Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Hikmet Altun
Üye 10 Ekim 2020
1

Yüz milyar kez insanla atı çiftleştirirsek döllenme olur mu?

4,543 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
3 Cevap
Bilge Su Öney
Bilimsel bilgileri araştırıp öğrenmeye çalışıyorum 28 Ağustos 2022

Olmaz. Bu sadece at ya da insan ile alakalı bir durum da değildir sadece aynı türden canlıların çiftleşmesi sonucunda döllenme olur arada katır gibi örnekler olsa da onlar verimli döl sayılmaz çünkü kısırdırlar yani sonucu olarak sayı önemli değildir laboratuvar ortamında yapmaya çalışsak bile olmaz.

225 görüntülenme
12
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Ufuk Derin
Öğrenci-Okur 28 Ağustos 2022

Muhtemelen olmaz. Farklı türden canlıların çiftleşebildiğini ve verimli döl oluşturabildiğini ve hatta kısır olmayan katırlar olduğunu biliyoruz.[1] Ancak at ve insan arasındaki fark çok ama çok daha büyüktür. Tür, cins, familya, takımlar farklı; sınıflar aynı.[2][3] Ayrıca insanda 46 kromozom varken atlarda 64 kromozom var.[4][5] Bu kadar farkın yanında zigot öncesi ve sonrası üreme bariyerlerinin etkisi de olacaktır.[6][7] Bu yüzden verimli döl oluşturamayacak kadar çok farklılaştığını söyleyebiliriz.

126 görüntülenme

Kaynaklar

  1. U. Derin. Farklı Tür Canlılar Çiftleşirse Doğan Canlıya Ne Olur?. (17 Kasım 2020). Alındığı Tarih: 28 Ağustos 2022. Alındığı Yer: Evrim Ağacı S&C | Arşiv Bağlantısı
  2. NCBI. Taxonomy Browser (Equus Caballus). Alındığı Tarih: 28 Ağustos 2022. Alındığı Yer: National Center for Biotechnology Information | Arşiv Bağlantısı
  3. NCBI. Taxonomy Browser (Homo Sapiens). Alındığı Tarih: 28 Ağustos 2022. Alındığı Yer: National Center for Biotechnology Information | Arşiv Bağlantısı
  4. National Human Genome Research Institute. Chromosome. Alındığı Tarih: 28 Ağustos 2022. Alındığı Yer: S. A. Bates | Arşiv Bağlantısı
  5. K. Benirschke, et al. (2006). Chromosome Complement: Differences Between Equus Caballus And Equus Przewalskii , Poliakoff. American Association for the Advancement of Science (AAAS), sf: 382-383. doi: 10.1126/science.148.3668.382. | Arşiv Bağlantısı
  6. Ç. M. Bakırcı. Türleşme - 5: Zigot-Öncesi Üreme Bariyerleri. (26 Mayıs 2011). Alındığı Tarih: 28 Ağustos 2022. Alındığı Yer: Evrim Ağacı | Arşiv Bağlantısı
  7. Ç. M. Bakırcı. Türleşme - 6: Zigot-Sonrası Üreme Bariyerleri Ve Hibritler. (26 Mayıs 2011). Alındığı Tarih: 28 Ağustos 2022. Alındığı Yer: Evrim Ağacı | Arşiv Bağlantısı
11
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Hyyperr X0
Hyyperr X0
19K UP
fizik, kuantum fiziği, kimya ve matematikle yakından ilgileniyorum 9 Eylül 2022

Bir insan ve bir at yüz milyar kez çiftleşirse döllenmenin gerçekleşip gerçekleşmeyeceğini kesin olarak bilmek imkansızdır. Bununla birlikte, atların ve insanların her ikisinin de memelidir ve bu nedenle üreme sistemlerinde bir takım benzerlikleri paylaşırlar. Örneğin, hem atların hem de insanların bir rahmi, Fallop tüpleri ve yumurtalıkları vardır. Ayrıca, hem atlar hem de insanlar, sperm tarafından döllenen yumurtalar üretir.

Bu benzerlikler göz önüne alındığında, bir insan ve bir at yüz milyar kez çiftleşirse döllenmenin gerçekleşmesi mümkün olabilir. Bununla birlikte, atların ve insanların üreme sistemleri arasında, döllenmenin gerçekleşmesini engelleyebilecek bazı önemli farklılıklar da vardır. Örneğin atların üreme yolları insanlardan çok daha uzundur ve yumurtaları insan yumurtalarından çok daha büyüktür. Sonuç olarak, atın üreme sisteminin insan sperminin geçişini engellemesi mümkündür. Ek olarak, at yumurtaları ile insan spermleri arasındaki boyut farkı, spermin yumurtaya nüfuz etmesini zorlaştırabilir.

Döllenme gerçekleşmiş olsa bile, yavruların yaşayabilmesi için üstesinden gelinmesi gereken bir takım zorluklar olacaktır. Örneğin, yavru muhtemelen bir at ve bir insanın melezi olacaktır ve bu nedenle üremesi pek mümkün olmayacaktır. Ek olarak, yavru iki farklı türün karışımı olacağı için muhtemelen bir takım fiziksel ve sağlık sorunları olacaktır.rahmi bir insanınkinden çok daha büyüktür ve serviks çok daha kısadır. Boyuttaki bu fark, bir at ve bir insan arasında döllenmenin gerçekleşmesinin pek olası olmadığı anlamına gelir.

Tüm Reklamları Kapat

Döllenme gerçekleşse bile, yavruların yaşama şansı son derece düşüktür. Atların ve insanların üreme organlarındaki farklılıklar, hamileliğin sona ermesinin pek olası olmadığı anlamına gelir. Bir hamilelik meydana gelirse, bebeğin ciddi kusurlarla doğması muhtemeldir.

Bir atın ve insanın başarılı bir şekilde çiftleşme ve yavru üretme şansı o kadar düşüktür ki dikkate almaya değmez. Hem at hem de insan için riskler çok büyük. At, çiftleşme sürecinde ciddi şekilde yaralanabilir ve insan, ciddi şekilde deforme olmuş bir bebeğe sahip olabilir.

1
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close