Sosyal Medya, Gerçek Haberleri Öğrenmemizi Nasıl Zorlaştırıyor?
Okuyucular, Net Olarak Kategorilendirilmemiş ama Çok Farklı Türden İçeriklerin Bulunduğu Sosyal Medya Sitelerindeki Bilgilerin Kaynağını Daha Az Sorguluyor!
Bu haber 4 yıl öncesine aittir. Haber güncelliğini yitirmiş olabilir; ancak arşivsel değeri ve bilimsel gelişme/ilerleme anlamındaki önemi dolayısıyla yayında tutulmaktadır. Ayrıca konuyla ilgili gelişmeler yaşandıkça bu içerik de güncellenebilir.
New Media & Society dergisinde yayınlanan yeni bir çalışmanın sonucuna göre, eğlenceli memler ve kedi videoları bulduğunuz kaynaklardan aynı zamanda haber de okuyorsanız, ödediğiniz bir bedel var.
Çalışma, çeşitli haberler ile eğlence içeriklerinin bir arada bulunduğu sitelerde gezinen insanların, buldukları içeriklerin kaynaklarını kontrol etmeye daha az meyilli olduklarını gösterdi. Bu durum, insanların hicivli veya mizahi haberleri de gerçek sanabileceklerini gösteriyor.
Haberleri "dış politika" ve "eğlence" gibi keskin kategorilere ayıran sitelerdeki içerikleri görüntüleyen kişiler ise okudukları haberlerin kaynak ve güvenilebilirliğini değerlendirmede aynı sorunu yaşamadı.
Ohio State University'den Araştırma Görevlisi George Pearson'ın çalışmada belirttiği üzere bu bulgular, Twitter ve Facebook gibi sosyal medya sitelerinden haber okuyan kişilerin içerisinde bulunduğu tehlikeye dikkat çekiyor. Pearson şöyle ekliyor:
Sosyal medya siteleri bize çok çekici geliyor çünkü bunlar, ailenizden ve arkadaşlarınızdan bildirim alabileceğiniz, memlere ve kedi videolarına erişebileceğiniz, tüm medya içeriklerinin bir yerde toplandığı siteler. Ancak bu içerik çeşitliliği bizim sitedeki içeriklerin tümünü bir değerlendirmemize neden oluyor. Neyin eğlenceli neyin ciddi olduğunun değerlendirmesini yapmamız güçleşiyor.
Bu çalışma için Pearson, ''Link Me'' adında kurgusal bir sosyal medya sitesi yarattı. 370 katılımcı her birinde iki ya da dört paylaşım bulunan dört internet sitesini değerlendirdiler. Her bir paylaşım, bir başlık ile olayı ve paylaşımın kaynağıyla ilgili bilgileri özetleyen kısa bir paragraftan oluşuyordu.
Kaynaklar, isimleri ve tanımlarına göre düşük ya da yüksek güvenilirliğe sahip olacak şekilde tasarlandı. Kaynakların güvenilirlikleri önceden gerçekleştirilen bir çalışmada test edilmişti.
Örneğin, yüksek güvenilirliği olan kaynaklardan birinin adı "Washington Daily News" idi ve kaynak, "yüksek kalitesi ve tarafsız gazeteciliğiyle bilinen profesyonel basın kuruluşu" olarak tanımlandı. Düşük güvenilirliği olan kaynaklardan "Hot Moon" ise, "profesyonel olmayan yazarlar topluluğu" olarak tanımlandı. Tüm paylaşımlar gerçek haberlere ya da Reddit veya Tumblr'dan alınan sosyal medya paylaşımlarına dayanmaktaydı.
Katılımcılar siteyi inceledikten sonra çeşitli sorulara tabi tutuldular. Pearson'ın en çok ilgilendiği soru, katılımcıların güncel gelişmeleri içeren kategorideki haberlere mi yoksa eğlence gibi diğer kategorilerdeki haberlere mi daha çok dikkat ettiklerine yönelikti.
Bu, paylaşımların kaynaklarına dikkat ettiklerini ve nelerin haber olduğunu nelerin olmadığını anladıklarını gösterecekti.
Elde edilen sonuçlara göre, paylaşımların kategorilendirilmediği, yani ciddi haberlerin eğlence içerikleriyle bir arada sunulduğu sitelerde, katılımcıların içeriğin kaynağına daha az dikkat ettikleri görüldü.
Kaynağın güvenilebilir olduğunu temin edecek kaynak bilgilerini doğrulamaya daha az eğilim gösterdiler. Bu durum, insanların hicivli ya da mizahi içerikleri gerçek sanıp paylaşmalarının ardındaki neden olabilir.
Örneğin, 2018 yılında React365 adlı sitede, Meksika açıklarında meydana gelen ve otuz iki kişinin ölümüyle sonuçlanan bir yolcu gemisi kazasının haberi yayınladı. Haber Facebook'ta 350.000'den fazla etkileşim aldı. Snopes.com haberi hızla yalanladı. Site, React365'ın ana sayfasının, şaka sayfası olduğunu bariz şekilde gösterdiğini ve insanların bu siteye kurgu hikayeler yüklemekte serbest olduğunu belirtti.
Pearson, çoğu sosyal medya sitesinin içeriklerini aynı şekilde kaynağına bakmaksızın yayınladığını belirtti.
Evrim Ağacı'nın çalışmalarına Kreosus, Patreon veya YouTube üzerinden maddi destekte bulunarak hem Türkiye'de bilim anlatıcılığının gelişmesine katkı sağlayabilirsiniz, hem de site ve uygulamamızı reklamsız olarak deneyimleyebilirsiniz. Reklamsız deneyim, sitemizin/uygulamamızın çeşitli kısımlarda gösterilen Google reklamlarını ve destek çağrılarını görmediğiniz, %100 reklamsız ve çok daha temiz bir site deneyimi sunmaktadır.
KreosusKreosus'ta her 10₺'lik destek, 1 aylık reklamsız deneyime karşılık geliyor. Bu sayede, tek seferlik destekçilerimiz de, aylık destekçilerimiz de toplam destekleriyle doğru orantılı bir süre boyunca reklamsız deneyim elde edebiliyorlar.
Kreosus destekçilerimizin reklamsız deneyimi, destek olmaya başladıkları anda devreye girmektedir ve ek bir işleme gerek yoktur.
PatreonPatreon destekçilerimiz, destek miktarından bağımsız olarak, Evrim Ağacı'na destek oldukları süre boyunca reklamsız deneyime erişmeyi sürdürebiliyorlar.
Patreon destekçilerimizin Patreon ile ilişkili e-posta hesapları, Evrim Ağacı'ndaki üyelik e-postaları ile birebir aynı olmalıdır. Patreon destekçilerimizin reklamsız deneyiminin devreye girmesi 24 saat alabilmektedir.
YouTubeYouTube destekçilerimizin hepsi otomatik olarak reklamsız deneyime şimdilik erişemiyorlar ve şu anda, YouTube üzerinden her destek seviyesine reklamsız deneyim ayrıcalığını sunamamaktayız. YouTube Destek Sistemi üzerinde sunulan farklı seviyelerin açıklamalarını okuyarak, hangi ayrıcalıklara erişebileceğinizi öğrenebilirsiniz.
Eğer seçtiğiniz seviye reklamsız deneyim ayrıcalığı sunuyorsa, destek olduktan sonra YouTube tarafından gösterilecek olan bağlantıdaki formu doldurarak reklamsız deneyime erişebilirsiniz. YouTube destekçilerimizin reklamsız deneyiminin devreye girmesi, formu doldurduktan sonra 24-72 saat alabilmektedir.
Diğer PlatformlarBu 3 platform haricinde destek olan destekçilerimize ne yazık ki reklamsız deneyim ayrıcalığını sunamamaktayız. Destekleriniz sayesinde sistemlerimizi geliştirmeyi sürdürüyoruz ve umuyoruz bu ayrıcalıkları zamanla genişletebileceğiz.
Giriş yapmayı unutmayın!Reklamsız deneyim için, maddi desteğiniz ile ilişkilendirilmiş olan Evrim Ağacı hesabınıza üye girişi yapmanız gerekmektedir. Giriş yapmadığınız takdirde reklamları görmeye devam edeceksinizdir.
Facebook, New York Times veya herhangi bir blog arasında görsel açıdan hiçbir fark yok. Hepsi aynı yazı tipine, aynı renklere sahip.
Bu duruma karşı üretilebilecek bir çözüm, sosyal medya şirketlerinin içerikleri ayırt etmek için bazı araçlar geliştirmesi olabilir. Ancak bu gerçekleşene dek, okudukları haberin nereden geldiğine dikkat etmek okuyucuların sorumluluğunda. Pearson:
Şu an, bilgi platformlarının yapıları, özellikle sosyal medya platformlarınınkiler, pozitif medya okuryazarlığı davranışlarını azaltıyormuş gibi görünüyor.
İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!
Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.
Soru & Cevap Platformuna Git- 12
- 6
- 6
- 3
- 2
- 2
- 1
- 1
- 1
- 0
- 0
- 0
- Çeviri Kaynağı: Ohio State News | Arşiv Bağlantısı
Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?
Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:
kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci
Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 22/12/2024 04:16:06 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/8498
İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.
This work is an exact translation of the article originally published in Ohio State News. Evrim Ağacı is a popular science organization which seeks to increase scientific awareness and knowledge in Turkey, and this translation is a part of those efforts. If you are the author/owner of this article and if you choose it to be taken down, please contact us and we will immediately remove your content. Thank you for your cooperation and understanding.