Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Rodi Baran Dündar
Üye 27 Eylül 2023
1

Makaledeki "Egzotik Madde"den kastınız nedir? Bir çeşit teorik materyal mi, yoksa gerçekten var mı?

293 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Mücahid Köse
Belirtilen makalenin yazarıyım 1 ay önce

Egzotik madde, enerji yoğunluğu ve kütle çekim etkileri açısından alışılmışın dışında özelliklere sahip olan teorik bir madde türüdür. Fizik bağlamında egzotik madde, genellikle negatif kütle veya negatif enerji yoğunluğu gibi özellikler sergileyen malzemeleri veya madde durumlarını ifade eder. Bu madde türü, modern fiziğin çeşitli teorik yapılarında, özellikle genel görelilik, kuantum mekaniği ve özellikle solucan delikleri ve büküme (warp) dayalı itki sistemleri gibi alanlarda öne çıkar.

Normal maddeye (protonlar ve nötronlar gibi bilindik baryonik parçacıklar ve kütle çekimine pozitif katkı sağlayan karanlık madde de dâhil olmak üzere) kıyasla egzotik madde, alışılmış davranışların dışında kalan özelliklerle tanımlanır. Bu kavram, büyük ölçüde Einstein'ın genel görelilik alan denklemlerine getirilen çözümlere dayanmaktadır. Örneğin araştırmacılar, belirli egzotik madde çözümlerinin teorik olarak solucan deliği gibi yapılara olanak verebileceğini öne sürmüştür.[1]

Bu tür çözümlemelerde egzotik madde, negatif enerji yoğunluğu sergiler. Negatif enerji yoğunluğu, egzotik maddenin "ters" bir kütle çekim alanı yaratabileceği anlamına gelir; bu, tipik maddenin kütle çekim etkilerinin aksinde olan bir duruma karşılık gelir. Bu özellik, solucan delikleri gibi kararsız olabilecek yapıların çökmelerini engelleyerek, denge halinde kalmasına izin verebilir. Bu da solucan deliklerinin ağzının açık kalması ve teorik olarak solucan deliğinden geçişin mümkün olması anlamına gelecektir.[2]

Tüm Reklamları Kapat

Egzotik maddenin başlıca belirgin özellikleri şu şekildedir:

Negatif Kütle: Bu, sıfırdan küçük olan varsayımsal bir kütle değeri anlamına gelir. Negatif kütleye sahip maddeye bir kuvvet uygulandığında, Newton'un ikinci yasasının geleneksel anlayışını zorlayan bir fenomen olarak, madde kuvvetin uygulandığı yönün tersine hareket eder. Bu teorik madde türü, bazı ışıktan hızlı yolculuk hipotezlerinde önemli bir yer tutar.

Negatif Enerji Yoğunluğu: Bir sistemin enerjisinin belirli bir bölgedeki vakum enerjisinden daha düşük olduğu bir durumdur. Bu özellik, özellikle Casimir etkisi bağlamında tartışılır ve belirli egzotik madde türlerinin fiziğinde merkezi bir role sahiptir.[3]

Kuantum alan teorisi de negatif enerji kavramını destekler. Teoride vakum durumundaki dalgalanmalar; iki yakın ve yüksüz metal plaka arasında Casimir etkisi görülmesi gibi fenomenlere yol açar. Bu etki, belirli koşullar altında, madde olmadan bile alanların, egzotik özelliklere sahip bölgeler üretebileceğini gösterir.[4]

Tüm Reklamları Kapat

Genel Görelilikte de Raychaudhuri denklemi, uzay-zamanda jeodeziklerin (yani, parçacıkların veya ışığın kütle çekim altında izlediği yollar) yakınlaşmasını açıklar. Örneğin, tipik bir kütle çekim alanında, jeodezikler yakınlaşma eğilimindedir; bu da kütle çekimsel çöküşe yol açmaktadır. İtici özelliklere sahip bir egzotik madde, jeodeziklerin birbirinden uzaklaşmasına izin vererek böyle bir çöküşü engelleyebilir.[5][6]

Teorideki ilginçliğine rağmen, egzotik madde için henüz gözlemsel bir kanıt elde edilememiştir. Negatif kütle veya enerji yoğunluğu gereklilikleri önemli zorluklar doğurur, çünkü bu özellikler gözlemlenebilir fizikle uyuşmamaktadır. Casimir etkisi gibi bazı fenomenler laboratuvar koşullarında incelenmiş olsa da, bu yalnızca negatif enerji yoğunluğunun dolaylı bir kanıtını oluşturmaktadır. Bu etki, solucan delikleri veya büküme dayalı bazı itki sistemleri gibi makroskobik yapılar için gereken miktarlardaki gerçek bir egzotik madde örneğini teşkil etmez.

Kütle çekim manipülasyonu için kullanılabilecek ölçeklerde negatif enerji üretmek ve sürdürebilmek büyük zorluklar içermektedir. Örneğin, Hawking radyasyonu, teorik olarak bir kara deliğin olay ufkuna yakın bölgelerde negatif enerji taşır; bu da egzotik maddenin, kara deliğin buharlaşmasında bir rol oynayabileceğini gösterir.[7] Ancak bu etkiler son derece küçüktür ve doğrudan gözlemlemek veya kullanmak, şimdilik imkansız görülmektedir.

Bazı fizikçiler, "kuantum kütle çekimi" veya sicim teorisinin nihayetinde egzotik maddenin var olabileceği bir çerçeve sağlayabileceğini öne sürmektedir.[8] Kuantum kütle çekimi, kuantum mekaniğini genel görelilik ile birleştirmeyi amaçlar ve bu çerçevede egzotik maddenin tuhaf özellikleri doğal olarak ortaya çıkabilir. Benzer şekilde sicim teorisi, egzotik madde kriterlerine uyan madde veya enerji türlerinin ortaya çıkmasına imkan verebilir.

Sonuç olarak, egzotik madde modern fizikte oldukça tartışmalıdır ancak teorik olarak temel de bir kavramdır. Egzotik madde, ışıktan hızlı yolculuk, solucan deliklerinin kararlılığı ve uzay-zaman manipülasyonunu gerektiren teorik modellerde sıklıkla karşımıza çıkmaktadır. Henüz egzotik maddeye dair deneysel bir kanıt bulunmamakla beraber, kuantum mekaniği, genel görelilik ve yüksek enerji fiziği alanlarında devam eden araştırmalar, gelecekte bu sıradışı maddenin varlığına dair ipuçlarınını ortaya çıkarabilir.

Kaynaklar

  1. M. S. Morris, et al. (1988). Wormholes In Spacetime And Their Use For Interstellar Travel: A Tool For Teaching General Relativity. American Journal of Physics, sf: 395-412. doi: 10.1119/1.15620. | Arşiv Bağlantısı
  2. M. Visser. (1996). Lorentzian Wormholes. SpringerLink. | Arşiv Bağlantısı
  3. The Royal Society. (2006). Quantum Coherence Effects And The Second Law Of Thermodynamics. The Royal Society, sf: 227-236. doi: 10.1098/rspa.1978.0197. | Arşiv Bağlantısı
  4. H. B. G. Casimir, et al. (2002). The Influence Of Retardation On The London-Van Der Waals Forces. American Physical Society (APS), sf: 360-372. doi: 10.1103/PhysRev.73.360. | Arşiv Bağlantısı
  5. A. Raychaudhuri. (2002). Relativistic Cosmology. I. American Physical Society (APS), sf: 1123-1126. doi: 10.1103/PhysRev.98.1123. | Arşiv Bağlantısı
  6. S. W. Hawking, et al. (1973). The Large Scale Structure Of Space-Time. Cambridge University Press. doi: 10.1017/CBO9780511524646. | Arşiv Bağlantısı
  7. S. W. HAWKING. (1974). Black Hole Explosions?. Nature, sf: 30-31. doi: 10.1038/248030a0. | Arşiv Bağlantısı
  8. J. Polchinski. (1998). String Theory. Cambridge University Press. doi: 10.1017/CBO9780511816079. | Arşiv Bağlantısı
6
1
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close