Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Yusuf Cankel
Yusuf Cankel
114K UP
Üye
2

Yetenek diye bir şey var mıdır? Çok küçük yaşlardan itibaren aşırı çalışma ile dünyanın en iyi futbolcularından biri olabilir miyiz?

403 görüntülenme
Yetenek diye bir şey var mıdır? Çok küçük yaşlardan itibaren aşırı çalışma ile dünyanın en iyi futbolcularından biri olabilir miyiz?
Yetenek diye bir şey var mıdır? Çok küçük yaşlardan itibaren aşırı çalışma ile dünyanın en iyi futbolcularından biri olabilir miyiz?
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Görkem Öge
Toprak Mühendisi

Yetenek aslında bizim, birden çok bileşenden oluşan bir bütüne verdiğimiz bir isim. Kişinin belirli işleri, becerileri, meslekleri yapabilme yeterliliğini ortaya çıkaran birçok bileşenin toplu adı.

Ancak bu bileşenler geliştirilebilir bileşenlerdir aynı zamanda. Ya da heba da edilebilir. Bileşenlerden birinin heba edilmesi, diğer bileşenlerin katkılarını silebilir. Yani eğer sorumuz, yetenekli insanlar bir işi iyi yapabilir mi ise, bunun cevabı hayır. Yeteneksiz insanlar bir işi iyi yapamaz mı ise, bunun da cevabı hayır. Ama sorumuz, yetenekli insanların bir işi iyi yapabilme olasılığı yüksek midir ise, bunun cevabı evet.

Futbol dediniz örneğin. Futbol, kaçınılmaz olarak belirli bir fiziksel yeterlilik gerektiriyor. Güçsüz, esnek olmayan, dayanıksız bir bedene sahip birinin, iyi bir futbolcu olması olanaksız. Ama bu kişi çok çalışkansa, çalışıp kendisini geliştirirse, güçlü, esnek ve dayanıklı ama tembel birinden daha iyi futbol oynayabilir. Birçok bileşen dedik ya. Çalışkanlık, disiplin, strateji, sağlık, bilgi, bunların her biri bileşenler. Bu bileşenlerin her biri önem sunuyor. Ama bu zayıf bedenli ve çalışkan kişi, güçlü, esnek, dayanıklı ve bir de çalışkan biri kadar iyi futbolcu olamaz.

Tüm Reklamları Kapat

Mesele insanların ses alma kapasitesi farklı. Ses alamıyor iseniz, verilen bir notayı kendi sesinizle tekrar edemiyor iseniz müzisyen olamazsınız. Bu kesindir. Ama bu beceri geliştirilebilir. Ama kimileri ise hiç bir çalışma yapmadan, doğuştan gelen üstün bir ses algısına da sahip olabilir. Bu kişi çalışkansa eğer, disiplinli ise, çalışarak ses alabilen birinden daha iyi müzisyen olur.

Ve bu konuda büyük önem arz edip unutulan bir nokta da, medeniyetimizin ulaştığı nokta. Artık sayısız meslek, iş, sanat, bilim vs.de hayli ilerlemiş durumdayız. Tüm işlerin iyileri, o işi yapabilmek için gereken bileşenlerin hepsinde iyi. Yani bugün dünyanın en iyi futbolcuları, futbolcu olmak için gereken tüm bileşenlerde mükemmel seviyedeler. Bunu nereden anlıyoruz? Bugünün futbolcuları, 50-70 yıl önce yaşamış bir futbolcudan çok daha iyi değil. Yani o konu doygunluğa ulaşmış. Tüm bileşenler sonuna kadar kullanılmış. Demek ki çok daha ileri futbolcular çıkmayacak ve çıkmıyor zaten. Aynı şey müzikte de var. Sinemada da. Bilimde de. 100 öncesinin fizikçilerinden çok daha iyileri bugün yok. Çünkü paradigmalar değişti, teknoloji gelişti. Hedefler değişti vs. Ama buna karşılık yepyeni alanlar var. Mesela sosyal medya var. Çağrı Mert Bakırcı'yı, Türkiye'nin en başarılı bilim iletişimcisi yapan bileşenler var. Bunlar yeni. Onlarca yıl boyunca olgunlaşmış -futbol gibi-, tüm bileşenlerin bilindiği bir alan değil çünkü burası. Çağrı bu bileşenleri belirleyenlerden biri. Çünkü başarılı oldu.

İşte yetenek, bu bileşenlerin birlikte ortaya çıkardığı bir yeterlilik tanımı. Yatkınlık deniyor aslında kabaca. Birçok şeye doğuştan yatkınlığınız olabilir. Bu, o alanda işinizi kolaylaştıracaktır. Ama o yetmez. Diğer bileşenlerde de iyi olmadan, istediğiniz kadar yatkın olun, çok iyi bir futbolcu olamazsınız. Tüm alanlar için geçerli bu.

Benim bu konuda şöyle bir hipotezim var: 4-3-2-1 . Herhangi bir alanda başarılı olmak için gerekenler: %40 Çalışma. %30 Bilgi. %20 Yetenek. %10 diğer bileşenler. Yaklaşık olarak formülün bu olduğunu düşünüyorum.

Umarım açıklayıcı olmuştur. Sağlıcakla.

Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
1
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close