Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Tüm Reklamları Kapat

Sosyal Medya, Gerçek Haberleri Öğrenmemizi Nasıl Zorlaştırıyor?

Okuyucular, Net Olarak Kategorilendirilmemiş ama Çok Farklı Türden İçeriklerin Bulunduğu Sosyal Medya Sitelerindeki Bilgilerin Kaynağını Daha Az Sorguluyor!

Sosyal Medya, Gerçek Haberleri Öğrenmemizi Nasıl Zorlaştırıyor? Pixabay
3 dakika
1,921
Tarihi Geçmiş Haber

Bu haber 3 yıl öncesine aittir. Haber güncelliğini yitirmiş olabilir; ancak arşivsel değeri ve bilimsel gelişme/ilerleme anlamındaki önemi dolayısıyla yayında tutulmaktadır. Ayrıca konuyla ilgili gelişmeler yaşandıkça bu içerik de güncellenebilir.

Tüm Reklamları Kapat

New Media & Society dergisinde yayınlanan yeni bir çalışmanın sonucuna göre, eğlenceli memler ve kedi videoları bulduğunuz kaynaklardan aynı zamanda haber de okuyorsanız, ödediğiniz bir bedel var.

Çalışma, çeşitli haberler ile eğlence içeriklerinin bir arada bulunduğu sitelerde gezinen insanların, buldukları içeriklerin kaynaklarını kontrol etmeye daha az meyilli olduklarını gösterdi. Bu durum, insanların hicivli veya mizahi haberleri de gerçek sanabileceklerini gösteriyor.

Tüm Reklamları Kapat

Haberleri "dış politika" ve "eğlence" gibi keskin kategorilere ayıran sitelerdeki içerikleri görüntüleyen kişiler ise okudukları haberlerin kaynak ve güvenilebilirliğini değerlendirmede aynı sorunu yaşamadı.

Ohio State University'den Araştırma Görevlisi George Pearson'ın çalışmada belirttiği üzere bu bulgular, Twitter ve Facebook gibi sosyal medya sitelerinden haber okuyan kişilerin içerisinde bulunduğu tehlikeye dikkat çekiyor. Pearson şöyle ekliyor:

Tüm Reklamları Kapat

Sosyal medya siteleri bize çok çekici geliyor çünkü bunlar, ailenizden ve arkadaşlarınızdan bildirim alabileceğiniz, memlere ve kedi videolarına erişebileceğiniz, tüm medya içeriklerinin bir yerde toplandığı siteler. Ancak bu içerik çeşitliliği bizim sitedeki içeriklerin tümünü bir değerlendirmemize neden oluyor. Neyin eğlenceli neyin ciddi olduğunun değerlendirmesini yapmamız güçleşiyor.
Unsplash

Bu çalışma için Pearson, ''Link Me'' adında kurgusal bir sosyal medya sitesi yarattı. 370 katılımcı her birinde iki ya da dört paylaşım bulunan dört internet sitesini değerlendirdiler. Her bir paylaşım, bir başlık ile olayı ve paylaşımın kaynağıyla ilgili bilgileri özetleyen kısa bir paragraftan oluşuyordu.

Kaynaklar, isimleri ve tanımlarına göre düşük ya da yüksek güvenilirliğe sahip olacak şekilde tasarlandı. Kaynakların güvenilirlikleri önceden gerçekleştirilen bir çalışmada test edilmişti.

Örneğin, yüksek güvenilirliği olan kaynaklardan birinin adı "Washington Daily News" idi ve kaynak, "yüksek kalitesi ve tarafsız gazeteciliğiyle bilinen profesyonel basın kuruluşu" olarak tanımlandı. Düşük güvenilirliği olan kaynaklardan "Hot Moon" ise, "profesyonel olmayan yazarlar topluluğu" olarak tanımlandı. Tüm paylaşımlar gerçek haberlere ya da Reddit veya Tumblr'dan alınan sosyal medya paylaşımlarına dayanmaktaydı.

Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Katılımcılar siteyi inceledikten sonra çeşitli sorulara tabi tutuldular. Pearson'ın en çok ilgilendiği soru, katılımcıların güncel gelişmeleri içeren kategorideki haberlere mi yoksa eğlence gibi diğer kategorilerdeki haberlere mi daha çok dikkat ettiklerine yönelikti.

Bu, paylaşımların kaynaklarına dikkat ettiklerini ve nelerin haber olduğunu nelerin olmadığını anladıklarını gösterecekti.

Elde edilen sonuçlara göre, paylaşımların kategorilendirilmediği, yani ciddi haberlerin eğlence içerikleriyle bir arada sunulduğu sitelerde, katılımcıların içeriğin kaynağına daha az dikkat ettikleri görüldü.

Kaynağın güvenilebilir olduğunu temin edecek kaynak bilgilerini doğrulamaya daha az eğilim gösterdiler. Bu durum, insanların hicivli ya da mizahi içerikleri gerçek sanıp paylaşmalarının ardındaki neden olabilir.
Pixabay

Örneğin, 2018 yılında React365 adlı sitede, Meksika açıklarında meydana gelen ve otuz iki kişinin ölümüyle sonuçlanan bir yolcu gemisi kazasının haberi yayınladı. Haber Facebook'ta 350.000'den fazla etkileşim aldı. Snopes.com haberi hızla yalanladı. Site, React365'ın ana sayfasının, şaka sayfası olduğunu bariz şekilde gösterdiğini ve insanların bu siteye kurgu hikayeler yüklemekte serbest olduğunu belirtti.

Pearson, çoğu sosyal medya sitesinin içeriklerini aynı şekilde kaynağına bakmaksızın yayınladığını belirtti.

Facebook, New York Times veya herhangi bir blog arasında görsel açıdan hiçbir fark yok. Hepsi aynı yazı tipine, aynı renklere sahip.

Bu duruma karşı üretilebilecek bir çözüm, sosyal medya şirketlerinin içerikleri ayırt etmek için bazı araçlar geliştirmesi olabilir. Ancak bu gerçekleşene dek, okudukları haberin nereden geldiğine dikkat etmek okuyucuların sorumluluğunda. Pearson:

Şu an, bilgi platformlarının yapıları, özellikle sosyal medya platformlarınınkiler, pozitif medya okuryazarlığı davranışlarını azaltıyormuş gibi görünüyor.
Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
28
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 10
  • Merak Uyandırıcı! 5
  • Korkutucu! 5
  • Muhteşem! 3
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 2
  • Grrr... *@$# 2
  • İnanılmaz 1
  • Üzücü! 1
  • İğrenç! 1
  • Bilim Budur! 0
  • Güldürdü 0
  • Umut Verici! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  1. Çeviri Kaynağı: Ohio State News | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 19/03/2024 07:55:21 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/8498

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Tüm Reklamları Kapat
Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Bellek
Genel Görelilik
Maske Takmak
İklim Değişikliği
Bilim İnsanları
Kök Hücre
Antibiyotik
Mers
Araştırmacılar
Nükleer Enerji
Evrim Ağacı
Böcek Bilimi
Çekirdek
Siyah
Avcı
Temel
Gıda Güvenliği
Uterus
Çevre
Amerika Birleşik Devletleri
Çiçek
Film
Karar Verme
Kuş
Demir
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
J. Grabmeier, et al. Sosyal Medya, Gerçek Haberleri Öğrenmemizi Nasıl Zorlaştırıyor?. (6 Nisan 2020). Alındığı Tarih: 19 Mart 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/8498
Grabmeier, J., Yeşilyurt, A., Bakırcı, Ç. M. (2020, April 06). Sosyal Medya, Gerçek Haberleri Öğrenmemizi Nasıl Zorlaştırıyor?. Evrim Ağacı. Retrieved March 19, 2024. from https://evrimagaci.org/s/8498
J. Grabmeier, et al. “Sosyal Medya, Gerçek Haberleri Öğrenmemizi Nasıl Zorlaştırıyor?.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Translated by Aslıhan Yeşilyurt, Evrim Ağacı, 06 Apr. 2020, https://evrimagaci.org/s/8498.
Grabmeier, Jeff. Yeşilyurt, Aslıhan. Bakırcı, Çağrı Mert. “Sosyal Medya, Gerçek Haberleri Öğrenmemizi Nasıl Zorlaştırıyor?.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Translated by Aslıhan Yeşilyurt. Evrim Ağacı, April 06, 2020. https://evrimagaci.org/s/8498.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close