Evrenimizde termodinamik yasaları gibi nedenler ile bu konu tartışmaya kapalı bir şekilde imkansız durumdadır. Bu durumun herhangi bir çok küçük olasılık durumu bile fizik yasalarımızı işlemez hale getirmektedir ve bildiğimiz kadarı ile evrende bu yasaların çalışmadığı bir durum henüz gözlenmemiştir.
Fakat bir umut olması açısından evrenimizin oluşum sürecinde, kendisinden çok daha yüksek boyutlu bir uzaydaki kuantum dalgalanmasında hiçlikten oluştuğu konusunda yeni pek çok teori vardır. Fakat bu teoriler evrenimizin dışında daha yüksek yapılı evrenler olması durumunda geçerlidir.
Bu durumlar ile ilgili genel olarak şu teoriler konuşulmaktadır :
- Kuantum belirsizliği sebebiyle, boş uzayda çok kısa bir süreliğine elektron-pozitron çifti var olup yok olabilir. Belirsizlik ilkesi gereğince bu olay ne kadar düşük enerjili olursa olay o kadar uzun sürer. Gravitasyonel alan negatif enerjiye madde is pozitif enerjiye sahiptir. Bu iki değer birbirini götürür ve dolayısıyla evren teorik olarak düz ve sonsuz olur.
- Şişmenin genel özelliklerinde biri ise negatif enerjili gravitasyonel kuvvetin inflaton alanın pozitif enerjisiyle ihmal edilebilir ya da sıfır enerji yoğunluğuna sahip bir evren modeli oluşturmasıdır. Şişme sırasında enerji gravitasyonel alandan (ya da geometriden) inflaton alana doğru geçiş gösterir. Bu durumda kütleçekim enerjisi gittikçe azalır ( daha fazla negatif değere kayma görülür). Total inflaton enerjisi ise artar (daha fazla pozitif değere kayma görülür). Fakat her birine ait enerji yoğunlukları sabit kalmaya devam eder. Ve her iki değer de "şişmeye" devam eder. Ne rastlantıdır ki şişme kozmolojik düzeye de madde ve gravitasyonel enerji arasındaki ilginç birbirini götürme ilişkisini açıklar, ki bu durum astronomiksel gözlemler ile de uyumludur (Kaynak : Wikipedia)
Yani kuantum mekaniksel olarak evren sıfır enerji durumundan oluşmuş olabilir ve astronomik gözlemler de bunun olma olasılığının olduğunu göstermektedir. Fakat tüm bu olaylar bizim evrenimiz içinde bildiğimiz kadarı ile mümkün değildir.
Ayrıca bknz : Vakum Enerjisi, Boşluk Potansiyeli
193 görüntülenme
Kaynaklar
-
Yazar Yok. Huffpost.com. (7 Ağustos 2019). Alındığı Tarih: 7 Ağustos 2019. Alındığı Yer: Bağlantı
| Arşiv Bağlantısı