Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
0

Neden ilk canlının uygun koşullarda hemen bölünme dahi geçirebilecek bir şekilde gelişmiş olduğunu varsayıyoruz?

Yani demek istediğim ilk başta hücresel yapıda olup da bölünme gibi karmaşık süreçlere sahip olmayan ilk ilkel canlı formları oluşması çok daha muhtemelken neden ilk canlıda böyle karmaşık bir özelliğin oluşmasını varsayıyoruz? (Canlılığın şartlarından [ortak özeliklerinden] birinin üreme olmasından dolayı mı?) Bu konudaki eksiğim nedir?
296 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Sadık Berk Evren
Genç bir astronomi meraklısı, bilim araştırmacısı

Bu soruya cevap vermeden önce ilkin hücrenin ne olduğuna ve nasıl ortaya çıktığına bir göz atmak gerekiyor.

Hücre zarının yapısı lipittir yani yağdır. Yağlar, abiyogenezde, yani cansızlıktan canlılığa olan evrimde, çok önemlidir. Çünkü yağ molekülleri amfitatik yapıdadır, moleküllerin bir ucu hidrofilik (suyu sever) iken diğer ucu hidrofobiktir (suyu sevmez).

Yağ molekülleri su içerisindeyken bu şekilde bir yapı oluşturur. Hidrofilik kısım suya bakarken hidrofobik kısım içe bakar, suyla temas etmez.
Yağ molekülleri su içerisindeyken bu şekilde bir yapı oluşturur. Hidrofilik kısım suya bakarken hidrofobik kısım içe bakar, suyla temas etmez.

Bundan dolayı yağ molekülleri suyun içerisinde içi su dolu küre biçimini alırlar. Ayrıca küresel form, yağların en düşük potansiyel enerjiye sahip olmasını sağlar ve bu da bir kimyasal için en dengeli haldir.

Tüm Reklamları Kapat

Yağ moleküllerinin küresel bir hal alması
Yağ moleküllerinin küresel bir hal alması

Canlılığın cansızlıktan evrimi sırasında denizler resmen bir "kimyasal çorbaydı". Su içinde sayısız tepkime oluyor ve yeni moleküller meydana geliyordu. Yağ moleküllerinin bu şekilde küre halini almasıyla tepkimeler bu moleküllerin içinde gerçekleşmeye başladı. İşte bu yapıya koaservat veya diğer adıyla ön hücre adı verilir.

Canlılığın evriminin başlarında sayısız ve her çeşit kombinasyona sahip koaservat mevcuttu. Bunlar arasından çevredeki en iyi şekilde kimyasal olarak etkileşen, içinde en uygun tepkimeleri barındıranlar varlıklarını sürdürürken diğerleri elendi (Örneğin bazıları aşırı tepkime meydana getirerek patladı, bazıları ise neredeyse hiç tepkime meydana getiremeyerek canlılığa evrim yolunda elendi). Bundan sonraki süreç genetik materyalin ve ardından bu materyalin aktarımının evrimine kadar uzanıyor.

Yani canlılığın evriminde ilk hücrelerin, daha doğrusu ön hücrelerin üreme yeteneğine sahip olduğunu varsaymıyoruz. Zaten bu süreçte her çeşit kombinasyona sahip sayısız koaservat ortaya çıktı. Üreme, sonradan evrilen bir mekanizma.

Ayrıca sorunuzda üreme, canlılığın ortak özelliklerinden biri olarak belirtilmiş. Her ne kadar eğitim müfredatında canlıların ortak özelliklerinden üreme, beslenme, solunum vb. olarak bahsedilse de bilimsel olarak bir canlı şu 2 kritere sahiptir:

Tüm Reklamları Kapat

  • Organizma
  • Aktivite (Metabolizma)

Canlı, bir bütün içerisinde bünyelerinde meydana gelen çeşitli kimyasal tepkimeler ile ürettiği enerjiyi aktif olarak kullanarak entropiye karşı koyan varlıktır.

Dolayısıyla aslında canlı ile cansız arasında belirgin bir fark yoktur. Hatta bilimsel veriler, canlılığın cansızlık içerisinde evrimleşen özel bir form olduğunu göstermektedir. Koaservatlar buna güzel bir örnektir. Birtakım yağ molekülleri ve diğer kimyasalların bir araya gelmesi ile yukarıdaki canlı tanımına uyan bir varlık ortaya çıkmaktadır. Tabii ki kimyasal tepkimelerden ortaya çıkan enerji rastgele amaçlar için kullanılmamalı, entropiye karşı koymak için, sürerliliğin sağlanması için kullanılmalıdır. Zaten bunu yapabilen koaservatlar varlıklarını sürdürürken yapamayan koaservatlar yok olmuştur.

Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
4
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close