Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
3

Warp motoru teorik olarak mümkün mü? Ve böyle bir araç bir gezegene çarparsa onu yok edebilir mi?

Bildiğim kadarıyla warp motorları ışıktan daha hızlı gidebiliyor, ancak bunun doğruluğundan pek emin değilim. Eğer böyle bir araç için gerekli enerjiyi üretebilirsek, teorik olarak bunu silah olarak kullanabilir miyiz? Örneğin bu bir gezegene çarparsa o gezegeni yok edebilir mi? Ve warp motorları mümkün mü yoksa tamamen bir bilimkurgu eseri mi?
592 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Sena Küçükkıvanç
Yazar&Editör

Warp motoru teoride mümkün mü?

Evet: Teoride warp motoru fikri genel görelilik yasalarına göre mümkün. 1994 yılında fizikçi Miguel Alcubierre uzay-zamanı bükerek ışık hızını aşacak bir seyahat şekli önerdi ama işte işin pratiğine gelince işler zorlaşıyor çünkü böyle bir sistem için negatif enerji gibi sıra dışı bir enerji kaynağı gerekiyor.

Peki, böyle bir araç bir gezegene çarpsa onu yok edebilir mi?

Tüm Reklamları Kapat

Kağıt üstünde evetimsi gibi ama değil de gibi: Bazı teoriler bu tip motorların yüksek enerjili parçacıkları biriktirebileceğini ve bunların serbest bırakıldığında zarar verebileceğini söylüyor ancak bunlar şimdilik tamamen teori aşamasında kesinleşmiş bir bilgi değil yani.

Warp motorları ışık hızından hızlı gitmeyi sağlıyor mu? Emin değilim, doğru mu?

Evet: Warp motorları aracın önündeki uzay-zamanı sıkıştırıp arkasını genişleterek uzay aracını ışık hızından hızlı gösteriyor. Yani uzaktaki bir gözlemciye göre araç ışık hızını aşmış gibi görünüyor.

Böyle bir motoru çalıştırmak için gereken enerjiyi üretebilsek, bunu silah olarak kullanabilir miyiz?

Tüm Reklamları Kapat

Belli değil ama bence evet: 2. soru ile benzer aslında. Teorik olarak warp motorları bazı yıkıcı etkilere yol açabilir. Mesela yüksek enerjili parçacık birikimi gibi bir durum var ve bunlar varış noktasında büyük bir güçle salınabilir ama bunlar tamamen varsayım yani bir warp motorunun gerçekten silah gibi kullanılabileceğine dair kanıt yok haliyle.

Warp motorları gerçekten mümkün mü, yoksa sadece bilim kurgu mu?

Yaaaani... neden olmasın ki: Warp motorları bilim kurguda popüler ama teoride karşılığı var. Yapılması mümkün gibi görünüyor ancak uygulamada ciddi bilimsel ve mühendislik engelleri var. Bu nedenle şimdilik sadece bir varsayım olmaktan öteye geçemiyor.

Kaynaklar

  1. phys. Model Suggests Subluminal Warp Drives May Be Possible. Alındığı Tarih: 4 Kasım 2024. Alındığı Yer: phys | Arşiv Bağlantısı
  2. J. Major. Warp Drives May Come With A Killer Downside. (29 Şubat 2012). Alındığı Tarih: 4 Kasım 2024. Alındığı Yer: Universe Today | Arşiv Bağlantısı
7
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Mücahid Köse
Evrim Ağacı Yazarı | büküm sürüşü üzerine yazılar hazırladım

Büküm Sürüşü (Warp Drive), uzay-zaman dokusunu manipüle ederek ışıktan hızlı seyahati mümkün kılmayı amaçlayan teorik bir çerçevedir. 1994 yılında Meksikalı teorik fizikçi Miguel Alcubierre, Einstein'ın genel görelilik teorisi çerçevesinde, fizik yasalarını ihlal etmeden ışıktan hızlı hareketi sağlayabilecek bir model önerdi.[1] Bu modelde, uzay aracının önündeki uzay-zaman dokusu daralırken arkasındaki uzay-zaman dokusu ise genişler; böylece araç, uzay-zamanda hareket etmeksizin bir "büküm baloncuğu" içinde taşınır. Bu yaklaşım, uzay-zaman dokusunun bükülmesi yoluyla mesafelerin kısaltılabileceğini ve böylece ışıktan hızlı yolculuğun mümkün olabileceğini öne sürer.

Her ne var ki, Alcubierre'nin modeli, negatif enerji yoğunluğuna sahip bir egzotik maddeye ihtiyaç duymaktadır. Bu tür bir maddenin varlığı henüz deneysel olarak doğrulanmamıştır ve teorik olarak da tartışmalıdır. Bu nedenle, Alcubierre'nin modelinde egzotik maddeye duyulan ihtiyaç, böyle bir yöntemin gerçekçiliği önünde büyük bir engel olarak görülmekteydi.

Ancak 2021 yılında, Erik Lentz isimli bir astrofizikçi, egzotik madde gerektirmeyen devrimsel nitelikte bir büküm sürüşü modeli önerdi.[2] Lentz'in modeli, tamamen pozitif enerji yoğunluklarına, yani sıradan maddeye dayanmaktadır. Lentz'in bu modeli, önde gelen bilim haberi sitelerinde ışıktan hızlı büküm sürüşü konseptinin teoride mümkün olduğuna yönelik güçlü bir gelişme olarak görüldü.[3][4][5]

Tüm Reklamları Kapat

Öte yandan büküm sürüşünün teoride mümkün olması, otomatik olarak pratikte de uygulanabilir olacağı anlamına gelmemektedir. Bunun 2 sebebi bulunmaktadır.

Birincisi, günümüz bilim ve teknolojisi göz önünde bulundurulduğunda, fiziksel bir büküm motoru gibi karmaşık ve ileri mühendislik gerektiren bir teknolojinin nasıl üretilebileceği halen bilinmemektedir. İkincisi, bir gün bilimsel ve teknolojik yetersizlikler aşılabilecek olsa bile, böyle bir teknolojinin pratikteki uygulaması beklenen sonuçları vermeyebilir. Şuan için kestiremediğimiz, olası bazı teorik veya pratik engeller buna sebep olabilir.

Buradaki asıl nokta, henüz gerçek bir büküm motoru geliştirme ve bunu test etme şansımızın bulunmamasıdır. Ancak şunu söylemek mümkündür: Büküm sürüşü konsepti, imkansız değildir. Teoride mümkün görünmektedir ve dolayısıyla pratikte de mümkün "olabilir". Ancak şuan için, bir büküm motoru yapılabilir mi veya yapılabilse bile bu teknoloji beklenildiği gibi çalışır mı sorusuna verilecek kısa cevap "bilmiyoruz" şeklinde olacaktır. Her ne kadar daha gidilecek çok yol olsa da, büküm sürüşünün teoride imkansız olmaması ve hatta mümkün görünmesi, başlı başına bir anlam taşımaktadır.

Büküm hızlarında seyahat eden bir aracın bir gezegene çarpması durumunda neler olabileceği konusunda ise gözlemsel bir veri, haliyle bulunmamaktadır. Ancak, cevapta yukarıda da bahsedilmiş olduğu üzere büküm sürüşü konseptinde, uzay aracı aslında uzay-zaman içinde hareket etmez; bunun yerine, uzay-zaman dokusunun kendisi araç etrafında bükülür ve araç bir büküm baloncuğu içinde taşınır. Bu nedenle, aracın bir gezegene çarpması gibi bir durumun nasıl gerçekleşeceği ve sonuçlarının ne olacağı oldukça belirsizdir. Bazı teorik çalışmalar, büküm baloncuğunun önünde biriken enerji nedeniyle, bir çarpışma durumunda büyük bir enerji salınımının gerçekleşebileceğini ve bunun da çarpılan cisimde ciddi etkilere yol açabileceğini öne sürmektedir.[6][7] Ancak, bu tür senaryolar spekülatiftir ve daha fazla araştırmaya ihtiyaç vardır.

Sonuç olarak bakıldığında, büküm sürüşü/warp motoru teorik olarak mümkün durmaktadır. Bununla birlikte, pratikte uygulanabilirliği ve olası sonuçları konusunda henüz elimizde doğal olarak net bir bilgi bulunmamaktadır. Bu alandaki araştırmalar devam etmekte olup, gelecekte daha somut sonuçların elde edilmesi beklenmektedir.

194 görüntülenme

Kaynaklar

  1. M. Alcubierre. (2002). The Warp Drive: Hyper-Fast Travel Within General Relativity. IOP Publishing, sf: L73-L77. doi: 10.1088/0264-9381/11/5/001. | Arşiv Bağlantısı
  2. E. W. Lentz. (2021). Breaking The Warp Barrier: Hyper-Fast Solitons In Einstein–Maxwell-Plasma Theory. IOP Publishing, sf: 075015. doi: 10.1088/1361-6382/abe692. | Arşiv Bağlantısı
  3. Businesswire. Warp Drives Are No Longer Science Fiction - Applied Physics. (18 Şubat 2021). Alındığı Tarih: 8 Kasım 2024. Alındığı Yer: Businesswire | Arşiv Bağlantısı
  4. P. Dockrill. Faster-Than-Light Travel Is Possible Within Einstein's Physics, Astrophysicist Shows. (11 Mart 2021). Alındığı Tarih: 8 Kasım 2024. Alındığı Yer: ScienceAlert | Arşiv Bağlantısı
  5. M. Irving. New Theoretical Warp Drive Design Clears "Negative Energy" Barrier. (10 Mart 2021). Alındığı Tarih: 8 Kasım 2024. Alındığı Yer: New Atlas | Arşiv Bağlantısı
  6. B. McMonigal, et al. (2012). The Alcubierre Warp Drive: On The Matter Of Matter. American Physical Society (APS). doi: 10.1103/PhysRevD.85.064024. | Arşiv Bağlantısı
  7. J. Major. Warp Drives May Come With A Killer Downside. (29 Şubat 2012). Alındığı Tarih: 8 Kasım 2024. Alındığı Yer: Universe Today | Arşiv Bağlantısı
5
3
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close