Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Yusuf İğın
Üye
1

Yapay zekanın bilinçli olduğunu nasıl bileceğiz?

Bizler insanız, hissediyoruz. Evet bilinç bilimsel ve maddeci bir teori ile açıklansa da her insan bir hissiyatının, farkındalığının olduğunun farkındadır. Bu yüksek bilinç düzeyi bizim hayata anlamla bakmamızı sağlıyor. Yapay zekanın bu hislere sahip olması mümkün mü? Sadece kodlardan oluşan bir makinenin hissedebilmesi mümkün mü?
449 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Fatih Emir Yağcı
Bilgisayar Mühendisliği öğrencisiyim

evet mümkün. yapay zeka kendi kendisine gelişirken nöronları arasında kurduğu bağları ve bu bağlardaki aktiviteyi gözlemleyebiliyoruz. bu bağlatılar arasındaki aktifliği doğru okuyabilen birisi rasgele bir aktivite mi yoksa bir şey mi düşünüyor arasındaki kararı verebilir. doğal olarak ortada gerçekten bir bilinç mi var yoksa sadece kendi veritabanı arasında bağ mı kuruyor anlamak mümkün.

1
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Yasin Kayalar
Yasin Kayalar
183K UP
Bilim ve felsefe okuru

Bir LED ekran düşünün. Ekrandaki görüntüler tek tek ledlerin uygun şekilde yanmasıyla oluşuyor. Ekranda oluşan bütünsel görüntü bizim için anlamlıdır ve tanımlıdır. (Zaten ekranı veya makineyi kendi bilincimize göre uygun çıktı vermesi için dizayn eden biziz yani ekrandaki anlamlı bütünsel görüntü bizdeki anlamın (bilincın) uygun bir dizayna yansımasıdır,) TV veya makine için bu görüntünün bütünlüğüne dair bir anlamlandırma hiç bir biçimde yoktur. Bu nedenle yapay zeka mevcut hali ile tek tek kod okuduğu için ve bilinçsel bütünlüğü olmadığı için bilinç kazanamaz. Yine makine bir nesneyi tanırken de aynı durum geçerlidir. Gerçekte tanımladığı nesnenin ne olduğuna dair hiç bir bütünsel anlamlandırması yoktur. Bir çok kişinin yaptığı hata çıktı verisine yani makinenin sunduğu veriye bakarak bilinç kazanmaya yakın olduğunu sanmasıdır ki bu yanlış bir değerlendirmedir. Bu bir papağanın gerçekten konuştuğunu sanmakla eş değer bir durumdur. Oysa papağan gerçekte konuşmaz sadece ses taklidi yapar. Papağanın konuşmasında semantik hiç bir unsur yoktur.

Bilincin ne olduğu ve nasıl ortaya çıktığı çözülmeden yapay zekaya bilinç kazandırılması mümkün gözükmüyor. Önce kendi bilinçimizi çözmemiz ve yeterince tanımamız gerek. Elimizde gerçek anlamda bilince dair tek örnek kendi bilincimiz.

Son olarak makine hissedemez. Hissedebilmek için biyolojik bir bütünlük gerek. Örneğin acı deneyimi olması gerek. Bir makine acı çekemez.

Tüm Reklamları Kapat

105 görüntülenme
1
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Kafana takılan neler var?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close