Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
2

Yoktan yere enerji yaratabilsek on numara olurdu . Yokmu bu konuya yakın bir sistem?

495 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
3 Cevap
Rıdvan Arslan
Lise öğrencisi

Bu dediğiniz şey imkansızdır.Evrendeki hiçbir madde evrenin kendiside dahil olmak üzere yoktan var edilemez ve varken de yok edilemez ancak bunlar birbirlerine donüşebilirler buna maddenin sakımı kanunu denir.Einstein'ın ünlü E=MC² denklemine göre madde ve enerji bir madalyonun iki farklı yüzüdür.Madde enerjiye enerji de maddeye dönüşebilir.Bu yüzden enerji de vardan yok yoktan ise asla var edilemez ki bu aynı zamanda termodinamiğin 1.yasası ile çelişir.Termodinamiğin 1.yasası bize evrendeki enerjinin korunduğunu, enerjinin vardan yok yoktan ise var edilemeyeceğini sadece enerjinin "dönüşebileceğini" söyler.Bu bağlamda bakarsak yoktan enerji üretmek fizik yasaları bağlamında imkansızdır.

183 görüntülenme
1
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Özgür Aras
Özgür Aras
33K UP
Fizikçi, Yazılımcı ve Felsefeci

Evrenimizde termodinamik yasaları gibi nedenler ile bu konu tartışmaya kapalı bir şekilde imkansız durumdadır. Bu durumun herhangi bir çok küçük olasılık durumu bile fizik yasalarımızı işlemez hale getirmektedir ve bildiğimiz kadarı ile evrende bu yasaların çalışmadığı bir durum henüz gözlenmemiştir.

Fakat bir umut olması açısından evrenimizin oluşum sürecinde, kendisinden çok daha yüksek boyutlu bir uzaydaki kuantum dalgalanmasında hiçlikten oluştuğu konusunda yeni pek çok teori vardır. Fakat bu teoriler evrenimizin dışında daha yüksek yapılı evrenler olması durumunda geçerlidir.

Bu durumlar ile ilgili genel olarak şu teoriler konuşulmaktadır :

Tüm Reklamları Kapat

  1. Kuantum belirsizliği sebebiyle, boş uzayda çok kısa bir süreliğine elektron-pozitron çifti var olup yok olabilir. Belirsizlik ilkesi gereğince bu olay ne kadar düşük enerjili olursa olay o kadar uzun sürer. Gravitasyonel alan negatif enerjiye madde is pozitif enerjiye sahiptir. Bu iki değer birbirini götürür ve dolayısıyla evren teorik olarak düz ve sonsuz olur.
  2. Şişmenin genel özelliklerinde biri ise negatif enerjili gravitasyonel kuvvetin inflaton alanın pozitif enerjisiyle ihmal edilebilir ya da sıfır enerji yoğunluğuna sahip bir evren modeli oluşturmasıdır. Şişme sırasında enerji gravitasyonel alandan (ya da geometriden) inflaton alana doğru geçiş gösterir. Bu durumda kütleçekim enerjisi gittikçe azalır ( daha fazla negatif değere kayma görülür). Total inflaton enerjisi ise artar (daha fazla pozitif değere kayma görülür). Fakat her birine ait enerji yoğunlukları sabit kalmaya devam eder. Ve her iki değer de "şişmeye" devam eder. Ne rastlantıdır ki şişme kozmolojik düzeye de madde ve gravitasyonel enerji arasındaki ilginç birbirini götürme ilişkisini açıklar, ki bu durum astronomiksel gözlemler ile de uyumludur (Kaynak : Wikipedia)

Yani kuantum mekaniksel olarak evren sıfır enerji durumundan oluşmuş olabilir ve astronomik gözlemler de bunun olma olasılığının olduğunu göstermektedir. Fakat tüm bu olaylar bizim evrenimiz içinde bildiğimiz kadarı ile mümkün değildir.

Ayrıca bknz : Vakum Enerjisi, Boşluk Potansiyeli

190 görüntülenme

Kaynaklar

  1. Yazar Yok. Huffpost.com. (7 Ağustos 2019). Alındığı Tarih: 7 Ağustos 2019. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Mehmet Türk
Mehmet Türk
44K UP
Akademisyen

Termodinamiğin 2. yasası, entropinin (düzensizliğin) sürekli arttığını söyler. Yani devirdaim makinesi denen, yoktan enerji üreten veya verimi %100 olan hiçbir makine üretilemez. Yani siz enerjiyi dönüştürürken bile kayıp yaşıyorsunuz ki, yoktan var etmeniz olanaksızdır. Buna en yakın şey, kütleyi enerjiye dönüştürmektir ki yine yoktan var edilmiş olmaz, olamaz.

246 görüntülenme
1
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close