Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Mesut Kose
Mesut Kose
5K UP
Üye 10 saat önce 1 Cevap
2

Ödüllü Soru Yaratıcı var mıdır, Yok mudur konusu üzerine geliştirdiğim nihai 3 maddelik önermem doğru mudur. Önergemi maddesel bağlamda hükümsüz kılmak mümkün müdür, Mümkünse kılınız?

Önerge. 1. "Şeyin" maddesel bağlamda oluşmuş olması yada olabilme potansiyeli var ise Tanrı yoktur. 2. "Şeyin" maddesel bağlamda oluşmuş olması yada olabilme potansiyeli belirsiz ise Tanrı belirsizdir. 3. "Şeyin" maddesel bağlamda olabilme potansiyeli yok; ancak "Şeyin" varlığı bilinebiliyorsa Tanrı vardır. (2' de durup 1 ve 3 ü arayıştamıyız)?
101 görüntülenme
Cevap Ver 8K UP
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Esat Kudret
Akıl yürütmeyi öğrenmeye çalışan bir öğretmenim. 3 saat önce

Güzel Önermeler…

İşe önce tanrıyı tanımlamakla başlamakta yarar var. Hangi tanrı? Kastedilen, ilkel topluluklar ile çok tanrılı dinlerin öngördüğü doğa kaynaklı tanrı mı yoksa bugün egemen olan ve semai olarak nitelendirilen dinlerde öngörülen ezeli ve ebedi tanrı mı? Yoksa tüm bunların dışında ve tıpkı her şeyi birbirine bağladığı öngörülen uzay zaman dokusunun kendisi gibi bir fenomen mi?

Semavi dinlerde ön görülen olduğunu var sayarak devam edebiliriz.

Tüm Reklamları Kapat

Maddeyi başat aldığımız her giriş, ki kılavuzumuz burada diyalektik materyalizmdir, illa ki olacaksa da bizi ya güç ve etkiyen anlamında maddi bir “tanrının” varlığına ya da her şeye muktedir manevi bir tanrının yokluğuna çıkarır.

Aksine, madde başat değil de tali olduğunda, ki artık kılavuzumuz metafiziktir, burada semavi dinlerin söylediğine çıkarız.

Belirsizlik ilkesi ise , gerek öncül oluşu nedeni ile gerekse niteliği itibarı ile ona bağlı her şeyin niteliğini de belirleyeceğinden tartışma biter ve hiçbir yere hiçbir zaman ve hiçbir vasıta ile varamayız. Ne maddeye ne de tanrıya…

Şu an 1 ile 3 arasında bir arayış olduğu kanaatinde değilim. Ancak diyalektik-materyalist akıl ile metafizik aklın ezeli savaşının tam ortasındayız. Maddeyi ve buna dayalı akıl yürütmenin bir neticesi olarak bilimi önceleyenlerin her gün alanlarını biraz daha ve kanıta dayalı olarak geliştirdiği, öte tarafın alanının ise her geçen gün biraz daha özelleşip daraldığı söylenebilir. Ki tüm eksikliğine rağmen uygarlığımız bunun birikiminden başka bir şey değildir.

Tüm Reklamları Kapat

Yarın çok daha farklı keşifler bizi çok daha farklı düşünmeye itebilir mi, itebilir. Ancak varacağımız yere de akıl ve bilimle varacağımızdan ve tıpkı üç boyutlu bir evrende her şeyin buna uygun olması gerektiği, üç boyutlu bir evrende iki boyutlu yolculuk ile tek boyutlu bir yere varılamayacağı misali; yol, yolcu ile menzil aynı yasalara tabi olacağından, sonucun niteliği değişmeyecektir. En azından aklın ve bilimin bize yürüttüğü akıl ve bugün için böyle.

Asırlar sonrası için garanti verebilir miyiz? Tabi ki hayır. Zira bilimi bilim yapan şey de bu: Kuşku, önce kendi bildiklerimizden başlamayı asgari sadakat koşulu ve doğru kabul eden bilimsel kuşku. Ancak bu hem her şeyden kuşku duyacağımız hem de aynı kuşkudan öteki aklın muaf olacağı anlamına gelmez. Sevgiyle…

Kaynaklar

  1. Richard Dawkins. (2007). Tanrı Yanılgısı. Yayınevi: Kuzey Yayınları. sf: 366.
  2. Henri Lefebvre. (2021). Diyalektik Materyalizm. Yayınevi: Sel yayıncılık. sf: 116.
1
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
1
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.

Bize Ulaşın

ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close