Yumuşak eşyalara dokunurken (yastık, yorgan, battaniye...) neden çok hoşumuza gider? Ya da hayvanları severken (kedi köpek, tavşan...) neden doyasıya sarılma, sürtünme ihtiyacı hisseder gibi oluyoruz. Bu atalarımızdan kalma bi dürtü olabilir mi?
Bazı hayvanlarda bulunan: Vücuda göre büyük bir kafa, tombul yanaklar, yüksek bir alın, küçük bir burun, yuvarlak bir yüz bizlere bakmamız gereken bir bebeği anımsatır (bu yüzden kemirgen ve yarasa türleri sevimli gelmezken yavru kedi, süs köpekleri sevimli gelir). Bu tip fiziksel özelliklere sahip hayvanlara şefkat, sevecenlik, sarılma, okşama gibi bebek bakımı için gerekli duyguları beslememiz bu yüzdendir. Fiziksel özelliklerinin yanı sıra hayvanların bazı davranışları da bizlere insan bebeklerini anımsatabilir. Mesela oyun oynama, dengesiz yürüyüşler, komik davranışlar. Ayrıca bu tip özellikleri taşıyan hayvanları görünce kendi bebeklerimizde harekete geçen beyin bölgeleri uyarılır, çeşitli iyi hissettirici kimyasallar (oksitosin, dopamin) salgılanır.
İnsanlar yavrularına benzeyen hayvanlara şirin derlerresearchgate
Neden Yumuşak Nesnelere Dokunmak Hoşumuza Gider
Tüm Reklamları Kapat
Harlow'un makak maymunları üzerinde yaptığı meşhur deneyde görüyoruz ki makak maymunu süt veren telden yapılma anne yerine, kumaştan yapılma anneyle kalmayı tercih ediyor. Süt veren maketi ise sadece süt içmek için kullanıyor. Genelde anne-çocuk ilişkisi olan hayvanlarda bebekken annelerini anımsatan her duygu çeşitli nörotransmitterlerin etkisiyle güçlü bağlar kurduğundan, bebek büyüdüğünde de bu tip duyguları arama eğiliminde oluyor. Bu tür duygular hayvana ''güvendesin merak etme'' gibi bir sinyal gönderiyor. Tıpkı kedilerin okşanmayı ve sürtünmeyi sevmesi ve makak maymunlarının kumaşlı anneden olan tercihi gibi bizlerde yumuşak şeylere sarılma ihtiyacı duyuyoruz. Uyurken cenin pozisyonunda uyumak veya cenin pozisyonunda kendimizi güvende hissetmemizde aynı sistemle çalışıyor gibi gözüküyor.
Marta Borgi, Frencesca Cirulli, et al. Pet Face: Mechanisms Underlying Human-Animal Relationships. (23 Haziran 2021). Alındığı Tarih: 23 Haziran 2021. Alındığı Yer:
| Arşiv Bağlantısı
Kendra Cherry. Harry Harlow And The Nature Of Affection. (23 Haziran 2021). Alındığı Tarih: 23 Haziran 2021. Alındığı Yer:
| Arşiv Bağlantısı
2
0
Paylaş
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.