Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Sena Küçükkıvanç
Üye 9 Eylül 6 Cevap
9

Yapay zekanın tüm işlerimizi elimizden alacağına dair yaygın korku, insanın kendi yeteneklerine olan güvensizliğini mi yansıtıyor?

994 görüntülenme
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
6 Cevap
Fatih Özdemir
Doğa bilimleri araştırmacısı 11 Eylül

Naçizane görüşüm: beynimizin evrimsel sürecin erken dönemlerinde maruz kaldığı ağır travmanın neden olduğu paranoyadan kaynaklandığı yönündedir. Dolayısıyla soru soranın cevabı da içinde verdiği için takdirlerimizi de kendisine sunmamız gerekir.

1
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Elif Erbay
Elif Erbay
103K UP
5 senedir internet gazeteciliği sektöründe editörlük yapmaktayım 10 Eylül

Kendi işimde yapay zeka araçlarını hem görsel hem de metin oluşturmada sıkça kullandım. Yapay zekanın bu kadar gelişmesi insanların yeteneklerini aşan bir konuma geldiği için insanlarda böyle bir algı oluşuyor. Bu yüzden insanlar yapay zeka denen gelişmeden korkuyor. Fakat bu durumu kendi lehimize çevirebiliriz. Ne kadar gelişirse gelişsin bir yapay zeka her zaman insan elinden geçecektir. Yapay zekayı işlerimizi kolaylaştıran bir araç olarak görerek ona karşı olan korkumuzu bir kenara bırakabiliriz.

Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
5
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Aziz Ersan Gokcen
felsefenin yükselişi :) 13 Eylül

güvensizlik değil ancak insanların çoğu bir hedef ve amaç için yaşıyor. bunlar ellerinden alınırsa hayat anlamsızlaşacak. ayrıca bunun yerine ne konulacak ?

öncelikli olarak beyaz yakalılar ortadan kalkaçak. robot teknolojisi geliştikçe işçi ve çiftçi. insanlığın sonu gelebilir. asıl korku bu zaten birşeye yaramayan insan..

geriye bir tek felsefe kalıyor belki o kurtarıcı olabilir :)

Tüm Reklamları Kapat

5
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Esat Kudret
Akıl yürütmeyi öğrenmeye çalışan bir öğretmenim. 16 Eylül

İş bitmez! İşsizlik iradidir...

Aksine korkutan, bilimi tekelleştiren azgın sermayenin kendi çıkarları uğruna hiç bir konuda sınır tanımama pragmatist ( çıkar için her yolu mübah kılan) karakteridir.

Bu karaktere; dünyamızın azgın sömürüsünde, dünyayı kana bulayan emperyalist paylaşım savaşlarında, doğa katliamlarında, küresel ısınmanın körüklenmesinde ve nice insana, canlıya, doğaya karşı pervasızlığında defalarca tanık olduk.

Tüm Reklamları Kapat

Hal böyle iken insanların korkusu sadece işsiz kalmakla sınırlı değil ne yazık. Bugün yapay zekanın işimizi elimizden alacağı sadece görünen yüzü. Asıl tehlike ve adı konmamış korku, azgın sermayenin yapay zekayı kendi gibi sınır tanımaz bir silah olarak ve biz milyonları zaptu rapt altına alma maksatlı tasarlanması ve kullanması.

Bu silahın, kendi kendine öğrenen, akıl yürütüp karar verebilen bir aşamaya ulaştığı an sonuçlarının bugün bunu üretenin dünyayı ve yaşamı algılayışından farklı olmaması ihtimali bile korkunç.

Hatta bu ihtimalin ilk elde ve yegane rakip görerek yaratıcılarına yönelik hayat bulması işten bile değil.

Yoksa olağan seyri içinde bir yapay zeka tasarımı, silah ve yok edici olmanın ötesinde bizleri başka diyarlara güvenle taşıyabilecek, en umulmadık ve zor yerlere ve görevlere gidebilecek, en ince ve derin araştırmalarda muazzam yol aldıracak bir misyonun uygulayıcısı da olabilir.

Tüm Reklamları Kapat

Böylesi bir süreçte de kendi evrimsel gelişiminin bir sonucu olarak bizleri aştığı gün zaten bizler de çok geride kalacağımız için bugün maymun atalarımızın halen maymun olan kuzenlerimiz ile aramızdaki ilişki gibi bir ilişkiyi yadırgayacağımız kanısında değilim.

Aksi olursa da, yani yapay zeka metriks'e evrilir yahut terminatör olarak karşımıza çıkarsa, bugün aynısını karbon kökenli hem cinslerimiz, hayatı bizim için cehenneme çevirip yaparken nasıl ( bir avuç da olsak) direniyorsak, o zaman da direniriz.

Hem yüz binlerce yıllık evrimsel zekamızı küçümsememeli, hem de milyar yıllık hayatta kalmaya programlı genetik kodlarımızın bugün ihtiyaç duymadığımız için aktif olmayan nice mekanizmasının var olabileceği ihtimalini hesaba katmalıyız diye düşünüyorum.

Sorunun asıl öznesi olan iş meselesine gelince: Nüfusumuz katlanarak artıyor. Çok değil iki yüz yıl önce nüfusumuz hem daha azdı hem de işgücü talebi. Fakat sanayi devrimi ( dikkatinizi çekerim, makineler ve seri üretim devri) aksine işgücüne talebi arttırdı ve daha önce olmayan sayısız meslek yarattı.

Bilişim çağında neden farklı olsun. Bu çağda bile görünürde bunca işsiz varken öte tarafta, yüzyılı aşkın süredir kanla kazanılmış bir hak olan sekiz saatlik mesai azalacağına iki katına çıkmış durumda. Dolayısı ile burada bir işsizlikten değil azgın sömürüden bahsedilebilir. Yarın da çok farklı olacağı kanatinde değilim. Tabi eğer her değeri yaratanlar derin uykularından uyanıp güçlerinin farkına vararak bu ceberrut düzene son vermezse...

2
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Çağanalp Sarıkaya
Öğrenciyim 11 Eylül

Aslonda hayır. İnsanlarda doğuştan gelen bencillik ve kendini beğenme hissi var. İnsan eğitilmesse bencillikle diğerlerine zarar verebilir diğerini düşünmeden onun parasını çalar filan. Yani tam tersine kendine daha çok güvenir. Mesela arabayı kendiniz sürdüğünüzde daha güvende hissedersiniz. Senin dediğinin bence bir psikolojik nedeni illaki vardır ama büyük bir neden değil. Yapay zekanın bazı işleri yapabildiği apaçık ortada. Mesela bir robot martsa nasıl oksijen üretilibeliceğini çözdü ve bilim insanları bir cihaz geliştirdiler ve gerçekten çalıştı.

3
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Joseph Joestar
Üye 10 Eylül

Hayır yapay zekanın şimdilik sınırsızmış gibi görülen potansiyeline hissetmekten kaynaklanıyor. Arkadaşımın çalıştığı bankada maliyecilerin yarıdan fazlası ChatGPT'nin henüz popüler olduğu ilk aylarda işten çıkarılmıştı. Pek çok sektörde bunlar yaşandı ve henüz yapay zekanın emekleme dönemindeyiz. Çok eski dönemlerden beri kas gücümüzün acizliğinin farkındaydık. Giderek kas gücümüze, sonra el kabiliyetlerimize ihtiyaç kalmayacağını biliyorduk. Lakin son kertede zekamıza da ihtiyaç kalmazsa? Zekamıza ihtiyaç duyulan işlerin belki %90'ından fazlası yakın dönemlerde yapay zeka tarafından daha kusursuz ve daha ucuz bir şekilde yerine getirilebilir gibi duruyor. Bir devrimin eşiğinde olduğumuza şüphe yok. İnsanlık yapay zeka gerçeğine göre şekillenmek zorunda -tıpkı sanayi devrimi sonra olduğu gibi- ve buna alışana kadar dengeleri korumak önemli. Kimse boş yere korkmuyor.

105 görüntülenme
1
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
1
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close