilmektedir.
Diğer PlatformlarBu 3 platform haricinde destek olan destekçilerimize ne yazık ki reklamsız deneyim ayrıcalığını sunamamaktayız. Destekleriniz sayesinde sistemlerimizi geliştirmeyi sürdürüyoruz ve umuyoruz bu ayrıcalıkları zamanla genişletebileceğiz.
Giriş yapmayı unutmayın!Reklamsız deneyim için, maddi desteğiniz ile ilişkilendirilmiş olan Evrim Ağacı hesabınıza üye girişi yapmanız gerekmektedir. Giriş yapmadığınız takdirde reklamları görmeye devam edeceksinizdir.
Temel gerçekler bir kez öğrenildiğinde veya makul bir şekilde varsayıldığında, insanın kendiliğinden yanması kavramı bir kez daha söndürülür. Sonsuza kadar olması gerektiği gibi...
Ama yine de eğlencesine, böyle bir şeyin nasıl olabileceğine bir bakalım.
Spontane İnsan Yanması Nasıl Gerçekleşebilir?
Spontane insan yanması ardında yatan temel maktık şudur: İnsan vücudunda bulunan yağ doku, fazlasıyla yanabilir yapıdadır. Ola ki bu yağ tutuşacak olursa, vücudun neredeyse tamamı yanıp kül olana kadar yangına yakıt sağlayabilir. Neredeyse diyoruz, çünkü ayakların ve bazen ellerin yanmamasının nedeni, bunların genelde daha az yağ barındırmasıdır. Ama vücut bir kez yanmaya başladı mı alev devam eder; çünkü daha önce de anlattığımız gibi, ateş üçgeni devam ettikçe, yani ortamda yakıt, oksijen ve enerji bulundukça, yangın da devam etmek zorundadır.
Vücudumuzdaki Yağlar, Gerçekten Ateşi Sürdürebilir mi?
Ama spontane insan yanmasının gerçek olabilmesi için 2 büyük soru işareti bulunmaktadır: İlki, vücudumuzdaki yağlar gerçekten kendi kendini sürdürecek bir yangına neden olabilir mi? Buna uzun bir süre şüpheyle yaklaşıldı, çünkü vücudumuzun %70'i sudur ve suyun alev alması mümkün değildir.[21], [22]
Buna rağmen, vücudumuzun yanıp yanamayacağı, yağlarımızın yangını sürdürüp sürdüremeyeceği sorusunun cevabı, ilginç bir şekilde "evet" gibi gözükmektedir. En azından domuzlarda... Birden fazla çalışmada araştırmacılar (aşağıdaki videoda bir tanesini izleyebilirsiniz), cansız bir domuzu battaniyeye sardılar ve bir sigara veya kibritle battaniyeyi ateşe verdiler. Yanan battaniye, bir süre sonra domuzun vücudunu yakmaya başladı. Yazının başında dramatize ederek anlattığımız gibi, yüksek sıcaklık nedeniyle domuzun derisi bir yerden sonra yarıldı, deri altındaki yağları ortaya çıktı ve bu yağlar tutuşarak, yangını devam ettirdi. Bu ateş, çevresine çok az zarar verdi, çünkü çok harlı bir alev oluşturamıyordu.
Bu yavaş yangına rağmen, ateşin yaydığı sıcaklık gerçekten de yüksektir ve kapalı bir odadaki bir televizyonu rahatlıkla eritebilir.[23] Ayrıca yapılan çalışmalarda da görüldüğü üzere, gerçekten de domuzun bacakları neredeyse hiç yanmıyordu.
Fitil Etkisi: Mum Nasıl Yanar? İnsan da Mum Gibi Yanabilir mi?
Ama görebileceğiniz gibi burada dış bir kaynak yangını başlatıyor, sonrasında vücuttaki yağlar yanme tepkimesinin devam etmesine neden olmaktadır. İşte buna, "Fitil Etkisi" (İng: "wick effect") denmektedir. Bu etkiye göre insan vücudu, adeta bir mum gibi yanabilmektedir.
Yeri gelmişken daha iyi anlayabilmeniz için mumun nasıl yandığını gözden geçirebiliriz:, bir mumda yanan şey sanki fitilin kendisiymiş gibi gözükse de aslında değildir. O fitil, emici malzemelerden yapılmaktadır. Böylece petrolden üretilen ve ağır hidrokarbon zincirlerden oluşan parafini, yani mumun kendisini emmektedir. Fitili yaktığınızda, o fitil içindeki az miktarda parafin alev alır ve ateşi başlatır. Fitildeki parafin, önce katı mumu eritir. Bu nedenle mum yanarken üzerinde ince bir sıvı tabaka oluşur. Ama mumu devam ettiren, bunların ikisi de değildir: Halihazırda üstte yanmakta olan parafinin sıcaklığıyla sıvı parafin de buharlaşır (ayrıca katı parafin de süblimleşir) ve uçarken ateşe temas edip o yanma tepkimesini sürdürür.
Mumu söndürdüğünüzdeyse sıvı parafin geri donmadan önce fitile doğru difüzyonla hareket eder ve bir sonraki yanma işlemine hazır hale gelir. Hatta mumu söndürdüğünüzde gördüğünüz o beyazımsı gri buhar, halen sıcaklık nedeniyle buharlaşan ama tutuşacak kadar da sıcak olmayan parafindir. Eğer onu ateşe verecek olursanız, alevin gaz boyunca hareket edip mumu yeniden yaktığını görebilirsiniz.
Bu da mumlarla ilgili ufak bir bilgi olsun. Ama sonuç olarak spontane insan yanmasını Fitil Etkisi'yle açıklayacaksak, vücut dışındaki bir şeyin fitili ateşlemesi gerektiğini anlamamız gerekmektedir.
İnsan, Dış Bir Ateş Kaynağı Olmadan Alev Alabilir mi?
Bu da bizi, ikinci sorumuza götürmektedir: Dış bir kaynak olmaksızın vücut kendiliğinden alev alabilir miydi? İşte şaibeli olan konu budur; ama gerçekten de potansiyel birkaç yol olabilir.
Mast Hücresi Aktivasyon Sendromu Nedeniyle Spontane Yanma Hipotezi
Bunlardan biri, "mast hücresi aktivasyon sendromu" olarak bilinen immünolojik bir hastalıktır. Savunma sisteminizdeki bağ doku içinde bulunan mast hücrelerinin, normalde alerji, anafilaksi, yara iyileşmesi, damar oluşumu gibi birçok konuda önemli görevleri vardır.[24], [25], [26], [27], [28] Bu hücreler, bu görevlerini yerine getirebilmek için 200'den fazla moleküller salgılayabilirler; ancak bazı insanlarda bu hücrelerin uyarılma eşiği bozulur, abartılı miktarda molekül salgılamaya başlarlar ve Mast Hücresi Aktivasyon Sendromu oluşur.[29], [30], [31]
Mast hücrelerinin salgıladığı moleküllerden biri, norepinefrindir. Norepinefrin; kalbinizi hızlandıran, stres tepkisinde görev alan meşhur bir kimyasaldır. Norepinefrin, aynı zamanda UCP-1 isimli bir proteinin üretimini tetikler. UCP-1, vücudunuzdaki yağ dokunun yakılarak ısıya dönüşmesini hızlandıran bir moleküldür.[32], [33], [34], [35] Tesadüfe bakın ki yağ doku, aynı zamanda mast hücrelerinin bolca bulunduğu bir diğer dokudur.[36], [37], [38], [39]
Dolayısıyla mast hücresi aktivasyon sendromunu içeren senaryo şu şekilde işler: Doğru şartlar sağlanırsa, çok nadir bile olsa bazen mast hücreleri kontrolü yitirebilir, aşırı norepinefrin salgılayabilirler, bu UCP-1 üretimini artırır, bu da aşırı hızlı yağ yakımına sebep olarak, hesaplara göre vücudu 90 santigrat derece civarına çıkarabilir - ki bu da tutuşma için yeterli olacaktır.[40]
Aseton Nedeniyle Spotane Yanma Hipotezi
Benzer bir diğer moleküler mekanizma, asetondan gelmektedir:[41] Normalde insan dokularında alkol bulunmaz; ancak belli şartlar altında, insan dokularındaki triasilgliserol lipitlerinin miktarı artabilir. Bu molekül, yağ asidi zincirleri ve gliserolden oluşur. Yağ asitleri, beta-oksidasyon yoluyla enerji üretiminde alternatif bir kaynak olarak kullanılmaktadır ve bu sırada açığa asetil-koA isimli bir metabolik molekül çıkmaktadır. Bu molekül, canlıların enerji üretiminde kullandıkları Krebs Döngüsü'nü sürdürmektedir ve böylece fazladan enerji üretimi mümkün olmaktadır.
Ancak eğer hücreleriniz yeterli besine erişemezse ve aç kalırsa (ki bunun nedeni bir kronik hastalık olabileceği gibi, egzersiz yapmak bile olabilir), karaciğerdeki asetil-koA molekülleri asetoasetata dönüştürülür ve bu da dekarboksilasyon yoluyla asetona dönüşebilir. Oje çıkarmak gibi işlerden tanıyor olabileceğiniz aseton, fazlasıyla yanıcı bir maddedir. Aseton üreten yolaklara ketosis veya ketoz denir ve bunu tetikleyebilecek birden fazla yöntem vardır. Ancak bunlardan en meşhurları arasında alkolizm, yağsız diyetler, diyabet ve hatta diş çıkarma gibi süreçler bile vardır.
Bu süreç de domuz deneyleriyle doğrulanmıştır: Domuz dokuları aseton ile sıvanıp ateşe verildiğinde, sadece yarım saat içinde bütün domuz küle dönmüştür.[42] Geriye sadece bacaklar kalmıştır ve bunun nedeninin bacaklarda yeterli yağ olmaması olduğu düşünülmektedir.
Acele Kararlar Vermeyin!
Bunlar çok heyecan verici ve ilginç araştırmalardır; ancak ne yazık ki bu hipotezleri destekleyecek kadar veri henüz bulunmamaktadır. Örneğin 90 derece tutuşmayı başlatabilir; ancak vücudun bu vakalardaki gibi tamamen kül olması için sıcaklığın yüzlerce dereceye çıkması gerekmektedir.[43] Benzer şekilde, yukarıda da izah ettiğimiz gibi, vakaların çoğu kronik alkolik, sigara tüketen, kilolu ve/veya yaşlı kişilerden oluşmaktadır. Hatta spontane insan yanması fikri, 18. yüzyılda alkol içenleri ve kiloluları ayıplamak için de kullanılmıştır.[44] Yine de sağlıksız kişiler doğal nedenlerle (mesela kalp krizi veya alkol zehirlenmesi nedeniyle) ölmüş ve bu sırada çıkan bir yangın nedeniyle küle dönmüş olabilirler. Tabii bu, alevlerin neden vücutlarının bir kısmını kül etmediğini veya bulundukları odaya neden zarar vermediğini izah edememektedir.
Özetle, ortada bir gizem olduğu açıktır; ancak diğer olasılıkları tamamen elemeden veya spontane alev almanın nasıl olabileceğini deneysel olarak göstermeden, bilimsel bir sonuca varmamız mümkün değildir. Tabii ki bu, mistisizm ekmeği yemek isteyenleri durdurmamaktadır. Spontane insan yanmasının nedenleriyle ilgili olarak bugüne kadar cinler, periler, şeytanlar, uzaylılar, gizemli parçacıklar, lazerler ve aklınıza gelebilecek diğer birçok çılgın sebep gerekçe olarak ileri sürülmüştür.[45]
Ne yazık ki bu tür mistik iddiaları gerçekmiş gibi pazarlayanlar, her zaman yaptıkları gibi anlatılarında bazı kritik gerçekler özenle cımbızlamakta ve görmezden gelmektedir. Örneğin 1951'deki meşhur vakada "spontane olarak" yanan Mary Reeser, hem uyku hapları alıyordu hem de ağır bir sigara içiciydi. Gerçekten de yapılan FBI araştırması, spontane yanma ihtimalini resmen elemiştir.[46] Muhtemelen Reeser, uyku hapı aldıktan sonra sigara yakmıştı ve uykuya daldığında sigara ağzından düşerek kıyafetlerini tutuşturdu ve yanarak can vermesine neden oldu - ki gelini Ernestine Reeser da yangını başlatanın sigara olduğunu söylemektedir.[2] Yani bu durum, kişinin kendi kendiliğinden yanmasıyla veya uzaylı müdahalesi gibi mistik nedenlerle ilgili değildir; daha ziyade Fitil Etkisi'dir. Ne var ki bu detayları görmezden gelirseniz, mistik bir masal uydurmanız ve insanları kandırmanız da zor olmamaktadır.
Sonuç
Spontane insan yanmasının gerçek bir olgu olup olmadığı konusunda kesin bir sonuca varmak zordur; fakat o kadar az vaka var ki ve potansiyel olarak o kadar çok sayıda alternatif bilimsel açıklama olabilir ki, bir dahaki sefere bu hikayeyi duyarsanız, işlerin o kadar da gizemli olmayabileceğini ama halen bilimsel olarak araştırmaya değer bir konu olduğunu hatırlayın. Kim bilir, belki de bilimin ışığını kullanarak bu gizemli olayı çözen, bir gün siz olacaksınız. Bir sonraki videoda görüşmek üzere, hoşçakalın.
İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!
Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.
Soru & Cevap Platformuna Git- 25
- 16
- 8
- 4
- 3
- 3
- 3
- 1
- 0
- 0
- 0
- 0
- ^ J. Blizin. No New Clues In Reeser Death; Debris Sent To Lab. (5 Temmuz 1951). Alındığı Tarih: 14 Kasım 2021. Alındığı Yer: St. Petersburg Times | Arşiv Bağlantısı
- ^ a b G. Calise. Spontaneous Combustion In St. Petersburg? The Curious Case Of Mary Reeser.. (17 Ekim 2019). Alındığı Tarih: 14 Kasım 2021. Alındığı Yer: Tampa Bay Times | Arşiv Bağlantısı
- ^ D. Ruxton. ‘Ashes And Cinders’: A Spontaneous Combustion On Prussia Street. (4 Şubat 2018). Alındığı Tarih: 14 Kasım 2021. Alındığı Yer: The Irish Times | Arşiv Bağlantısı
- ^ J. E. Heymer. (1997). The Entrancing Flame. ISBN: 9780751515626. Yayınevi: Sphere.
- ^ J. Ensor, et al. Irish Pensioner 'Died Of Spontaneous Human Combustion'. (22 Eylül 2011). Alındığı Tarih: 14 Kasım 2021. Alındığı Yer: The Telegraph | Arşiv Bağlantısı
- ^ L. E. Arnold. (1995). Ablaze!. Yayınevi: M Evans & Company.
- ^ History. Is Spontaneous Human Combustion Real?. (6 Şubat 2013). Alındığı Tarih: 14 Kasım 2021. Alındığı Yer: History | Arşiv Bağlantısı
- ^ T. Lewis. Can Humans Spontaneously Combust? 'Unexplained Files' Investigates. (1 Ekim 2013). Alındığı Tarih: 14 Kasım 2021. Alındığı Yer: LiveScience | Arşiv Bağlantısı
- ^ K. Gander. Spontaneous Human Combustion: 5 Apparent Instances That No One Can Explain. (10 Kasım 2015). Alındığı Tarih: 14 Kasım 2021. Alındığı Yer: The Independent | Arşiv Bağlantısı
- ^ D. J. Gee. (2016). A Case Of “Spontaneous Combustion”:. Medicine, Science and the Law, sf: 37-38. doi: 10.1177/002580246500500108. | Arşiv Bağlantısı
- ^ R. W. Byard. (2016). The Mythology Of “Spontaneous” Human Combustion. Forensic Science, Medicine, and Pathology, sf: 350-352. doi: 10.1007/s12024-016-9748-2. | Arşiv Bağlantısı
- ^ Royal Society of London. (1746). Philosophical Transactions Of The Royal Society Of London: Volume 21. ISBN: 978-1-236-24280-8. Yayınevi: Royal Society of London.
- ^ G. Thurston. (1938). “Spontaneous Human Combustion”. Br Med J, sf: 1340-1340. doi: 10.1136/bmj.1.4041.1340-a. | Arşiv Bağlantısı
- ^ J. Nickell. Fire And Arson Investigator. Alındığı Tarih: 14 Kasım 2021. Alındığı Yer: Joe Nickell | Arşiv Bağlantısı
- ^ J. Nickell, et al. (1988). Secrets Of The Supernatural.
- ^ I. Ray. (1983). A Treatise On The Medical Jurisprudence Of Instanity. ISBN: 9780306761812. Yayınevi: Da Capo Press.
- ^ L. A. Parry. (1938). “Spontaneous Combustion”. Br Med J, sf: 1237-1237. doi: 10.1136/bmj.1.4039.1237-b. | Arşiv Bağlantısı
- ^ S. Blewett. Mayo-Born Pensioner Died After Accidentally Igniting His Clothes. (22 Mayıs 2018). Alındığı Tarih: 14 Kasım 2021. Alındığı Yer: The Irish Times | Arşiv Bağlantısı
- ^ M. J. Shkrum, et al. (2015). Fire And Suicide: A Three-Year Study Of Self-Immolation Deaths. ASTM International, sf: 13228J. doi: 10.1520/JFS13228J. | Arşiv Bağlantısı
- ^ J. Nickell. Spontaneous Human Combustion? Coroner Solves London Mystery. (15 Şubat 2019). Alındığı Tarih: 14 Kasım 2021. Alındığı Yer: Center for Inquiry | Arşiv Bağlantısı
- ^ P. Saravanan, et al. Why Doesn't Water Burn?. (12 Aralık 2016). Alındığı Tarih: 14 Kasım 2021. Alındığı Yer: Chemistry Stack Exchange | Arşiv Bağlantısı
- ^ M. From. Can You Burn Water?. (7 Şubat 2017). Alındığı Tarih: 14 Kasım 2021. Alındığı Yer: Science ABC | Arşiv Bağlantısı
- ^ J. Ouellette. Burn, Baby, Burn: Understanding The Wick Effect. (12 Ekim 2011). Alındığı Tarih: 14 Kasım 2021. Alındığı Yer: Scientific American Blog Network | Arşiv Bağlantısı
- ^ E. Z. M. D. Silva, et al. (2014). Mast Cell Function: A New Vision Of An Old Cell. Journal of Histochemistry & Cytochemistry, sf: 698-738. doi: 10.1369/0022155414545334. | Arşiv Bağlantısı
- ^ S. Polyzoidis, et al. (2015). Mast Cells In Meningiomas And Brain Inflammation. Journal of Neuroinflammation, sf: 1-8. doi: 10.1186/s12974-015-0388-3. | Arşiv Bağlantısı
- ^ T. C. Moon, et al. (2014). Mast Cell Mediators: Their Differential Release And The Secretory Pathways Involved. Frontiers in Immunology. doi: 10.3389/fimmu.2014.00569. | Arşiv Bağlantısı
- ^ C. Prussin, et al. (2003). 4. Ige, Mast Cells, Basophils, And Eosinophils. Journal of Allergy and Clinical Immunology, sf: S486-S494. doi: 10.1067/mai.2003.120. | Arşiv Bağlantısı
- ^ B. Pulendran, et al. (2008). A Shot In The Arm For Mast Cells. Nature Medicine, sf: 489-490. doi: 10.1038/nm0508-489. | Arşiv Bağlantısı
- ^ P. Valent. (2013). Mast Cell Activation Syndromes: Definition And Classification. Allergy, sf: 417-424. doi: 10.1111/all.12126. | Arşiv Bağlantısı
- ^ C. Akin, et al. (2010). Mast Cell Activation Syndrome: Proposed Diagnostic Criteria. Journal of Allergy and Clinical Immunology, sf: 1099-1104.e4. doi: 10.1016/j.jaci.2010.08.035. | Arşiv Bağlantısı
- ^ C. Akin. (2015). Mast Cell Activation Syndromes Presenting As Anaphylaxis. Immunology and Allergy Clinics of North America, sf: 277-285. doi: 10.1016/j.iac.2015.01.010. | Arşiv Bağlantısı
- ^ NCBI. Ucp1 Uncoupling Protein 1 [Homo Sapiens (Human)]. Alındığı Tarih: 14 Kasım 2021. Alındığı Yer: NCBI | Arşiv Bağlantısı
- ^ A. Fedorenko, et al. (2012). Mechanism Of Fatty-Acid-Dependent Ucp1 Uncoupling In Brown Fat Mitochondria. Cell, sf: 400-413. doi: 10.1016/j.cell.2012.09.010. | Arşiv Bağlantısı
- ^ P. G. Crichton, et al. (2017). The Molecular Features Of Uncoupling Protein 1 Support A Conventional Mitochondrial Carrier-Like Mechanism. Biochimie, sf: 35-50. doi: 10.1016/j.biochi.2016.12.016. | Arşiv Bağlantısı
- ^ R. M. Ryan, et al. (2016). Elevating The Alternating-Access Model. Nature Structural & Molecular Biology, sf: 187-189. doi: 10.1038/nsmb.3179. | Arşiv Bağlantısı
- ^ A. Divoux, et al. (2012). Mast Cells In Human Adipose Tissue: Link With Morbid Obesity, Inflammatory Status, And Diabetes. The Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism, sf: E1677-E1685. doi: 10.1210/jc.2012-1532. | Arşiv Bağlantısı
- ^ J. D. Plotkin, et al. (2019). Human Mast Cells From Adipose Tissue Target And Induce Apoptosis Of Breast Cancer Cells. Frontiers in Immunology. doi: 10.3389/fimmu.2019.00138. | Arşiv Bağlantısı
- ^ B. S. Finlin, et al. (2019). Adipose Tissue Mast Cells Promote Human Adipose Beiging In Response To Cold. Scientific Reports, sf: 1-10. doi: 10.1038/s41598-019-45136-9. | Arşiv Bağlantısı
- ^ S. Poglio, et al. (2010). Adipose Tissue As A Dedicated Reservoir Of Functional Mast Cell Progenitors. STEM CELLS, sf: 2065-2072. doi: 10.1002/stem.523. | Arşiv Bağlantısı
- ^ L. B. Afrin. (2016). Never Bet Against Occam: Mast Cell Activation Disease And The Modern Epidemics Of Chronic Illness And Medical Complexity. ISBN: 9780997319613. Yayınevi: Sisters Media, LLC; 1 edition (March 15, 2016).
- ^ B. J. Ford. (2012). Solving The Mystery Of Spontaneous Human Combustion. The Microscope, sf: 63-72. | Arşiv Bağlantısı
- ^ B. J. Ford. The Big Burn Theory. (18 Ağustos 2012). Alındığı Tarih: 14 Kasım 2021. Alındığı Yer: New Scientist | Arşiv Bağlantısı
- ^ Lincoln Heritage Life Insurance Company. The Cremation Process From Start To Finish. (26 Mayıs 2021). Alındığı Tarih: 14 Kasım 2021. Alındığı Yer: Lincoln Heritage Life Insurance Company | Arşiv Bağlantısı
- ^ N. Collins, et al. Spontaneous Human Combustion: Examples From Fiction. (23 Eylül 2011). Alındığı Tarih: 14 Kasım 2021. Alındığı Yer: The Telegraph | Arşiv Bağlantısı
- ^ J. Nickell. Not-So-Spontaneous Human Combustion. (1 Kasım 1996). Alındığı Tarih: 14 Kasım 2021. Alındığı Yer: Skeptical Inquirer | Arşiv Bağlantısı
- ^ J. Blizin. Fbi Said 1951 Death Wasn't 'Spontaneous Human Combustion,' But Mystery Persists. (10 Kasım 2009). Alındığı Tarih: 14 Kasım 2021. Alındığı Yer: Tampa Bay Times | Arşiv Bağlantısı
Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?
Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:
kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci
Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 21/11/2024 13:35:35 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/11159
İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.