Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Emre Bedir
Üye
1

Zaman Diye Bir şey Gerçekten Var mıdır?

Bence zaman diye bir kavram yok onu insanoğlu ilk olarak kendi doğum ve ölüm aralığını ölçmek için kullandı daha sonra bunu gece gündüz ile destekledi aylar yıllar ile kategorize etti örneğin bir insan ölümsüz olsa zaman dediği şeyi durdurmuş olur zamanı bana kanıtlıcak hiç bir şey bulamadım
244 görüntülenme
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
3 Cevap
Soruyu Soranın Seçtiği Cevap
Ozkan karatay karatay
Kimyaaaacı

Teorik veya pratik uygulamalarda kullanılan kavram, teori, temel, teknik vb terimlerin kendilerine yok ve kabul edilemez demek bilimsel bir yaklaşım içinde değerlendirmeye uygun değildir. Öne sürülen veya kabul edilen tüm bilimsel uygulamalar başka bir hipotez, teori veya tanımlama ile çürütülebilir ya da genişletilebilir. Zaman kavramı ya da zamanın tanımlanması tüm evren için değil dünya gezegenin hareketlerine göre düzenlendiğinde sizin düşüncenize paralel olarak bu sadece bizim dünya üzerinde yaşantımızı düzenlemek için oluşturduğumuz bir kavram olacaktır. Güneş sistemine bağlı olarak gezegenimizin bir tam yörünge için geçirdiği süreyi evrenin başka bir bölümündeki çok değişik matriks ortamındaki (örneğin yüksek manyetik alan ve kütle çekimlerinin etkin olduğu, hatta ışığın bile bükülerek spin etkisine katıldığı) sistemlerde aynı uzunluktaki ve bir yörüngeyi tamalamak için geçirilecek süre ve bu yörüngeye karşılık gelen enerjinin bir fotonun enerjisinin ne kadar ışıyılı kadar uzamasına etki edeceğini değerlendirmek gerçekten gereksiz olacaktır.. Kısaca açıklamak gerekirse, Kars'ta ,Mars'ta ve Ayda zıplayarak dolaşan bir tavşanın tüm biyolojik hayat sürecinin tamamlanması için geçen süreyi hesaplamak tamamen oradaki koşullarla ifade edilebilerek anlamdırılabilir, uzay zamnında döngüsel çevrimler nerede ise milyarlarca yılı ile bölümlendirebildiği için bizim yaşam koşullarında uzay zamanını kullanmak anlamsızlaşmaktadır... Bir yıldızın ömrü ile bir kelebeğin ömrünü aynı zaman kavaramı içinde değerlendirmek büyük yanılgılara sebep olmaktadır.. Anlık yapılan gökyüzü gözlemlerinde bile gözlemlediğimiz cisimlerden bize gelen ışınlar en az bir kaç ışıksaatlik mesafeden geldiği için, zaman evrenin hiç bir noktasında aynı hız ve yoğunlukta değildir. Bize göre çok ışığın çok yavaş hareket ettiği ve dolayısıyla daha yoğun bir kütlesel dolguya sahip bir evrende zaman daha hızlı akıyormuş gibi algılansanda, ışığın çok daha hızlı aktığı ve neredeyse yokluk yoğunluğunda kütle bulunan bir sistemde ise zaman daha yavaş akıyormuş gibi algılanabilir, ama bu durum sadece bzim yani dünya üzerinde yaşayan canlıların algısı için geçerlidir,,, asıl durumda toplam enerjinin yer değiştirmesi veya dönüşmesi evren sabiti olarak aynıdır.

Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
2
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Cevap
cenk yılmaz
MERAKLI BİRİ

Haddime değil ama zamanı nasıl tanımladığımıza da bağlı olarak değişir. Zaman belli bir boyuttaki değişen bütün hareketlerin tamamıdır. ZAMANI SADECE ZAMAN OLARAK ALIRSAK EVET ZAMAN YOKTUR.

1
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Cevap
Mehmet Türk
Mehmet Türk
33K UP
Akademisyen

Termodinamiğin ikinci kanunu gereği entropi (düzensizlik) sürekli artar. Bu durum zamanın varlık nedenidir. Olayların neden sonuç ilişkisi içinde ilerlemesine zaman diyorsak, bunun da temelinde entropi kavramı yatar. Yani entropi var olduğu için zaman da vardır.

0
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Sorulara Dön
Evrim Ağacı'na Destek Ol
Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katmak için hemen buraya tıklayın.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
EA Akademi
Evrim Ağacı Akademi (ya da kısaca EA Akademi), 2010 yılından beri ürettiğimiz makalelerden oluşan ve kendi kendinizi bilimin çeşitli dallarında eğitebileceğiniz bir çevirim içi eğitim girişimi! Evrim Ağacı Akademi'yi buraya tıklayarak görebilirsiniz. Daha fazla bilgi için buraya tıklayın.
Etkinlik & İlan
Bilim ile ilgili bir etkinlik mi düzenliyorsunuz? Yoksa bilim insanlarını veya bilimseverleri ilgilendiren bir iş, staj, çalıştay, makale çağrısı vb. bir duyurunuz mu var? Etkinlik & İlan Platformumuzda paylaşın, milyonlarca bilimsevere ulaşsın.
Youtube
Umut: Her Şey Çok Güzel Olacak mı?
Umut: Her Şey Çok Güzel Olacak mı?
Kozmik Enflasyon, Büyük Patlama'dan ÖNCESİNİ İzah Edebilir mi?
Kozmik Enflasyon, Büyük Patlama'dan ÖNCESİNİ İzah Edebilir mi?
Uzaydan Bırakılan Çubuklarla Deprem Yaratma Projesi Gerçek mi? | Kinetik Bombardıman
Uzaydan Bırakılan Çubuklarla Deprem Yaratma Projesi Gerçek mi? | Kinetik Bombardıman
Büyük Patlama Teorisi: Bildiklerinizin Ne Kadarı Gerçek?
Büyük Patlama Teorisi: Bildiklerinizin Ne Kadarı Gerçek?
Acı Yemek Basur Yapar Mı?
Acı Yemek Basur Yapar Mı?
Podcast
Evrim Ağacı'nın birçok içeriğinin profesyonel ses sanatçıları tarafından seslendirildiğini biliyor muydunuz? Bunların hepsini Podcast Platformumuzda dinleyebilirsiniz. Ayrıca Spotify, iTunes, Google Podcast ve YouTube bağlantılarını da bir arada bulabilirsiniz.
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Gönder
Ekle
Soru Sor
Geri Bildirim Gönder
ve seni takip ediyor
Evrim Ağacı Uygulamasını
İndir
Chromium Tabanlı Mobil Tarayıcılar (Chrome, Edge, Brave vb.)
İlk birkaç girişinizde zaten tarayıcınız size uygulamamızı indirmeyi önerecek. Önerideki tuşa tıklayarak uygulamamızı kurabilirsiniz. Bu öneriyi, yukarıdaki videoda görebilirsiniz. Eğer bu öneri artık gözükmüyorsa, Ayarlar/Seçenekler (⋮) ikonuna tıklayıp, Uygulamayı Yükle seçeneğini kullanabilirsiniz.
Chromium Tabanlı Masaüstü Tarayıcılar (Chrome, Edge, Brave vb.)
Yeni uygulamamızı kurmak için tarayıcı çubuğundaki kurulum tuşuna tıklayın. "Yükle" (Install) tuşuna basarak kurulumu tamamlayın. Dilerseniz, Evrim Ağacı İleri Web Uygulaması'nı görev çubuğunuza sabitleyin. Uygulama logosuna sağ tıklayıp, "Görev Çubuğuna Sabitle" seçeneğine tıklayabilirsiniz. Eğer bu seçenek gözükmüyorsa, tarayıcının Ayarlar/Seçenekler (⋮) ikonuna tıklayıp, Uygulamayı Yükle seçeneğini kullanabilirsiniz.
Safari Mobil Uygulama
Sırasıyla Paylaş -> Ana Ekrana Ekle -> Ekle tuşlarına basarak yeni mobil uygulamamızı kurabilirsiniz. Bu basamakları görmek için yukarıdaki videoyu izleyebilirsiniz.

Daha fazla bilgi almak için tıklayın

Önizleme
Görseli Kaydet
Sıfırla
Vazgeç
Ara

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close