Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
İlayda Güler
İlayda Güler
1,486 UP
Üye
0

Zeki olmak ne demektir?

Kitap okuyan birinin hiç kitap okumayan birine karşılık bilimsel açıdan daha zeki olduğu görüşü doğru mudur?
382 görüntülenme
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Melisa Arslan
Bu konuya ilgili olduğumdan araştırdım.

İlk olarak zeki kelimesinin sözlük anlamı şudur:

Zekâ ya da ruh biliminde anlak, zihnin öğrenme, öğrenilenden yararlanabilme, yeni durumlara uyabilme ve yeni çözüm yolları bulabilme yeteneğidir. Başka bir deyişle anlak, zihnin birçok yeteneğinin uyumlu çalışması sonucu ortaya çıkan bir yetenekler birleşimidir.[1]

Tüm Reklamları Kapat

Kitap okumanın faydaları bireyden bireye değişebilir, çünkü her bireyin yaşı, okuma geçmişi, sosyokültürel çevresi ve aile yapısı farklıdır. Bu nedenle -örnek olarak A ve B kişileri olsun- aynı kitabı aynı şartlar altında A kişisi 2 günde bitirip o kitaptan bir anlam çıkarabilirken B kişisi bir haftanın sonunda kitabı henüz bitirememiş ve okuduğu kısımdan da bir anlam çıkaramamış olabilir.

Konumuza dönersek kitap okumanın stresle başa çıkmak, hafızayı geliştirmek, kelime haznemizi genişletmek gibi birçok alanda faydası olduğu bilimsel olarak kanıtlanmıştır.

Tüm Reklamları Kapat

Edinburgh Üniversitesi'ndeki araştırmacılar tarafından yürütülen çalışma, kitap okumanın hafıza, problem çözme becerileri ve eleştirel düşünme dahil olmak üzere bilişsel yetenekleri geliştirmeye yardımcı olabileceğini ortaya koydu.

Araştırmacılar bunun nedeninin, okumanın insanların kitapta anlatılan olay ve durumların "zihinsel simülasyonlarını" yapmalarına olanak sağlaması olduğuna inanıyor. Bu da beynin egzersiz yapmasına ve işlevini geliştirmesine yardımcı oluyor.

İlginç bir şekilde, çalışma hangi tür kitabın okunduğunun - kurgu veya kurgu dışı - önemli olmadığını, faydaların aynı olduğunu ortaya koydu. Bu, bir fayda görmek için zor veya zorlayıcı kitaplar seçmeye gerek olmadığı anlamına gelir. Sadece zevk için okumak yeterli olabilir.

Peki bu faydaları görmek için ne kadar okumak gerekiyor? Araştırmacılar, bilişsel yetenekler üzerinde bir etki görmek için günde sadece bir saat okumanın yeterli olduğunu bulmuşlardır. Bununla birlikte, insanlar ne kadar çok okursa, faydaların o kadar büyük olacağını da belirttiler.

Beyinsel fonksiyonların geliştirilmesi için kitap okumak önemli bir yoldur. Çünkü kitap okumak kavramların anlaşılıp uygulanmasını kolaylaştırırken aynı zamanda da zihinsel esnekliği artırır ve problem çözme yeteneğini de ilerletir. Karar verme yeteneğini geliştirir. Ayrıca kitap okumak hayal gücünü ve yaratıcılığı artırmada büyük bir etkendir.

Bir deney yapacak olursak aynı şartlar altında büyümüş iki kişinden biri çocukluğundan beri kitap okursa, diğeri ise hayatında hiç kitap okumamış olursa belirli bir yaş sonrasında bu iki bireyin zeka seviyelerinde farklılıklar gözlemlenebilir.

Ama belirtmek gerekir ki zeka seviyemiz temelde doğuştan gelir ve büyük ölçüde kalıtımın etkisiyle belirlenir, okul öncesi dönemde ise yavaş yavaş belirginleşmeye başlar. Dolayısıyla aile, zeka seviyesinin belirlenmesinde -özellikle çocukluk döneminde- etkin rol oynar ama çocuğun zekasıyla ebeveynlerinin zekası arasında açık bir bağlantı vardır.

Kaynaklar

  1. Vikipedi. Zeka. (2 Ekim 2022). Alındığı Tarih: 3 Temmuz 2023. Alındığı Yer: Vikipedi | Arşiv Bağlantısı
5
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Arda Öğrenenefe
Meraklı biriyim :)

İlk önce zekâ nedir ondan başlayalım;

Zekâ (Ruh Biliminde "anlak"), zihnin öğrenme, öğrendiğini uygulayabilme, yeni çözüm yolları bulabilme vb. yetenekleri kapsayan birleşimdir. Ayrıca zihnin algılama, bellek, düşünme, uslamlama¹, öğrenme gibi birçok işlevini içerir.

Peki zekâmızı arttırabilir miyiz?

Temelde zekâ doğuştan gelir ve büyük ölçüde kalıtımla belirlenir. Yapılan çalışmalarda çocuğun zekâsının, anne ve babasının zekâsının ortalaması olduğu (Biraz yüksek veya düşük olabilir.) saptanmıştır. Peki zekâmızı arttırabilir miyiz?

Tüm Reklamları Kapat

Açıkça söylemek gerekirse pek güvenilir kaynaklar yok. Ancak çevre faktörünü ele alalım:

Çocuklar zekâlarını düzgün bir şekilde kullanabilmek ve geliştirmek için zengin uyaranlı bir çevreye ihtiyaç duyar. Ancak çevrenin zekâyı etkileyip etkilemediği tam olarak bilinmemektedir. İlk yaşlarda anne ve babanın uyarması, ilgisi zekâyı geliştirebileceği gibi tam tersi yönde de etkileyebilir. Çocukların zeka gelişiminin yavaş olmasının genel sebebi ise eğitim seviyesi düşük anne-babanın çocuğuna yeteri kadar ilgi, uyaran vermediğidir. Bu nedenle çocukların -okul çağına gelene kadar- zekâ seviyeleri yavaş bir şekilde ilerler. Zekâmızın %75'i ilk 4 yaşımıza kadar olan süreçte oluştuğuna göre, anne ve babanın zekâ gelişiminde etkisi büyük.

Kaynaklar

  1. Atalay Yörükoğlu. Zekâyı Belirleyen Faktörler. Yayınevi: Özgür Yayınları. sf: 106-108.
1
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Sorulara Dön
Evrim Ağacı'na Destek Ol
Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katmak için hemen buraya tıklayın.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
EA Akademi
Evrim Ağacı Akademi (ya da kısaca EA Akademi), 2010 yılından beri ürettiğimiz makalelerden oluşan ve kendi kendinizi bilimin çeşitli dallarında eğitebileceğiniz bir çevirim içi eğitim girişimi! Evrim Ağacı Akademi'yi buraya tıklayarak görebilirsiniz. Daha fazla bilgi için buraya tıklayın.
Etkinlik & İlan
Bilim ile ilgili bir etkinlik mi düzenliyorsunuz? Yoksa bilim insanlarını veya bilimseverleri ilgilendiren bir iş, staj, çalıştay, makale çağrısı vb. bir duyurunuz mu var? Etkinlik & İlan Platformumuzda paylaşın, milyonlarca bilimsevere ulaşsın.
Youtube
Büyük Elmas Yalanı: Elmas Baronları Hepimizi Nasıl Kandırıyor?
Büyük Elmas Yalanı: Elmas Baronları Hepimizi Nasıl Kandırıyor?
Gombe Şempanze Savaşı:
Gombe Şempanze Savaşı: "Maymunlar Cehennemi" Gerçek Oldu!
Köpekbalıkları Uyurken Nefes Alabilir mi?
Köpekbalıkları Uyurken Nefes Alabilir mi?
4000 Liraya Milyar Dolarlık Genom Diziledik! | Öğrenebildiklerimiz İnanılmaz!
4000 Liraya Milyar Dolarlık Genom Diziledik! | Öğrenebildiklerimiz İnanılmaz!
Kaplumbağaların Omurgası Nerede?
Kaplumbağaların Omurgası Nerede?
Podcast
Evrim Ağacı'nın birçok içeriğinin profesyonel ses sanatçıları tarafından seslendirildiğini biliyor muydunuz? Bunların hepsini Podcast Platformumuzda dinleyebilirsiniz. Ayrıca Spotify, iTunes, Google Podcast ve YouTube bağlantılarını da bir arada bulabilirsiniz.
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Gönder
Ekle
Soru Sor
Geri Bildirim Gönder
ve seni takip ediyor
Evrim Ağacı Uygulamasını
İndir
Chromium Tabanlı Mobil Tarayıcılar (Chrome, Edge, Brave vb.)
İlk birkaç girişinizde zaten tarayıcınız size uygulamamızı indirmeyi önerecek. Önerideki tuşa tıklayarak uygulamamızı kurabilirsiniz. Bu öneriyi, yukarıdaki videoda görebilirsiniz. Eğer bu öneri artık gözükmüyorsa, Ayarlar/Seçenekler (⋮) ikonuna tıklayıp, Uygulamayı Yükle seçeneğini kullanabilirsiniz.
Chromium Tabanlı Masaüstü Tarayıcılar (Chrome, Edge, Brave vb.)
Yeni uygulamamızı kurmak için tarayıcı çubuğundaki kurulum tuşuna tıklayın. "Yükle" (Install) tuşuna basarak kurulumu tamamlayın. Dilerseniz, Evrim Ağacı İleri Web Uygulaması'nı görev çubuğunuza sabitleyin. Uygulama logosuna sağ tıklayıp, "Görev Çubuğuna Sabitle" seçeneğine tıklayabilirsiniz. Eğer bu seçenek gözükmüyorsa, tarayıcının Ayarlar/Seçenekler (⋮) ikonuna tıklayıp, Uygulamayı Yükle seçeneğini kullanabilirsiniz.
Safari Mobil Uygulama
Sırasıyla Paylaş -> Ana Ekrana Ekle -> Ekle tuşlarına basarak yeni mobil uygulamamızı kurabilirsiniz. Bu basamakları görmek için yukarıdaki videoyu izleyebilirsiniz.

Daha fazla bilgi almak için tıklayın

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close