Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Arın Özkınay
Üye
6

Yok olma tehlikesindeki bir dili kurtarmak için neler yapardınız?

Hem konuşma hem de yazma açısından söz konusu dilde tam yetkinlik sahibi olmanın yanında en yaygın kullanılan bir veya iki dilde de uzman olmak gibi önvarsayımlarda bulunulabilir.
1,030 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
3 Cevap
Hayrettin Enes Karalı
Yazar, Araştırmacı

Öncelikle dilin tarihini anlatan bir yazı yazıp yazının altına da bu dilin evrensel dil olan İngilizce diline karşılık gelen harflerini bir tablo halinde yazardım bu yazım kısmı,sonra da harflerin cümle içinde nasıl okunduğunu da parantez halinde yazardım gırtlak kullanılması gereken vb yerlerini de yazardım böylece konuşma ve yazı dilini halletmiş olduk peki kelimelerin anlamlarını nasıl halledicez dil daha önce bilindiği için yazılı kaynaklarda ki tüm çevirileri yapar ve bir lügat yazmaya başlardım yanıma bir çırak alıp lügatı devam ettirmesini ister ve yazabildiğimiz kadar yazardık bunu bir sınıf ortamında bu dilin derslerini vermeye başlayıp devamını getirmeyi sağlardım ünlü yazar ve bilim adamlarından gönüllü olmasını isteyip bir kaç önemli eseru bu dilde yazmasını ister ve çevirisini de yapardık çeviriyle asla aynı olmayacağı için işin çok içinde olanlar dili öğrenmek zorunda kalırlardı ve kütüphanelere gönüllü bu lügatları basar kitabı reklamlarla popülerleştirirdim ve dili tekrar bir nebze kazanmış olurduk.

3
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Yusuf İğın
Öğrenci

Öncelikle şunu belirtmeliyim, dünya ciddi bir tüketim çağına girdi ve bu tüketimin hızlanması İngilizce ve beraberinde gelen lokal güçlü dillerin gücünü diğer dillere oranla çok daha şiddetle arttırmasına sebep oldu. Ve bu durum gittikçe daha da yayılacak. Tüketim sistemini ayakta tutan şeyler sosyal yardım kuruluşları ve vakıflar gibi görünüyor. Sorunun cevabına gelecek olursak, şu şekilde maddelendirilebilir:

1. Dilbilim Araştırmaları:

Dilin yapısı, tarihi ve evrimiyle ilgili kapsamlı bir dilbilim çalışması yapmak, dilin özelliklerini ve kökenini anlamak için önemlidir. Dilbilim çalışmaları, dilin yapısal özelliklerini, sesbilimsel, sözdizimsel ve semantik yapılarını inceleyerek bir dilin işleyişini anlamamızı sağlar.

2. Topluluk Katılımı:

Dilin kurtarılmasında yerel toplulukların aktif katılımı önemlidir. Topluluk üyeleri, dilin günlük kullanımını teşvik etmek, dil eğitim programlarına katılmak, kaynakları oluşturmak ve yaymak gibi çeşitli şekillerde katkıda bulunabilir. Bu, dilin yaşayan bir topluluk içinde sürekliliğini sağlamak için kritik bir adımdır.

Tüm Reklamları Kapat

3. Dil Eğitimi:

Dilin kurtarılması için dil eğitimi programları geliştirilmeli ve uygulanmalıdır. Eğitim programları, dilin konuşulduğu topluluklara yönelik olarak dil becerilerini geliştirmek, dil bilgisini öğretmek ve yazılı kaynakları oluşturmak gibi hedeflere odaklanabilir.

4. Dijital Teknolojiler:

Dilin dijital ortamda yaşatılması için teknolojilerden yararlanılabilir. Dilbilim araştırmaları, dijital dil kaynakları ve araçlarının geliştirilmesi, çevrimiçi dil kursları, dil öğrenim uygulamaları ve dilin dijital platformlarda yayılmasını sağlamak için çeşitli fırsatlar sunar.

1
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Zabil Salayev
Zabil Salayev
18K UP
Öğrenci

Öncelikle bir dil artık milletini kayıb etmişşe ve ya artık devlet tarafında zorla konuşulmamaya mecbur ediliyorsa bu dili kurtarmanın kolay olamayacağını rahatlıkla söyleye biliriz. Bununla birlikte yinede eğer ki millet kendi dilini çok bağlıysa o dil yaşaya bilir. Bunu yapmanın bir yolu bu bölgedeki plakatlar, göstergeler ve s. bunları o dilde yapmak daha iyi olacaktır. Yok eğerki milleti artık yoksa bu dili diğer dillerden bazı avantajları olmasını, yani sözlerim kolay söylenişi, öyrenmenin kolay ve pratik olması ile ilgili uzun uzun makaleler yazmak bir miktar bu dili öyrenmek isteyen bir kitle ile konuşulmaya başlanacakdır. Fkat şu devirde insanlar makaleleri daha çok internetden okuduğu için bir birinden çok uzak insanların dikkatini çeker ve bunun sorunu şudur ki, insanlar bu dili öz dilleri gibi hevesle kullanmaz ve ya kullanmaya fırsat bulamazlar. Fakat biz en uç noktadan götürelim ve aynı bölgedeki insanları buna merak sardığını düşünelim. Bu zaman artık o kısımdakı insanlar o dilin milletine çevrilir eğerki ana dilleri gibi kullanırlarsa. Fakat bunun olması çok uç ihtimal.

0
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close