Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Anonim
Anonim Üye
5

Yaşamın başında ilk RNA mı DNA mı oluşmuştur? Ve bunun nedeni nedir?

452 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
3 Cevap
Sadık Berk Evren
Genç bir astronomi meraklısı, bilim araştırmacısı
Orijinal Soru: İlk hücrede önce hangisi oluştu?

Öncelikla XNA; laboratuvarda üretilmiş, sentetik bir nükleik asittir. XNA'ların hiçbiri doğada bulunmamaktadır.

Genetik materyalin evriminde iki tip görüş vardır: Önce Metabolizma Hipotezi ve Önce RNA Hipotezi. Bu iki görüşü birbirinden ayıran şey, ilkine göre önce metabolitik faaliyetler başlarken genetik materyaller sonradan ortaya çıkmıştır. İkincisine göre ise önce genetik materyal evrilmiş, böylece metabolik faaliyete katılacak olan kimyasallar da üretilebilmiştir.

Tüm Reklamları Kapat

Bu iki hipotezden herhangi biri doğru olabilir, fakat bu sonucu değiştirmeyecektir. Genetik materyalin evrimini anlamak için süreç odaklı değil de olay odaklı düşünelim.

Bilim camiasında yaygın olarak kabul edilen görüşe göre, genetik materyalin evrimindeki en önemli adımın ribozim adlı enzimin ortaya çıkmasıdır (ribozom organeli ile karıştırılmamalı). Ribozim, RNA'nın atasal molekülüdür. Ribozim, bir oto-katalizördür. Yani etrafındaki basit molekülleri kullanarak kendini kopyalayabilir. Bu kopyalanma sürecinde meydana gelecek mutasyonlar ile ribozimin bir noktadan sonra tam bir RNA yapısına dönüşmemesi güçtür.

Tüm Reklamları Kapat

Yağ zırhı içinde (bkz. "Koaservat Nedir? İlkin Koaservat Yapıları Nasıl Oluşmuştur?", oldukça kısa bir özeti ise burada) sıkışan RNA'lar, zaman içerisinde DNA'yı oluşturmuş olabilir. Yönetici molekül olan DNA'nın evrimiyle de eskiden daha kaotik olan kimyasal tepkimeler bir düzene girmiştir.

Bu süreçler laboratuvar ortamında test edilebilmektedir. Örneğin; 2007 yılında Dr. Raffaele Saladino ve ekibi, abiyogenez sırasında olduğu düşünülen koşulları uygulayarak sadece 48 saatte bütün nükleotitleri üretebilmiştir. Yine 1997'de yapılan deneylerle kısa bir RNA molekülü elde edilebilmiştir. Biyolojide Ferris-Orgel Tepkimesi olarak yer edinmiştir. (bkz. "Canlılık Nasıl Başladı? Canlılığın Kökeni Üzerine Bilimsel Varsayımlar ve Spekülasyonlar...")

Kaynaklar

  1. Ç. M. Bakırcı. (2017). Evrim Kuramı Ve Mekanizmaları. ISBN: 9786056732249. Yayınevi: Ginko Bilim. sf: 292.
4
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Ufuk Derin
Öğrenci-Okur
Orijinal Soru: DNA mı daha önce oluştu RNA mı?

Yeterli bilgi bulamazsınız çünkü şu an kimsenin bu konuda yeterli bilgisi yok.

Önce-DNA Hipotezi'ne göre, DNA tam olarak açıklanamayan ancak temel kimyasal tepkimeler dahilinde, doğal fiziksel itki-tepki kuvvetlerine göre, bu şekilde sarmal bir halde üretilmiş ve sonrasında, yine yapısı gereği RNA sentezleyerek işlevini sürdürmüştür. Ancak bu hipotezin, pek çok açığı bulunmaktadır. Bunların en önemlisi de, DNA'nın bir katalizör yani kimyasal tepkimelerin aktivasyon enerjisinin düşürücü (tepkimeyi hızlandırıcı) etkiye sahip kimyasal özelliği bulunmamasıdır. Bu da, bu kadar kompleks ve büyük moleküllerin oluşabilme ihtimalini çok düşürmektedir. Çünkü, katalizör olan bir ortamda birkaç saniyede gerçekleşecek bir tepkime, katalizör olmadığında günler, haftalar, yıllar ve hatta yüzlerce, binlerce yıl alabilmektedir. Önce-DNA Hipotezi savunucuları, ilk canlının oluştuğu ortam koşullarını katalize edici bir faktör olarak ileri sürdüler.

Tüm Reklamları Kapat

Ancak daha sonra, retrovirüs dediğimiz ve ana genetik materyali canlılar gibi DNA değil de RNA olan virüslerin yapısı anlaşıldığında, "Önce-DNA Hipotezi" çok derin yaralar alarak iyice terk edilmeye başlanmışıtır. Retrovirüslerde keşfedilen yeni bir mekanizma sayesinde günümüzde artık Biyoloji'de "merkezi dogma" geçerliliğini kısmen yitirmiştir.

Otokatalizör olan ribozim keşfedildikten sonra Önce RNA hipotezi daha çok güç kazandı. RNA'nın atasal bir versiyonu ve tepkimeleri hızlandırıyordu. Bu atasal yapı zamanla karmaşıklaşarak RNA oluştu, daha sonra bu RNA'dan ters transkripsiyon yolu ile DNA oluştu buradan da canlılığa gidecek süreçler devam etti, ki bunu retrovirüslerde görüyoruz.

Bunların dışında Önce XNA modeli ve Önce Metabolizma hipotez/modelleri de bulunmaktadır. Şu anda en güçlü olan model Önce RNA hipotezi olarak görünmektedir. Bütün diğer modellerin belli bir seviyede doğru olabileceği de düşünülmektedir.

Kaynaklar

  1. Evrim Ağacı. Abiyogenez Teorisi. Alındığı Tarih: 9 Ocak 2022. Alındığı Yer: Evrim Ağacı | Arşiv Bağlantısı
  2. Evrim Ağacı. Yaşam Nasıl Başladı? | Abiyogenez Ve Yaşamın Kökeni. (15 Nisan 2021). Alındığı Tarih: 9 Ocak 2022. Alındığı Yer: Youtube | Arşiv Bağlantısı
  3. Evrim Ağacı. Dünya'da Bizden Farklı Yaşam Formları Olabilir Mi?. (29 Ağustos 2021). Alındığı Tarih: 9 Ocak 2022. Alındığı Yer: Youtube | Arşiv Bağlantısı
3
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Merve Arıcıbaşı
PhD Veterinary Sciences

"Yeni gelişen hücreler içerisinde oluşan bir molekül, sonradan günümüzdeki RNA'yı sentezleyecek olan ve rastlantısal olarak yapısının "kendi kendisini sentezleme reaksiyonunun katalizörü (hızlandırıcısı)" olan ribozim enzimi, kademe kademe gelişmiş ve çoğalmıştır. Daha sonra, yapısı itibariyle etraftaki moleküllerin sentezinde önemli bir rol almaya başlamış, nihai olarak da, en azından günümüze kadarlık sürede, DNA dediğimiz ve "üzücü" bir şekilde RNA'dan çok daha fazla meşhur olmuş "kalıtım molekülünü" oluşturmuştur"

Kaynaklar

  1. Yazar Yok. Rna Ve Dna'Nın Evrimi. (20 Eylül 2020). Alındığı Tarih: 20 Eylül 2020. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
0
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Kafana takılan neler var?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close