Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
1

Yok yok olsa var mı olur?

"Yok, yok olsa, var olur." Turk alimi Said Nursiye ait bir söz. ve bu teori ne kadar dogru bilmiyorum. Bu konuda cevap ariyorum.
639 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
3 Cevap
Ufuk Derin
Öğrenci-Okur

Bu bir teori değil, sadece kelime oyunu yapılmış o kadar. Burada sadece "anlaşılmaz olmaya çalışarak" havalı olma çabası görüyorum. Yokluk ve varlık kelimelerini kullanan biziz. Zıt anlamlı kelimeleri içeren, bu ifadeleri rastgele karıştırarak zorlasanız çok derin anlamlar çıkarabileceğiniz cümleler oluşturan bir sistem bile yazılabilir. Bu sayede insanlar sizi anlamayacağı için alim olarak görünürsünüz.

Olmadığını düşündüğümüz şeylere yokluk, olduğunu düşündüğümüz şeylere varlık diyoruz, hepsi bu. "Olmadığını düşündüğümüz nedenler olmazsa var demektir." demeye çalışmış. Bunda zerre alimlik yok. İlkokul düzeyinde temel matematik. Olumsuz cümlenin olumsuzu olumludur, "Seni sevmiyor değilim." derseniz sevdiğinizi söylemiş olursunuz. Yani sadece kelime oyunu yapıp hava atarsınız, insanlar da sizi alim sanır.

İşin gülünç yanı "Tanrı'nın var olduğuna" yönelik hiçbir kanıt sunamıyor olmalarına rağmen "Tanrı'nın olmadığına yönelik bir kanıt olmadığı için Tanrı var." diyorlar. Bu alimlikten de öte cahilliktir. Cehalete başvurma safsatasıdır. İspat yükü ve boş hipotezi bilmemektir. Bu sorunu çözmek için birçok saçmalık öne sürülür. Bir harfin katipsiz olamayacağı, aynadan yansıyan ışığın güneşe ait olduğu... Ama bırakın Tanrı'yı kanıtlamayı çoğu benzetme, düzgün düşünülürse aleyhine bile kullanılır. Kendini "zamanın harikası" sanan ama temel mantık bilmeyen ve kelime oyunları ile geçinen kişilere kanmayın.

Tüm Reklamları Kapat

126 görüntülenme
8
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Yasin Kayalar
Yasin Kayalar
183K UP
Bilim ve felsefe okuru

Evet felsefî anlamda doğru söylemiş. Felsefedeki anlamda Mutlak hiçlikten hiç bir şey var olamaz. Mutlak hiçlik hiç bir potansiyeli dahi olmayan demektir.

Ayrıca fizikte evren ve uzay boşluğu için mutlak hiçlik yoktur. Evren öncesi aşamayı ise bilmiyoruz. Yani evren öncesi aşamada felsefedeki mutlak hiçliğin olması da mümkün görünmüyor. Çünkü dediğim gibi mutlak hiçlik hiç birşey potansiyeli bile olmayan yokluk durumudur felsefede.

Bir arkadaşa benzer bir soru da şunları yazmıştım:

Tüm Reklamları Kapat

Hiçlik hiçbirseydir bu nedenle hiçliğin başlangıcı olmasından bahsedemeyiz. Çünkü mutlak hiçlik için zaten hiçbirseyin olmadığı bir durum kastedilir. Hiç olan (yani var olmayan) şeyin ise başlangıcı olmaz zaten o şeyin varlığından bahsedemeyiz ki başlangıcı olsun. Yani burada yok olan bir şeyin başlangıcından bahsetmek gibi paradoksal bir durum ortaya çıkar.

Hiçliğin sonu ise varlığın başlangıcı olması yönüyle vardır diyebiliriz. Ancak bunu da ancak hiçlik ile varlık arasında bir bağlantı kurmadan söyleyebiliriz. Hiçliğin bu anlamda bittiği bir durumun olması hiçliğin başlangıcı olması gerekliliğini doğurmaz. İşin aslında hiçliğin sonundan da bahsedemeyiz. Çünkü mutlak hiçlik için yani mutlak olarak var olmayan bir şey için aslında o şey varmış gibi bir sondan bahsetmek de mantık hatası doğurur. Çünkü hiçliğin sonundan bahsetmek ona 'var olma' niteliği vermek anlamına gelir. Oysa hiçlik zaten yokluğu tanımlar. Bu nedenle Varlığın baslangıcı hiçliğin sonu olduğu anlamına gelmez. Çünkü varlık ve mutlak hiçlik arasında bir baglantı yoktur. İkisi felsefî olarak ayrı durumlardır. Çünkü mutlak hiçlik varlığı doğuramaz. Bu nedenle mutlak hiçlik ile varlık arasında bir sıralama ilişkisi veya bağlantı olmayacağından varlığın başlangıcı hiçliğin sonudur demeek de yanlıştır. Çünkü bu ifade hiçlik ile varlık arasında bir bağlantı olduğunu kabul eder. Ancak bahsettiğim gibi hiçlik ile varlik arasında bir baglantı yoktur.

Bunun aksini düşünenler ise hiçlik tanımları veya düşünceleri yanlıştır. Çünkü onlar hiçliği mutlak hiçlik olarak ele almıyor potansiyeli olan olarak tanımlıyorlar demektir ki bu da zaten mutlak hiçlik değildir. Yaptıkları hatalarla hatalı düşünüyorlar ve mutlak hiçlik yerine koydukları şeyle düşünüyorlar demeektir.

[Ekleme]

Tüm Reklamları Kapat

Yok yok olsa var mı olur sözünü biraz açarsak kast edilen şudur:

Yok eğer gerçekten (mutlak) yokluk olsa hiç bir şey var olamazdı denmek istenmiş. Bahsettiğim gibi mutlak hiçlik en ufak bir potansiyeli bile olmayan demeektir felsefi anlamda. Felsefi anlamda Mutlak hiçlikten hiç bir şey var olamaz mantıken. Çünkü mutlak hiçlik adı üstünde hiç bir şey içermeyen mutlak yokluğa karşılık gelir.

Söz ile neyin kast edildiğini açmak istedim. Çünkü söz söylenmek istenen şeyi minimize ederek, en az sayıda kelime ile kısaltarak söylenmeye, ifade etmeye çalışmış. Bu nedenle aralardaki diğer açıklayıcı kelimeler içermediği için kast edileni bu gibi "kısaltılmış' sözlerde anlatılmak isteneni anlamak bazen zor olabilir.

Mutlak hiçliğin felsefedeki anlamını iyi anlayamayan bu sözü yanlış anlayabilir. Mutlak hiçliğin dedgiim gibi hiç bir potansiyeli olmayan gerçek anlamda yokluk olduğunu iyi anlayabilmek gerek.

148 görüntülenme
0
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close