Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Mehmet Gülümser
Üye 23 Haziran 2021 1 Cevap
0

Yumuşak maddeleri neden çok severiz?

Yumuşak eşyalara dokunurken (yastık, yorgan, battaniye...) neden çok hoşumuza gider? Ya da hayvanları severken (kedi köpek, tavşan...) neden doyasıya sarılma, sürtünme ihtiyacı hisseder gibi oluyoruz. Bu atalarımızdan kalma bi dürtü olabilir mi?
269 görüntülenme
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Mehmet Ali
Mehmet Ali
78K UP
bilimsever 23 Haziran 2021

Neden Bazı Hayvanlar Bize Şirin Gözükür

Bazı hayvanlarda bulunan: Vücuda göre büyük bir kafa, tombul yanaklar, yüksek bir alın, küçük bir burun, yuvarlak bir yüz bizlere bakmamız gereken bir bebeği anımsatır (bu yüzden kemirgen ve yarasa türleri sevimli gelmezken yavru kedi, süs köpekleri sevimli gelir). Bu tip fiziksel özelliklere sahip hayvanlara şefkat, sevecenlik, sarılma, okşama gibi bebek bakımı için gerekli duyguları beslememiz bu yüzdendir. Fiziksel özelliklerinin yanı sıra hayvanların bazı davranışları da bizlere insan bebeklerini anımsatabilir. Mesela oyun oynama, dengesiz yürüyüşler, komik davranışlar. Ayrıca bu tip özellikleri taşıyan hayvanları görünce kendi bebeklerimizde harekete geçen beyin bölgeleri uyarılır, çeşitli iyi hissettirici kimyasallar (oksitosin, dopamin) salgılanır.

İnsanlar yavrularına benzeyen hayvanlara şirin derler
İnsanlar yavrularına benzeyen hayvanlara şirin derler
researchgate

Neden Yumuşak Nesnelere Dokunmak Hoşumuza Gider

Tüm Reklamları Kapat

Harlow'un makak maymunları üzerinde yaptığı meşhur deneyde görüyoruz ki makak maymunu süt veren telden yapılma anne yerine, kumaştan yapılma anneyle kalmayı tercih ediyor. Süt veren maketi ise sadece süt içmek için kullanıyor. Genelde anne-çocuk ilişkisi olan hayvanlarda bebekken annelerini anımsatan her duygu çeşitli nörotransmitterlerin etkisiyle güçlü bağlar kurduğundan, bebek büyüdüğünde de bu tip duyguları arama eğiliminde oluyor. Bu tür duygular hayvana ''güvendesin merak etme'' gibi bir sinyal gönderiyor. Tıpkı kedilerin okşanmayı ve sürtünmeyi sevmesi ve makak maymunlarının kumaşlı anneden olan tercihi gibi bizlerde yumuşak şeylere sarılma ihtiyacı duyuyoruz. Uyurken cenin pozisyonunda uyumak veya cenin pozisyonunda kendimizi güvende hissetmemizde aynı sistemle çalışıyor gibi gözüküyor.

Harlow'un makak maymunu kumaş anneye sarılırken
Harlow'un makak maymunu kumaş anneye sarılırken
psychologicalscience

Kaynaklar

  1. Marta Borgi, Frencesca Cirulli, et al. Pet Face: Mechanisms Underlying Human-Animal Relationships. (23 Haziran 2021). Alındığı Tarih: 23 Haziran 2021. Alındığı Yer: | Arşiv Bağlantısı
  2. Kendra Cherry. Harry Harlow And The Nature Of Affection. (23 Haziran 2021). Alındığı Tarih: 23 Haziran 2021. Alındığı Yer: | Arşiv Bağlantısı
2
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close