Paylaşım Yap
Sorulara Dön
1

Zaman nasıl oluşur, sıfır noktası ve öncesi olabilir mi?

697 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
3 Cevap
Muhammed Sevgin
Müzisyenim. Bireysel olarak bilim dünyasını takip ediyorum

Zamanın sıfır noktası, evren ve içindeki diğer her şey gibi Big Bang. Zaman, evren ötesi bir şey değil. Evrenin dokusunda bulunan bir şey. A noktasında (evrenin herhangi bir yerinde) birden fazla nesne veya durumun var olabilmesinin nedeni, zaman. Uzay-zaman her şeyin üzerinde durup hareket ettiği gergin bir çarşaf olarak düşünülebilir.

109 görüntülenme
Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
0
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Hilal Perçin
Hilal Perçin
1,420 UP
Modern filozof

İnsanlar, her şeyin kesintisiz olarak bir tek yöne aktığını düşünürler. Birinin geçmişten, diğerinin ise gelecekten gelerek, her şeyin nasıl sonsuza kadar buluştuğunu ve zamanın, değişik yönlerde dönen çeşitli daireler olduğunu görmezler.” (Rus Ezoterikçi P. D. Ouspensky, Evrenin Yeni Bir Modeli)

Zaman kavramını oluşturan insan beyni olabilir. Günlük hayatta olayların nedenselliğini ve sonuçlarını kavrayabilmek için kronolojik bir sıraya ihtiyaç duyuyoryoruz. Fakat geçmiş şimdiki zamanı etkileyebiliyorken gelecekte etkileyebiliyor.Biyolojik açıdan da değerlendirecek olursak dopamin seviyemize göre zaman hızlı ve yavaş akar. (Yaşlıların zaman ne çabuk geciyor demesinin nedeni de budur) Bu da zamanın bizimle bağlantılı oldugunu gösteriyor.

Bir alıntı daha ekleyerek bitireceğim.

Tüm Reklamları Kapat

Çok küçük zaman-mekan alanlarında olduğu gibi, temel parçacıkların düzeninde de zaman ve mekan garip bir biçimde kaybolur, öyle ki daha önce ve daha sonra kavramları, çok küçük zaman dilimlerinde doğru olarak tanımlanamaz. Büyüklük arttığında, zaman mekan alanlarında yapılan deneyler, belli olayların, nedensel sıralamalarının aksine, zamanda tersine aktığını gösterebilir.”

Werner Heisenberg

Kısacası bir başlangıç ve son olmayabilir. 😊

133 görüntülenme

Kaynaklar

  1. Y. Sayfası. Zaman Düz Bir Çizgi Midir: Jung, Nedensellik Ve Zaman Algısı. (21 Şubat 2022). Alındığı Yer: Uplifers | Arşiv Bağlantısı
2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Yasin Kayalar
Yasin Kayalar
183K UP
Bilim ve felsefe okuru

Biz zamanı değişim olarak deneyimliyoruz ve algılıyoruz. Ancak zamanın tam olarak ne olduğu çözülmüştür diyemeyiz. Çünkü zamanın farklı tanımları olabilir. Örneğin zamanın termodinamik tanımı veya kozmolojik tanımı olabilir. Termodinamik yönünü kozmolojik tanımı mi ortaya çıkarıyor kesin olarak bilmiyoruz. Öyle bir tablo var gibi duruyor. Çünkü evren genişledikçe zaman akıyor görünüyor. Yani evrenin kendisi değiştikçe herşeydeki değişim bu arada termodinamik değişimler de gerçekleşiyor gibi duruyor. Zamanın ne olduğu ve nasıl ortaya çıktığı esasen gizemini koruyor.

Zaman bir fizik yasası gibi de durmuyor çünku fizik yasalarının işleyişi bakımından zamanın ileri ve geri yönünün arasında bir fark olmadığı ifade ediliyor.

Saydığımız zamanin başlangıcı bigbange gidiyor ve saydığımız zamanın sıfır noktası bu açıdan bigbangdır. Zamanin öncesinde de var olduğunu kabul etmek zamanı mutlak kabul etmek demektir. Ancak biz biliyoruz ki şuan içinde bulunduğumuz evren de bile zaman göreli ve mutlak değildir. Tabi evrenimizde zamanın akma hızı mutlak değildir akma hızı görelidir ama zamanın varlığı mutlaktır diyen olabilir. Ancak saydığımız ve bildiğimiz zamanın başlangıcı varsa sadece zamanın akma hızı değil zamanın varlığı da mutlak değildir demektir. Bu yüzden zaman 'zamansızlık'tan türemiş olabilecektir. Zamansızlıktan kasıt ise mutlak değişmezlik demektir.

Tüm Reklamları Kapat

1
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Kafana takılan neler var?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close